Twoje orliki cudne
Słoneczne rabaty
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słoneczne rabaty
Sabinko szkoda pączka LO
To ta gadzina-kwieciak
Koniecznie popatrz czy nie leżą jakieś pąki na ziemi. Trzeba je zebrać, bo inaczej to w przyszłym roku będzie ich jeszcze więcej. Ja myślałam, że wszystko wyzbierałam i mam spokój...Nic bardziej mylnego. Wczoraj znalazłam kolejne podgryzione pączki na Therese Bugnet
Kwitnie , ale gdyby nie kwieciak to kwiatów było by całe mnóstwo, a tak to jest zaledwie średnia ilość
Twoje orliki cudne
...szczególnie te błękitne 
Twoje orliki cudne
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sabinko, dziś przyłapałam kwieciaka na goracym uczynku na Bailando
Zabiłam gada, pączek wyrzuciłam. Straciłam też jeden pączek Edenki i Heavenly Pink, choć tu nie mam pewności, czy to nie jakiś inny gad. Zastanawiam się, czy wywalenie jedynej maliny z ogrodu coś by pomogło? Masz cudną kolekcję łubinów i orlików, a ostróżki jakie już mają pączki
Czosnki wspaniałe - powiedz, jak długo one kwitną?
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
No dobra Sabinko... obowiązki obowiązkami... ale żeby 8 dni bez zdjęć?!
Nie godzę się na to.
Czekam...
Co tam u Ciebie w ogrodzie piszczy?
Nie godzę się na to.
Czekam...
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Witam
Kochani, nawet nie zdajecie sobie sprawy jak ciężko nadrobić TYDZIEŃ na FO
Jak tylko wygrzebałam się z obowiązków cukiernika-amatora, tak rozpoczęłam walkę z mszycami, czarnymi potworkami (bliżej nieokreślone coś siedziało na naparstnicach i różach) i rdzą na powojnikach.. A właśnie kto to powiedział, że powojniki bylinowe nie chorują tak często na uwiąd??
Obcięłam cały długaśny pęd Sir Trevor Lawrence.. zwiędły do samej ziemi
Został mi jeden na pocieszenie.. oby zakwitł..
Czy ten Kwieciak to taki czarny mały robylek?? Bo takie właśnie załatwiałam wczoraj opryskiem
Niestety zdjęć jeszcze nie mam, bo karta z aparatu jest w posiadaniu eMa... to znaczy fizycznie nie mam, bo nawet największe pieczenie nie powstrzymało mnie o robienia zdjęć
Ja się uda to jeszcze dzisiaj wstawię co nieco
Tymczasem lecę do was 
Kochani, nawet nie zdajecie sobie sprawy jak ciężko nadrobić TYDZIEŃ na FO
Czy ten Kwieciak to taki czarny mały robylek?? Bo takie właśnie załatwiałam wczoraj opryskiem
Niestety zdjęć jeszcze nie mam, bo karta z aparatu jest w posiadaniu eMa... to znaczy fizycznie nie mam, bo nawet największe pieczenie nie powstrzymało mnie o robienia zdjęć
Ja mam problem dwa dni nadrobić,a co dopiero tydzień
Jak co to z moim wątkiem się nie śpiesz
Jak co to z moim wątkiem się nie śpiesz
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Sabinko Ciebie nie było 8 dni, Aneczkę wcięło na jakiś tydzień, inne forumki też żadziej widać... posucha normalnie jakaś
Proszę wziąć d..... w troki i nadrabiać foty, ale już

Proszę wziąć d..... w troki i nadrabiać foty, ale już
-
Jurek

- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
aneczka1979 pisze:No dobra Sabinko... obowiązki obowiązkami... ale żeby 8 dni bez zdjęć?!![]()
Nie godzę się na to.![]()
Czekam...![]()
Przyganiał kocioł garnkowi
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Sabinko ja też w niedoczasie,wszystko wymyka mi się z rąk,doba stanowczo za krótka
Princess Diana u mnie co roku wypuszcza pędy,a niedługo potem usycha
Kwieciak to czarny robal,wstrętny dziad potrafi ugryźć wielkiego,tłustego pąka
Upodobał sobie mojego Charlesa Austina.
Czekam na aktualne fotki...
Princess Diana u mnie co roku wypuszcza pędy,a niedługo potem usycha
Kwieciak to czarny robal,wstrętny dziad potrafi ugryźć wielkiego,tłustego pąka
Czekam na aktualne fotki...
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Sabinko,czytam ,że czochrasz się z powojnikami, na tym pokazanym to zapewne rdza powojnika ,powinnaś usunąć chore liście i popryskać :Biosept 33 SL,Dithane M-45,lub Bajmat AE,przy rdzy na wierzchu są drobne plamki a pod spodem wypukłe skupiska grzyba,jeżeli chodzi o uwiąd to też powoduje grzyb z rodzaju Ascochyta i choroba inaczej nazywa się ascochytoza powojnika ,atakuje wiązki przewodzące i roślina nie może pobrać wody i więdnie, najczęściej jest umiejscowiony od szyjki korzeniowej do jakieś60 cm ,systemu korzeniowego nie atakuje i dlatego powojniki znowu rosną ,chore pędy trzeba wyciąć i spalić,a pędy pozostałe od szyjki korzeniowej do 60 cm spryskać Topsinem 0,1% lub Brawoi dobrze jest podlać powojniki preparatem na bazie miedzi tj Baymat ,Rubigan,ja podlałam miedzianem bo miałam pod ręką,zrobiłam tak bo nadmanganian potasu i czosnek nie dadzą rady temu grzybowi ,mogą jedynie zabezpieczyć roślinę przed jego inwazją ,ale jak już jest grzyb to będzie,u mnie też zwisła jedna gałąź u powojnika ,ponieważ chwyciły mnie korzonki i nie jestem ruchowo taka sprawna poprosiłam męża ,żeby wyciął jeden pęd,bo drugie kwitnęły i miały się dobrze,a ponieważ wszystko już zabezpieczyłam przed dalszą inwazją i trzeba było tylko wyciąć ten pęd,wziął się ochoczo do pracy i wyciął,i na końcu mówi ,no zrobiłem ,została Ci tylko tabliczka,ja zamarłam ,bo wyciął wszystko ten chory i te zdrowe
to jest dopiero pomocnik ogrodnika
pozdrawiam i miłego dnia życzę
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Sabinko, powojniki Texańskie nigdy nie łapały uwiądu, przynajmniej u mnie / Sir Trevor Lawrence, Princes Diana, Rouguchi/, one są podatne na mączniaka, dlatego należy je sadzić w miejscach słonecznych i przewiewnych, aby temu zapobiegać.
Podejrzewam, że on miał za sucho i dlatego zwiędnął. Poczytaj .....
http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... y-texensis
http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... atkujacych
Podejrzewam, że on miał za sucho i dlatego zwiędnął. Poczytaj .....
http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... y-texensis
http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... atkujacych
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Witam
Przyznam szczerze, że z tym nadrabianiem to łatwiej powiedzieć niż zrobić, tym bardziej, że za oknem temperatury iście letnie i całe życie domowe wylądowało w ogrodzie
Wybaczcie, jeśli u kogoś jeszcze nie byłam.. powolutku wszędzie dojdę.
Tulap, do ciebie to aż boję się zaglądać biorąc pod uwagę ilość zdjęć do jakiej nas przyzwyczaiłeś
Ale nic nie bój, wszędzie dotrę
Muszę tylko wrzucić stały rytm..
Zuza, ja mam odpowiedź na wszelkie pytania dotyczące znikających forumowiczów.. Sezon w pełni i ciężko czas znaleźć na komputer, a wieczorem sama wiesz jaki człowiek padnięty po całym dniu..Ale wzięłam się za siebie i dzisiaj przygotowałam zdjęcia.. dużo zdjęć.. na przebłaganie
Jurku, z ust mi to wyjąłeś.. Aneczka- cwaniara sama ma zaległości i nie omieszkam jej tego wytknąć
Annes, masz całkowitą rację, przydałoby się kilka dodatkowych godzin do standardowych 24
Kwieciaka się chyba pozbyłam, bo póki co nie zauważyłam kolejnych podgryzionych pączków.. Oby już tak zostało
Martuś, dziękuję za wyczerpującą informację
Właśnie dlatego uwielbiam forum, wszystkiego się dowiesz bez zbędnego przekopywania internetów. Spryskałam powojniki czymsik przeciwgrzybowym i póki co nie zaobserwowałam nowych plam. Uwiąd też dał za wygraną i tylko czekam na rozkwitnięcie się kolejnych pączków.. Może to lato będzie dla nich łaskawsze.
Stasiu, myślisz, że to mogła być susza?? Tyle, że jeden pęd padł a drugi rośnie jakby nigdy nic.. Niby go obserwuję cały czas, ale wygląda zdrowo.. Miejsce wybrałam słoneczne i przewiewne tak jak mi już kiedyś radziłaś ( jako laik w sprawach powojnikowych, wszelkie rady wykorzystuję
)Zobaczymy jak się będzie dalej sprawa rozwijała.. Mam nadzieję, że doczekam się chociaż kilku dzwonkowych kwiatuszków
Kochani obiecane zdjęcia:
Już niedługo zaszczyci nas Alchymist

Pierwsza w wyścigu Arthur Bell i cudna woń owoców..

na miejscu drugim Rhapsody in Blue

uwielbiane przeze mnie drobne iryski

w tym roku dokupiłam też wersję fioletową

Ukochany jaśmin..

szkoda, że wraz ze zdjęciem nie można wyeksportować zapachu..

pierwsza lilia

szalone łubiny

mieczyki bizantyjskie.. ich wielki plus to fakt, że nie trzeba wykopywać na zimę

Mój numer jeden: Multi Blue

The President ze swoimi wielkimi kwiatami niezawodny jak co roku..

a między Multi Blue pojawił się mój wspaniały Vyvyen Pennell

Końcówki orlików

I początek piwonii

Tak to wygląda zza pergoli

I obiecane torciki..

rocznicowy

Przyznam szczerze, że z tym nadrabianiem to łatwiej powiedzieć niż zrobić, tym bardziej, że za oknem temperatury iście letnie i całe życie domowe wylądowało w ogrodzie
Tulap, do ciebie to aż boję się zaglądać biorąc pod uwagę ilość zdjęć do jakiej nas przyzwyczaiłeś
Zuza, ja mam odpowiedź na wszelkie pytania dotyczące znikających forumowiczów.. Sezon w pełni i ciężko czas znaleźć na komputer, a wieczorem sama wiesz jaki człowiek padnięty po całym dniu..Ale wzięłam się za siebie i dzisiaj przygotowałam zdjęcia.. dużo zdjęć.. na przebłaganie
Jurku, z ust mi to wyjąłeś.. Aneczka- cwaniara sama ma zaległości i nie omieszkam jej tego wytknąć
Annes, masz całkowitą rację, przydałoby się kilka dodatkowych godzin do standardowych 24
Martuś, dziękuję za wyczerpującą informację
Stasiu, myślisz, że to mogła być susza?? Tyle, że jeden pęd padł a drugi rośnie jakby nigdy nic.. Niby go obserwuję cały czas, ale wygląda zdrowo.. Miejsce wybrałam słoneczne i przewiewne tak jak mi już kiedyś radziłaś ( jako laik w sprawach powojnikowych, wszelkie rady wykorzystuję
Kochani obiecane zdjęcia:
Już niedługo zaszczyci nas Alchymist

Pierwsza w wyścigu Arthur Bell i cudna woń owoców..

na miejscu drugim Rhapsody in Blue

uwielbiane przeze mnie drobne iryski

w tym roku dokupiłam też wersję fioletową

Ukochany jaśmin..

szkoda, że wraz ze zdjęciem nie można wyeksportować zapachu..

pierwsza lilia

szalone łubiny

mieczyki bizantyjskie.. ich wielki plus to fakt, że nie trzeba wykopywać na zimę

Mój numer jeden: Multi Blue

The President ze swoimi wielkimi kwiatami niezawodny jak co roku..

a między Multi Blue pojawił się mój wspaniały Vyvyen Pennell

Końcówki orlików

I początek piwonii

Tak to wygląda zza pergoli

I obiecane torciki..

rocznicowy

-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Sabinko,ogród cudnie wygląda,piwonie to dla mnie mam rozumieć
gapię się w nie jak sroka w kość ,u mnie jeszcze te nie kwitną,ale już niedługo,i łubiny ,jak one razem pasują te stare babcine odmiany,strasznie sentymentalnie u Ciebie,a jaśmin pachnący też uwielbiam ,mam 4 szt ,też bardzo stare przywiezione od znajomych ,pochodzą z kresów,co roku z niecierpliwością na nie czekam ,ale u mnie wszystko troszkę później,pozdrawiam
i jeszcze te torciki,nigdy wcześniej nie lubiłam słodkich rzeczy ,teraz oddałabym wszystko za taki torcik ,który nie tylko jest pyszny ,ale jeszcze je się go oczami ,taki piękny 
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Sabinko ja tez ganiam za własnym ogonem
Nie nadążam czasowo,ale na forum muszę znaleźć czas,teraz jest fala kwitnień
Alchymist ładne ma pąki,to niezły olbrzym prawda?
Zakwitła pierwsza szybka lilia,moje chyba w lipcu dopiero się rozwiną...
Powojniki niebieskie ładnie u Ciebie się sprawują
Torciki cudne,ale z młodą parą mnie powalił i rozczulił
Miłego dzionka
Alchymist ładne ma pąki,to niezły olbrzym prawda?
Zakwitła pierwsza szybka lilia,moje chyba w lipcu dopiero się rozwiną...
Powojniki niebieskie ładnie u Ciebie się sprawują
Miłego dzionka
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Witaj, Sabinko!
Ta seria zdjęć dowodzi, że ogrodniczka z Ciebie pierwsza klasa
.
Wszystkie rośliny w wersji extra super eksport! Bardzo zdolne masz łapki i do ogrodu, i do cukiernictwa. Aż nie wiadomo, którą dziedzinę Twojej działalności chwalić bardziej...
.
Ale chyba jednak ogródek.
Mnie najbardziej zachwyciły Twoje powojniki, z którymi ja nie notuję żadnych sukcesów
.
A szczególnie piękny jest ten puszysty, który niespodziewanie zakwitł obok Presidenta
.
To bardzo dobrze, ze życie przeniosło się w plener, do tego w taki plener
, i niech tak będzie jak najdłużej, bo zapewne z takiego ślicznego ogrodu wychodzić się nie chce
.
Gratuluję i serdecznie pozdrawiam -
Jagi
Ta seria zdjęć dowodzi, że ogrodniczka z Ciebie pierwsza klasa
Wszystkie rośliny w wersji extra super eksport! Bardzo zdolne masz łapki i do ogrodu, i do cukiernictwa. Aż nie wiadomo, którą dziedzinę Twojej działalności chwalić bardziej...
Ale chyba jednak ogródek.
Mnie najbardziej zachwyciły Twoje powojniki, z którymi ja nie notuję żadnych sukcesów
A szczególnie piękny jest ten puszysty, który niespodziewanie zakwitł obok Presidenta
To bardzo dobrze, ze życie przeniosło się w plener, do tego w taki plener
Gratuluję i serdecznie pozdrawiam -
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Od początku posiadania ogrodu marzę o Alchymist, a to już kilka lat, a ja go nie mam. Podziwiam za to u Ciebie i innych forumek-to piękna róża. Pokaż koniecznie więcej fotek