Pomidory pod folią cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2

Post »

Ja podobnie dogrzewałem swoje pomidory, z tym że, ze mnie jest większy śpioch i zainwestowałem w włącznik zegarowy, na którym ustawiałem pracę grzejnika od godziny 1-2 do 5-6. Dodatkowo, gdy zapowiadali większe spadki ustawiałem 3 znicze wzdłuż jednej i drugiej ściany, jednak mój tunel na tylko 5m. długości. Niestety jak mówi stare porzekadło " Polak mądry po szkodzie", jednej nocy zapowiadali ok. 5 stopni ( już nie pamiętam dokładnie ), wiec doszedłem do wniosku, że nie będę włączał ogrzewania. Rano ( jakoś koło 6 ), gdy się obudziłem za oknem było siwo, czym prędzej do tunelu i grzejemy, jednak kilka sadzonek mi padło, na szczęście nie miałem jeszcze wszystkich posadzone, a i zapas był odpowiedni.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

benia, te żółte na 1,2,3 zdjęciu? Przemawia do mnie ten kolorek. :)
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Ale rozpieszczacie te roślinki, ja późno sieję i rośnie jakoś, podziwiam wstawanie o 2 żeby pomidorki dogrzać.
Awatar użytkownika
benia_4
50p
50p
Od: 10 lis 2011, o 11:42

Post »

michal4823, zastanawialiśmy się nad innymi rozwiązaniami, ale skończyło się tylko na czujniku temperatury, generalnie jak się w miarę śledzi prognozy to wyłapie te kilka dni z przymrozkami. Jak do tej pory jeszcze nie zmroziliśmy pomidorków, ale zawsze musi być ten pierwszy raz.

GRANIA, bardzo lubię żółte pomidorki i co roku testuję nowe, szukając tych najsmaczniejszych. Na zdjęciach są: Ałtajskij Oranżewyj, żółta sakiewka i pomarańczowy w typie bawolego serca, co do dwóch pierwszych to jeszcze nie mam zdania, natomiast " bawołka" mam trzeci rok i jest super, słodziutki, owocowy, ładnie wiąże i jest w miarę wczesny. Pomidora dostałam od znajomego i wybrałam nasiona, nie znał niestety odmiany, sadzonkę zakupił na miejscowym targu. Nasion na akcję nie dawałam, żeby nie produkować kolejnej odmiany nn. Może ktoś z Was też ma takiego pomidorka?

anqaw, nie wiem dlaczego, ale rozsadę z marca mam zawsze gorszą, bardziej wyciągniętą niż tą z lutego i tak już zostało, że wysiewam najpóźniej do 25. Folię mam w ogrodzie to łatwo dopilnować, a to tylko kilka dni, a cała rodzinka czeka z niecierpliwością na te pierwsze pomidorki.
Pozdrawiam
anqaw
200p
200p

Post »

Na pewno są zdecydowanie szybciej, moje za późno siane, ale raczej tylko termin wysiewu przyśpieszę nieco.
W dogrzewanie nie pójdę chyba.
michal4823
100p
100p

Post »

Ja dopiero zaczynam przygodę z pomidorkami, to jest mój pierwszy sezon. Jakiego czujnika temp. używasz i w jakiej cenie można go kupić. Można by go podłączyć za włącznikiem zegarowym i to ten czujnik decydował by czy konieczne jest dogrzewanie. Jednak wolę, aby przez jak najkrótszy czas przewód oraz grzejnik był pod napięciem, niby nic nie powinno się stać, ale jednak w tunelu jest wysoka wilgotność.
Awatar użytkownika
benia_4
50p
50p

Post »

michal4823, zwykła stacja pogodowa z czujnikiem zewnętrznym temperatury, żeby w nocy nie biegać i nie sprawdzać. Jaka cena mojej to nie wiem, bo to był prezent, ale przeglądając w sieci widzę, że ceny nie są wysokie.
Jeżeli chodzi o grzejnik to wydaje mi się, że powinno być w miarę bezpiecznie, mając na uwadze obecne zabezpieczenia instalacji domowych, przy dużej wilgotności powinien zadziałać wyłącznik.

anqaw, masz rację mażna wysiać wczesniej i np. przechować rozsadę w większych doniczkach, ja tak robię z pomidorkami nadprogramowymi, rosną sobie razem z tunelowymi i czekają na możliwość wysadzenia do gruntu, ale najczęściej to kilka sztuk.
Pozdrawiam
anqaw
200p
200p

Post »

W tym roku przesadziłam z ilością i nie mam jeszcze wyczucia czego i ile mi trzeba, testuję odmiany, zdecyduję co zostanie.
Jestem pewna co do melonoogórków, że na stałe u mnie zagoszczą i ogórków armeńskich.
Pomidorów duży wybór mam więc będzie degustacja i wybieranie.
Pierwsza pendulina orange zjedzona, jaki smak mają swoje pomidory :tan
Awatar użytkownika
benia_4
50p
50p

Post »

Skąd ja to znam, właśnie sprawdziłam rozpiskę w tunelu i mam 40 odmian pomidorów, a miało być tylko kilka, co do ilości to już udało mi się ograniczyć i w gruncie mam tylko 8 szt. W tym roku zwrócił moją uwagę Pikuś z uwagi na wczesność i smak, a reszta nowości w trakcie testowania.
Smak, zapach swoich pomidorków niepowtarzalny :D
Pozdrawiam
michal4823
100p
100p

Post »

benia_4 pisze:michal4823, zwykła stacja pogodowa z czujnikiem zewnętrznym temperatury, żeby w nocy nie biegać i nie sprawdzać. Jaka cena mojej to nie wiem, bo to był prezent, ale przeglądając w sieci widzę, że ceny nie są wysokie.
Jeżeli chodzi o grzejnik to wydaje mi się, że powinno być w miarę bezpiecznie, mając na uwadze obecne zabezpieczenia instalacji domowych, przy dużej wilgotności powinien zadziałać wyłącznik.
W sumie racja, jak się ma nową instalację w domu to wszystko gra, u mnie niestety, ale już nie jest pierwszej młodości. Co do tej stacji, to czy jej możliwość wykorzystania jej jako regulatora temperatury? Czyli, jak spadnie temp. poniżej zadanej ( np. 10 stopni ), to włączy ona grzejnik automatycznie, czy po prostu jest wykorzystywana tylko do odczytania temperatury, natomiast grzejnik trzeba włączyć ręcznie?
Awatar użytkownika
benia_4
50p
50p

Post »

Ja wykorzystuję tylko do odczytywania temperatury, a grzejnik włączam ręcznie, gdzieś na forum były opisy kolegów o takich rozwiązaniach, może ktoś się odezwie i coś więcej powie w tym temacie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tutaj było wałkowane i strona dalej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Pozdrawiam
Dariusz
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posadzone przez mnie Aussie niestety nie jest tą odmianą - i nie wiem czy pomieszałam sadzonki czy jednak to nie były nasiona Aussie :roll:
be_ta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 gru 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i wreszcie się doczekałam...
Obrazek
Black From Tuula

Obrazek
Black Sea Man

Obrazek
Chocolate Stripes, chociaż na etykietce podpisałam jako Carbon, ale wiem że to jest Chocolate

Obrazek
To na pewno jest Malachitowa Szkatułka, a ja pomieszałam rozsadę i podpisałam jako Arbuznyj

Obrazek
Ten to Malinowy Olbrzym

Obrazek
Tutaj Olbrzym NN, jest pyszny, mam go od kilku lat, zdarzały się sztuki powyżej 1 kg i to w gruncie

Obrazek

A to niby Omara Lebanese, miały być owoce 1,5 kg a tu taka mizerota, chyba że znów coś pomieszałam

To są pierwsze sztuki z krzaków, zaczyna dojrzewać Black Prince i Japanese Black Triefle, ale tym brakuje jeszcze parę dni do pełnej dojrzałości. Mam jeszcze Black Krim, ale temu się nie spieszy na talerz.

Pozdrawiam, Beata
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

To do kolekcji jeszcze Rubby Suprice.
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”