Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Kiełbasa z ogniska, w szczególności zimą smakuje wyśmienicie :) Fajny pomysł na kolację, dzieci na pewno mają frajdę.
Widzę, że Ty też korzystasz z jesiennych promocji i kupujesz dużo cebul :D Plus tego jest też taki, że zakwitają później i przez to wydłuża się okres kwitnienia cebulowych .
Znasz może odmianę ciemiernika ?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam się gorąco w ten bardzo mroźny dzień. Rano było - 15, teraz mam -10, ale tendencje są malejące.
Nic ogrodowego u mnie się nie dzieje, nastał czas tupania nóżkami, bo za chwilę śnieg stopnieje, mróz odejdzie i zacznie się SIANIE NASIONEK :lol: Jak co roku nie poradziłam na świąd łapek w sklepach ogrodniczych i wpadło co nieco torebek do koszyczka.
Na razie posiałam selera, bo po kilku latach doświadczeń wiem, że to dobry czas dla tego warzywa. Posiałam też kobeę, żeby zdążyła zakwitnąć latem i ....czekam na marzec i słoneczne dni bez śniegu i mrozu.

Beatko To doświadczenie dla mojego M. Co roku basen był demontowany i chowany w ciepłe kąty. Jednak mój M stwierdził, że poczytał, przemyślał i postanowił zaryzykować. Zobaczymy. ;:224

Dorotko Mieszkam 13 lat na wsi, do cywilizacji mam kawałek, ale drogę dojazdową paskudną, i brak szans na poprawę. Obecnie nie jest źle, ale jak napada sporo śniegu, do tego zawieje z pól, to jadąc do pracy miewam różne przygody. A pracuję codziennie, więc bywało i bywa różnie. No cóż, przyjdzie za chwilę wiosna, przebrniemy przez roztopy i będzie pięknie.
Poproszę adres na pw ;:196

Violka Ciemiernik nie jest żółty, to takie wrażenie bo fotka na tle śniegu. A obecnie jest pod śniegiem :lol:
Zima minie, ja też narzekam na te śniegi i mrozy, ale co poradzić....taki klimat.
Muszę też pozaglądać do znajomych wątków, bo czas mi się skurczył, a nastrój też nie sprzyjał ;:131

Iwonko Trzymam się ciepło, co mam innego robić. :lol: Czas ma to do siebie, że mija i za chwilę będzie wiosna radosna. ;:108
Piesy i koty grzeją kuperki w domu, przynajmniej moje ptaszorki spokojnie korzystają z karmików. Strasznie mi ich szkoda, więc sypię i sypię żeby starczyło dla wszystkich.
O nie, morsowanie to nie moja bajka, zdecydowanie nie. ;:oj

Aniu Domek ogrodnika powoli nabiera charakteru domku mojego M. Mam co prawda głos wiodący w tej sprawie, ale podobają mi się te pomysły i wiosną zaczynamy działać a aranżowaniu wnętrza. :lol:

Lisico Jeśli jeszcze lubisz biegać, to masz bliźniaka mentalnego ;:108
Zazdroszczę trochę pracy zdalnej, ja swojej nie zabiorę do domu, bez szans. Pracuję w szpitalu, więc .... :lol: Taki czas, że modlę się przed wyjściem z pracy, oby wszystko w niej zostawić. I nic nie zabrać. ;:174
Koty są przecudne, masz rację. To lek na deprechę, na smutek całego świata. Nie wyobrażam sobie nie mieć kota, a nawet nie jednego, nie dwóch. Już brakuje mi kociaka, bo trójka dorosłych kotów to inne emocje, niż żywioł małego.
Atak śnieżny odparłam dzielnie, co chłopakom nie do końca się podobało. :lol:

Jagoda Uśmiałam się z podobieństwa Twojej sąsiadki do mojego bałwana. Wyobrażam sobie ;:306
I mnie ta biel za oknem już przeszkadza, bo jest po prostu nudno. W domu za to robi się kolorowo, bo znoszę kwiaty i czaruję wiosnę.

Soniu Mój M lubi precyzyjne prace, kiedy efekt widoczny jest od razu, a brawa publiki nie cichną długo. :D Jego zapał i zainteresowanie ogrodem długo kazało na siebie czekać. I powoli się odnajduje, może daj czas swojemu ? Może jeszcze nie znalazł tego czegoś. Mój ostatnio stwierdził, że dawno nie sadziłam nowych róż. ;:oj

Ewelinko Codziennie włączam kompa i zaglądam na forum, ale czasu i chęci mało, więc myślę, że to zimowy czas tak działa demotywująco. Jestem zła, że ta zima się przeciąga, ale widocznie tak musi być. Może wymrozi wszystkie wirusy i będzie spokój :lol:

Seba Nie wiem jak się nazywa ciemiernik, on taki zwykły, najzwyklejszy, co sieją milionami siewek. Mam ich tyle, że zaczynam o ciemiernikach myśleć, jak o roślinie inwazyjnej. :lol: A kiełbaski z ognicha polecam, smak boski po zimowym spacerze. ;:304
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I kilka fotek, taki miszmasz z życia ogrodnika :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgosiu
Nie umiem tak poetycko pisać ,jak Joasia i Jagoda ,ale muszę przyznać ,że nudno u Ciebie nawet srogą zimą nie jest :!:
Uśmiałam się z ''amunicji''.
Bałwany bardzo eleganckie. :D
No i miło ,że Mąż się angażuje w ogród i odśnieżanie.
Współczuję tych dojazdów do pracy.
Ostatnio każdy wyjazd to przeżycie ,ja w ogóle boję się po śniegu jeździć.
Łapki już swędzą do wysiewów - to fakt ,ale ten ziąb odstręcza.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Kociaki masz słodkie, ale musiałam dobrych kilka chwil się przyglądać, kogóż przedstawia to zdjęcie https://images90.fotosik.pl/470/373db53f509fda57med.jpg ;:oj W końcu się dopatrzyłam, ale łatwo nie było ;:306
Czyżbyś nie była jeszcze zaszczepiona?
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Fakt - zima przyszła tego roku zdecydowanie za późno i jak widać nie ma ochoty odpuścić. Liczyłam na to, że końcem lutego/ początkiem marca będę mogła przycinać hortensje bukietowe ;:306 . O ja naiwna :;230 . No nic, jakoś musimy to przetrwać ;:108 . Ogrodniczy misz-masz bardzo fajny, chociaż w wersji kolorowej byłby piękniejszy ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna zimowa aura w ogrodzie. :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Zima nadal trwa, jest biało i zimno :lol: Na szczęście pojawia się coraz częściej ;:3 Jeszcze ciut i wiosna. W domu wykiełkowały pięknie kobee, oraz seler. Reszta nasion czeka cierpliwie do marca. Ogród wygląda pięknie zza okna, ograniczam przebywanie w nim do krótkich obchodów, napełnieniu karmików i poprawieniu wydrążonych w śniegu ścieżek. Tak, zdecydowanie wolę teraz widoki przez szybę. Jakoś ta zima mnie zezłościła ;:222

Aguś - Co począć, trzeba codziennie wstać i jechać do pracy. Łapki swędzą, ale poczekam, bo z doświadczenia wiem, że takie przedwczesne wysiewy nie przynoszą radości. Marzec to dobry termin na większość roślin. ;:108

Iwonko - Ależ jestem już całkiem zaszczepiona, łącznie z małymi niedomaganiami poszczepiennymi, ale takowe podobno miewają tylko ci, co dostali placebo :lol: Przepraszam, ale musiałam wtrącić mały żarcik, a takowych o szczepionkach ostatnio nie brakuje, zwłaszcza w środowisku medycznym. :lol:
To kotka, Lucynka. Jestem niepoprawną kociarą, a oglądanie śpiących kotów zdecydowanie należy zapisywać na recepty ;:333

Ewelinko - Myślę, że termin cięcia hortensji jaki podałaś będzie ok. Pogoda zaskakuje, i widać, że zima postraszyła i jeszcze szczerzy kły, ale to już ostatnie podrygi. ;:108

Edi - Czas na wiosenne teraz prawda? :lol:

Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, Twoje kotki pięknie pozują do zdjęć :D
Jeśli chodzi o zimę, to chyba już wszyscy mamy jej dosyć. Miejmy nadzieję, że już powoli nas opuszcza, bo śnieg topnieje w tempie błyskawicznym. Teraz za to przez jakiś czas będzie breja, którą już przeklinam, bo w niektórych miejscach woda z lodem powyżej kostek :evil: Zabić się na takim czymś można...
Ciemiernik przepiękny i czytam, że sieje się u Ciebie niemiłosiernie. A może przy okazji patyczków derenia poprosiłabym o jakąś siewkę? :roll:

Pozdrawiam Cię Małgosiu cieplutko. Wiosna coraz bliżej ;:196
Adres podaję na pw
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Małgosiu, zimę miałaś konkretną, jak chyba my wszyscy. Też marzę już o wiośnie i pracach w ogrodzie.
Dziś tak pięknie świeciło słońce że usiedzieć na miejscu nie mogłam. Nie da się niestety jeszcze wejść do ogrodu bo błoto okrutne. Muszę jeszcze "wyżywać się" na wysiewach parapetowych :lol:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani moi, słońce za oknem, choć mrozi w nos, to już znak, że może być tylko lepiej :D

Dorotko A niech pięknie rosną ;:196

Violka I u mnie domowa szklarnia już wystawiona, sieję, doglądam, jednym słowem dzieje się :uszy

Patyczki derenia orange

Obrazek

Tu czekają razem z innymi na zapakowanie

Obrazek

Skarby ;:173

Obrazek

Pierwsze kwiatki w ogrodzie ;:167

Obrazek

No i Aluś, który już zaczął sezon na tarasie

Obrazek

Do popisania :wit
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Gosiu trytoma groniasta to bardzo wdzięczna bylina, która jest niezniszczalna. W zeszłym roku latem chciałem odciąć przyrosty od rośliny matecznej w celu rozmnożenia.
Niestety odciąłem je bez korzeni, ale stwierdziłem, że wsadzę do ziemi, może coś z tego będzie. Na cztery przyrosty bez jakichkolwiek korzonków przyjęły się wszystkie ;:oj A kwiaty są niepowtarzalne, każdego zachwycają.
Dereń z pewnością pięknie kontrastował z bielą śniegu :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgosiu
Tyle odmian dereni masz ;:oj :?:
Nasionka super ,tą ciemną rudbekię też miałam ,cudna jest :!:
A w czym siedzi kot , bardzo sympatyczny zresztą :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie typowy marzec. Za mokro i za zimno na prace ogrodowe. Wczoraj trochę posprzątałam, pograbiłam i musiałam się ratować procentami w herbacie. :lol:

Seba Piękna ta trytomia, czekam aż nasiona skiełkują, bo na razie cisza. Jak nici będą z nasion, na pewno zakupię sadzonki. :uszy
Derenie doceniam najbardziej zimą, kiedy biel śniegu kontrastuje z ich energetycznym kolorem. Elegantissima w sezonie ma piękne liście, a orange cudnie wybarwia liście jesienią. I są bardzo łatwe do ukorzeniania. Za każdym cięciem wkładam patyk do gruntu i za rok mam piękne sadzonki.

Aguś Te patyczki na stole, to w większości hortensje :D , dereni mam w ogrodzie tylko dwa rodzaje: elegantissima i orange.
Kot wypoczywa w fotelu na tarasie. Poduchy pochowane, ale mu nie przeszkadza. :lol:

Dzisiaj takie skarby znalazłam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak było przedwczoraj

Obrazek

Powoli ta wiosna do mnie idzie, oj bardzo powoli ;:145
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu jakie piękne zwiastuny wiosny, szczególnie bratki w śniegu urocze. ;:oj W ubiegłym roku krokusy długo czekały na słońce, w tym pewnie będzie podobnie. ;:174
Wszyscy w tym roku sieją Cherry Brandy. :D Zarzekałam się, że nie będę siała, ale kupiłam i aż dziewięć mi wzeszło. ;:306
Z patyków będziesz płotki robić. :wink: Nawet jak 10% się ukorzeni, to w wielu ogrodach będzie pięknie. ;:215
Uściski dla Kubusia. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”