Z Elfowej krainy storczyków ;)))
- sylwiat26
- 50p

- Od: 5 sty 2010, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Witaj
Ja dziś pierwszy raz od powodzi na kompie, wszedzie z językiem na brodzie nie mam czasu nawet zaglądnąć na forum. Nam zalało wszystko co tylko mogło,woda była wszędzie,teraz wielkie sprzątanie całego tego syfu
.U nas pierwsza fala była koło 1 rano a druga ok.7. A co do storczyków to dużo się u Ciebie dzieje.Koniecznie musisz coś kupić na otwarcie firmy
,ale nie wypowiadam sie na ten temat bo nie mam doświadczenia.Jak przeżyły storczyki powódz na działce i ten ulewny deszcz ?Bardzo Ci Justynko dziekuje za spagnum,paczuszka przyszła we środe a ja sie dowiedziałam dopiero w piątek jak była powódz. Byłam dziś siostrze po storczyka w kwiaciarni w Bieczu tego co się Wam tak podoba bordo z białym i upatrzyłam dla siebie następnego,tylko muszę poczekać na wypłatę

Pozdrawiam Sylwia;)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Widzę, że i twoje Phal. szaleją z pędzikami... Dziwna to pora, zapewnie sobie pomyliły pory roku przez tą dziwną pogodę, ale dla nas to lepiej, bo więcej kwitnień.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Joane- zajrzałam wieczorkiem do sabotka. Rzeczywiście rosnie i druga rozetka
A cambria już się wakacjuje na działce 
Blue_Monkey - myślę, że podobnie, jak falki. Najwyżej częściej <może co jakieś 5dni> będą namaczane. Ale to zależy od aury panującej na zewnątrz. Nie chcę sabotków przelać
Paula- a Widzisz, super, że rosną. Zapraszam na oglądanie kwitnienia Sułtana może gdzieś za kwartał
Aniu- na razie się cieszę, że jest. Muszę nauczyć się go uprawiać, nie chciałabym zabić mojego "skarbu"
A co do maleństw, jedna firma rozprowadza ilości hurtowe, bodajże najmniejsza ilość sadzonek falków to 600sztuk. Szukam zatem dalej sadzonek...
Sylwiat- wyrazy współczucia zatem. Mam nadzieję, że Poradzicie sobie ze sprzątaniem. Na działce super,storczyki stały sobie pod murkiem. A działka jest daleko od jakiejkolwiek rzeki. Nie znać tam, że niedaleko stamtąd powódź była. Nawet autka tam wywieźliśmy dla bezpieczeństwa
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny
Blue_Monkey - myślę, że podobnie, jak falki. Najwyżej częściej <może co jakieś 5dni> będą namaczane. Ale to zależy od aury panującej na zewnątrz. Nie chcę sabotków przelać
Paula- a Widzisz, super, że rosną. Zapraszam na oglądanie kwitnienia Sułtana może gdzieś za kwartał
Aniu- na razie się cieszę, że jest. Muszę nauczyć się go uprawiać, nie chciałabym zabić mojego "skarbu"
Sylwiat- wyrazy współczucia zatem. Mam nadzieję, że Poradzicie sobie ze sprzątaniem. Na działce super,storczyki stały sobie pod murkiem. A działka jest daleko od jakiejkolwiek rzeki. Nie znać tam, że niedaleko stamtąd powódź była. Nawet autka tam wywieźliśmy dla bezpieczeństwa
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny
- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Justynko gratuluję sabotka życzę by Ci zdrowo rósł i pięknie kwitł 
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko ja uwielbiam wszystkie ciapki i kropki więc już nie mogę się doczekać Twojego kwitnienia, no a sabotki kocham więc gratulacje i oby dobrze rósł 
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Justynko nowości piękne, a teraz czekam razem z Tobą na kwiaty 
- justus27

Pani_Storczyk- poczytałam wczoraj wieczorkiem co nieco o sabotkach. I dowiedziałam się, że są one podzielone na dwie grupy: te o marmurkowych i podłużnych liściach - należą do pierwszej grupy i są ciepłolubami oraz druga grupa - chłodoluby o krótkich i szerokich jednobarwnych lisciach. Na to wygląda, że oba moje pahiopedilia są ciepłolubne. Trzeba je traktować podobnie, jak falki i najważniejsze jest przesuszenie podłoża pomiędzy podlewaniami ;)
Kasiunieczka- ja też uwielbiam kropki, piegi i ciapki i to niezależie od tego, czy są to "ciapate" listki czy "łaciate" płatki
Trzynastka- ja również czekam na kwiaty. Pędzik na keiki dendr. phalaenopsis ma już 7,8 cm
Dziś odkryłam kolejne przedłużenia pędzików - po jesiennym odchyleniu łusek <jakieś 75% puściło pędziki> - na "Limonku" na drugim przyciętym pędziku obudziło się oczko oraz na "Ciapku" - obudziło się oczko na przyciętym pędziku sklepowym. Wygląda na to, że Ciapek będzie moim rekordowcem, jeśli chodzi o kwitnienie, bo będzie kwitł na 3 pędach naraz< tzn. jeden pędzik się przedłuża, sklepowy z bocznego oczka się przedłuża i nowy trzeci pędzik puszcza>.
A dziś letnie fotki pączków miltonii. Rozwinie się pewnie na dniach

Oraz MM, kwitnie od stycznia non stop i jeszcze przedłuża pędzik

Kasiunieczka- ja też uwielbiam kropki, piegi i ciapki i to niezależie od tego, czy są to "ciapate" listki czy "łaciate" płatki
Trzynastka- ja również czekam na kwiaty. Pędzik na keiki dendr. phalaenopsis ma już 7,8 cm
Dziś odkryłam kolejne przedłużenia pędzików - po jesiennym odchyleniu łusek <jakieś 75% puściło pędziki> - na "Limonku" na drugim przyciętym pędziku obudziło się oczko oraz na "Ciapku" - obudziło się oczko na przyciętym pędziku sklepowym. Wygląda na to, że Ciapek będzie moim rekordowcem, jeśli chodzi o kwitnienie, bo będzie kwitł na 3 pędach naraz< tzn. jeden pędzik się przedłuża, sklepowy z bocznego oczka się przedłuża i nowy trzeci pędzik puszcza>.
A dziś letnie fotki pączków miltonii. Rozwinie się pewnie na dniach

Oraz MM, kwitnie od stycznia non stop i jeszcze przedłuża pędzik

- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Cudowne
Czy miltonia u Ciebie wypuściła pędzik i właśnie będzie kwitła
Pytam, ponieważ czytałam że trudno doprowadzić miltonie do kwitnienia w domu.
No a MM niesamowity
Mój na razie ma jeden kwiatuszek ale pędzik się przedłuża i widać już pączki
Ale do takiego wyglądu jak Twój jeszcze mu daleko

Czy miltonia u Ciebie wypuściła pędzik i właśnie będzie kwitła
No a MM niesamowity
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Piękny MM. A Miltonia sama doprowadziłaś do kwitnienia?
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
No no miltonia ma piękne dziubki
a MM jak zawsze dla mnie faworyt wygląda BOSKO.

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Miltonia i MM,do obu wzdycham.Do Miltonii bo moja tak szybko straciła kwiaty a do MM bo jeszcze chyba trochę będę musiał czekać na pierwsze kwitnienie.
- justus27

Kasiunieczka- miltonia jest prościutka, jeśli chodzi o doprowadzenie do kwitnienia ;) W mojej rodzinie w zwykłej ziemi hodowana, wystawiona do ogrodu, na jesienii zakwitła na 3 pędach
Moja miałaby 2 pędziki, ale jeden złamałam. Zresztą już ta psb ze złamanym pędzikiem pojechała w świat 
Dusiu- aż się dziwię, że kwitnie ten MM, spadł mi tydzień temu. Jak zmieniałam gliniane doniczki na szklane. Ale pędzik cały, uff
Miltonia jest troszku trudniejsza od falków. Ale jeśli da się jej czas i zwiększy wilgotność wokół roślinki, to się odwdzięcza kwiatuchami
Aniu- dziękuję w imieniu miltoni i MM
Henryku- miltonie, cambrie, oncidia kwitną krócej niż falki. Tyle z mojego doświadczenia, ale przeważnie częściej za to mają nowe pędziki
A co do MM, Doczekasz się na pewno pędzika 
Dziękuję za wizytę...a na dobranoc, Ktoś Pytał o wakacjujące się storczyki, pięknie rosnący, już wyrósł poza spagnum, korzonek - keiki katlejki

Dusiu- aż się dziwię, że kwitnie ten MM, spadł mi tydzień temu. Jak zmieniałam gliniane doniczki na szklane. Ale pędzik cały, uff
Aniu- dziękuję w imieniu miltoni i MM
Henryku- miltonie, cambrie, oncidia kwitną krócej niż falki. Tyle z mojego doświadczenia, ale przeważnie częściej za to mają nowe pędziki
Dziękuję za wizytę...a na dobranoc, Ktoś Pytał o wakacjujące się storczyki, pięknie rosnący, już wyrósł poza spagnum, korzonek - keiki katlejki

- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Super
widać, że kokonik zrobiony profesjonalnie i służy.

Początek mojej przygody.
))
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Twoja Cattleya miała keiki? Masz może fotkę zanim obłożyłaś sphagnum? ;)
- justus27

Aniu- Twój spośob się sprawdził wyśmienicie, dziękuję za rady
ak będzie więcej korzonków, myslę, około 5cm, wtedy oddzielę keiki od mamy i wsadzę do mini "orchidarium". Ale to pewnie wiosną przyszlego roku dopiero...
Zabka_Monis- tak, mam keiki na katlejce
Też byłam zdziwiona, jak go odkryłam. Keiki z mamusią jest na 50str. mojego wątku, pierwsza fotka od góry, następne, to już po zawinięciu w spagnum 
Zabka_Monis- tak, mam keiki na katlejce