Kawałek szczęścia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Joanna_68
200p
200p
Od: 3 lip 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałek szczęścia

Post »

Asiu pięknie chryzantemki Ci zakwitły. Dobrze,że do Ciebie zajrzałam bo i mnie porady Jadzi ci do chryzantem się przydadzą. :)
Pozdrawiam i idę poczytać i pospacerować po Twoim ogrodzie bo dawno mnie tutaj nie było ;:196
Pozdrawiam Aśka
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu :wit
Ale masz ładne odmianki chryznatemek, wszystkie piękne kolorki. ;:333
Ja żółtych i czerwoniastych nie mam jeszcze :roll:
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Witajcie.
Zaglądam ostatnio do wielu ogrodów i w wielu jeszcze kwitnie dużo kwiatów. Mój ogród już poszedł spać. Po pierwszej fali mrozu padły wszystkie kwiaty. Wykopałam dalie i canny, wyrwałam i spaliłam aksamitki. Wczoraj eM. przekopał zagonki na zimę. Na razie nie ma kasy na nowe roślinki. Poczekamy do wiosny.
Dobrze, że w domu na parapetach są kwiaty :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czekam na więcej kwiatków w domu, a w ogrodzie czekam na wiosnę :).
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy to grudnik?
U nas się mówi, że gdy zakwita, to wnet przyjdą duże mrozy.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu to grudniki :). Moje są jeszcze małe, mam je drugi rok, ale już raz kwitły, a teraz szykują się do kolejnego kwitnienia.
O mrozach nie słyszałam. Zobaczymy :).
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Asiu mój grudnik kwitł w kwietniu i teraz ma pełno kwiatków.
Myśle ,że taka jego uroda.W każdym razie śliczny jest :wit
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu to prawda. Wcześniej nie dostrzegałam ich urody, a teraz cieszy mnie każdy pączek. Zrobiłam już sadzonki dla mamy i chętnie podzielę się z innymi, gdy pojawią się kolejne kawałeczki do przesadzenia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Asiu moje grudniki też albo kwitną albo obsypane pączkami i takiego białego też mam chyba od Justynki duju!

pozwól, że się zwrócę do Jadzi może Twój to wielkanocnik, bo taki też mam i kwitł na wiosnę :D
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Asiu, to grudniki chyba u wszystkich ruszyły z kwiatami. Mój też oblepiony pąkami już od miesiąca. Od kilku dni kwiaty zaczęły się otwierać. Żałuję trochę że już do domu wtargać kazałam, ale jest wielki i nie będę się z nim więcej nosiła.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

No proszę, już grudniki kwitną ;:oj wstyd się przyznać, ale nie mam ani jednego grudnika, chyba kupię sobie jak tylko w b się pojawią, bo tam najczęściej o tej porze można spotkać :heja
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Asiu ślicznego masz fiołka ja teraz usiłuję z listków fiołki uzyskać już mam malutkie listki .
A rudnik mój żółty przekwitł nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia . Kiedyś też nie doceniałam tych kwiatów,
gusta zmieniają się. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu moje grudniki kwitły i na wielkanoc i teraz kwitną, więc one jakieś dziwne są :). Dla mnie to mogą kwitnąć co miesiąc, wcale mi to nie przeszkadza :).

Danusiu jak to wielki ;:oj . To jakie na wielkość mogą być grudniki ??

Bogusiu chętnie się podzielę, gdy pojawią się odnóżki :). Mam trzy kolory :).

Misiu moje fiołki są już stare, trzeba też je będzie odmłodzić, ale cieszę się, że są kwiaty, które kwitną, gdy za oknem szaro, buro i mokro.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Joanna,
czytałem Twój przepis na blogu.....wg. mnie tytuł popraw na mielonkę drobiowo-wieprzową, poza tym zbyt długo parzysz. Inni czytają i popełniają te same błędy. :cry:

Zasada jest taka : 1cm = 10 min w temp 80 C +/- 5 C. Nie wiem jaki masz szynkowar, ale jeśli ma średnicę 10cm, to 100 minut parzenia wystarczy.

Duży Plus za temp. parzenia ;:138

Zrobiłaś ser śmietanowy ?
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Piotrze za cenne uwagi :). Dla mnie jesteś niedoścignionym wzorem, jeśli chodzi o gotowanie.
Pierwsza sprawa co do tytułu. Tutaj się nie zgodzę, bo skoro szynkowar to i szynka :). Czasami robię części mielone, a czasami w całości krojoną. Co do długości parzenia. Mięso wieprzowe parzę dłużej, bo tak dostałam w instrukcji szynkowara. Nie wiem, jaką ma średnicę, przy następnej okazji zmierzę, ale chyba więcej niż 10 cm. Mięso drobione parzę krócej, ale dziękuję za uwagi i spróbuję następnym wg Twoich sugestii.
Jeśli chodzi o ser śmietankowy to jeszcze nie robiłam, bo brakuje mi jednego składnika, przy okazji zamawiania kultur bakterii zamówię. I nie wiem, co z prasą.

Żeby nie było, że tylko o gotowaniu to kilka zdjęć z sierpniowego ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Joanna
Twój wyrób, Twoja sprawa, ale jak piszesz Blog, to 3-maj się zasad produkcji wędlin parzonych, to tak samo jak uczysz Dzieci, pamiętaj o tym.

Następnym razem parz tak jak Ci napisałem, zrób zdjęcie tego szynkowara, a na PW napisz mi nick z Allegro. Mamy kilka na WD tematów,o tych co sprzedają szynkowary na Allegro, a się podszywają pod nasze wyroby, albo piszą piszą knoty, sprawdzę i na PW Ci odpiszę. Są też i uczciwi, podają receptury w myśl prawidłowych przepisów.
Ja tak robię i dlatego uczulam na prawidłowość.
A dlaczego?
Przeparzona mielonka (bo szynka konserwowa jest jedna i nazywa się na całym Świecie Polish Ham, inaczej konserwowa, dla niej Królowej, ta nazwa jest zatrzymana, przez Wszystkie Zacne Firmy produkujące wędliny) , a szynkowar jest nazwą zwyczajową, powinna się nazywać praska i jak bys wówczas nazwała swój produkt?. 3-maj się tego co robisz, a nie w czym robisz.
Taka mielonkę możesz zrobić w osłonce polamidowej, włożyć do metalowej tarki do warzyw i po parzeniu będziesz miała walcowatą mielonkę. ;:108

Ale idąc dalej, przeparzona mielonka jest twarda, parzona w określonym czasie jest miękka, fakt dodania mięsa drobiowego pomaga w miękkości produktu. Nie zmienia to jednak faktu o właściwym parzeniu. Peklosól proponuję zmieszać z solą, będzie bardziej zdrowo.
Moje wątki
Festina Lente
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”