Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Małgosiu
przemiła jesteś , dziękuję ;:196 Niebieskie brateczki faktycznie są urocze, ja szczególnie lubię te z drobnymi kwiatuszkami, jednak niestety nie było zbyt dużego wyboru...

Izuniu ciesze się bardzo, że masz tulipanki Fashion...... one są prześliczne.... u mnie dziś już zaczynają pękać pąki :tan
Faktycznie nie wszystkie rośliny lubią zakwaszenie korą.... jednak u mnie większość tak rośnie i na szczęście radzą sobie.... w ogóle stwierdzam, że roślinki mają ogromną zdolność przystosowania się..... U mnie jest tylko jedna rabata pozbawiona kory.... to ta z ciemiernikami.... tam ściółkuję skoszoną trawą :D

Ewuniu u mnie i różyczki są obsypane korą..... był to problem, gdy na zimę kopcowałam ziemią..... teraz przerzuciłam się na kopcowanie korą i jest ok :D
Właśnie te koszta są najgorsze, bo korę najlepiej uzupełniać każdego roku, a jest ona paskudnie droga :roll:
Ale tak jak mówisz..... najlepiej robić to po troszkę, metodycznie....a tam gdzie nie ma kory ściółkować skoszoną trawą :D
Co do ściółkowania piwonii korą.... bardzo to lubią, one najlepiej rosną w przepuszczalnej lekko kwaśnej glebie :D
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Dobrze, że nie sprzątnęłam wszystkich liści. Zapakuję je do worków i zrobię tak jak mówisz, a dokładnie jak piszesz :D Osobiście jak zbieram liście też zostawiam troszkę i mieszam je z ziemią. Skoszoną trawę również wykorzystuję ale głównie w części warzywnej.Sieję również poplon który jest wiosną przekopywany. Czy liście lepiej do worków dawać w całości czy mogą być takie pocięte z odkurzacz do liści?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu myślę , że to bez znaczenia jakie liście.... pewnie każda forma jest ok :D
Worki zwiąż luźno i podziurkuj, żeby dostawało się tam powietrze :D
Fajne są takie naturalne nawozy..... minimum chemii w ogrodzie, a ogromna korzyść dla roślin :D Poplon też super sprawa :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Agnieszko ;:196
Ja też lubię te bratki drobnokwiatowe , i kiedyś, chyba 2 lata temu naliczyłam na targowisku chyba z 10 różnych nawet kupiłam , szkoda że nie mam ich zdjęć
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Zrobię jak mówisz tylko muszę pomyśleć gdzie umieścić te worki co by myszy nie pomyślały że legowisko im zrobiłam :;230 właśnie rozmawiałam z M o tym jak radziłaś mi wykorzystać liście i wpadłam na pomysł zeby worki zawiesić na belkach w stodole.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Witaj ;:196 Ja już po ryneczku, małych bratków było bardzo dużo dziś i ile kolorów ;:oj Ja kupiłam duże, stokrotki , niezapominajki. I tulipany do wazonu :wink: Szaro-buro i mżawka z mgły. Gdzie to ;:3
Kora droga i dlatego jeszcze nie mam, niestety ... najpierw remont w domu.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Korą ściółkuję cały ogród, łącznie z roślinami zasadolubnymi typu lawenda i powojniki, chwastów jest rzeczywiście mniej. Do tego nigdy dokładnie nie zbieram opadłych liści z rabat tylko przykrywam kolejną warstwą kory wychodząc z założenia, że i tak się rozłoży. Z moich obserwacji wynika, że grzybnia pleśni w korze zupełnie nie przeszkadza moim roślinom, natomiast tam gdzie ściółkuje od dłuższego czasu podobnie jak Agness mam pulchniutką glebę z mnóstwem dżdżownic ;:215
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bratki jak pięknie Ci kwitną ...
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14

Post »

Słoneczne powitanie Aguś!Przeczytałam właśnie o kompoście z liści.Nie masz pojęcia jak mi się ten pomysł przyda.Cały czas zastanawiam się jak tanim kosztem wzbogacić glebę.A u ciebie na rabatach kwiaty rosną bujnie i zdrowo,aż miło popatrzeć.Napracowałaś się przy obrzeżach.Fajnie,że w weekend odpoczniesz.Pózniej,kiedy skończą się prace porządkowe będziesz się cieszyć efektami swojej pracy siedząc z kawą na tarasie.A twoje bratkowe kompozycje piękne.Ja wybrałam się wczoraj po bratki....a wróciłam ze stokrotkami i dwoma jałowcami.Dokupiłam nasion i skończyły się fundusze ;:145Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Agniesiu- witam serdecznie! Mam nadzieję, że u Ciebie jest równie piękny dzień- słońce świeci, ptaki szaleją- chce się żyć!!
bardzo ciekawa rada z kompostem w worku- może spróbuję. Jedna tylko dygresja- na liście trzeba uważać, bo te z orzecha włoskiego się chyba nie nadają- wydzielają jakieś garbiki niszczące rośliny. Ja tez z rabat nie wygrabiam liści- zostawiam, żeby się rozłożyły pod korą. Jedynie te z orzecha (a u Mamy rosną 2 ogromne :evil: )grabimy i wyrzucamy.

Ściskam gorąco ;:196
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22

Post »

Kompozycja bratkowa, przepiękna i wianuszki ;:173 prawdziwa wiosna u Ciebie ;:3
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Piękne kompozycje bratkowe ;:63

a gdzie przepis? ;:131
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu u mnie w tym roku mieszanka.... trochę drobnokwiatowych, trochę z dużymi kwiatuszkami :D

Gosiu ale pomysł ;:oj nigdy nie przyszłoby mi to do głowy :lol:

Justynko ależ śliczności kupiłaś :D U mnie sporo niezapominajek jest w ogródku..... niedługo już zakwitną.... ciekawe jakie będą kolorki :D
U mnie dziś piękna pogoda..... od rana słoneczko.... w prognozie widziałam duże ochłodzenie.... mam nadzieję, ze się nie sprawdzi....
A jak tam remont.... kiedy ma być skończona kuchnia???

Joasiu mamy identyczną metodę :D ja też bardzo jestem zadowolona z takiego ściółkowania i widzę tylko i wyłącznie plusy tej metody :D
Ciekawostką jest to, że tak naprawdę przekompostowana kora iglasta, wcale nie jest mocno kwaśna tak jak mogłoby się wydawać, ale bardzo, bardzo delikatnie kwaśna, tak, że nawet roślinki, które lubią obojętny odczyn wspaniale sobie w niej radzą.... Kwaśna jest kora nieprzekompostowana....

Reniu brateczki dopiero zaczynają, mam nadzieję, ze na dniach będzie coraz więcej kwiatuszków :D

Aguś ja kompostu w workach nie robiłam, bo u mnie nie ma aż tak dużo liści....ale wiele o nim czytałam... ja liście pozostawiam bezpośrednio na rabatkach i zasypuję korą. Ale ta workowa metoda jest świetna, jeśli jest duża ilość liści :D
Dziś nadal pracowałam przy obrzeżach, teraz już praca lżejsza, bo prawie bez kamieni, więc nie trzeba było tak dźwigać.... zrobiłam naprawdę sporo i jestem bardzo zadowolona.... Ogródek już taki kolorowy, że aż nie chce się wchodzić do domu :D
Stokroteczki są piękne..... wyobrażam sobie jak wspaniale wyglądają w donicach :D
Fajne zakupy zrobiłaś..... a nasionka kwiatów, czy warzyw???

Monisiu witaj :wit
Dzień był faktycznie przepiękny..... praktycznie cały spędziłam na pracy w ogródku.... zrobiłam naprawdę sporo i jestem zachwycona :D
Daj znać, jeśli zdecydujesz się zrobić kompost liściowy w worku.... bardzo ciekawa jestem Twojej opinii :D
Faktycznie liście z orzecha są problematyczne... różne opinie są na ich temat..... jednak na pewno baaaardzo długo się rozkładają....
Buziaki ;:196

Dominiko miło mi bardzo, że podobają Ci się moje wiosenne dekoracje . Dziękuję ;:196

Daruniu ciesze się, ze podobają Ci się moje brateczkowe kompozycje.... z przepisem już lecę ;:196
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aguniu :wit te niebieskie bratki są obłędnie piękne ;:63 szukałam dziś na rynku w takim kolorku bo mam fioła na punkcie niebieskości w ogrodzie. Były tylko w błękicie... oczywiście kupiłam i dla towarzystwa żółte. Rozweselają wejście do domu :heja
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Agniesiu, kuchnia prawdopodobnie na święta - już się nie mogę doczekać. Malowanie chcę zrobić w następnym tygodniu, będzie super.
Zakupy posadzone. Białe stokrotki i jedną niezapominajkę zaniosłam na cmentarz ;:167
Pozdrawiam - Justyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”