Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Witam moje miłe zapracowane koleżanki! W ogrodach tyle się dzieje: pielenie, sadzenie, przesadzanie, sianie! Mało czasu, żeby siedzieć przy kompie. No i jeszcze świętowanie! Pikniki, kiermasze, wyjazdy, spacery!
Ja to się zastanawiam, czy wczoraj dobrze zrobiliśmy, że tak rano w deszczu łaziliśmy po ogrodzie botanicznym, a potem było piękne słońce. Wygladaliśmy jak zmokłe kury, wszystko sie lepiło, Ola zwinęła mi spod nosa powojnika z żółtymi liściami ;:224 . No i nie mogłam sobie przypomnieć nazwy krwawnicy, bo chciałam dokupić, po przekopaniu wiosennym chyba ja straciłam. ;:223
Poznałam osobiście wreszcie Ewkę (ewka36jj), Dzwoniła rano, że nie przyjedzie, ale nie wytrzymała! I bardzo się z tego powodu cieszę!
A po południu, mimo pieknej pogody pobyt w OB byłby wysoce niewskazany, ponieważ były tam dzikie, najdziksze tłumy!

Beciu! Iwonko! Maj jest cudowny i przez to, że przez chłodną wiosnę niektóre kwiaty są spóźnione, kwitnie więcej niż zazwyczaj!

Dzisiaj posadziłam pierwsze kanny. Te przed wejściem do domu. Tam jest taka ekspozycja, że rosną jak oszalałe bez podpędzania, obficie kwitną i wytrzymują pierwsze październikowe przymrozki. Posadziłam jeszcze 3 dalie, które były w donicach i po oględzinach okazały się żywe. Wystawiłam wreszcie pelargonie, wysiałam rzutowo ostróżkę jednoroczną, czarnuszkę i maciejkę do donicy. Kora rozsypana, brzegi rabat wyrównane. Ale pogoda fajna do takiej pracy: słońce i lekki wiaterek. I hamak używałam! A jakże! Miło kołysał :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale pięknie u Ciebie ;:138 kwitną drzewa owocowe a pod nimi tulipany...super sprawa , pięknie ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Przyjemnie pobujać się w hamaku, gdy z grubsza ogród ogarnięty :) Bo zawsze coś do zrobienia jest, ale i tak widzę, ze Ty sobie świetnie radzisz :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dużo prac machnęłaś ;:180 Ja trochę na zwolnionych obrotach, bo i do pracy chodzę i stwierdziłem, że nie mam zaległości więc pracuję tyle, by mieć z tego przyjemość ;:173
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Jak ja lubię takie dni, i praca i słońce i hamak (w moim przypadku leżak) ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza! Ja też uwielbiam! A zwłaszcza wtedy, kiedy nad garami nie muszę stać! Chłopaki zrobiły grilla i niczego nie musiałam robić :tan

Jacku! Praca się sama machnęła! I też powolutku robię, żeby przyjemność była. Ja też z pracy jestem ok. 18 więc tylko weekendy mi zostają :roll: Ja też myślałam, że jestem obrobiona, a tu ... cebule mieczyków znalazłam do posadzenia ;:306

Mariola! Ja sobie średnio radzę! Tu o wszystkim piszę, żeby nie zapomnieć, a jak zrobię, żeby odhaczyć! ;:306 Hamak mi służy jako miejsce wypoczynku miedzy jedną robotą, a drugą. No, może wczoraj przy niedzieli trochę więcej poleżałam...

Karola! Tak się ładnie porobiło, trzeba się nacieszyć ;:173 dziękuję! ;:196

Jak już wspomniałam, znalazłam cebule mieczyków. Obskubałam je trochę i zaprawiłam na grzyba. Jeszcze trzeba posadzić. Jeszcze kann resztę wysadzę, dalie, które dziś przyjdą i koniecznie pomidory. Połowa szklarni już uprzątnięta więc można sadzić. Trochę jestem z nimi do tyłu, bo mogłam wsadzić już tydzień temu. Ale powolutku... :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Hamak mówisz ;:224 hamaka nie mam ale kazałam sobie już wytaszczyć tarasowy tapczan i też poleżałam a co ;:333
Ale ty Miłeczko masz tych bulwowych i cebulowych ja w tej kwestii jestem leniuch parę cebulek mieczyków żółtych bo pasują do rabaty i dalie ,canny nie sadzę bo miałam jakieś takie z lichymi kwiatami i tylko zielone rosło a kwiatów to wcale widać nie było i dałam im zmarznąć i w tym roku taka jedna miła Pani zaraziła mnie callami i to wszystko,reszta byliny bo bez kłopotu ;:131 a mimo wszystko i tak na nudę w ogrodzie nie narzekam :lol:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Taki barwinek to mi się podoba ;:138
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Ładne te barwinki :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłeczko, wczoraj podejrzałam moje karpy daliowe - coś wreszcie wyłazi z ziemi :tan
Wyłazi w dwóch miejscach, więc sądzę że obie ( dwie szt mniejsza i większa były kupione w woreczku) przeżyły wysadzenie tak wczesną wiosną. Super, bo już się bałam ;:138
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Miłko, miejsce dla dalii znajdę z całą pewnością. Co roku staram się jakieś zaciszne im znaleźć, żeby uchronic je przez pierwszymi przymrozkami i ciągle dalej szukam. Widzę, że Ty masz miejscówki- pewniaki u siebie, ale też dłużej ode mnie je hodujesz.
Hosty o tej porze roku wyglądają chyba najładniej. Zwłaszcza u Ciebie im pasuje w lekkim cieniu drzew latem
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

U mnie niektóre dalie już na wierzchu ;:oj Mam nadzieję, że przymrozków nie będzie.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Pełne barwinki ;:oj
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Pięknie :D Te ciemno różowe to też barwinki?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga! To też barwinki różowe pełne.

Tulap! No są ładne! Zbieram je. Załatwiają mi ugór pod bzem :-)

Małgoś! U mnie tylko jedna jest wysadzona w kilkucentymetrowym pędem. Reszta się szykuje :wink: Moim zdaniem nie będzie przymrozków, ale mogę się mylić... ;:173

Marzka! Hosty dopiero zaczynają, ale za parę dni będą piękne naprawdę! Miejscem na dalie nie można się przejmować. Wszystko, czego potrzebują, to słońce i trochę jedzonka pod karpę. Jak będzie przymrozek, to będzie, nie uchronisz...
A miejsca mam za mało, ale jakoś pomieszczę. Najwyżej kann mniej posadzę...

Zuza! Gratulacje! Cieszę się razem z Tobą! Pokaż potem, jak zakwitną! Koniecznie!

Marzena! dzięki w imieniu barwinków!

Iwona! Oj! Mi też!!! :wink:

Marta! Ja też mam tapczan na tarasie altany, jakąś narzutą z Ikei nzruciłam, jakieś poduchy kładę i jest fajnie. Zanim miałam hamaki, tam ucinałam komara! :;230
A kalle to chociaż Ci urosły? Bo mi wyszły takie prawie metrowe pagaje i wielkie liście. Nie wiem, czy to dobrze, leję w nie wodę (zostawiłam w donicach, postawiłam między hosty). Ja juz nie mam kann takich z małymi kwiatami. Żebyś nie miała lepiej ode mnie, kilka kiedyś do ciebie wyruszy ;:224

Dziś posadziłam mieczyki :tan Nieliczyłam ile, ale wsadziłam najdorodniejsze, a mniejsze jutro rozdam w pracy :D
Powieszone czerwone lampiony pięknie świecą w ciemności. Jest parno jak przed burzą, ale nie wierzę w deszcz i podlałam to i owo...

Na dziś:

Obrazek

Obrazek
Miłka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”