Treissi na zielono cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
chabermona
500p
500p
Od: 30 sty 2009, o 11:58

Post »

Moniko może poszukaj na targowisku. U nas zawsze stoją ogrodnicy albo hobbyści i mają zwykle mniejsze ceny.
Monika poszukująca Aspidistr, sansewierek, stefanotisa i anturiów
Doniczkowi domownicy Moniki
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monisiu u mnie też czasami coś się trafi na targu :) Ale w moim przypadku to chyba chodzi o lenia, który nie może się zebrać do roboty :oops:

A teraz chwalę się pierwszym kwiatuszkiem fiołka :) Tylko nie wiem czemu nie rozwiną się do końca - już drugi dzień tak wygląda. Zdaje się, że tak kwitnących będzie ok. 10 sadzonek :)

Obrazek

Tak dla przypomnienia cyklamen, który ciągle kwitnie :) Jeden z jego braci padł, a drugi od dawna ma same listki, ale dzisiaj wypatrzyłam pączusia. Zastanawiam się tylko czy to dobrze, że nie udają się na spoczynek :?

Obrazek

Teraz coś od storczyka :) A myślałm, że nigdy nie zechce pokazać nowej łodyżki :) Strasznie się cieszę, bo to mój pierwszy storczyk :)

Obrazek

I coś na deser :)

Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Moniś gratuluję kwitnienia u fiołeczka, widać już kolejne pąki :D ale będzie kwitków!!
U mnie też storczyś wypuścił nowy pęd i podobnie jak Ty mam jednego, jedynego w swojej kolekcji zielonych :D
Oby nam obficie zakwitły
;:113

Ostatnie zdjęcie rewelacja, świetny opis dałaś...jak nic pasuje :D
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko już coraz więcej sadzonek fiołeczków pokazuje pąki :) Jak wszystkie zakwitną będzie naprawdę pięknie :) Szkoda tylko, że większość jest w tym samym kolorze.

Ja tez mam nadzieję, że storczyki zachwycą nas mnóstwem kwiatuszków. Tymbardziej, że mój po zakupie nie popisał się. Kupiłam dwa jeden dla teściowej drugi dla siebie. I ten u teściowej kwitnie cały czas od zakupu i nawet puścił drugi pęd. A mój zaraz przekwitł i dopiero teraz puszcza pęd.

A ostatnie zdjątko to taka codzienność u mnie. My nawet specjalnie nie zwracamy uwagi na takie amory :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p

Post »

Moniś ja to Ci zazdroszczę ręki do tych fiołeczków. Moje listeczki jak stały tak stoją...chyba nie doczekam się potomstwa. Cała nadzieja w tym co stoi w wodzie, w kieliszeczku. Może chociaż z niego coś wyjdzie, a jeśli nie to się nie poddam, będę dalej próbować :D
Mój storczyk kwitł bardzo, bardzo długo, ale miał niewiele kwiatów. Teraz przez kilka miesięcy był jeden malutki, który właśnie dziś postanowił odpaść. Czekam z niecierpliwością na ,,świeże,, kwiatuszki :D

To widzę w domku macie wesoło...ja mam jedynie szczurka a i z nim mamy nie mały ubaw :D
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Moniko pięknie kwitnie fiołek i cyklamen :lol:
Gratulacje dla storczyka ;:63 ;:63 ;:63
Zwierzaczki słodziutkie :wink:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tymi fiołeczkami to różnie bywa. W tamtym roku dostalam sporo listków ale niestety tylko dwa albo trzy się ukorzeniły. I z nich mam ok. 20 sadzonek. Większość będzie raczej niebieska - wnioskuję to po wyglądzie listków. Mam jeszcze troszkę maluszków - czekam aż podrosną i będę mogła je porozsadzać do osobnych domków. No i dwa listeczki się ukorzeniają :)

Paulko jeśli chcesz takiego niebieskiego to sadzoneczka jest już Twoja :)

A z psiakiem i kociakami rzeczywiście jest wesoło :) Ostatnio zastanawiamy się jeszcze nad kupnem fretki :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p

Post »

Moniś dziękuję :D wprawdzie mam niebieskiego...może za jakiś czas zadowolę się listeczkiem Kochana.
Jakiś czas temu przyniosłam z kwiaciarni małego bidulka, na razie jest na etapie puszczania nowych listeczków...jego kolor jest zagadką :D
Ja chyba bym się nie zdecydowała na fretkę, mam wrażenie, że brzydko pachnie, ale może się mylę. Chociaż słyszałam, że niesamowite z nich pieszczochy :D
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję :)

Paulo no właśnie ten zapach troszkę nas powstrzymuje przed zakupem :) Chociaż czytałam, że jeśli zwierzaczek jest właściwie odżywiany i pielęgnowany to wcale tak brzydko nie pachnie :)
Trzymam kciuki za fiołeczka bidulkę :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p

Post »

Ja to jak wariatka, codziennie zaglądam czy może nie pojawiły się czasem jakieś pączucie :D Myślę, że jeszcze w tym roku zakwitnie przy odrobinie szczęścia. Najgorsze jest to, że nie wiem jaki ma kolor...
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj to oczekiwanie na kolorek jest męczące :) Już ja to wiem :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Noooooo.... fiołki urocze :) Ciekawa jestem kwiatów storczyka ;) Pies z kotem to nawet podobne futerko mają ;)

Marzenko, Moniko - mogę poratować ogrodowymi ;) Zwykłe, bo zwykłe,ale zawsze coś ;)
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
fiolek13
500p
500p
Od: 23 lis 2008, o 11:20

Post »

Moniczko kwiatuszki śliczne. Czy długo czekałaś aż storczyk wypuści nowy pęd? Ja mam 4 i stoją jak zaklete :(
Awatar użytkownika
chabermona
500p
500p
Od: 30 sty 2009, o 11:58

Post »

zabcia_paula pisze:Ja to jak wariatka, codziennie zaglądam czy może nie pojawiły się czasem jakieś pączucie :D Myślę, że jeszcze w tym roku zakwitnie przy odrobinie szczęścia. Najgorsze jest to, że nie wiem jaki ma kolor...
Paulo nie jesteś jedyna. Ja też codziennie po powrocie do domu robię "obchód" moich kwiatów. :lol: :lol: :lol:
Monika poszukująca Aspidistr, sansewierek, stefanotisa i anturiów
Doniczkowi domownicy Moniki
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

Monisiu, ja też dziś zauważyłam u jedynego kwitnącego u mnie fiołeczka - a mam ich aż 3 :lol: taki zdeformowany kwiatuszek, ale wcale nie wygląda przez to mniej atrakcyjnie, rzekłabym, że nawet ładniej. :D Może wyhodowałyśmy przypadkiem jakąś chimerę? :lol:

Co do fretki, to bałabym się, że za nią nie nadążę. :lol:
Od wielu lat "duchowo" związana jestem z chomikiem dżungarskim. Mój, niestety, odszedł w tą sobotę. :cry: Jednak nie wyobrażam sobie życia bez tego gryzońka, więc do końca następnego tygodnia przygarnę pewnie nowego maluszka. :)
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”