Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Geniu wygląda to wspaniale, naprawdę a Wnusia wychowana w tak pięknym środowisku, będzie ogrodniczką co się zowie i kto wie czy nie będzie konkurować z Babcią w tej kolorowej pasji :D
Dla Ciebie jeszcze zbliżenie tej spiralki

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak podziałacie razem z wujkiem to w przyszłym roku pewno nie poznam twojego ogrodu. :lol:
A co to jest ta biało kwitnąca roślina na ogrodzeniu ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku rozsiadłam się w Twoim ogródku i nie wychodzę stąd 8-) :lol: ......to są klimaty jakie kocham.......ja uwielbiam jesień z tym jej niesamowitymi płonącymi kolorami.....a u Ciebie ich tak dużo.....masz mnóstwo krzewów, które wspaniale się przebarwiają o tej porze roku.......ja też dobieram rośliny z myślą o jesiennym przebarwieniu.....ale niestety u mnie w tym roku zastrajkowały.....wciąż są zielone.....i nudne :roll: :lol: .....obawiam się, że zanim się przebarwią, to opadną.......
Wielki błąd, że nie mam berberysów....muszę koniecznie jakoś wcisnąć ze 2 strzeliste krzaczki.....już w zeszłym roku planowałam posadzenie Erecty....ale jakoś poszło w zapomnienie, a teraz żal.....
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Grażynko roślina o którą pytasz to powojnik dziki, kwitnie na blado-fioletowo, z daleka i na zdjęciu wydaje się że na biało, jeśli moja Ciocia poda mi dokładną nazwę to ją napiszę :)

Agnieszko witam Cię serdecznie, miło że mnie odwiedzasz. Mam nadzieję że Twoje rośliny też się jesiennie przebarwią, zanim liście zdążą opaść. Teraz kiedy już niewiele roślin kwitnie, potrzebujemy barw w ogrodzie i zwłaszcza rośliny liściaste dostarczają nam ich całą paletę, w promieniach słońca czy w pochmurny dzień, wygląda to doskonale. Tak, berberysy szczególnie jesienią 'rozpalają' nasze ogrody, warto je mieć, są co prawda czasem kłopotliwe przez swoje kolce, za to można je intensywnie formować, uwielbiają cięcie, przez co doskonale dopasujemy je do każdej aranżacji :)

Zrobiło się trochę cieplej, po niedawnych chłodach, doskonały to czas do ostatnich prac w ogrodzie, mnie pozostało ich sporo, mam nadzieję że przed zimą zdążę przygotować ogród do niesprzyjających warunków. Ktoś jednak mocno mi bałagani w ogrodzie, rozgarnia ściółkowanie które aplikuję wielu roślinom, dlatego muszę dodatkowo na korę układać jeszcze iglaste gałązki, nie wiem kto jest sprawcą, czy to jeż tak szaleje?

Parę jesiennych widoków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku Twój ogród piękny o każdej porze roku,nie potrzeba kwiatów , posadziłam kilka berberysów karłowych , ale jakoś wolno rosną no i iglaki karłowe też chyba długo będę musiała czekać do takich pięknych kolorów w ogrodzie jak u Ciebie .

Genia
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witaj Geniu, Twoich kolorków, wszyscy tu na forum i pewnie sąsiedzi na żywo, bardzo Ci zazdrościmy. Niektóre karłowe rośliny też z czasem spore wyrosną, zwykłe berberysy rosną szybko a karłowe nie wiem ale na pewno już są pięknie przebarwione, bo to przecież nie zależy od wzrostu :)

Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

:shock: :shock: :shock:
Ja wiedziałam, że jesień jest kolorowa, ale nie sądziłam, że aż tak :-)
Bomba ;:108
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku ,pięknie się przebarwiły ,tylko są maleńkie i nie bardzo je widać .
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Tomku ;:167 jesienne widoki - POEZJA !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Jesień w Twoim ogrodzie jest jeszcze piękniejsza niż czas kwitnięcia lilij .
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Witaj Tomku cieszę się, że znalazłam Twój wątek. Nie wiedziałam, że powróciłeś.
Jestem zachwycona jesiennymi widokami, cudny jest Twój ogród obojętnie czy to wiosna, lato, jesień.
Tomku nie wim czy pamiętasz jak w zeszłym roku otrzymałam od Ciebie instrukcje ukorzeniania bukszpanów, donoszę :;230 5 gałązek ukorzeniłam, rosną już na nowej rabatce, to dzięki Tobie mam nowe bukszpaniki, zobaczę jak przetrwają zimę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tomku to musi być na żywo super efekt. ;:224
Czy nie masz jakiegoś odrostu od niego ?
Z chęcią bym nabyła.
Na tym ogrodzeniu wygląda wspaniale.
Napisz mi jeszcze jak długo kwitnie ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Tomku, pokazywałam właśnie zdjęcia Twojego ogrodu siostrze jako inspirację, bardzo jej się spodobały pięknie przebarwiające się azalie na tle iglaków. Chyba coś z tego wykorzystamy przy tworzeniu u niej nowej rabaty pod balkonem :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witaj Siberio, nie wiedziałaś bo jak widziałem u Ciebie w rustykalnym jeszcze późne lato, pełno kwiecia, nie to co u nas w terenach podgórskich, 'kolorowią' się jedynie listki, niektóre gałązki i owoce :)

Geniu spokojnie, urosną, co rok będziesz miała kilka listków więcej :;230 , ja żartuję, wiem dobrze że chciałabyś pomieścić w swoim ogrodzie wszystkie roślinki jakie lubisz, a przecież ogród nie z gumy i nie rozciągnie się, dlatego te miniatury. Masz za to pięknego perukowca i on chyba przebarwia się wspaniale?

Halinko dziękuję Ci. Poezja to teraz jest w naszych lasach i parkach, czysty obłęd, tylko wziąć farby i sztalugi i malować kto potrafi a kto nie to aparat foto :D

Olgo witaj, przypominasz o liliach, po tegorocznych sukcesach w uprawie, przybędzie ich myślę sporo, jednak raczej będę sadził dopiero wiosną :)

Dorotko cieszę się że udało Ci się ukorzenić bukszpany, bo wbrew krążącej opinii na forum, według mnie nie ukorzeniają się tak łatwo, jak na przykład żywotniki czy jałowce. Na pewno dobrze zniosą zimę, bo będą pod śniegiem ale możesz obsypać je korą lub inną ściółką dla zatrzymania wilgoci w glebie. Nie pamiętam żeby jakikolwiek bukszpan mi się zmarnował, to twarde rośliny, nie tylko do miejsc cienistych i wilgotnych :)

Grażynko wiem już dokładnie co to za powojnik, zobacz proszę http://www.clematis.com.pl/wms/66226.html . We wtorek dowiem się wszystkiego, czy mogę dostać jakiś odrost, na pewno Ci załatwię i poślę, jeśli nie teraz to wiosną :D

Agatko to miłe że mój ogród może być inspiracją, cieszę się, wszyscy chyba u innych coś podpatrujemy, bo przecież trzeba pomysły jakoś czerpać. Ja azalie uwielbiam, dają tyle radości swym kwitnieniem a później jesiennym ubarwieniem liści, można powiedzieć że nawet zimą ich nagie gałązki zakończone pąkami, też są interesujące na tle iglaków np., większość ma takie dalekowschodnie kształty :D

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czy on pachnie ?
Całkiem przypomina mi kupiona niedawno aromaticę, zobacz - http://e-clematis.home.pl/pl/p/Clematis-x-aromatica/251
Bardzo dziękuję ;:180 za starania.
Oczywiście jeśli to nie ten sam to reflektuję na niego.
Ale moze już w przyszłym roku, bo teraz może być już za póżno na ukorzenianie.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”