Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Kochana, zastosuj podział obowiązków ogrodowych, jak M tak namiętnie kocha mieczyki, to niech sam je obsługuje. ;:306 może mu się odwidzi.
Jabłka faktycznie, pięknie obrodziły w tym roku ;:215 A miechunki, najsmaczniejsze te najbardziej pomarańczowe, mam na myśli ich środeczek, to rodzynek brazylijski. ;:108 Śliczne hortensje ;:138 a nasturcja raz posadzona zawsze się potem pojawia, tylko nie wyplew i nie skop. ;:224
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Jestem pod wrażeniem ilości jabłek ;:202 U mnie w tym roku niestety nie obrodziły jabłonie ani grusze ale za to śliwek mam zatrzęsienie ;:173 Z chęcią poszłabym na wymiankę ;:306
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam wszystkich ;:7 Jako istota ciepłolubna już chyba przechodzę w stan wegetatywny, nic mi się totalnie nie chce, a nos wyściubiam tylko z konieczności..zimno, zimno i jeszcze raz zimno. Ale jak ma być inaczej skoro w Tatrach Wysokich spadł pierwszy śnieg ;:202
Rano wydawało się, że będzie już tylko co raz ładniej, wyszło słońce, kawałek niebieskiego nieba, a teraz na horyzoncie znowu te ciemne chmurzyska. Jak tak dalej pójdzie to w rabacie będą straszyły łyse łodygi po różach, bo plamistość za nic w świecie nie chce odpuścić ;:222 jedyny plus to kwitnące ponownie sasanki..wypatrzyłam kolejne dwa pąki..Waryjatki

Aguś, ja też uwielbiam twój ogród..I nawet przez pewien czas w tamtym roku próbowałam być ułożona, stateczna i jak to piszesz monotonna. Postanowiłam robić rabatę w dwóch-trzech kolorach. Miały być róże w odcieniach żółtym i białym do tego żółte i białe tulipany i elementy fioletowo-niebieskie: lawenda, heliotrop, szałwie...Plan był piękny..a potem poszłam do ogrodniczego po tulipany ;:224 i przepadłam z kretesem wśród tylu odmian i kolorów. Podziwiam osoby, które konsekwentnie trzymają się swojego założenia ;:108
Iwonko, jak fajnie że jesteś. Ja też zaglądam czasem do znajomych ogrodów, których brakuje na naszym FO. U was ciągle postanawiam się zalogować chociażby żeby coś podglądnąć, ale niestety czasu brakuje i nawet swój wątek prowadzę na raty ;:223
Wrzosy kupiłam też w ramach próby i chyba skuszę się na kolejne ;:204 cudne uzupełnienie jesiennego ogrodu ;:108
Małgosiu, za rok mieczyki lądują pod murem w rzędzie i podwiązane jak maliny czyli jednym sznurkiem na cały rząd..A jak nie zakwitną, znowu, to "zapomnę" ich wykopać :twisted: Piszesz, że siane cynie były udane..coś czuję że za rok koniec zabawy w wysiewy do pojemniczków, pikowanie i chuchanie..i tak 80% parapetowych wysiewów zżarły ziemiórki ;:223
Stasiu, jesteś kopalnią wiedzy. Dowiedziałam się, że to pomarańczowe coś to miechunka i wreszcie przestanę krzyczeć do dzieci, że to może być..trujące ;:224 Mężuś zwykle pomaga przy wykopywaniu i transporcie..szczególnie kann, a przy okazji i mieczyków, tak więc na to nie mogę narzekać. A na wiosnę mam szał sadzenia, więc w trakcie amoku nawet mieczyki wsadzam z radością :;230 nerwy przychodzą dopiero jak mają kwitnąć te rzekome cuda, a tu większość gnije w fazie pąków ;:222
Ann_30, kochana straciłabyś na tej wymianie :;230 na zdjęciu może i wyglądają ładnie, ale w realu to taki twarde, wiecznie robaczywe guguły ;:306 Co do śliw to w tym roku faktycznie był urodzaj. Mojemu tacie połamało kilka gałęzi tak były oblepione, a ja od ponad tygodnia siedzę w śliwkowym przetwórstwie po uszy. No przepraszam wczoraj była przerwa na przetwórstwo pomidorowe :lol:

popatrzcie tylko..mam zdjęcia..hehehe

First Lady, pragnie po raz drugi skraść moje serce..jest piękna

Obrazek

Obrazek

Casanova, zaczyna powtórkę.

Obrazek

Cornelia - ostatni kwitnący pęd. Ciekawe czy zdąży kolejny raz..

Obrazek

najlepszy przykład na to, że nowe może koegzystować ze starym :lol: Chopin.

Obrazek

Lady Emma Hamilton, przez te deszcze śmiesznie się przebarwiła. Wystarczy wycinać przekwitłe kwiaty, a jej mega spączkowany pęd kwitnie nieprzerwanie od kilku tygodni ;:oj

Obrazek

Monika, nie chcielibyście widzieć całości krzaczka. Najbardziej ogołocona przez plamistość róża..Cytując klasyka "ch...j, dupa i kamieni kupa"

Obrazek

Kto zna Jubilee Celebration, wie że tak wygląda w naturalnej pozie..

Obrazek

a ja mam taki niecny plan żeby ją trochę podnieść..

Obrazek

więc obsznurkowałam biedulkę..

Obrazek

hahaha..oto moi państwo zakwitła długo oczekiwana żółta lilia drzewiasta.. sadzona końcówką maja..

Obrazek

powojnikowo..dwa okazy które jeszcze nie padły :roll:

Obrazek

Obrazek

odradza się ścięty łubin..

Obrazek

i ścięta budleja

Obrazek

a na koniec moje czosnkowe wykopki..niech żyje anty wampirowy oddech ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko czy u Ciebie też tak zimno?
Róże Ci jeszcze ładnie kwitną. ;:215 Widzę,że masz miechunkę? Nie tępisz jej, bo ja tak i mimo tego znów się pojawia.Kłącza ma dość głęboko. Wchodzi w inne kwiaty. ;:222
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ja też ciągle odczuwam chłód na plecach a to dopiero końcówka sierpnia.
U mnie nareszcie wyjrzało słońce :) ślę kilka promieni w twoją stronę, bo ono potrafi zdziałać wiele.
Konsekwencja z nią powinniśmy się zaprzyjaźnić...wg mnie to bardzo owocująca przyjaźń ale jak to mówią każdy czuje inaczej i pojmuje inaczej.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to wszystko przeleciałem :wit I na koncówce lata pochwalę tulipany :;230 Dzięki Tobie zawilce będą moje na jesień :;230 Albo na wiosnę ;:108 Zalezy,czy w internecie na wiosnę będa mieć ;:108
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Sabinko ja mam Jubilee Celebration już 3 rok i bardzo mi się nie podoba ze względu na wiszące kwiaty. jeśli znajdę coś ciekawego za nią, dostanie eksmisje. :D
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko muszę podnieść Twoją samoocenę względem uprawy powojników. :D Jestem prze mile zaskoczona, jak prezentowane przez Ciebie okazy pięknie i zdrowo się prezentują. ;:63 Moja Droga każdemu coś tam pada na uwiąd, nawet ekspertom, także tym się nie zamartwiaj. Tymi dwoma zdjęciami pokazałaś jak zdrowo jednak mogą wyglądać clematisy o tej porze roku. ;:63

I mam jeszcze pytanie (może głupkowate -to wybacz): czy zwyczajny czosnek niedźwiedzi hodowany dla ząbków, które potem zajadamy kwitnie jakoś ozdobnie? :oops: ...pytam, bo chętnie upiekłabym dwie pieczenie na jednym ogniu...
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Sabinko :wit Kobea piękna :wink:
Powojnik piękny, Kanny śliczne. Mieczyki śliczne.
Jak przepięknie jabłonie Ci obrodziły owockami :roll:
I rugosa również piękne zaowocowała.
Hortensja przepięknie kwitnie :D Astry, cynie śliczne. Malwa biedronkowa pięknie kwitnie :)
Samosiejki nasturcjowe piękniutkie. Wrzosy już niedługo pięknie zakwitną
Różyczki pięknie Ci kwitną ;:173
Powojniki piękne. Kwitnący łubin o tej porze :shock:
Budleja piękna czosnkowe wykopki przepiękne
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wpadam tylko na moment, bo nadal grzęznę przy powidłach śliwkowych ;:223 ;:223
Alu, dzisiaj było ciepło..przynajmniej porównując do kilku poprzednich dni :roll: A miechunkę, owszem wytępiłam całkowicie..a w tym roku patrzę - ona jest ;:306 Ale muszę znaleźć dla niej jakieś nieinwazyjne miejsce..może pod aronią będzie sobie rosła..tam ciężko wjechać kosiarką, a miechunka po dwóch latach nie dopuści żadnych chwastów :lol:
Aguś, wiesz jak mówią..gusta i guściki ;:108 Może tak już ma być, że to co podoba mi się u innych nie ma prawa bytu u mnie ;:306 Fajnie, że jest takie miejsce jak fora ogrodnicze gdzie można sobie chociaż popatrzeć na ułożone ogrody ;:168
Tulap, powiem ci że dzisiaj widziałam w biedronce zawilce, ale daję sobie rękę uciąć, że to nadwyżki wiosenne - takich marności po prostu jeszcze nie widziałam ;:202 . Pewnie liczą, że przy okazji jesiennych cebul sprzedadzą te biedy zalegające w magazynie :roll:
Danusiu, nie mów nawet..Jubilee jest jedną z piękniejszych i jeszcze ten zapach ;:167 Twój 3 -letni okaz nie wypuszcza teraz sztywniejszych pędów?? Bo czytałam, że ona z wiekiem robi się taka ..hmn..mniej płożąca :roll:
Aneczko kochana, wiesz jak pocieszyć. Chociaż z tymi zdrowymi powojnikami to wiesz..takie zezowate szczęście ;:131 A co do twojego pytania. Czosnek uprawiany dla "ząbków" i czosnek niedźwiedzi to dwie różne rośliny. Ten drugi uprawiamy gównie dla liści, które można jeść jak sałatę, są bombą witaminową i zanikają wkrótce po przekwitnięciu. A kwitnie faktycznie ozdobnie na biało..zobacz sobie u mnie na stronie 34.
Pauli, nie dziw się łubinom..To już ich trzecie kwitnienie w tym roku ;:108 Wystarczy, że po kwitnieniu zetniesz blisko ziemi "krzaczysko" (tak około 10 cm nad ziemią) i łubinek pięknie odbije i zakwitnie.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dokładnie jestem takiego samego zdania....dobrze, że chociaż wirtualnie możemy się przenieść do innej ogrodowej przestrzeni:)
Powidła śliwkowe ;:167
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko, u mnie pojawił się kwiat na szczycie nowego pędu Jubilee. Stoi na baczność już 2 dzień i wiesz co? Kwiat w tej pozycji traci swój urok, naprawdę! Gdzieś się ulotnił cały jego czar ;:oj Ty demontuj tę konstrukcję, ja Ci mówię! :twisted:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

u mnie cały rok wiosenne leżą ;:108
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Sabinko nawet dla tego pięknego zapachu nie zostawię jej, jak tylko znajdę zastępstwo za nią. Jak na razie nie ma sztywnych pędów i jest wysoka około 70cm, więc jej kwiaty trzeba wąchać i podziwiać leżąc na ziemi. :;230
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ja posadziłam w tym roku pierwszy raz czosnek, ale zaledwie kilka sztuk. Twoje zbiory już całkiem przyzwoite! ;:215
Jesienią planuję wysadzić sporo ozimego (właśnie szukam) i ciekawa jestem jak mi się uda...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”