Słoneczne rabaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty

Post »

Sabinko szkoda pączka LO :( To ta gadzina-kwieciak :evil: Koniecznie popatrz czy nie leżą jakieś pąki na ziemi. Trzeba je zebrać, bo inaczej to w przyszłym roku będzie ich jeszcze więcej. Ja myślałam, że wszystko wyzbierałam i mam spokój...Nic bardziej mylnego. Wczoraj znalazłam kolejne podgryzione pączki na Therese Bugnet :evil: Kwitnie , ale gdyby nie kwieciak to kwiatów było by całe mnóstwo, a tak to jest zaledwie średnia ilość :?
Twoje orliki cudne ;:215 ...szczególnie te błękitne :)
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko, dziś przyłapałam kwieciaka na goracym uczynku na Bailando :evil: Zabiłam gada, pączek wyrzuciłam. Straciłam też jeden pączek Edenki i Heavenly Pink, choć tu nie mam pewności, czy to nie jakiś inny gad. Zastanawiam się, czy wywalenie jedynej maliny z ogrodu coś by pomogło? Masz cudną kolekcję łubinów i orlików, a ostróżki jakie już mają pączki ;:215 Czosnki wspaniałe - powiedz, jak długo one kwitną?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No dobra Sabinko... obowiązki obowiązkami... ale żeby 8 dni bez zdjęć?! ;:202
Nie godzę się na to. ;:185
Czekam... ;:224
Co tam u Ciebie w ogrodzie piszczy?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Kochani, nawet nie zdajecie sobie sprawy jak ciężko nadrobić TYDZIEŃ na FO ;:223 ;:223 Jak tylko wygrzebałam się z obowiązków cukiernika-amatora, tak rozpoczęłam walkę z mszycami, czarnymi potworkami (bliżej nieokreślone coś siedziało na naparstnicach i różach) i rdzą na powojnikach.. A właśnie kto to powiedział, że powojniki bylinowe nie chorują tak często na uwiąd?? ;:204 Obcięłam cały długaśny pęd Sir Trevor Lawrence.. zwiędły do samej ziemi ;:145 Został mi jeden na pocieszenie.. oby zakwitł..
Czy ten Kwieciak to taki czarny mały robylek?? Bo takie właśnie załatwiałam wczoraj opryskiem ;:183 ;:183
Niestety zdjęć jeszcze nie mam, bo karta z aparatu jest w posiadaniu eMa... to znaczy fizycznie nie mam, bo nawet największe pieczenie nie powstrzymało mnie o robienia zdjęć :D Ja się uda to jeszcze dzisiaj wstawię co nieco ;:173 Tymczasem lecę do was ;:196
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam problem dwa dni nadrobić,a co dopiero tydzień ;:224
Jak co to z moim wątkiem się nie śpiesz :;230
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabinko Ciebie nie było 8 dni, Aneczkę wcięło na jakiś tydzień, inne forumki też żadziej widać... posucha normalnie jakaś :evil:
Proszę wziąć d..... w troki i nadrabiać foty, ale już :twisted: ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

aneczka1979 pisze:No dobra Sabinko... obowiązki obowiązkami... ale żeby 8 dni bez zdjęć?! ;:202
Nie godzę się na to. ;:185
Czekam... ;:224
Co tam u Ciebie w ogrodzie piszczy?

Przyganiał kocioł garnkowi :wink:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko ja też w niedoczasie,wszystko wymyka mi się z rąk,doba stanowczo za krótka ;:224
Princess Diana u mnie co roku wypuszcza pędy,a niedługo potem usycha ;:222
Kwieciak to czarny robal,wstrętny dziad potrafi ugryźć wielkiego,tłustego pąka ;:124 Upodobał sobie mojego Charlesa Austina.
Czekam na aktualne fotki... ;:65
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Sabinko,czytam ,że czochrasz się z powojnikami, na tym pokazanym to zapewne rdza powojnika ,powinnaś usunąć chore liście i popryskać :Biosept 33 SL,Dithane M-45,lub Bajmat AE,przy rdzy na wierzchu są drobne plamki a pod spodem wypukłe skupiska grzyba,jeżeli chodzi o uwiąd to też powoduje grzyb z rodzaju Ascochyta i choroba inaczej nazywa się ascochytoza powojnika ,atakuje wiązki przewodzące i roślina nie może pobrać wody i więdnie, najczęściej jest umiejscowiony od szyjki korzeniowej do jakieś60 cm ,systemu korzeniowego nie atakuje i dlatego powojniki znowu rosną ,chore pędy trzeba wyciąć i spalić,a pędy pozostałe od szyjki korzeniowej do 60 cm spryskać Topsinem 0,1% lub Brawoi dobrze jest podlać powojniki preparatem na bazie miedzi tj Baymat ,Rubigan,ja podlałam miedzianem bo miałam pod ręką,zrobiłam tak bo nadmanganian potasu i czosnek nie dadzą rady temu grzybowi ,mogą jedynie zabezpieczyć roślinę przed jego inwazją ,ale jak już jest grzyb to będzie,u mnie też zwisła jedna gałąź u powojnika ,ponieważ chwyciły mnie korzonki i nie jestem ruchowo taka sprawna poprosiłam męża ,żeby wyciął jeden pęd,bo drugie kwitnęły i miały się dobrze,a ponieważ wszystko już zabezpieczyłam przed dalszą inwazją i trzeba było tylko wyciąć ten pęd,wziął się ochoczo do pracy i wyciął,i na końcu mówi ,no zrobiłem ,została Ci tylko tabliczka,ja zamarłam ,bo wyciął wszystko ten chory i te zdrowe ;:306 to jest dopiero pomocnik ogrodnika :;230 pozdrawiam i miłego dnia życzę
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Sabinko, powojniki Texańskie nigdy nie łapały uwiądu, przynajmniej u mnie / Sir Trevor Lawrence, Princes Diana, Rouguchi/, one są podatne na mączniaka, dlatego należy je sadzić w miejscach słonecznych i przewiewnych, aby temu zapobiegać. ;:108
Podejrzewam, że on miał za sucho i dlatego zwiędnął. Poczytaj .....
http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... y-texensis
http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... atkujacych
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Przyznam szczerze, że z tym nadrabianiem to łatwiej powiedzieć niż zrobić, tym bardziej, że za oknem temperatury iście letnie i całe życie domowe wylądowało w ogrodzie ;:108 Wybaczcie, jeśli u kogoś jeszcze nie byłam.. powolutku wszędzie dojdę.
Tulap, do ciebie to aż boję się zaglądać biorąc pod uwagę ilość zdjęć do jakiej nas przyzwyczaiłeś ;:173 Ale nic nie bój, wszędzie dotrę :lol: Muszę tylko wrzucić stały rytm..
Zuza, ja mam odpowiedź na wszelkie pytania dotyczące znikających forumowiczów.. Sezon w pełni i ciężko czas znaleźć na komputer, a wieczorem sama wiesz jaki człowiek padnięty po całym dniu..Ale wzięłam się za siebie i dzisiaj przygotowałam zdjęcia.. dużo zdjęć.. na przebłaganie :;230
Jurku, z ust mi to wyjąłeś.. Aneczka- cwaniara sama ma zaległości i nie omieszkam jej tego wytknąć ;:302
Annes, masz całkowitą rację, przydałoby się kilka dodatkowych godzin do standardowych 24 :roll: Kwieciaka się chyba pozbyłam, bo póki co nie zauważyłam kolejnych podgryzionych pączków.. Oby już tak zostało ;:108
Martuś, dziękuję za wyczerpującą informację ;:168 Właśnie dlatego uwielbiam forum, wszystkiego się dowiesz bez zbędnego przekopywania internetów. Spryskałam powojniki czymsik przeciwgrzybowym i póki co nie zaobserwowałam nowych plam. Uwiąd też dał za wygraną i tylko czekam na rozkwitnięcie się kolejnych pączków.. Może to lato będzie dla nich łaskawsze.
Stasiu, myślisz, że to mogła być susza?? Tyle, że jeden pęd padł a drugi rośnie jakby nigdy nic.. Niby go obserwuję cały czas, ale wygląda zdrowo.. Miejsce wybrałam słoneczne i przewiewne tak jak mi już kiedyś radziłaś ( jako laik w sprawach powojnikowych, wszelkie rady wykorzystuję ;:108 )Zobaczymy jak się będzie dalej sprawa rozwijała.. Mam nadzieję, że doczekam się chociaż kilku dzwonkowych kwiatuszków ;:224

Kochani obiecane zdjęcia:

Już niedługo zaszczyci nas Alchymist

Obrazek

Pierwsza w wyścigu Arthur Bell i cudna woń owoców..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na miejscu drugim Rhapsody in Blue

Obrazek

uwielbiane przeze mnie drobne iryski

Obrazek

w tym roku dokupiłam też wersję fioletową

Obrazek

Ukochany jaśmin..

Obrazek

szkoda, że wraz ze zdjęciem nie można wyeksportować zapachu..

Obrazek

pierwsza lilia

Obrazek

szalone łubiny

Obrazek

Obrazek

mieczyki bizantyjskie.. ich wielki plus to fakt, że nie trzeba wykopywać na zimę ;:108

Obrazek

Mój numer jeden: Multi Blue

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

The President ze swoimi wielkimi kwiatami niezawodny jak co roku..

Obrazek

a między Multi Blue pojawił się mój wspaniały Vyvyen Pennell

Obrazek

Końcówki orlików

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I początek piwonii

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak to wygląda zza pergoli :D

Obrazek

I obiecane torciki..

Obrazek

Obrazek

rocznicowy ;:183

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Sabinko,ogród cudnie wygląda,piwonie to dla mnie mam rozumieć :uszy gapię się w nie jak sroka w kość ,u mnie jeszcze te nie kwitną,ale już niedługo,i łubiny ,jak one razem pasują te stare babcine odmiany,strasznie sentymentalnie u Ciebie,a jaśmin pachnący też uwielbiam ,mam 4 szt ,też bardzo stare przywiezione od znajomych ,pochodzą z kresów,co roku z niecierpliwością na nie czekam ,ale u mnie wszystko troszkę później,pozdrawiam ;:196 i jeszcze te torciki,nigdy wcześniej nie lubiłam słodkich rzeczy ,teraz oddałabym wszystko za taki torcik ,który nie tylko jest pyszny ,ale jeszcze je się go oczami ,taki piękny ;:180
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko ja tez ganiam za własnym ogonem ;:303 Nie nadążam czasowo,ale na forum muszę znaleźć czas,teraz jest fala kwitnień ;:215
Alchymist ładne ma pąki,to niezły olbrzym prawda?
Zakwitła pierwsza szybka lilia,moje chyba w lipcu dopiero się rozwiną...
Powojniki niebieskie ładnie u Ciebie się sprawują ;:108 Torciki cudne,ale z młodą parą mnie powalił i rozczulił ;:167

Miłego dzionka :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Sabinko!
Ta seria zdjęć dowodzi, że ogrodniczka z Ciebie pierwsza klasa ;:215.
Wszystkie rośliny w wersji extra super eksport! Bardzo zdolne masz łapki i do ogrodu, i do cukiernictwa. Aż nie wiadomo, którą dziedzinę Twojej działalności chwalić bardziej... ;:224.
Ale chyba jednak ogródek.
Mnie najbardziej zachwyciły Twoje powojniki, z którymi ja nie notuję żadnych sukcesów ;:222.
A szczególnie piękny jest ten puszysty, który niespodziewanie zakwitł obok Presidenta ;:215.
To bardzo dobrze, ze życie przeniosło się w plener, do tego w taki plener ;:oj, i niech tak będzie jak najdłużej, bo zapewne z takiego ślicznego ogrodu wychodzić się nie chce ;:170.

Gratuluję i serdecznie pozdrawiam - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Od początku posiadania ogrodu marzę o Alchymist, a to już kilka lat, a ja go nie mam. Podziwiam za to u Ciebie i innych forumek-to piękna róża. Pokaż koniecznie więcej fotek :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”