Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Soniu , wczorajszy dzień przenudziłam się w domu ,padało i mżyło cały dzień na przemian ..Byłam pewna,że mi działkę podlało! Dzisiaj okazało się,że wcale nie padało, sąsiadka cały dzień była na działce ....Trzeba było niestety włączyć podlewanie z węża... ;:131 Coś ta aura nam nie sprzyja i płata figle!
Lawendę zasiliłam w sobotę dolomitem,podlałam i dzisiaj kolosalna różnica w wyglądzie kwiatów,które były dość rachityczne... ;:333

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anitko na szczęście aura jest niezależna od nas, choć bardziej sprawiedliwe byłoby równomierne rozłożenie opadów. Odpoczywający chcieliby ciepło i słonecznie, ogrodnicy i rolnicy ciepło i opady, a pracujący na dworze chłodno i sucho, trudno pogodzić takie skrajne wymagania. Zawsze jest ktoś niezadowolony. ;:108

Sabinko u nas ludzie sobie tłumaczą, że lotnisko jest przyczyną małych opadów. ;:306 Jak pada za dużo, to jakoś w drugą stronę to nie działa. Ostróżki same się wysiewają w ilościach nie do opanowania. Dostałam w ubiegłym roku kilka sadzonek, ale bardzo źle zniosły przesadzanie i były marniutkie. Wysiane rosną bez podlewania, niektóre mają po 2 metry, są rozgałęzione i mają kilka kwitnących odnóg. Na zdjęciach obie na pierwszym planie, niebieska i różowa, to siewki z kilkunastoma kwiatami.

Obrazek

Obrazek

Zuza najładniejsze są bezpośrednio w gruncie. Moje przesadzane w ubiegłym roku były niskie, podsychające i miały po jednej kwitnącej łodydze. Może w cięższych glebach lepiej zniosą przesadzanie. :?:

Kasiu te ostróżki, są takie trochę nieporządne, zajmują dużo miejsca, dość szybko przekwitają, ale jak jest miejsce, to cieszą, widać je z daleka. :D Mam białe, różowe i niebieskie. W tym roku wypieliłam w całym ogrodzie z pewnością kilkaset siewek, a zostawiłam jesienią tylko dwie rośliny z nasionami.

Marysiu Jednak lawenda lubi wapń i odwdzięcza się ładnym wyglądem. ;:215 Niestety u mnie też nie ma nadal deszczu, ale wykorzystałam popołudnie na przycinanie bukszpanów, cisów i trzmielin. Mam tego sporo, więc dopiero połowa zrobiona. Taka pogoda bez palącego słońca i deszczu jest najlepsza dla cięcia tych roślin.

Niektóre jeszcze nie mają ładnego kształtu, ale co roku przycięte poprawiają wygląd.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyciętej szałwii nie lubię w tym okresie, ale za kilka tygodni znowu pojawi się trochę kwiatów.

Obrazek

Tawuły japońskie przycięłam do samych zdrewniałych gałązek. Wyjątkowo brzydkie były w tym roku.

Obrazek

Bonice powycinałam przekwitłe kwiaty, a Heidtram mimo 25 cm wysokości, kwitnie cały czas.

Obrazek

Obrazek

Candidum pierwsze rozwinęły kwiaty.

Obrazek

Werbena też zaczyna pokazywać swoje niepozorne kwiatki.

Obrazek

Młoda hortensja Vanille Fraise też zapączkowana.

Obrazek

W miejscach zacienionych kwitnie tojeść rozesłana, w słonecznych wyschła.

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

:wit Soniu. Czytam,że znów Ci nie popadał deszcz. Może coś w tym co piszesz jest.
Śliczna lilia. Werbena już zakwitła. Ja nie dawno swoją wysadziłam.Miałam kiedyś te ostróżki jednoroczne.Wysiewały się na potęgę. Wyrywałam.Twoje w kupie i różnokolorowe ładnie wyglądają.
Przesyłam Ci zachmurzone niebo. Niech przyniesie Ci opady.Ja chcę ;:3 , bo mi zimno już nawet w domu jest.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu niestety leję wodę już tydzień. Nawet jak zachmurzenie, to nie pada. ;:222 Ostróżki na pustej rabacie, to nie przeszkadzam im kwitnąć, tylko kilka muszę wyrwać, bo rosną blisko hortensji.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, co to jest, ta szafirowa kulka , obok bukszpanu?
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu tojeść wyschła? Myślałam, ze ona nie do zajechania jest :wink: U mnie rozpycha się wszędzie gdzie ją tylko wsadzę.
Piękne zdjęcia pokazujesz ;:215 Ostróżka jednoroczna ślicznie u ciebie wygląda, u mnie mocno przetrzebiona w tamtym roku (po tym jak rozsiała się wszędzie :wink: ) w tym roku kwitnie pojedynczo, ale i tak nie mam serca jej usunąć.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

piękne masz te kule bukszpanowe uwielbiam je w ogrodach i też planuje ich sporo u siebie :)
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Mnie się podoba płotek bukszpanowy.Swój niedawno cięłam i cięte patyczki do ziemi...
Ciekawe czy z nich coś będzie. ;:224
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Soniu lilia candidum cudnie kwitnie. ;:138 Moje co roku mają same liście, w dodatku w plamach. Za kwaśna ziemia u mnie , one lubią zasadową, w przeciwieństwie do pozostałych.
Bukszpany masz cudownie przycięte. Nawet nie będę zgadywać, jak taką zgrabną kulę zrobić. :)
Tawuły na drugi rok będą śliczne. ;:108
Jak fajnie wyglądają kwitnące ostróżki, tworzą taką kolorową piramidę. :)
U mnie popadało że trzy godziny, ale to kropla w morzu na tą spaloną słońcem ziemię. :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Tak się zastanawiam czemu te tawuły japońskie były brzydkie? Nie przycinałaś ich na wiosnę?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu to szałwia omszona, tylko odmiana miniaturowa. W ubiegłym roku wsadzona malutka sadzonka. Wyjątkowo się rozrosła. ;:215 Ma około 25 cm wysokości i trochę więcej szerokości. Obok miłorzębu na wyższych łodygach to czosnek.

Małgosiu u mnie deszczu nie ma miesiąc. ;:202 Na moich piaskach nie nadążam z podlewaniem. Na tojeść już nie ma czasu, jak spadnie deszcz odżyje. Masz rację jest niezniszczalna. Ostróżkę wypieliłam z większości miejsc, została tylko na rabacie do przeróbki. Tawuł nie przycięłam wiosną, bo się zagapiłam i jak już miała ładne liście, było mi jej szkoda. Wybiło po kilka gałązek wysoko i straciła ładny pokrój.

Anitko wszystkie kule i stożki mam z własnych sadzonek. Niestety bukszpan lubi łapać grzyba i wtedy przestaje być tak ładny. ;:222 Jeden ze stożków właśnie zagrzybiony, co spostrzegłam dopiero po przycięciu. Użyłam chemii, mam nadzieję, że będzie skuteczna. ;:218

Olu obwódka bukszpanowa przez dwa lata traciła większość liści z powodu infekcji grzybowej. Mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej, bo mało opadów i chłodno. U mnie ukorzenia się około 80% bukszpanów. Pilnuj podlewania, z pewnością sobie poradzą. Dowiesz się wiosną. :)

Tereniu ja swojej lilii candidum przygotowałam dołek przed sadzeniem. Wymieszałam ziemię uniwersalną z worka z rodzimą i dolomitem. Kwitnie corocznie od posadzenia. Podobała się jednak siostrze i sąsiadce i musiałam się podzielić. Została mi jedna cebulka. ;:174 Bukszpany tnę najpierw boki na walec, potem górę na prosto i na końcu ścinam obwód górą po skosie. Tnę już trzeci rok, to coraz lepiej mi wychodzi. Niektóre jeszcze nie są idealne, ale często przyrastają nierównomiernie, to ciężko ładnie przyciąć. Tawuły za trzy tygodnie będą całe z nowymi przyrostami, to żelazne rośliny. ;:215

Mam też kilka ostróżek bylinowych, ale wszystkie tegoroczne, malutkie. No i złośliwie wszystkie w bladym niebieskim, a miał być mix kolorów. :twisted:

Obrazek

Powojniki nadal wyjątkowo raczą mnie kwiatami.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Powojniki śliczne. ;:138 Ten jasny, to Błękitny Anioł?
Wysiałam dawniej także ostróżki z nasion z grupy Pacyfic i od tamtej pory same się wysiewają, ale są jakieś rachityczne. :)
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Soniu

Ja też przycinałam dzisiaj bukszpany,mam takie trochę większe niż u Ciebie, ale te Twoje kuleczki są takie śliczne ;:138 chyba wsadzę kilka gałązek i będę formować, bo super to wygląda. Różyczki pięknie kwitną i powojniki mają dużo kwiatuszków ;:333
Ostróżki wyrosły wysokie, taki ich urok :) Pozdrawiam i deszczu życzę, u mnie zimno, ja chcę ;:3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu jasny powojnik to Prince Charles, a fioletowy to Solina. Posadzone wiosną maloty tak zakwitły. ;:oj Ostróżki pewnie tak mają, że się wyradzają z samosiewu. Producenci pewnie inaczej hodują, metodami przemysłowymi.

Krysiu Twój ogród dojrzały, to bukszpany dorodne. ;:108 Moje niektóre z trzech sadzonek, to szybciej udało się kulkę uzyskać niż z pojedynczej. Ostróżki jednoroczne w przyszłym roku pewnie tylko pod płotem za tujami zostaną, dużo miejsca zajmują. Powojniki mnie zaskoczyły kwiatami, wiosną sadzone. Dzięki, ;:196 oby życzenia się spełniły.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,bukszpany przycięte celująco ,clematisy tak pięknie kwitną ,a mówisz ,że teraz sadzone ,to chyba bardzo lubią Twoją ziemię ,moje to jakieś dziadowizny,nie mogę sie dochować pięknych ,te zwiewne trawy super wyglądają,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”