Asiu A wyobraź sobie ,że właśnie w tle rośnie nowy przyrost
Jeżeli chodzi o Litle Gem to robiłam rożne analizy i nic do głowy mi nie przychodzi a na necie nie znajduje informacji o nim.
Dendrobia pierardii to maluszki jednemu rośnie ładnie 2 psb a i robiąc zdjęcie zobaczyłam ,że u drugiego też cos rosnie, nie widziałam zmian bo może jeszcze są za małe albo będą zdrowe na co liczę.
Rossioglossum jeszcze mam ale ono miało niezdrowe listki więc je obcięłam i opryskiwałam. Jak na razie nie widzę żadnego przyrostu
Keramzyt u mnie nie pokrywa się pleśnią natomiast tam gdzie nie stoi w osłonkach tylko na podstawkach i dodatkowo na słońcu to widzę zielone gloniki ale nie zaobserwowałam ,żeby miały zły wpływ na rośliny.
Zaleca się raz na jakiś czas wymienić keramzyt (na nowy lub wygotowany,wyprażony) ja tego nie zrobiłam jeszcze

bo uznałam ,że skoro korzonki wrosły w kamyki to nie będę ich szokowała. Raz w miesiącu przelewam solidnie każda doniczkę a w pozostałym czasie uzupełniam wodę w osłonkach, oczywiste jest że kiedy robi się cieplej żłopią wodę mocno i należy raz w tyg sprawdzić i dolać.
Na niektórych kulkach może zauważyłaś biały osad - woda u mnie twarda.
Marto,
Aniu
Nawożę co dwa tygodnie takim nawozem
Teraz będę stosowała naprzemiennie z Superthrive wyczytałam ,że jest super i jest bardzo wydajny, zobaczymy.
Marysiu dziękuje ,że odwiedzasz moje stroczykowe poczynania mimo ,że nie jest to Twoja bajka
Luisa najpierw musimy coś zrobić ,żeby wyprodukował keiki a ja nie znam na to sposobu chyba ,że ma uwarunkowania genetyczne ku temu to wtedy masz zagwarantowane.
Życzę Ci żeby Toje coelogyne było z tych chętnie kwitnących bo one potrafią być wredne
Mam nadzieję ,że wyjaśniłam w miarę możliwości wasze wątpliwości.