Ogród Zenka cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Zenka cz.4

Post »

Nowy nabytek w dniu wczorajszym posadzony Viburnum lantana Variegata Kalina hordowina

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Zenku wiem ile czasu zajmuje grabienie igieł opadających z iglaków. :roll: Ja mam tylko cztery dorodne drzewa sosen, ale co tydzień jesienią grabię opadłe igliwie i ta praca kończy się dopiero z nastaniem sezonu wiosennego. Dużo spada też ze świerków. Co roku nagrabię się też sporo pod żywotnikami. No cóż coś za coś. :;230 Piękny nowy nabytek kupiłeś. :) Duża urośnie? Lubię kaliny, ale ze względu na ograniczone miejsce w ogrodzie będę mogła mieć tylko jakąś miniaturkę. Na szczęście lubię niewielkie krzewy. :wink:
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Moniko jeżeli w ogrodzie rosną drzewa iglaste to grabi się igliwie ,a jezeli liściaste to grabimy liście choć z tymi pierwszymi trwa to znacznie dłużej.W roku bieżącym obserwuję u swoich sosen mniejsze ilość opadających igieł, aktualnie jestem po pierwszym grabieniu.
Według informacji umieszczonej przy zakupionej kalinie krzew ten dorasta do 2,5 m wysokości.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnie z kwitnących

Obrazek

kobea

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Widzę Zenku że u Ciebie też kwitnie żółty liliowiec, to chyba jakaś anomalia albo taka odmiana, u mnie też kwitnie taki i jeszcze u kilku forumków widziałam. Ja igły z sosen wykorzystuje do okrywania borówki , nie udaje mi się przysypać całych krzaków bo za duże ale chociaż do polowy, wiosną tylko rozgarnuję igły i zostawiam, przez lato się rozłożą i zakwaszą ziemię.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jolu liliowiec ten pojawia się na wielu zdjęciach naszych forumowiczów, i w cale mnie to nie dziwi gdyż jest rośliną nie sprawiającą żadnych kłopotów a swoimi kwiatami zdobi ogrody przez większą część sezonu.
Ja również w swoim ogrodzie wykorzystuję igliwie do zabezpieczania roślin przed zimą,doskonale sprawdza się ono przy osłanianiu wrzosów i innych roslin rabatowych. Ilość tego igliwi jest tak duża że większość muszę niestety palić.

i jeszcze fotka z ostatniego pobytu...

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Prawie nie widac u Ciebie w ogrodzie nadchodzacej jesieni
No jakbym rozpalil takie ognicho u siebie w ogrodzie momentalnie pojawiloby sie kilka wozow strazackich :D
Tutaj w ogrodach jest calkowicie zabronione rozniecanie ogniska

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zenku pięknie wysprzątałeś liście też dzisiaj miałam taki zamiar ale tak wiało że moja praca nie miałaby sensu. Czy kalina która kupiłeś kwitnie ? Różyczka ślicznie wygląda ma tyle liści moje niestety pojedyńcze sztuki kwitna jeszcze i wyglądają w miare przyzwoicie reszta z gołymi badylkami jakby czekała juz na zimę (brr) Pozdrawiam cieplutko :D
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Kwitnąca róża wygląda pięknie na tle iglaków...
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Markus jesień nadobre zagościła w moim ogrodzie choć może tego tak nie widać na iglakach, na nadchodzące noce synoptycy zapowiadają przymrozkami nawet do - 5 stopni. Palenie ogniska na terenie ogrodu to konieczność która spowodowana jest brakiem możliwości zagospodarowania opadłych liści i igliwia , ktorych o tej porze roku jest bardzo dużo..

Witaj Isiu praca przy grabieniu liści i igliwia trwa tygodniami a zwłaszcza przy silnych wiatrach , dlatego sobie tą czynność odpuściłem i zaczekam aż wszystko dokładnie opadnie. Nowy nabytek kaliny to krzew kwitnący a jego dodatkową ozdobą są kolorowe liście, dorasta do 2 m wysokości.Mam nadzieję że będę mógł go zaprezentować wiosna przyszłego roku.

Witaj Moniko dziękuję za odwiedziny
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zenku ciekawy krzew kaliny kupiłeś.
Dla mnie to nowość. ;:108
Róża cudnie kwitnie i taka zdrowiutka.
Szkoda, że już myślę tej nocy zaczną się przymrozki i będzie po kwiatach, niestety. :)
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tajka krzew kaliny kupiłem z myślą o posadzeniu jej w powstałe wolne miejsce aby wypełniła przestrzeń, a ponieważ dorasta do wysokości 2,5 m to myślę że doskonale się sprawdzi.
Dzisiejsze prognozy pogody na razie nie zapowiadają w naszym regionie przymrozków,więc może w ogrodach nie będzie tak żle. Róza przedstawiona na zdjęciu aktualnie kwitnie na końcach długich przyrostów które mają około 2 m wysokości ,także przygruntowe przymrozki jej nie zaszkodzą.
Tajka moja fotergillia w porównaniu z Twoja to miniaturka.

Obrazek
Fotergillia w barwach jesiennych.
Pozdrawiam Zenek
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zenku :wit Fotergilla cudownie się przebarwiła. Ja poluję na nią- jak na razie bezskutecznie. Muszę zamówić wiosną przez internet :roll: Róża niesamowita- połowa października a ona tak obsypana kwiatami :shock: Muszę przyznać,że nie doceniałam róż. I zdecydowanie muszę swój błąd naprawić :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zenku Twoja fotergilla wspaniale się wybarwiła. ;:138
Moja także jest nie wielka.
Myślę, że to jest krzew wolno rosnący.
Coś sobie przypominam, że miałeś ją przesadzić ?
Ma mojej działce Zenku dzisiaj będzie z pewnością przymrozek.
Mama dzwoniła, że już jest tylko kilka stopni powyżej zera. :)
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu
bardzo polecam krzew fotergilli gdyż bardzo ładnie kwitnie na poczatku lata, a również jesienią jest ozdobą ogrodu.

Tajka wiosną fotergillę przesadziłem w nowe miejsce ale jej przyrosty nie są zbyt duże , prawdopodobnie one tak już mają, są krzewami wolno rosnącymi.
Synoptycy zapowiadają znaczne ochłodzenie ,lecz dni mają być bardzo ;:3 a to umożliwi mi ostatnie koszenie trawy zaczynam od poniedziałku.
Pozdrawiam Zenek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”