Ogród Zenka cz.4
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Zenka cz.4
Nowy nabytek w dniu wczorajszym posadzony Viburnum lantana Variegata Kalina hordowina

Pozdrawiam Zenek
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Zenku wiem ile czasu zajmuje grabienie igieł opadających z iglaków.
Ja mam tylko cztery dorodne drzewa sosen, ale co tydzień jesienią grabię opadłe igliwie i ta praca kończy się dopiero z nastaniem sezonu wiosennego. Dużo spada też ze świerków. Co roku nagrabię się też sporo pod żywotnikami. No cóż coś za coś.
Piękny nowy nabytek kupiłeś.
Duża urośnie? Lubię kaliny, ale ze względu na ograniczone miejsce w ogrodzie będę mogła mieć tylko jakąś miniaturkę. Na szczęście lubię niewielkie krzewy. 

- ZENOBIUSZ
Witaj Moniko jeżeli w ogrodzie rosną drzewa iglaste to grabi się igliwie ,a jezeli liściaste to grabimy liście choć z tymi pierwszymi trwa to znacznie dłużej.W roku bieżącym obserwuję u swoich sosen mniejsze ilość opadających igieł, aktualnie jestem po pierwszym grabieniu.
Według informacji umieszczonej przy zakupionej kalinie krzew ten dorasta do 2,5 m wysokości.
Według informacji umieszczonej przy zakupionej kalinie krzew ten dorasta do 2,5 m wysokości.
Pozdrawiam Zenek
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Widzę Zenku że u Ciebie też kwitnie żółty liliowiec, to chyba jakaś anomalia albo taka odmiana, u mnie też kwitnie taki i jeszcze u kilku forumków widziałam. Ja igły z sosen wykorzystuje do okrywania borówki , nie udaje mi się przysypać całych krzaków bo za duże ale chociaż do polowy, wiosną tylko rozgarnuję igły i zostawiam, przez lato się rozłożą i zakwaszą ziemię.
- ZENOBIUSZ
Witaj Jolu liliowiec ten pojawia się na wielu zdjęciach naszych forumowiczów, i w cale mnie to nie dziwi gdyż jest rośliną nie sprawiającą żadnych kłopotów a swoimi kwiatami zdobi ogrody przez większą część sezonu.
Ja również w swoim ogrodzie wykorzystuję igliwie do zabezpieczania roślin przed zimą,doskonale sprawdza się ono przy osłanianiu wrzosów i innych roslin rabatowych. Ilość tego igliwi jest tak duża że większość muszę niestety palić.
i jeszcze fotka z ostatniego pobytu...

Ja również w swoim ogrodzie wykorzystuję igliwie do zabezpieczania roślin przed zimą,doskonale sprawdza się ono przy osłanianiu wrzosów i innych roslin rabatowych. Ilość tego igliwi jest tak duża że większość muszę niestety palić.
i jeszcze fotka z ostatniego pobytu...

Pozdrawiam Zenek
- markussch01
- Od: 7 lis 2007, o 22:40
Prawie nie widac u Ciebie w ogrodzie nadchodzacej jesieni
No jakbym rozpalil takie ognicho u siebie w ogrodzie momentalnie pojawiloby sie kilka wozow strazackich
Tutaj w ogrodach jest calkowicie zabronione rozniecanie ogniska
Pozdrawiam Markus
No jakbym rozpalil takie ognicho u siebie w ogrodzie momentalnie pojawiloby sie kilka wozow strazackich

Tutaj w ogrodach jest calkowicie zabronione rozniecanie ogniska
Pozdrawiam Markus
- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zenku pięknie wysprzątałeś liście też dzisiaj miałam taki zamiar ale tak wiało że moja praca nie miałaby sensu. Czy kalina która kupiłeś kwitnie ? Różyczka ślicznie wygląda ma tyle liści moje niestety pojedyńcze sztuki kwitna jeszcze i wyglądają w miare przyzwoicie reszta z gołymi badylkami jakby czekała juz na zimę (brr) Pozdrawiam cieplutko 

- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Kwitnąca róża wygląda pięknie na tle iglaków...
- ZENOBIUSZ
Witaj Markus jesień nadobre zagościła w moim ogrodzie choć może tego tak nie widać na iglakach, na nadchodzące noce synoptycy zapowiadają przymrozkami nawet do - 5 stopni. Palenie ogniska na terenie ogrodu to konieczność która spowodowana jest brakiem możliwości zagospodarowania opadłych liści i igliwia , ktorych o tej porze roku jest bardzo dużo..
Witaj Isiu praca przy grabieniu liści i igliwia trwa tygodniami a zwłaszcza przy silnych wiatrach , dlatego sobie tą czynność odpuściłem i zaczekam aż wszystko dokładnie opadnie. Nowy nabytek kaliny to krzew kwitnący a jego dodatkową ozdobą są kolorowe liście, dorasta do 2 m wysokości.Mam nadzieję że będę mógł go zaprezentować wiosna przyszłego roku.
Witaj Moniko dziękuję za odwiedziny
Witaj Isiu praca przy grabieniu liści i igliwia trwa tygodniami a zwłaszcza przy silnych wiatrach , dlatego sobie tą czynność odpuściłem i zaczekam aż wszystko dokładnie opadnie. Nowy nabytek kaliny to krzew kwitnący a jego dodatkową ozdobą są kolorowe liście, dorasta do 2 m wysokości.Mam nadzieję że będę mógł go zaprezentować wiosna przyszłego roku.
Witaj Moniko dziękuję za odwiedziny
Pozdrawiam Zenek
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zenku ciekawy krzew kaliny kupiłeś.
Dla mnie to nowość.
Róża cudnie kwitnie i taka zdrowiutka.
Szkoda, że już myślę tej nocy zaczną się przymrozki i będzie po kwiatach, niestety.
Dla mnie to nowość.

Róża cudnie kwitnie i taka zdrowiutka.
Szkoda, że już myślę tej nocy zaczną się przymrozki i będzie po kwiatach, niestety.

- ZENOBIUSZ
Witaj Tajka krzew kaliny kupiłem z myślą o posadzeniu jej w powstałe wolne miejsce aby wypełniła przestrzeń, a ponieważ dorasta do wysokości 2,5 m to myślę że doskonale się sprawdzi.
Dzisiejsze prognozy pogody na razie nie zapowiadają w naszym regionie przymrozków,więc może w ogrodach nie będzie tak żle. Róza przedstawiona na zdjęciu aktualnie kwitnie na końcach długich przyrostów które mają około 2 m wysokości ,także przygruntowe przymrozki jej nie zaszkodzą.
Tajka moja fotergillia w porównaniu z Twoja to miniaturka.

Fotergillia w barwach jesiennych.
Dzisiejsze prognozy pogody na razie nie zapowiadają w naszym regionie przymrozków,więc może w ogrodach nie będzie tak żle. Róza przedstawiona na zdjęciu aktualnie kwitnie na końcach długich przyrostów które mają około 2 m wysokości ,także przygruntowe przymrozki jej nie zaszkodzą.
Tajka moja fotergillia w porównaniu z Twoja to miniaturka.

Fotergillia w barwach jesiennych.
Pozdrawiam Zenek
Zenku
Fotergilla cudownie się przebarwiła. Ja poluję na nią- jak na razie bezskutecznie. Muszę zamówić wiosną przez internet
Róża niesamowita- połowa października a ona tak obsypana kwiatami
Muszę przyznać,że nie doceniałam róż. I zdecydowanie muszę swój błąd naprawić 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zenku Twoja fotergilla wspaniale się wybarwiła.
Moja także jest nie wielka.
Myślę, że to jest krzew wolno rosnący.
Coś sobie przypominam, że miałeś ją przesadzić ?
Ma mojej działce Zenku dzisiaj będzie z pewnością przymrozek.
Mama dzwoniła, że już jest tylko kilka stopni powyżej zera.

Moja także jest nie wielka.
Myślę, że to jest krzew wolno rosnący.
Coś sobie przypominam, że miałeś ją przesadzić ?
Ma mojej działce Zenku dzisiaj będzie z pewnością przymrozek.
Mama dzwoniła, że już jest tylko kilka stopni powyżej zera.

- ZENOBIUSZ
Aniu
bardzo polecam krzew fotergilli gdyż bardzo ładnie kwitnie na poczatku lata, a również jesienią jest ozdobą ogrodu.
Tajka wiosną fotergillę przesadziłem w nowe miejsce ale jej przyrosty nie są zbyt duże , prawdopodobnie one tak już mają, są krzewami wolno rosnącymi.
Synoptycy zapowiadają znaczne ochłodzenie ,lecz dni mają być bardzo
a to umożliwi mi ostatnie koszenie trawy zaczynam od poniedziałku.
bardzo polecam krzew fotergilli gdyż bardzo ładnie kwitnie na poczatku lata, a również jesienią jest ozdobą ogrodu.
Tajka wiosną fotergillę przesadziłem w nowe miejsce ale jej przyrosty nie są zbyt duże , prawdopodobnie one tak już mają, są krzewami wolno rosnącymi.
Synoptycy zapowiadają znaczne ochłodzenie ,lecz dni mają być bardzo

Pozdrawiam Zenek