Marzenia o warzywach - balkon na warszawskiej Pradze 2021,2022

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Marzenia o warzywach - balkon na warszawskiej Pradze

Post »

Ogólnie pomidorów wyszło mi chyba 11 i papryk 9. Ale biorąc pod uwagę tą jakże cudowną pogodę, będę chyba
próbowała ukorzeniać wilki, bo nie wiem co to będzie z obecnych pomidorów....

Sałaty wyszły mi cudowne, już wiem, które odmiany na pewno zostawię na następny sezon i nauczona tegorocznym doświadczeniem wiem,
które można wsadzić trzy, a które tylko dwie do skrzynki. Papryki obsypane kwiatami, co bardzo mnie szczęśliwa, ale cóż,
zobaczymy co będzie! pod nóż poszedł pierwszy pak-choi, na ten moment zjedzone wszystkie.

Dosiewałam jeszcze do pomidorów aksamitek i bazylki - wszystko powoli wschodzi.

Jeśli chodzi o nawożenie to na ten moment tylko kristolan czerwony i pomarańczowy, wcześniej także hummus, ale
przyznam, że jedno mniejsze opakowanie schodzi praktycznie na jedno podlewanie, więc średnio wychodzi cenowo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Długo już nawozisz kristalonem? Bo też robię do niego podejście a po Twoch zdjęciach wygląda że efekty są zadowalające.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Foxowa pisze:Długo już nawozisz kristalonem? Bo też robię do niego podejście a po Twoch zdjęciach wygląda że efekty są zadowalające.
Od 1,5 miesiąca gdzieś czerwony, na początku raz w tygodniu, teraz częściej, trochę się boje na każde podlewanie.
Kupiłam jeszcze pomarańczowy, od przyszłego tygodnia przejdę na niego i zobaczę czy będzie jakaś zauważalna zmiana.
Z wyglądu krzaków i ich zdrowia jestem zadowolona, więc chyba mogę polecić. Bo o owoce to się obawiam,
jak chyba każde przy tych temperaturach. Gdzieś czytałam, że to najzimniejszy maj od 41 lat był.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj trochę papryczek i o pomidorach. Na początku nie zamierzałam obrywać nawet tych staśmionych
kwiatów, ale jednak poczytałam, poczytałam i choć szkoda mi było strasznie to poobrywałam wielkoludy.

Obrazek

Obrazek

Dziś słońce piękne, z godzinę, dwie będzie u mnie na balkonie - jedyny plus tego wschodu jest taki, że
słońce jest od 4:30, prawie od razu po wschodzie świeci, więc do 11 coś tam się złapie. Szczerze mówiąc,
gdyby nie to, że w zeszłym roku nie miałam problemu z kupnymi sadzonkami koktajlowych i tym, że całkiem
ładnie owocowały, to pewnie bym się nie zdecydowała na swoje rozsady.

Obrazek

Pierwsze bratki już są! szkoda, że mam prawie same pomidory i papryki, bo bratków dosadzić się tam
raczej nie da, a szkoda, bo bardzo chciałam jeszcze trochę czarnych i rokoko.

Obrazek

Zdecydowałam się też wysadzić trzy wilki, na razie się ukorzeniają grzecznie na balkonie, zobaczymy co tez
z nich wyrośnie, ale to już całkiem eksperyment. Groszek za gęsto, ale o dziwo nie dość, że pięknie mi kwitnie,
to już są pierwsze groszki! w tej doniczce jest 5-6 roślin.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Za każdym Twoim postem zachwycam się i podziwiam. Naprawdę Cię podziwiam, to co zrobiłam w tym sezonie jest mega.
Co do staśmionych kwiatów to któregoś roku na wątku pomidorowym ktoś pisał że na takich kwiatach głównie bazuje i z nich ma lepsze i większe pomidory. Ja swojego czasu zostawiałam, raz wyszedł mi gigant z Black Cherry. Wyglądał jak te wielkie malinowe gargamele tylko był ...czarny. Także coś ciekawego zawsze może się przytrafić.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W takim razie z 3-4 zostawiłam ;:196 bardzo Ci dziękuje, Ty to mnie zawsze tak podbudujesz <3
dzisiaj jeszcze wrzucę dalsza część z zeszłego tygodnia, żebym potem mogła sobie porównywać po weekendzie.

POMIDOR NO-NAME, jedna z pięciu możliwych podmian wysiewana w najpóźniejszym terminie:
Obrazek

Jedyna słodka papryka, Sweet Bites, docelowo to mają być małe papryczki do 8cm, ale chyba powinnam się
zatroszczyć o większą doniczkę.

Obrazek
Obrazek

i dziś na koniec najbardziej nędzna i rachityczna ze wszystkich, które mam, czyli - Thunder Mountain LONGHORN:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Codziennie sobie mówię, że jutro pozbieram groszek cukrowy, ale dzień w dzień zapominam.
Muszę w końcu przysiąść i znaleźć jakiś fajny przepis na niego!

Obrazek

Byłam pewna, że mój balkon będzie dla niej za ciemny i kwiatów dużo nie będzie, ale się
srodze pomyliłam, tu na zdjęciu sprzed kilku dni widać tylko Kilka w rzeczywistości już cała masa!
Obrazek

Do sałat dorzuciłam szałwię w miejsce jednej zjedzonej do końca i powoli muszę się zbierać także za jedzenie tych,
ta w piegi skradła moje serce totalnie.
Obrazek

Pomidory lecą jak burza, wielkie krzaczory:
Obrazek

Papryki - łącznie chyba 7, cztery duże krzaki i trzy malutkie odmiany plus pierwsze pomidory!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Annau
200p
200p
Od: 26 cze 2020, o 19:03

Post »

Niezmiennie się zachwycam Twym balkonem. Po prostu cudnie i zielono, a pomidory naprawdę robią wrażenie, po prostu giganty. Będzie co pojeść ;:138
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Witaj! Obejrzałam z wielkim zainteresowaniem Twój wątek. Ja też uważam, że osoby kochającej rośliny nie powstrzyma nawet mała przestrzeń. Jaka to satysfakcja samemu coś wyhodować. Będę do Ciebie zaglądać :wit
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bardzo Ci dziękuje kochana Halinko! Moje marzenia o ogrodzie jeszcze niestety kilka lat muszą poczekać.
Z radością jednak czekam na nowy sezon na balkonie i już zastanawiam się co w tym roku będę sadzić!
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Balkon - sezon 2022

Post »

Ależ ja w zeszłym roku przesadziłam :shock: jak sobie teraz pomyślę, że dam radę ogarnąć 14 odmian pomidorów i chyba z 10 papryczek to chyba się na głowy z kimś pozamieniałam ;:14 ;:306

W tym roku dużo rozsądniej podeszłam do tematu. Zdecydowałam się na 5 małych, karłowatych krzaczków pomidorów (w tym tylko jeden wysoki). Balkon mam spory, ale w tym roku chciałabym jednak móc tam usiąść przy stoliku - w zeszłym nie dało się przejść z jednego końca do drugiego ;:124

Wszystko co planuję jest już wysiane w doświetlanej szklarence - przede wszystkim zioła i kilka sałat, trochę kwiatów i to w zasadzie tyle.
Kupiłam i wczoraj już po wymoczeniu zasadziłam trzy krzaczki róż do donic, ale na razie przykryłam bo u nas nad ranem tylko 4 stopnie.

Zaraz wrzucę trochę zdjęć z końcówki zeszłego sezonu, których nie wrzucałam w poprzednim sezonie.

;:167 Pomidory

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:167 Papryki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze kilka zdjęć balkonowych, zabiedzonych już "pourlopowych" krzaków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Marzenia o warzywach - balkon na warszawskiej Pradze 2021 / 2022

Post »

Świeżaki na balkon

22.04:
Obrazek

Wczoraj:
Obrazek

Obrazek
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Marzenia o warzywach - balkon na warszawskiej Pradze 2021,2022

Post »

Hej,
z ciekawości - właśnie zakupiłem identyczną szklarenkę na balkon - doginałaś te druciane półki, czy łapałaś np. na trytytki? Bo u mnie nie bardzo pasują :)
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odpowiadając bezpośrednio nie cytujemy. Iwona

Wiesz co, jakoś tak się udało, że jak półka nie pasowała na jedną część, to pasowała na drugą, ale rzeczywiście jedną musiałam mocno docisnąć.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Takie byliny wybrałam sobie do donic, żeby je jesienią lub wiosną zasadzić na działce.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”