Mały sucholubny zbiorek

Zablokowany
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa ;:196
Celinko witaj u mnie :wit

Jacku z Brassel nie powiem, co to za kikuty, bo się wstydzę :lol:

Jacku nie wiem skąd dla mnie "krowie placki" to określenie jak najbardziej pozytywne :D Chodziło mi o to, że w gdy tego określenia używa mój M, bynajmniej nie ma zamiaru prawić kaktusom komplementów.

Pogoda się popsuła, kwiecia nie będzie.
Mam za to takiego darowanego mini maluszka, którego mam nadzieję, że ktoś rozpozna. Przypuszczam, że Haworthia, ale ja się na nich zupełnie nie znam. Ale wzorek na liściach ma super.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Fajny aligator, a jakie ma zębiska!
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja, ja! Choć raz mogę coś merytorycznego wpisać w Twoim wątku :wink:
To Haworthia venosa ssp. tessellata - szybko tworzy kępy i jak jest dobrze nawodniona - liście bardziej się rozkładają, prezentując piękną krateczkę! Nie powinna obrazić się, jeśli ją zimą potraktujesz prawie jak kaktusy...choć takiego malucha trzeba będzie czasem podlać - ale bez spoczynku lubi się wyciągać!
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Beatko. Nie ukrywam, że po cichu liczyłam, iż to właśnie Ty tu zajrzysz. Dla mnie jesteś jednym z najlepsiejszych speców od liściastych tu na forum ;:180
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Pogoda beznadziejna, dobrze, że można innymi sukulentami nacieszyć oczy ;:138 Fajna ta Haworthia, mam 2 podobne i bardzo kiepsko rosną. Właściwie to nie wiem czy rosną, czy stoją w miejscu :oops: ale żyją, jedna nawet zakwitła. Tylko motyki nie chcą się rozmnażac, nie dają odrostów, jakieś takie samoluby :lol:
A Beatka to doszuka się najmniejszej kropeczki, kreseczki i prawidłowo zaszereguje ;:224
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magduś, ja już ustawiam się w kolejce do podziwiania Thelocactusa bicolor ;:65 bo chodzą takie słuchy ;:162
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

nyskadu pisze:Magduś, ja już ustawiam się w kolejce do podziwiania Thelocactusa bicolor ;:65 bo chodzą takie słuchy ;:162
Właśnie, właśnie :D
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nyskadu pisze:A Beatka to doszuka się najmniejszej kropeczki, kreseczki i prawidłowo zaszereguje ;:224
Tak, to jest fenomen! Osobiście często nie rozróżniam aloesu od haworcji :oops: Połapać się w tych wszystkich gatunkach, odmianach, kiedy różnice dla laika są absolutnie niewidoczne, to jest dopiero COŚ!
nyskadu pisze:Magduś, ja już ustawiam się w kolejce do podziwiania Thelocactusa bicolor ;:65 bo chodzą takie słuchy ;:162
Inez pisze:Właśnie, właśnie :D
To podziwiajcie :;230

Obrazek

Dodam, że kolorki są autentyczne. Więc jak znużą mnie białe kwiaty na gymno, zawsze mogę sobie popatrzeć na tego ciernie :lol:

A że nie mam co pokazywać, to rzut oka na mój parapet z sukulentami, tymi większymi (maluchy na razie sobie stoją na innym). Co prawda nic ciekawego tu nie ma, plan jest taki, by rosło szybko i zasłoniło te cudnej urody widoki za oknem :;230 A że rośnie to nie ma wątpliwości. Choćby ta opuncja po prawej, w ubiegłym roku miała może 10-12 cm wysokości.

Obrazek

Obrazek

I jeszcze taka znajdka:
Zdaje się że Aloe haworthioides.

Obrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie ciernie ;:1 uwielbiam takie i pączuś jest :tan a sukulentów to Ty troszkę masz i jak ładnie rosną ;:224 a ten Aloes ;:224 bajera, gdzie takie coś znalazłaś ;:oj
Dzisiaj pokazałas klasę (jak zwykle zresztą :uszy )
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Eeee - to ja chyba coś przeoczyłam, że Ty masz tyle innych sukulentów :roll:
A aloesik to niestety nie A. haworthioides Tylko jego mieszaniec (łatwiejszy w uprawie): Aloe haworthioides x Aloe descoingsii
A. haworthioides jest znacznie bardziej "kudłaty" - mój jest taki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f57 ... b3ac2.html
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dużo masz innych niż gymnokalicja roślin. Prawdę pisząc też nie wiedziałem, że aż ich tyle.
Ładnie u Ciebie! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Oj nie ładnie takie śliczne rośliny ukrywać! Busz pierwsza klasa. Zachwycająca fotka thelaka ;:63
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Super parapet! :D
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dostałam w prezencie ;:173 Jakoś nie pamiętam, czy w ogóle sama jakiegoś sukulenta kupiłam w ciągu ostatniego roku. Same do mnie przychodzą :lol: Mimo, że ciągle powtarzam, że jest ich dość.

Beato dziękuję za rozpoznanie. Na etykiecie było tylko A. haworthioides. On malusi jeszcze. Może ma średnicy ze 2,5cm. Może dlatego jeszcze taki mało "włochaty". A nawet jeśli to krzyżówka, to mi to nie wadzi. Jakoś tak sukulenty traktuję po macoszemu.

Heniu z takiego rzutu to i tak nie wygląda na wiele. Ale tam są poupychane jeszcze małe doniczki, których nie widać. I jeszcze jest ich trochę na innym parapecie. W sumie dużo. Nawet za dużo. A do tego są bardzo rozłożyste, więc trudno je ustawić tak, żeby wszystkie miały dość światła. Pewnie będę niebawem trochę przycinać, oddzielać i obdarowywać :lol:
Ja w ogóle mam dużo roślin. Byś zobaczył regał obok tego okna ;:224 Tam dopiero jest busz. Od kilkucentymetrowych, po półtorametrowe. Mąż się śmieje, że jeszcze trochę to bez kosiarki pilota w tym gąszczu nie znajdzie. I w sumie w każdym pomieszczeniu jest podobnie :oops:

Paulinki jakie - takie? Toż to zwyklaki najpospolitsze. Ale dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

sokolica pisze::

Paulinki jakie - takie? Toż to zwyklaki najpospolitsze. Ale dziękuję ;:196
Nawet, jak to piszesz "zwyklaki" zadbane i na pięknym parapecie mogą ślicznie się prezentować ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”