Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

Zastanawiały mnie te charakterystyczne liście a skoro to ma być unikatowy dzwonek więc wiem..to Pinc Octopus, kiedyś miałam ale już nie mam.Podobno się rozłazi bardzo ale zbyt krótko go miałam i nawet nie wiem co się z nim stało.
Słoneczka to u mnie nie było dzisiaj ale na działkę się wybrałam i coś niecoś zrobiłam.Ale jeszcze mnóstwo roboty przede mną jak nie zrobię teraz zostawię sobie na wiosnę! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko chodziło mi o te powcinane liście ale już doczytałam to dzwonek wspaniały Pink Octopus - u mnie wyrosły same rozety liściowe , może za późno posiany albo miał za sucho . Nawet zastanawiałam się czy aby to nie chwast jaki i czy tego nie wywalić :D
Jeszcze kolorowo masz ;:333 Ja też nie wyrywam lwiej paszczy - na wiosnę ja przycinam na 20 cm i ładnie i wcześnie kwitnie .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U nas dziś nie było za ciekawie, ale i tak pojechałam sobie na działeczkę, tam się najlepiej czuję, nie robiłam nic, tylko fuksje pod zadaszenie dałam, tak w razie czego, miałam wykopywać dalie, ale jeszcze tak ładnie kwitną ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguniu - mnie też wiatr trochę przeszkadzał w przyjemnym spacerku po działeczce, ale słońce pozwalało o nim zapomnieć. ;:333
Ten biały kwiatek to nerine - jesienny kwiat.

Maryniu - dzięki za nazwanie dzwoneczka. ;:196
Renia nie pamiętała jego odmiany, a nabyła go w jakiejś szkółce, która specjalizuje się w uprawie tej roślinki. :tan
Cieszę się, że mogłaś pojechać na działkę. ;:303 Nie ma nic przyjemniejszego nad spacerek wśród kolorowych jeszcze roślinek, a u Ciebie jeszcze cała gama barw. ;:215

Tereniu [TerDob] - mój dzwonek też jeszcze nie kwitł, ale nie miał kwitnąć w tym roku, tylko w przyszłym. W tym roku wysiany zakwitnie za rok, tak więc spokojnie zaczekaj. ;:108
Pojedyncze kwiatki jeszcze moje oczy cieszą, a tak prawdziwie to już tylko rozchodniki i różyczki okrywowe. ;:333

Iwonko [00..] - nie spiesz się z daliami, skoro jeszcze są ładne. ;:185 Zdążysz je wykopać, gdy zbrzydną. ;:7

Kilka kolorków na dobrą noc.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko nie ma to jak choć odrobina słonka zaraz wszystkie roślinki weselsze nawet te rude przekwitająca ;:168
W takim razie miłych spacerków
Miłego tygodnia. :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Dzisiaj cieplej, ale i szarzej i w prognozie nie ma widoków na słońce.
Mój ogromny orzech też dostarcza sporo liści i okrywam nimi niektóre wrażliwe rośliny m.in tzw przedszkole, ale na wiosnę liście zdejmuję i wywozimy w pole. Mamy taki spadek gruntu i tam wozimy wszelkie nadwyżki ziemi, liści i kocich żwirków ;:306
Rozetki dziewanny u mnie jakieś inne ale Ty masz ich różne odmiany a ja tylko trzy :wink:
O tak stresy zakopałam wraz z cebulowymi i pewnie będzie przerwa w pracach, bo znowu widzę w prognozach opady ;:131
Słońca i dobrego dnia Lucynko ;:196
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

O proszę, dzwonek optopus coś tam. Muszę poszperać w necie. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jak to dobrze czasami poczytać mądrych ludzi ;:180 Lwie paszcze do tej pory rosły mi zawsze z siewek. Ale stare rośliny usuwałam. Tym razem zostawię je na zimę i zobaczę co z tego wyniknie. Co prawda na wiosnę chyba i tak dosieję, bo miałam tylko dwa kolory. Ale też kwitną do tej pory. Już dużo skromniej, ale są.
Lucynko, fuksja powinna przechować się i ciepłym pokoju. Prawdopodobnie straci liście, ale na wiosnę odbije. Twoja szałwie ciągle kwitnie, a ja swoją dawno już wyrzuciłam, bo wyrosły mi z niej wysokie chaszcze i niewiele już kwitła. Ale siewek zostawiła dużo, tylko nie wiem czy przeżyją zimę ;:218
Jak już wszystko porobiłaś, to możesz spać spokojnie. A różyczki posadziłaś, bo chyba pisałaś, że na nie czekasz?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Brzydki dzisiejszy dzień szczęśliwie dobiegł końca.
Oby jutro było ładniej. Jednak raczej nie będzie, bo przed kilkunastu minutami potwornie rozbolała mnie głowa. Musiałam wspomóc się tabletkami. Nawet nie mam nastroju do kibicowania chłopcom, którzy piłkę kopią. ;:223 ;:223

Julio - chciałabym sobie pospacerować, ale dzisiaj nie było warunków. ;:222
Dobrze że wczoraj udało mi się trochę na działce pobyć, bo teraz nie wiadomo, kiedy pogoda na to pozwoli. ;:131

Marysiu [Maska] - ja się trochę boję okrywać rośliny liśćmi z orzecha. Jeśli przegniją podczas takiej zimy, jakie ostatnio bywają, to trujące składniki dostaną się do gleby. ;:145
Dziewannę wysiewałam późną wiosną i widzę, że jej liście różnią się od tych, które kwitły mi w tym roku. Sama jestem ciekawa, jakie one będą, tzn. jak zakwitną. ;:218
Tobie również życzę dobrej pogody ;:167 , bo ileż można tych deszczy znosić. ;:202

Dorotko71 - też szperałam, bo wcześniej nic o tym dzwonku nie wiedziałam, nawet nie znałam jego nazwy. ;:7

Iwonko1 - to już jestem spokojna o fuksję. Stoi w cieple, bo nawet gdybym chciała chłodu dla niej, to nie znajdę, a na balkonie wkrótce będzie za zimno. Dziękuję za podpowiedź. ;:196
Lwie paszcze u mojej mamy co rok kwitły bez siania, ale sądziłam, że same się rozsiewały. Nigdy nie pytałam, dlaczego kwitną, mimo że nie były siane wiosną. ;:24
Moja szałwia powabna została późno wysiana celowo, by mieć czym zakryć ewentualne puste miejsca i dlatego teraz zdobi rabatkę. ;:333
Róże jeszcze nie przyjechały. Jeszcze czekam. ;:108

Jeszcze kilka poniedziałkowych obrazków.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Dobrze że tu zajrzałam , tyle kolorów jest jeszcze w Twoim ogródku . Fuksja śliczna oby dała radę do wiosny ,moje muszą przetrwać o wiosny w altanie trochę palę w piecu ale miały przy dużym mrozie zmarzniętą ziemię , wioną wróciły do życia w domu atakują białe muszki , chyba to mączlik.
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko - straszne zaległości mam w Twoim wątku. Teraz to nadrobię - tylko pomalutku będę sobie spacerować, żeby móc się pochylić nad każdą roślinką, zachwycić się każdym zakątkiem i obejrzeć każde żywe stworzenie ....
Wczoraj wróciliśmy do miasta i wreszcie mam normalny internet :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko nawet w domku powinna sobie ta fuksja poradzić, a śliczna jest ;:215
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko oby Twój każdy dzień kończył i zaczynał się bardzo zdrowo i szczęśliwie ;:167 ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Kochana ależ ten wątek zasuwa, że dogonić trudno. ;:65 A rabatki nadal kolorowe, tylko na niektórych fotkach jesienne nastroje. ;:138
Jarzmianka jak widzę nie przyniosła mi wstydu i nieustająco pięknie Ci kwitnie. ;:215
Chyba wiesz że Nerina nie zimuje i można ją też uprawiać w domu.A liście rozchodnika okazałego mają lecznicze właściwości aloesu.
Wczoraj miałam świetną pogodę i dużo udało się zrobić, myślałam że dziś dokończę ale się rozpadało więc kwitnę w domu. ;:224
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzisiaj wprawdzie słońca nie było, ale pułap chmur był dość wysoki, wobec tego umyłam okna oraz powiesiłam czyste firany i zasłony. :tan Od razu w mieszkaniu zapachniało świeżością. ;:333
Tylko działki żal, bo od poniedziałku jej nie widziałam... ;:174

Irenko [adamiec] - cieszę się, że jesteś, za dobre słowa dziękuję. ;:196
Po raz pierwszy próbuję przechować fuksję w domu. Jak mi się to uda, okaże się wiosną. ;:32

Marysiu [amba19] - spokojnie ;:168 , najważniejsze że o mnie pamiętasz. ;:215
Tak szczerze to zazdroszczę Ci tego, że możesz całe lato spędzać na działce. Też bym tak chciała. ;:108
Wiosną M obiecał postawić nowy domek na naszej działeczce, w którym będzie miejsce na spanie. Już się nie mogę doczekać, by najcieplejsze noce móc spędzać wśród natury. :tan

Iwonko [00..] - mam nadzieję, że fuksja przeżyje. Też mi się podoba i szkoda byłoby ją stracić. ;:131

Alicjo - jesteś kochana. ;:167 Bardzo dziękuję. ;:196

Stasiu - wszystkie roślinki od Ciebie dają z siebie wszystko. ;:215 Ketmie bardzo ładnie się zaaklimatyzowały, a jedna non-stop rozwija po jednym pączku. ;:333 Nawet te maleńkie marcinki pokazały kwiatki, a sadziec tak się rozrósł, że zastanawiam się, czy nie za mało miejsca mu zostawiłam. ;:215
Wszystkie liliowce zieloniutkie :tan i w sezonie na pewno dadzą popis kwitnienia. ;:138
Nerine wiem, że nie zimuje, ale o takich właściwościach liści rozchodnika pierwszy raz czytam i nigdy o tym nie słyszałam. ;:185 A to jest świetna wiadomość! ;:303

Zdjęcia sprzed dwóch dni.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”