Joanna
Twój wyrób, Twoja sprawa, ale jak piszesz Blog, to 3-maj się zasad produkcji wędlin parzonych, to tak samo jak uczysz Dzieci, pamiętaj o tym.
Następnym razem parz tak jak Ci napisałem, zrób zdjęcie tego szynkowara, a na PW napisz mi nick z Allegro. Mamy kilka na WD tematów,o tych co sprzedają szynkowary na Allegro, a się podszywają pod nasze wyroby, albo piszą piszą knoty, sprawdzę i na PW Ci odpiszę. Są też i uczciwi, podają receptury w myśl prawidłowych przepisów.
Ja tak robię i dlatego uczulam na prawidłowość.
A dlaczego?
Przeparzona mielonka (bo szynka konserwowa jest jedna i nazywa się na całym Świecie Polish Ham, inaczej konserwowa, dla niej Królowej, ta nazwa jest zatrzymana, przez Wszystkie Zacne Firmy produkujące wędliny) , a szynkowar jest nazwą zwyczajową, powinna się nazywać praska i jak bys wówczas nazwała swój produkt?. 3-maj się tego co robisz, a nie w czym robisz.
Taka mielonkę możesz zrobić w osłonce polamidowej, włożyć do metalowej tarki do warzyw i po parzeniu będziesz miała walcowatą mielonkę.
Ale idąc dalej, przeparzona mielonka jest twarda, parzona w określonym czasie jest miękka, fakt dodania mięsa drobiowego pomaga w miękkości produktu. Nie zmienia to jednak faktu o właściwym parzeniu. Peklosól proponuję zmieszać z solą, będzie bardziej zdrowo.