Anitko na szczęście aura jest niezależna od nas, choć bardziej sprawiedliwe byłoby równomierne rozłożenie opadów. Odpoczywający chcieliby ciepło i słonecznie, ogrodnicy i rolnicy ciepło i opady, a pracujący na dworze chłodno i sucho, trudno pogodzić takie skrajne wymagania. Zawsze jest ktoś niezadowolony.
Sabinko u nas ludzie sobie tłumaczą, że lotnisko jest przyczyną małych opadów.

Jak pada za dużo, to jakoś w drugą stronę to nie działa. Ostróżki same się wysiewają w ilościach nie do opanowania. Dostałam w ubiegłym roku kilka sadzonek, ale bardzo źle zniosły przesadzanie i były marniutkie. Wysiane rosną bez podlewania, niektóre mają po 2 metry, są rozgałęzione i mają kilka kwitnących odnóg. Na zdjęciach obie na pierwszym planie, niebieska i różowa, to siewki z kilkunastoma kwiatami.
Zuza najładniejsze są bezpośrednio w gruncie. Moje przesadzane w ubiegłym roku były niskie, podsychające i miały po jednej kwitnącej łodydze. Może w cięższych glebach lepiej zniosą przesadzanie.
Kasiu te ostróżki, są takie trochę nieporządne, zajmują dużo miejsca, dość szybko przekwitają, ale jak jest miejsce, to cieszą, widać je z daleka.

Mam białe, różowe i niebieskie. W tym roku wypieliłam w całym ogrodzie z pewnością kilkaset siewek, a zostawiłam jesienią tylko dwie rośliny z nasionami.
Marysiu Jednak lawenda lubi wapń i odwdzięcza się ładnym wyglądem.

Niestety u mnie też nie ma nadal deszczu, ale wykorzystałam popołudnie na przycinanie bukszpanów, cisów i trzmielin. Mam tego sporo, więc dopiero połowa zrobiona. Taka pogoda bez palącego słońca i deszczu jest najlepsza dla cięcia tych roślin.
Niektóre jeszcze nie mają ładnego kształtu, ale co roku przycięte poprawiają wygląd.
Przyciętej szałwii nie lubię w tym okresie, ale za kilka tygodni znowu pojawi się trochę kwiatów.
Tawuły japońskie przycięłam do samych zdrewniałych gałązek. Wyjątkowo brzydkie były w tym roku.
Bonice powycinałam przekwitłe kwiaty, a Heidtram mimo 25 cm wysokości, kwitnie cały czas.
Candidum pierwsze rozwinęły kwiaty.
Werbena też zaczyna pokazywać swoje niepozorne kwiatki.
Młoda hortensja Vanille Fraise też zapączkowana.
W miejscach zacienionych kwitnie tojeść rozesłana, w słonecznych wyschła.