Kasiu miałam cichą nadzieję, że po takiej mroźnej zimie tych wszystkich robali będzie trochę mniej, ale widzę że się myliłam, ale cóż, mrówki o swoje mszyce dobrze zadbały i nie dały im pomarznąć

Chyba później zobaczę, jak się mają sprawy na kalinie, moja co prawda znów nie kwitnie, ale czy aby na niej coś nie siedzi? U mnie rosną chwasty, może na tym zdjęciu mniej widać bo jest z daleka, a miałam wkleić inne i tam już było widać. Chwastnica skiełkowała bardzo licznie, tak co centymetr siewka, oj to będzie pracowity sezon
Joluś bardzo miło Cię witam w moim ogrodzie

a no pospieszyła się ta papryczka, ale to taka o niewielkich owocach i dość wczesna według opisów, mimo to bardzo cieszy taki widok
Iwcia ja wczoraj poleciałam tam z HT, ale w nocy zmył je deszcz, w związku z tym specjalnie na tą pogodę poszłam do nich z olejem parafinowym

Mrówki wkurzone, pogryzły mnie w kostkę

Bardzo dzielnie bronią swojej trzódki

U mnie najwięcej mszycy było koło śliwy, myślę, że mrówki miały po prostu najbliżej bo zwykle urzędują pod drzewkiem i tam noszą larwy. Dobrze, że wieczorkiem poszłaś do nich z pryskaczem, jak już się pszczółki zwinęły
Moniś ten powojnik to właśnie Innocent Blush, podobał mi się ne zdjęciu, a na żywo jeszcze bardziej

Współczuję mszycy, trudno je wyprosić, bo same nie przylatują i mają niezłą ochronę

Jeszcze trochę i ogłowię swój bób, wtedy staje się dla mszycy mniej atrakcyjny.
Iwonko tak jak pisałam, akurat miało być inne zdjęcie i tam widać, że bez powodu tego nie pisałam

No niestety, słonko, woda i dobrze nawieziona ziemia to dla niektórych roślin idealne warunki, niestety nie tylko dla warzyw a tych mniej chcianych komos i mniszków też

A to czosnki niedobre, ale już wiele osób pisze, że są bardzo chimeryczne i nie wszędzie chcą rosnąć. Chyba na próbę kupię tylko kilka, żeby nie było szkoda, jakby im moja ziemia nie podpasowała. U mnie też zniknęłaby taka tabliczka, poza tym wzięłam ją z myślą o warzywniku
Zaraz będę pisać dalej, ale mam chore dziecko aktualnie, a jak chore to i marudne i musi być na raty