Zakładamy ogród warzywny Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zakładamy ogród warzywny...

Post »

W tym z dwoma rączkami który ja kupiłam podcinak też jest ruchomy, pracowałam już nim w sobotę na warzywniku i mimo że jestem dość słabowitą osobą to dałam radę. Fakt, jeśli ustawiłam podcinak na całą głębokość to dość ciężko szło, ale u mnie jest bardzo gliniasta i zbita ziemia, no i po zimie zarosło chwastem solidnie :wink:
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Dobrze,że tu zajrzałem .Świetne te Wasze ustrojstwa .Ciekawe jak sprawdzi się u mnie.Mam ciężką ginę.Warzywnik to domena żony ,więc kupię na próbę z jedną rączką.Chyba to mniejsze wymaga mniej siły?Jak nie da rady to jej pomogę ,dopóki mnie nie pogoni.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jolek ,niestety na brzozę nie ma mocnych:
Brzoza jest gatunkiem o wielkiej zdolności transpiracji wody, zajmując pod tym względem pierwsze miejsce wśród wszystkich drzew polskich. Wyliczono, że brzoza, posiadająca 200 tysięcy liści, wyparowuje w porze letniej 60-70 litrów wody dziennie, a więc przez okres wegetacji przepompowuje przez swój organizm ponad 10 ton wody. Wskutek tak ogromnej transpiracji mocno osusza glebę.
http://www.zielonepodkarpacie.pl/drz/at ... ch/brzoza/
Jeśli jesteś ciekawa,ile Twoja brzoza pobiera wody,musisz jej policzyć liście ;:108

Tak mi przyszło do głowy,że może jakieś sucholubne zioła dadzą radę,np. macierzanka,oregano,lawenda?
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tyle, że te zioła kochają słońce, a tam cień masz po południu :|.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Jak na razie to pod tą brzozą dobrze radzi sobie fasola tyczna. Jest tam wkopane przęsło ogrodzeniowe . Dawno temu w jednej książce przeczytałam, że dobrze sprawdza się wkopanie naturalnych starych chodników, szmat itp na głębokości 2 szpadli które to mają za zadanie utrzymać wilgoć. Też tak zrobiłam pod tym przęsłem. Faktycznie fasola czy inne pnące dają radę i obficie plonują. Jak przekopuję nad tymi materiałami podłoże to ziemia jest tam wilgotna. Nieraz się śmieję , że chyba zacznę tam rozkładać dywany ;:306

Hm trochę szkoda , że nie ma jarzyn które by tam dawały sobie radę :roll:

kaLo liści jeszcze nie ma, więc ta rachuba odpada ;:306 Ale ile sypie jesienią prawie 20m ,,dzewko" ;:oj
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz zamiast dywanów położyć folię na głębokości 2 szpadli.Oczywiście trzeba ją naciąć w kilku miejscach dla odpływu wody.Warzywa,które płytko się korzenią ,powinny dobrze plonować .A jeśli jeszcze dodasz jakieś próchnicy?
Drzewo zawsze można odrobinę podkrzesać,to cień będzie mniejszy.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz kaLo- co 2 głowy to nie jedna, dziękuję - to jest myśl ;:138
Czy dobra by była agrotkanina i o jakiej ,,przepustowości" szukać aby ziemia nie ,,udusiła się" przy obfitych opadach ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam się na agrotkaninach,ale korzenie przez nie przerastają (chyba).Zawsze możesz położyć folię z lekkim spadkiem i nie zawijać brzegów.Możesz też zawinąć brzegi,i w najniższym miejscu w kilkukrotnie naciąć folię.Woda da sobie radę.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pooglądałam ten mój kawałek ziemi, przemyślałam i zrobię jak radzisz kaLo.
Mam miesiąc do ogarnięcia tego kawałka. Mam folię szklarniową i wykorzystam stary dywan :D wiem , że niektórych to ubawi ;:306
Ponieważ nie mam gdzie przenieś ziemię to będę kopać bruzdy na 2 sztychówki.Od str brzozy folię podniosę na brzegach aby ograniczyć przedostawanie się drobnych korzeni.. Gdy wykopię 3 bruzdy zacznę rozwijać folię i dywan. Z następnej bruzdy będę przerzucać ziemię do pierwszej bruzdy itd po kolei. Dywan dlatego rozłożę na folii aby w przyszłości jak będę przekopywać nie zniszczyć za bardzo folii. Zauważyłam , że materiał trochę powstrzymuje łopatę przed głębszym kopaniem.
Przypomniało mi się , że kiedyś podobnie zrobiłam ale na 1 m w głąb pod borówki amerykańskie bo ziemia u mnie gliniasta.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Próbowałam kiedyś obsadzić teren roślinami cieniolubnymi pod ogromnym wiekowym jesionem( gminny,graniczy z moim ogrodzeniem od strony drogi. ) Jakieś 7 m od jesionu nic nie chciało rosnąć- wiadomo,twardo,korzenie,wypijał cała wilgoć itp. Wymyśliłam,że wysypiemy tam, na podziurawionej, celem odpływu wody folii budowlanej 'pół wywrotki ziemi. Na powstałej górce posadzę paprocie,hosty itp . Ogrodziliśmy górkę podkładami kolejowymi,z nich też były schodki na górkę .Obsadziłam,jak zaplanowałam. Było piknie przez 3 miesiące. Potem korzenie jesionu przez dziury w folii dostały się do dobrej ziemi i w mig ją poprzerastały.W upały rośliny wyschły. Po roku nie można było tam wbić szpadla . :evil:
Na klombie oddalonym o kilka metrów od jesionu wkopywałam agrowłókninę zimową i sadziłam tam mniejsze rośliny. I ten pomysł dobrze się sprawdził. Agrowłóknina przepuszcza wodę i jest bardzo wytrzymała. Wykopana po kilku latach nadal była w jednym kawałku :wink:

Dywan to chyba nie jest dobry pomysł :) Jest zbyt gruby i sztywny.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Cześć, zaplanowałem sobie co będę uprawiał na początku na ziemi 7m długości i 3m szerokości. Może kogoś zainspiruję, mam również pytanie jak oceniacie mój plan? Szczególnie mi chodzi o relację kukurydzy z burakiem i cebulą, resztę myślę że dobrze zrobiłem. Mam również pytanie, czy da się gdzieś tutaj wtrynić tak po 5 selerów i po 5 porów :) Oto plan:

Obrazek

No i jeszcze przed burakami dam rzodkiewkę.
Pozdrawiam :)
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Sałata i rzodkiewka między ogórkami. Nim ogórki urosną po nowalijkach nie będzie śladu.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Dopisz jeszcze czy rządki roślin są rozmieszczone północ-południe czy wschód-zachód.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Rządki będą umieszczone wschód-zachód.
Dobry pomysł z tą rzodkiewką, dzięki. Dam sobie tam ze 4 rządki po 3 metry długości :) Sałaty nie chcę, wstawiłbym gdzieś rozsadę 5 selerów i 5 porów tak około 15 maja. No ale jeśli przez to inne roślinki mają mieć ciasno to znajdę pory i selery dam gdzie indziej.
Jeszcze jedno co do rzodkiewki. Podobno może korzystnie oddziaływać np. na bób, groch. Dobrym pomysłem będzie w ostatnim rzędzie (między grochem a bobem) i na początku (między bobami) danie paru sztuk rzodkiewek, na przykład co 25cm jedna?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To podaj jeszcze,gdzie południe.Jeśli tradycyjnie ,zgodnie z kierunkami świata,na dole,to kukurydza zacieni ogórki.Jeśli na górze,to większego znaczenia nie ma,bo zanim urośnie, groch już zejdzie z grządek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”