Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Justynko :wit
Piękne masdevallie widać ze się zaaklimatyzowały skoro puszczają nowe listki, stuartiana to chyba jeszcze bardzo młoda roślinka a już puszcza pęd kwiatowy, Gratuluję
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiunieczka_32- u mnie teoria opadania listków się nie sprawdziła, przynajmniej na razie. Podzielone masdevallie: barleana i veitchiana - pięknie rosną. Za to masd. davisii - niepodzielona, gubiła listki. Ale, w jej przypadku, to chyba z przelania ;:224

Dziękuję w imieniu Stuartiany, wolałabym, by zamiast pędzika, pojawił się jakiś korzonek i listek :)

Roksisk- byle nie za szybko to przedszkole rosło. Do wiosny daleko jeszcze, ja mam mało miejsca. A przecież teraz zima, nie wyślę ich "w świat" ;:224

Arlet- chcąc mieć więcej masdevallii, trzeba dzielić to, co się ma ;:108 Zobaczymy, czy MM i stuartiana dadzą radę zakwitnąć.. oby.

Dziękuję za gratulacje ;:180

Kasia74- to bardzo młoda sadzonka. U mnie jest rok, aż dziw bierze, że chce kwitnąć... Liczę na jednego kwiatuszka ;:108

Parę foteczek kwitnących:

Obrazek

Obrazek

Oraz fotka doniczki<muszę dokupić jeszcze kilka sztuk>, do której będę wsadzać po dwie sztuki storczyków. Przyniesiona z piwnicy, plastik. O średnicy - 19cm:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Justynko :wit skoro taka młoda sadzonka chce Ci kwitnąć to znaczy ze jej dobrze u Ciebie ;:3
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Czemu chcesz swoje storczyki posadzić po 2?
na pewno by to ładnie wyglądało, ale musisz się dobrze zastanowić, bo takie kompozycje będą trudniejsze do uprawy, bo każda roślina ma trochę inne zapotrzebowanie np. na wodę i jednemu może być na przykład za mokro, no i w nieprzeźroczystej doniczce to nie najlepiej dla Phal.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Justynko, dobrze że zareagowaś szybko i przesadziłaś tę Masdevallię.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Oj nazbierało się Tobie Justynko tych Masdevallii, żeby tylko im się nic nie przytrafiło dmuchaj i chuchaj na te roślinki bo warto. Przy okazji wymiany na pewno zwiększysz kolekcję tego gatunku.
Deserek wspaniały dla oczu i ducha ;:63 ,choć głodu nim nie zaspokoi. :;230 Przepiękna mozaika na liściach pH. Stuartiana, bardzo lubię coś takiego nietypowego. ;:224
No i oczywiście kawaler MM prężący się dumnie . Jak tu nie kochać go.
Piszesz Justynko ze wymyśliłaś sobie skład podłoża dla masdevalli i trafiłaś w sedno bo przeglądając fora angielskie był podany przykładowy skład podłoża dla tej rośliny i wyglądało to mniej więcej tak:
-1/4 drenaż (keramzyt ,Skałka wulkaniczna itp.)
-2/4 mieszanka podłoża właściwego (średnia kora, kulki styropianowe,
węgiel drzewny)
-1/4 sphangum na wierzchu donicy
Donica gliniana ale bardzo dużo otworów wentylacyjnych.

Justynko co TY będziesz sadzić w tym gigancie. Czyżby to ten mix.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

I ja gratuluję ;:167 ! ;:196
Parę stron wcześniej wywołałam temat Masdevallii i dziś tyle u Ciebie o nich czytam :)
Justynko ja w przeciwieństwie do Ciebie nie znoszę dzielić moich masdevallii. Zawsze mam poczucie, że im będę musiała
porozrywać bryłę korzeniową i przy tej okazji wiele korzeni uszkodzić. Jedynie, gdy dzieliłam Masd. coccinea, roślina sama rozpadła się na 2 kawałki.

Urocze ostatnie kwitnienia (zwłaszcza urzekł mnie ten w bordowe łatki ) :)
Zaintrygowao mnie również, jakie storczyki chcesz posadzić w tej ogromnej doniczce ?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia74- zobaczymy, czy zakwitnie. Pędzik ma już okolo 4 m-ce. Może wiosną znów zacznie przyrastać. Około połowy grudnia się zatrzymał, przeniosłam Stuartianę na południowe okno i znów zaczął rosnąć ;:108

Storczykowa- mam bardzo mało miejsca. Na pewno falki będą rosły sobie "pojedyńczo" - każdy w swojej doniczce. Razem wsadzę: miltonie, cambrie i dendrobia.

Mala_Mi- na razie "stoi", może ruszy na wiosnę z korzonkami. Marzę o tym ;:108

Leszku- będę wsadzać podwójnie: miltonie, cambrie i dendrobia. Łaciatek rozwinął ostatniego - czwartego kwiatka ;:108

Marwes- dziękuję za ten "przepis" podłoża masdevalliowego. Ja czytałam, co nieco, o poszczególnych odmianach. A dopiero potem próbowałam dobrać odpowiednią mieszankę dla każdej z masdevallii :)

Jedynie, u mnie, masdevallie rosną w plastikowych doniczkach...może kiedyś trafią do glinianych ;:224

Art/Asiu- serdecznie dziękuję :D

Jeśli się Postarasz, to nie Uszkodzisz korzonków, przy podziale masdevallii. U mnie była strata 3 listków, ale to moja wina, w złą stronę cięłam ;:223
Już niedługo będę przesadzać storczyki <tylko te, które będę wymagać przesadzenia>. Oraz te, które trafią do "wspólnych" doniczek. Na pewno zdam relację z tej "operacji".

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, moja operacja przesadzania cambrii do jednej donicy też już niedługo się odbędzie. Dziś zauważyłam,że Colmanara puszcza nową pseudobulwę i mając całą doniczkę do wyboru stwierdziła,że woli wisieć poza jej krawędzią :evil: Jutro idę po odpowiednią donicę - mam w planie kupić kwadratową i wsadzić od razu wszystkie cztery razem. Chcą mieć ścisk to go będą miały ;:224 Tylko nie wiem czy kupię obrzeża...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa- mam bardzo mało miejsca. Na pewno falki będą rosły sobie "pojedyńczo" - każdy w swojej doniczce. Razem wsadzę: miltonie, cambrie i dendrobia.
Jak tak, to dobrze :). Myślałam, że chcesz je wsadzić po 2 do jednej doniczki, że są 2 w jednym podłożu.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Ślicznie kwitnienie - bordowy i łososiowy śliczne ;:167
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Śliczne kwiatki, pędziki i przyrościki :wit
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko prawie wiosna w wielkopolsce śniegu nie ma, deszczyk pada ,a Ciebie czyżby zasypało :?: :?:
Czy też tak jestes zapracowana że ani widu ani słychu, a może wiąże się to z tą wielką donicą.... ;:88
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Merghen- mam nadzieję, że cambrie będą sie dobrze czuły razem. Zdaj nam relację z tego przesadzania ;:108

Dusiu- doroslych falków hybrydowych, mam tylko kilkanaście sztuk. Spokojnie się mieszczą na parapecie i wiszącej w oknie - półeczce ;)

Roksisk- więcej kwitnień falkowych nie będzie. Hybrydy pokazały na co je stać, a reszta "leniuchuje" ;:224

Leszku- na pewno będę fotografować całą "operację" wsadzania - podwójnie do doniczek. Może Komuś się przyda taka fotorelacja ;:224

Akwarybko- dziękuję w imieniu storczysi ;:108

Na zewnątrz już czuć wiosnę...kwitną bazie, ptaki śpiewają...to i zaczął się sezon wymian i zakupów storczykowych.
A, że ten rok jest dla mnie - spełnianiem marzeń sabotkowych i masdevalliowych, to dziś przyjechała pierwsza paczusia. Ależ radość :tan

Przedstawiam Wam <prawdopodobnie> paph. King Artura od Leszka01 Dziękuję za niego, Spełniłeś jedno z moich marzeń sabotkowych ;:108
Jest to sadzonka, był bardzo solidnie zapakowany. Najpierw karton, po wyjęciu z kartona, kolejny "pakunek", a potem była "butelka":

Obrazek

Wreszcie się dostałam do maleństwa, to zdrowy, ze ślicznie ubarwionymi liśćmi sabotek, oto moja radość - maluszek, już nie taki mały:

Obrazek

Marku- jestem, jestem...Pisałeś posta w tym momencie, co ja ;:224 Szepnę Ci na ucho, że to nie jedyna nowość wiosenna będzie u mnie. Ale, co w kolejnej paczusi przyjedzie..opowiem, jak paczusia będzie już u mnie ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, Paphiopedilum we flaszy :).
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”