Pozdrawiam i idę poczytać i pospacerować po Twoim ogrodzie bo dawno mnie tutaj nie było
Kawałek szczęścia
- Joanna_68
- 200p

- Od: 3 lip 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawałek szczęścia
Asiu pięknie chryzantemki Ci zakwitły. Dobrze,że do Ciebie zajrzałam bo i mnie porady Jadzi ci do chryzantem się przydadzą.
Pozdrawiam i idę poczytać i pospacerować po Twoim ogrodzie bo dawno mnie tutaj nie było
Pozdrawiam Aśka
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu
Ale masz ładne odmianki chryznatemek, wszystkie piękne kolorki.
Ja żółtych i czerwoniastych nie mam jeszcze
Ale masz ładne odmianki chryznatemek, wszystkie piękne kolorki.
Ja żółtych i czerwoniastych nie mam jeszcze
- cyganka77

- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Witajcie.
Zaglądam ostatnio do wielu ogrodów i w wielu jeszcze kwitnie dużo kwiatów. Mój ogród już poszedł spać. Po pierwszej fali mrozu padły wszystkie kwiaty. Wykopałam dalie i canny, wyrwałam i spaliłam aksamitki. Wczoraj eM. przekopał zagonki na zimę. Na razie nie ma kasy na nowe roślinki. Poczekamy do wiosny.
Dobrze, że w domu na parapetach są kwiaty
.

Czekam na więcej kwiatków w domu, a w ogrodzie czekam na wiosnę
.
Pozdrawiam serdecznie.
Zaglądam ostatnio do wielu ogrodów i w wielu jeszcze kwitnie dużo kwiatów. Mój ogród już poszedł spać. Po pierwszej fali mrozu padły wszystkie kwiaty. Wykopałam dalie i canny, wyrwałam i spaliłam aksamitki. Wczoraj eM. przekopał zagonki na zimę. Na razie nie ma kasy na nowe roślinki. Poczekamy do wiosny.
Dobrze, że w domu na parapetach są kwiaty
Czekam na więcej kwiatków w domu, a w ogrodzie czekam na wiosnę
Pozdrawiam serdecznie.
- Margita
- 500p

- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to grudnik?
U nas się mówi, że gdy zakwita, to wnet przyjdą duże mrozy.
U nas się mówi, że gdy zakwita, to wnet przyjdą duże mrozy.
- cyganka77

Małgosiu to grudniki
. Moje są jeszcze małe, mam je drugi rok, ale już raz kwitły, a teraz szykują się do kolejnego kwitnienia.
O mrozach nie słyszałam. Zobaczymy
.
O mrozach nie słyszałam. Zobaczymy
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Asiu mój grudnik kwitł w kwietniu i teraz ma pełno kwiatków.
Myśle ,że taka jego uroda.W każdym razie śliczny jest
Myśle ,że taka jego uroda.W każdym razie śliczny jest
- cyganka77

Jadziu to prawda. Wcześniej nie dostrzegałam ich urody, a teraz cieszy mnie każdy pączek. Zrobiłam już sadzonki dla mamy i chętnie podzielę się z innymi, gdy pojawią się kolejne kawałeczki do przesadzenia.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Asiu moje grudniki też albo kwitną albo obsypane pączkami i takiego białego też mam chyba od Justynki duju!
pozwól, że się zwrócę do Jadzi może Twój to wielkanocnik, bo taki też mam i kwitł na wiosnę
pozwól, że się zwrócę do Jadzi może Twój to wielkanocnik, bo taki też mam i kwitł na wiosnę
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Asiu, to grudniki chyba u wszystkich ruszyły z kwiatami. Mój też oblepiony pąkami już od miesiąca. Od kilku dni kwiaty zaczęły się otwierać. Żałuję trochę że już do domu wtargać kazałam, ale jest wielki i nie będę się z nim więcej nosiła.
No proszę, już grudniki kwitną
wstyd się przyznać, ale nie mam ani jednego grudnika, chyba kupię sobie jak tylko w b się pojawią, bo tam najczęściej o tej porze można spotkać 
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Asiu ślicznego masz fiołka ja teraz usiłuję z listków fiołki uzyskać już mam malutkie listki .
A rudnik mój żółty przekwitł nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia . Kiedyś też nie doceniałam tych kwiatów,
gusta zmieniają się.
A rudnik mój żółty przekwitł nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia . Kiedyś też nie doceniałam tych kwiatów,
gusta zmieniają się.
- cyganka77

Marysiu moje grudniki kwitły i na wielkanoc i teraz kwitną, więc one jakieś dziwne są
. Dla mnie to mogą kwitnąć co miesiąc, wcale mi to nie przeszkadza
.
Danusiu jak to wielki
. To jakie na wielkość mogą być grudniki ??
Bogusiu chętnie się podzielę, gdy pojawią się odnóżki
. Mam trzy kolory
.
Misiu moje fiołki są już stare, trzeba też je będzie odmłodzić, ale cieszę się, że są kwiaty, które kwitną, gdy za oknem szaro, buro i mokro.
Danusiu jak to wielki
Bogusiu chętnie się podzielę, gdy pojawią się odnóżki
Misiu moje fiołki są już stare, trzeba też je będzie odmłodzić, ale cieszę się, że są kwiaty, które kwitną, gdy za oknem szaro, buro i mokro.
- Biotit

- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Joanna,
czytałem Twój przepis na blogu.....wg. mnie tytuł popraw na mielonkę drobiowo-wieprzową, poza tym zbyt długo parzysz. Inni czytają i popełniają te same błędy.
Zasada jest taka : 1cm = 10 min w temp 80 C +/- 5 C. Nie wiem jaki masz szynkowar, ale jeśli ma średnicę 10cm, to 100 minut parzenia wystarczy.
Duży Plus za temp. parzenia
Zrobiłaś ser śmietanowy ?
czytałem Twój przepis na blogu.....wg. mnie tytuł popraw na mielonkę drobiowo-wieprzową, poza tym zbyt długo parzysz. Inni czytają i popełniają te same błędy.
Zasada jest taka : 1cm = 10 min w temp 80 C +/- 5 C. Nie wiem jaki masz szynkowar, ale jeśli ma średnicę 10cm, to 100 minut parzenia wystarczy.
Duży Plus za temp. parzenia
Zrobiłaś ser śmietanowy ?
- cyganka77

Dziękuję Piotrze za cenne uwagi
. Dla mnie jesteś niedoścignionym wzorem, jeśli chodzi o gotowanie.
Pierwsza sprawa co do tytułu. Tutaj się nie zgodzę, bo skoro szynkowar to i szynka
. Czasami robię części mielone, a czasami w całości krojoną. Co do długości parzenia. Mięso wieprzowe parzę dłużej, bo tak dostałam w instrukcji szynkowara. Nie wiem, jaką ma średnicę, przy następnej okazji zmierzę, ale chyba więcej niż 10 cm. Mięso drobione parzę krócej, ale dziękuję za uwagi i spróbuję następnym wg Twoich sugestii.
Jeśli chodzi o ser śmietankowy to jeszcze nie robiłam, bo brakuje mi jednego składnika, przy okazji zamawiania kultur bakterii zamówię. I nie wiem, co z prasą.
Żeby nie było, że tylko o gotowaniu to kilka zdjęć z sierpniowego ogrodu.

Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu.
Pierwsza sprawa co do tytułu. Tutaj się nie zgodzę, bo skoro szynkowar to i szynka
Jeśli chodzi o ser śmietankowy to jeszcze nie robiłam, bo brakuje mi jednego składnika, przy okazji zamawiania kultur bakterii zamówię. I nie wiem, co z prasą.
Żeby nie było, że tylko o gotowaniu to kilka zdjęć z sierpniowego ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu.
- Biotit

- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Joanna
Twój wyrób, Twoja sprawa, ale jak piszesz Blog, to 3-maj się zasad produkcji wędlin parzonych, to tak samo jak uczysz Dzieci, pamiętaj o tym.
Następnym razem parz tak jak Ci napisałem, zrób zdjęcie tego szynkowara, a na PW napisz mi nick z Allegro. Mamy kilka na WD tematów,o tych co sprzedają szynkowary na Allegro, a się podszywają pod nasze wyroby, albo piszą piszą knoty, sprawdzę i na PW Ci odpiszę. Są też i uczciwi, podają receptury w myśl prawidłowych przepisów.
Ja tak robię i dlatego uczulam na prawidłowość.
A dlaczego?
Przeparzona mielonka (bo szynka konserwowa jest jedna i nazywa się na całym Świecie Polish Ham, inaczej konserwowa, dla niej Królowej, ta nazwa jest zatrzymana, przez Wszystkie Zacne Firmy produkujące wędliny) , a szynkowar jest nazwą zwyczajową, powinna się nazywać praska i jak bys wówczas nazwała swój produkt?. 3-maj się tego co robisz, a nie w czym robisz.
Taka mielonkę możesz zrobić w osłonce polamidowej, włożyć do metalowej tarki do warzyw i po parzeniu będziesz miała walcowatą mielonkę.
Ale idąc dalej, przeparzona mielonka jest twarda, parzona w określonym czasie jest miękka, fakt dodania mięsa drobiowego pomaga w miękkości produktu. Nie zmienia to jednak faktu o właściwym parzeniu. Peklosól proponuję zmieszać z solą, będzie bardziej zdrowo.
Twój wyrób, Twoja sprawa, ale jak piszesz Blog, to 3-maj się zasad produkcji wędlin parzonych, to tak samo jak uczysz Dzieci, pamiętaj o tym.
Następnym razem parz tak jak Ci napisałem, zrób zdjęcie tego szynkowara, a na PW napisz mi nick z Allegro. Mamy kilka na WD tematów,o tych co sprzedają szynkowary na Allegro, a się podszywają pod nasze wyroby, albo piszą piszą knoty, sprawdzę i na PW Ci odpiszę. Są też i uczciwi, podają receptury w myśl prawidłowych przepisów.
Ja tak robię i dlatego uczulam na prawidłowość.
A dlaczego?
Przeparzona mielonka (bo szynka konserwowa jest jedna i nazywa się na całym Świecie Polish Ham, inaczej konserwowa, dla niej Królowej, ta nazwa jest zatrzymana, przez Wszystkie Zacne Firmy produkujące wędliny) , a szynkowar jest nazwą zwyczajową, powinna się nazywać praska i jak bys wówczas nazwała swój produkt?. 3-maj się tego co robisz, a nie w czym robisz.
Taka mielonkę możesz zrobić w osłonce polamidowej, włożyć do metalowej tarki do warzyw i po parzeniu będziesz miała walcowatą mielonkę.
Ale idąc dalej, przeparzona mielonka jest twarda, parzona w określonym czasie jest miękka, fakt dodania mięsa drobiowego pomaga w miękkości produktu. Nie zmienia to jednak faktu o właściwym parzeniu. Peklosól proponuję zmieszać z solą, będzie bardziej zdrowo.