Zakładamy ogród warzywny Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakładamy ogród warzywny...

Post »

Tyle, że te zioła kochają słońce, a tam cień masz po południu :|.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak na razie to pod tą brzozą dobrze radzi sobie fasola tyczna. Jest tam wkopane przęsło ogrodzeniowe . Dawno temu w jednej książce przeczytałam, że dobrze sprawdza się wkopanie naturalnych starych chodników, szmat itp na głębokości 2 szpadli które to mają za zadanie utrzymać wilgoć. Też tak zrobiłam pod tym przęsłem. Faktycznie fasola czy inne pnące dają radę i obficie plonują. Jak przekopuję nad tymi materiałami podłoże to ziemia jest tam wilgotna. Nieraz się śmieję , że chyba zacznę tam rozkładać dywany ;:306

Hm trochę szkoda , że nie ma jarzyn które by tam dawały sobie radę :roll:

kaLo liści jeszcze nie ma, więc ta rachuba odpada ;:306 Ale ile sypie jesienią prawie 20m ,,dzewko" ;:oj
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Możesz zamiast dywanów położyć folię na głębokości 2 szpadli.Oczywiście trzeba ją naciąć w kilku miejscach dla odpływu wody.Warzywa,które płytko się korzenią ,powinny dobrze plonować .A jeśli jeszcze dodasz jakieś próchnicy?
Drzewo zawsze można odrobinę podkrzesać,to cień będzie mniejszy.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz kaLo- co 2 głowy to nie jedna, dziękuję - to jest myśl ;:138
Czy dobra by była agrotkanina i o jakiej ,,przepustowości" szukać aby ziemia nie ,,udusiła się" przy obfitych opadach ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam się na agrotkaninach,ale korzenie przez nie przerastają (chyba).Zawsze możesz położyć folię z lekkim spadkiem i nie zawijać brzegów.Możesz też zawinąć brzegi,i w najniższym miejscu w kilkukrotnie naciąć folię.Woda da sobie radę.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pooglądałam ten mój kawałek ziemi, przemyślałam i zrobię jak radzisz kaLo.
Mam miesiąc do ogarnięcia tego kawałka. Mam folię szklarniową i wykorzystam stary dywan :D wiem , że niektórych to ubawi ;:306
Ponieważ nie mam gdzie przenieś ziemię to będę kopać bruzdy na 2 sztychówki.Od str brzozy folię podniosę na brzegach aby ograniczyć przedostawanie się drobnych korzeni.. Gdy wykopię 3 bruzdy zacznę rozwijać folię i dywan. Z następnej bruzdy będę przerzucać ziemię do pierwszej bruzdy itd po kolei. Dywan dlatego rozłożę na folii aby w przyszłości jak będę przekopywać nie zniszczyć za bardzo folii. Zauważyłam , że materiał trochę powstrzymuje łopatę przed głębszym kopaniem.
Przypomniało mi się , że kiedyś podobnie zrobiłam ale na 1 m w głąb pod borówki amerykańskie bo ziemia u mnie gliniasta.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Próbowałam kiedyś obsadzić teren roślinami cieniolubnymi pod ogromnym wiekowym jesionem( gminny,graniczy z moim ogrodzeniem od strony drogi. ) Jakieś 7 m od jesionu nic nie chciało rosnąć- wiadomo,twardo,korzenie,wypijał cała wilgoć itp. Wymyśliłam,że wysypiemy tam, na podziurawionej, celem odpływu wody folii budowlanej 'pół wywrotki ziemi. Na powstałej górce posadzę paprocie,hosty itp . Ogrodziliśmy górkę podkładami kolejowymi,z nich też były schodki na górkę .Obsadziłam,jak zaplanowałam. Było piknie przez 3 miesiące. Potem korzenie jesionu przez dziury w folii dostały się do dobrej ziemi i w mig ją poprzerastały.W upały rośliny wyschły. Po roku nie można było tam wbić szpadla . :evil:
Na klombie oddalonym o kilka metrów od jesionu wkopywałam agrowłókninę zimową i sadziłam tam mniejsze rośliny. I ten pomysł dobrze się sprawdził. Agrowłóknina przepuszcza wodę i jest bardzo wytrzymała. Wykopana po kilku latach nadal była w jednym kawałku :wink:

Dywan to chyba nie jest dobry pomysł :) Jest zbyt gruby i sztywny.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Cześć, zaplanowałem sobie co będę uprawiał na początku na ziemi 7m długości i 3m szerokości. Może kogoś zainspiruję, mam również pytanie jak oceniacie mój plan? Szczególnie mi chodzi o relację kukurydzy z burakiem i cebulą, resztę myślę że dobrze zrobiłem. Mam również pytanie, czy da się gdzieś tutaj wtrynić tak po 5 selerów i po 5 porów :) Oto plan:

Obrazek

No i jeszcze przed burakami dam rzodkiewkę.
Pozdrawiam :)
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Sałata i rzodkiewka między ogórkami. Nim ogórki urosną po nowalijkach nie będzie śladu.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Dopisz jeszcze czy rządki roślin są rozmieszczone północ-południe czy wschód-zachód.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
WaF90
200p
200p

Post »

Rządki będą umieszczone wschód-zachód.
Dobry pomysł z tą rzodkiewką, dzięki. Dam sobie tam ze 4 rządki po 3 metry długości :) Sałaty nie chcę, wstawiłbym gdzieś rozsadę 5 selerów i 5 porów tak około 15 maja. No ale jeśli przez to inne roślinki mają mieć ciasno to znajdę pory i selery dam gdzie indziej.
Jeszcze jedno co do rzodkiewki. Podobno może korzystnie oddziaływać np. na bób, groch. Dobrym pomysłem będzie w ostatnim rzędzie (między grochem a bobem) i na początku (między bobami) danie paru sztuk rzodkiewek, na przykład co 25cm jedna?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To podaj jeszcze,gdzie południe.Jeśli tradycyjnie ,zgodnie z kierunkami świata,na dole,to kukurydza zacieni ogórki.Jeśli na górze,to większego znaczenia nie ma,bo zanim urośnie, groch już zejdzie z grządek.
WaF90
200p
200p

Post »

Ups, południe jest na dole, nie pomyślałem o tym, że kukurydza może zacieniać. Czyli dobrze będzie jak dam kukurydze wyżej, tam koło 3 rządków bobu a ogórki dam tam koło 1 rządku grochu i 1 rządku bobu? :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli możesz,to posadź bób i kukurydzę tak ,aby osłaniały ogórki od przeciągów.Na pewno się odwdzięczą.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Kochani, proszę o poradę :wit
Które z poniższych warzyw najlepiej poradzi sobie na ciężkiej, gliniastej ziemi?
Buraki, czy seler? Mam część ogrodu z dobrą, pulchną ziemią, ale to tylko niecały ar. Będą tam korzeniowe, czosnek i cebula. Zostaje odrobina miejsca, albo na buraki, albo na seler. Co wybrać?
Pozostała część ogrodu, większa, to glina. Oczywiście robie co mogę, by polepszyć jej strukturę, ale na to trzeba czasu. Tam będą pozostałe warzywa, czyli dyniowate, strączkowe, pomidory i inne.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”