Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Witaj :wit Ja dziś pierwszy raz od powodzi na kompie, wszedzie z językiem na brodzie nie mam czasu nawet zaglądnąć na forum. Nam zalało wszystko co tylko mogło,woda była wszędzie,teraz wielkie sprzątanie całego tego syfu :( .U nas pierwsza fala była koło 1 rano a druga ok.7. A co do storczyków to dużo się u Ciebie dzieje.Koniecznie musisz coś kupić na otwarcie firmy ;:112,ale nie wypowiadam sie na ten temat bo nie mam doświadczenia.Jak przeżyły storczyki powódz na działce i ten ulewny deszcz ?Bardzo Ci Justynko dziekuje za spagnum,paczuszka przyszła we środe a ja sie dowiedziałam dopiero w piątek jak była powódz. Byłam dziś siostrze po storczyka w kwiaciarni w Bieczu tego co się Wam tak podoba bordo z białym i upatrzyłam dla siebie następnego,tylko muszę poczekać na wypłatę :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Widzę, że i twoje Phal. szaleją z pędzikami... Dziwna to pora, zapewnie sobie pomyliły pory roku przez tą dziwną pogodę, ale dla nas to lepiej, bo więcej kwitnień.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joane- zajrzałam wieczorkiem do sabotka. Rzeczywiście rosnie i druga rozetka :tan A cambria już się wakacjuje na działce :)

Blue_Monkey - myślę, że podobnie, jak falki. Najwyżej częściej <może co jakieś 5dni> będą namaczane. Ale to zależy od aury panującej na zewnątrz. Nie chcę sabotków przelać ;:224

Paula- a Widzisz, super, że rosną. Zapraszam na oglądanie kwitnienia Sułtana może gdzieś za kwartał :D

Aniu- na razie się cieszę, że jest. Muszę nauczyć się go uprawiać, nie chciałabym zabić mojego "skarbu" ;:224 A co do maleństw, jedna firma rozprowadza ilości hurtowe, bodajże najmniejsza ilość sadzonek falków to 600sztuk. Szukam zatem dalej sadzonek... :wink:

Sylwiat- wyrazy współczucia zatem. Mam nadzieję, że Poradzicie sobie ze sprzątaniem. Na działce super,storczyki stały sobie pod murkiem. A działka jest daleko od jakiejkolwiek rzeki. Nie znać tam, że niedaleko stamtąd powódź była. Nawet autka tam wywieźliśmy dla bezpieczeństwa ;:108

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Justynko gratuluję sabotka życzę by Ci zdrowo rósł i pięknie kwitł :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko ja uwielbiam wszystkie ciapki i kropki więc już nie mogę się doczekać Twojego kwitnienia, no a sabotki kocham więc gratulacje i oby dobrze rósł ;:138
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justynko nowości piękne, a teraz czekam razem z Tobą na kwiaty :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pani_Storczyk- poczytałam wczoraj wieczorkiem co nieco o sabotkach. I dowiedziałam się, że są one podzielone na dwie grupy: te o marmurkowych i podłużnych liściach - należą do pierwszej grupy i są ciepłolubami oraz druga grupa - chłodoluby o krótkich i szerokich jednobarwnych lisciach. Na to wygląda, że oba moje pahiopedilia są ciepłolubne. Trzeba je traktować podobnie, jak falki i najważniejsze jest przesuszenie podłoża pomiędzy podlewaniami ;)

Kasiunieczka- ja też uwielbiam kropki, piegi i ciapki i to niezależie od tego, czy są to "ciapate" listki czy "łaciate" płatki ;:108

Trzynastka- ja również czekam na kwiaty. Pędzik na keiki dendr. phalaenopsis ma już 7,8 cm ;:224

Dziś odkryłam kolejne przedłużenia pędzików - po jesiennym odchyleniu łusek <jakieś 75% puściło pędziki> - na "Limonku" na drugim przyciętym pędziku obudziło się oczko oraz na "Ciapku" - obudziło się oczko na przyciętym pędziku sklepowym. Wygląda na to, że Ciapek będzie moim rekordowcem, jeśli chodzi o kwitnienie, bo będzie kwitł na 3 pędach naraz< tzn. jeden pędzik się przedłuża, sklepowy z bocznego oczka się przedłuża i nowy trzeci pędzik puszcza>.

A dziś letnie fotki pączków miltonii. Rozwinie się pewnie na dniach :tan

Obrazek

Obrazek

Oraz MM, kwitnie od stycznia non stop i jeszcze przedłuża pędzik :heja

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Cudowne ;:138 ;:138 ;:138
Czy miltonia u Ciebie wypuściła pędzik i właśnie będzie kwitła :?: :?: Pytam, ponieważ czytałam że trudno doprowadzić miltonie do kwitnienia w domu.
No a MM niesamowity ;:108 Mój na razie ma jeden kwiatuszek ale pędzik się przedłuża i widać już pączki :tan Ale do takiego wyglądu jak Twój jeszcze mu daleko :cry: ;:223
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękny MM. A Miltonia sama doprowadziłaś do kwitnienia?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

No no miltonia ma piękne dziubki :heja a MM jak zawsze dla mnie faworyt wygląda BOSKO. ;:138 ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Miltonia i MM,do obu wzdycham.Do Miltonii bo moja tak szybko straciła kwiaty a do MM bo jeszcze chyba trochę będę musiał czekać na pierwsze kwitnienie.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiunieczka- miltonia jest prościutka, jeśli chodzi o doprowadzenie do kwitnienia ;) W mojej rodzinie w zwykłej ziemi hodowana, wystawiona do ogrodu, na jesienii zakwitła na 3 pędach ;:108 Moja miałaby 2 pędziki, ale jeden złamałam. Zresztą już ta psb ze złamanym pędzikiem pojechała w świat :)

Dusiu- aż się dziwię, że kwitnie ten MM, spadł mi tydzień temu. Jak zmieniałam gliniane doniczki na szklane. Ale pędzik cały, uff ;:108 Miltonia jest troszku trudniejsza od falków. Ale jeśli da się jej czas i zwiększy wilgotność wokół roślinki, to się odwdzięcza kwiatuchami ;:108

Aniu- dziękuję w imieniu miltoni i MM :wink:

Henryku- miltonie, cambrie, oncidia kwitną krócej niż falki. Tyle z mojego doświadczenia, ale przeważnie częściej za to mają nowe pędziki :) A co do MM, Doczekasz się na pewno pędzika :D

Dziękuję za wizytę...a na dobranoc, Ktoś Pytał o wakacjujące się storczyki, pięknie rosnący, już wyrósł poza spagnum, korzonek - keiki katlejki :tan

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Super ;:138 widać, że kokonik zrobiony profesjonalnie i służy. ;:108 :tan
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Twoja Cattleya miała keiki? Masz może fotkę zanim obłożyłaś sphagnum? ;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- Twój spośob się sprawdził wyśmienicie, dziękuję za rady ;:196 ak będzie więcej korzonków, myslę, około 5cm, wtedy oddzielę keiki od mamy i wsadzę do mini "orchidarium". Ale to pewnie wiosną przyszlego roku dopiero...

Zabka_Monis- tak, mam keiki na katlejce ;:108 Też byłam zdziwiona, jak go odkryłam. Keiki z mamusią jest na 50str. mojego wątku, pierwsza fotka od góry, następne, to już po zawinięciu w spagnum :)
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”