Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7

Post »

Zgadzam się z massurem , że same znicze to może być za mało , ale nie zgadzam się , że są bez
większego znaczenia .
Oglądałam filmik , w którym przeprowadzano test . Dwie takie same przyczepy mieszkalne , jedna
ogrzewana zniczem lub coś w podobie a druga bez dogrzewania . Sprawdzano temperaturę i różnica
była znaczna . Dokładnie nie pamiętam . Ostrzegano , że poziom spalin może być zbyt wysoki .
Znicze zawsze mam awaryjnie .
Zrezygnowałam z dodatkowej folii , bo doszłam do wniosku , że ogranicza światło , którego wczesną wiosną i tak
mało .
U mnie jest to cały system drobnych łapaczy ciepła . Praktycznie zrezygnowałam z dogrzewania prądem , niby mam
własny , ale i tak muszę oszczędzać . ;:222 Włączam kabel gdy temperatura nocą jest w okolicach zera .
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomidorki nocują drugą noc z rzędu w tunelu od razu widać różnicę w porównaniu z tym co były na parapecie, momentalnie zaczęły nabierać masy zielonej i łodygi zaczęły grubieć. K36 jest już przerośnięty i gotowy do wsadzenia :shock:
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

U mnie K36 nie załapał się na wysadzanie, a na kompost.
Wykiełkowało tylko 1 nasiono, a sadzonka mniejsza o połowę od wszystkich pozostałych 30 odmian. :roll:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

anulab pisze: 15 kwie 2023, o 07:22 Oglądałam filmik , w którym przeprowadzano test . Dwie takie same przyczepy mieszkalne , jedna
ogrzewana zniczem lub coś w podobie a druga bez dogrzewania . Sprawdzano temperaturę i różnica
była znaczna .
Myślę, że różnica powstała dzięki izolacji przyczep, w foliaku wygląda to inaczej. 6 wkładów nie zmieniło zauważalnie temperatury w całej foli, ale już 3 sztuki w malutkim inspekcie owszem.
Trzeba jeszcze mieć na uwadze, że wkłady do zniczy to chyba najdroższe źródło ciepła, nawet prąd wychodzi kilka razy taniej.
Pozdrawiam, Jacek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie drogie , jeden kupiony w promocji na kilka nocy wystarczy . :wink:
Muszę znależć ten film a jak na złość nie mogę .
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

bioy pisze: 15 kwie 2023, o 09:59
anulab pisze: 15 kwie 2023, o 07:22 Oglądałam filmik , w którym przeprowadzano test . Dwie takie same przyczepy mieszkalne , jedna
była znaczna .
Myślę, że różnica powstała dzięki izolacji przyczep, w foliaku wygląda to inaczej. 6 wkładów nie zmieniło zauważalnie temperatury w całej foli, ale już 3 sztuki w malutkim inspekcie owszem.
Trzeba jeszcze mieć na uwadze, że wkłady do zniczy to chyba najdroższe źródło ciepła, nawet prąd wychodzi kilka razy taniej.
Dokładnie tak - kluczem w przyczepie była izolacyjność, zresztą ja nie pisałem, że są bez sensu tylko, że w określonych okolicznościach tak będzie.
Fizyki nie da się tu oszukać - podobnie jak właściwości, że ciepło ucieka pod sufit i jeśli tam izolacja żadna (np. folia) to szybko całe uleci "w niebo".
Pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie pisałam o odpalonym wkładzie , ale o mini piecyku . Zrobiony dość szybko , na cegłach i
przykryty jak pisałam dużą donicą glinianą . Wiadomo cudów nie ma , ale dzięki takim zabiegom
rośliny przetrwały nawet kilku stopniowe przymrozki .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Dokładnie tak jak pisze Anula. Donica musi być oparta na cegłach na tyle wysoko by płomyk znicza ogrzewał boki doniczki a nie sama dziurkę w dnie donicy. Powstaje taki mini piecyk i wierzcie mi jest różnica.
Jest jednak problem, trudno zdobyć gliniane doniczki, to rarytas w dzisiejszych czasach. Musiałam kupić przez internet.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Kiedyś widziałem przelicznik mocy takiej świeczki na Waty. Mocy było tyle co nic. Dlatego tak jak bioy pisze. Świeczki to najdroższe źródło ogrzewania. Żeby w ogóle tę moc wydobyć należy zbudować piecyk o którym mówi anulab. Najlepszy jest konwekcyjny z dwóch doniczek glinianych. Powietrze ma się ogrzewać przelatując między doniczkami.

Co do strat ciepła. Folia wychładza się błyskawicznie. Mam piecyk elektryczny 750W i malutką folie 2x3m. Całe ciepło kumuluje się u góry. Czuć, że folia u góry jest ciepła, ale przy gruncie podnosi mi temperaturę tylko o 3-4°C. Przy większym mrozie może być problem. Zastanawiam się czy wentylator umieszczony u góry i dmuchający w dół podbił by temperaturę ?

Wiem z opowieści, że kiedyś ludzie stawiali znicze w polu. A najbardziej byłem zaskoczony w zeszłym roku jak zobaczyłem znicze w sadzie. W maju po ostatnich przymrozkach w telewizji pokazywali sad który świecił się jak cmentarz na święto zmarłych. Czy plantatorzy też takie metody stosują ?

gienia1230 też zamówiłem kiedyś takie donice przez internet. Jedną większą, drugą mniejszą. Chciałem zbudować taki piecyk, ale jedna z doniczek przyszła stłuczona. Ostatecznie zrezygnowałem na rzecz piecyka elektrycznego.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powiem tak, wszyscy macie rację :wit
Jak ktoś sadzi pomidorki bardzo wcześnie i ma folię przy domu to sobie może budować piecyki, podłączać elektronikę itp. Działkowiec nie chcąc kusić złodziei tego nie zrobi i wsadzi pomidorki trochę później, parę nocy podgrzeje zniczami i wystarczy.
Jest wiele możliwości i niech każdy dostosuje metodę do swoich warunków ;:108
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

anulab pisze: 15 kwie 2023, o 05:48 Ewa , jeszcze jedno dodam , a może już wiesz ? Aurija jest bardzo podatna na szw , dlatego należy robić opryski
gron wapniem najlepiej z dodatkiem boru , który ułatwia jego przyswajanie .
anulab dziękuję znowu za info o Auriji. Bazując na wiedzy internetowej zamierzam kupic kredę i kwasek cytrynowy i zrobic cytrynian wapnia do oprysku od trzeciego grona. A bor to z apteki czy ogrodniczego i jakie proporcje? A masz moze gotowy przepis na tę miksturę? Byłabym wdzięczna. :wit
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Ja w tym celu kupiłam Wapnovit turbo, zawiera bor, można nawozić dolistnie.
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też przy nawożeniu wapniem idę na łatwiznę i stosuję gotowy preparat .
Zwykły wapnovit też jest ok . Porównywałam skład i nie mam pojęcia skąd te turbo .
Jeszcze lepszy byłby wapń z aminokwasami .
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Pokażcie zdjęcia sadzonek, jakiej wielkości muszą być, aby móc je wstawić do tunelu/szklarni. Moje siane 8 marca, z przeznaczeniem do szklarni, mają po 2-3 liście i czubek wzrostu. Małe i delikatne. Chętnie bym je wstawiła do szklarni poliwęglanowej ale boję się zniszczyć ;:202 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Aliwar
200p
200p
Od: 3 kwie 2017, o 05:57

Post »

Moim zdaniem to nie wielkość ma znaczenie ale warunki jakie możesz im zapewnić . Ja wystawiłam bardzo rożnej wielkości i siane na początku marca i na końcu ale w nocy podgrzewam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”