Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Mariusz niezła ta dalia mi się podoba a co tam trzeba zaszaleć z kolorami. Wszystko co rośnie jest darem natury i trzeba to doceniać i szanować. ;:108
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niby tak, jednak bardzo mi trudno uważać za dar natury: pokrzywy ponadmetrowe, podagrycznika, gwiadnicę (choć jadalna), komosę (lebioda, też jadalna, kiedyś podobnie jak szpinak) i kilka innych zakochanych w moim ogrodze roślinek.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Mariuszu - Widzę że festiwal barw i kształtów rozpoczął się u Ciebie w tym roku wcześnie.
Gratuluje!
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zdjęcie jest zeszłoroczne, ale prawdą jest też, że pierwsza georginia już kwitnie. Taka zwykła, sklepowa, nie od Stanisława, zatem o niej donoszę w wątku zwykłodaliowym.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariuszu,
troszkę mnie nie było, ale chcę wrócić jeszcze do dalii Rundale...
Napomknąłeś o miejscowości na Łotwie o tejże nazwie, która znana jest głównie z pałacu.
W czasie swoich podroży po Krajach Nadbałtyckich trafiłam także do Rund?le. To ogromny pałac jest wierną kopią francuskiego Wersalu, tyle, że położony w środku lasów, daleko od dużych ośrodków - pozostaje piękny, ale rzadko jest odwiedzany przez turystów z zagranicy właśnie z racji tego położenia. Jego twórcą i właścicielem był niemiecki książę Ernest Jan Biron. Budowa trwała z przerwami ok. 30 lat - właściciel ostatecznie musiał opuścić pałac (miał zostać zesłany na Syberię, ale zamieniono mu karę na lżejszą), a zamek dostał się w prezencie jednemu z kochanków Katarzyny, kiedy zdecydowała,że ma go już dość...
Wracając do dalii, to myślę, że upamiętnia ona to piękne miejsce i tę historię.
A jej różowo- złoty kolor nadaje jej kobiecej delikatności...
Widzę, że zamiast Helgi nabyłeś drogą kupna piękną Bishop of Llandaff - wspaniale się prezentuje na tle tego kamiennego murku!
A jeśli chodzi o pokrzywy, podagrycznik i inne zielska to najbardziej skuteczne wydają mi się nasze ręce...
Każdy zmaga się z tym tematem - taka dola ogrodników!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Basiu, jak to dobrze, że już jesteś ;:138.
Bardzo dziękuję za tę opowieść o Rund?le (i Katarzyna, i te lasy wokół) - od razu dalia o tym imieniu staje się literaturą i historią i ta jej kobiecość promienieje mocniej, a jednocześnie delikatnie i zwiewnie....
Obawiam się tylko, że jakiś nadgorliwiec usunie Twój (i mój) post, bo nie każde zdanie dotyczy wyłącznie dalii ;:134.
I dziękuję też za oznaczenie mojej Helgi nr 3, jednocześnie zapewniam, że nie ustanę w wysiłkach i nadal będę kupował Helgi, aż uzbiera się kolekcja nieHelg wszelakich. To zresztą znamienne, ale nie rozwinę tej myśli z powodów wyżej wzmiankowanych.
A Bishop of Llandaff - chyba wolę go od Helgi - brytyjski (dokładnie - z nazwy walijski) wynalazek z 1928 roku!!! ;:63
Inni biskupi są bardzo współcześni, mniej przez to cenni.
Niestety, jak dotąd żadna ze Stanisławowych roślin nie pącznieje jeszcze z dumy ;:185.
Mariusz
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

A że każdy z nas zmaga się z tym, co w ogrodzie niepożądane, to prawda. Każdy. Dlatego też pomrowy mają swojego naturalnego wroga - jest nim ogrodnik!
Mariusz
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu,
nie wygrasz z pomrowami - są wyjątkowo żywotne i rozmnażają się w tempie błyskawicznym...
Jedyny ratunek, przy takiej liczbie dalii jak u Ciebie, niebieskie (albo szare) granulki. Trochę kosztują - ale na długo wystarczają (u mnie - 1kg na cały sezon). Obawiam się, że jak nie zastosujesz, to wielu dalii nie obejrzysz...
Nie zdążyłam jeszcze być na działce, może jutro zaglądnę, ale u mnie na pewno jeszcze daleko do pąków. Ale ja cierpliwa jestem i nie pospieszam kwitnienia poprzez podpędzanie. Myślę, że może za miesiąc pokażą się pierwsze pąki. Niby długie czekanie, ale przecież kwitną też inne różności. W Zakopanem kończyły kwitnienie bzy i kwitły dopiero pierwsze piwonie (majowe). A w górach moc pięknego, wiosennego kwiecia... To się napatrzyłam i obfotografowałam do woli. Dalii nie widziałam nawet w śladowych ilościach. Także w ogródkach - teraz szaleją tam różaneczniki i azalie.
Ciekawe, co słychać u Stanisława? Może coś wiesz?
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dotąd nie miałem większych problemów z pomrowami (a także z winniczkami, których tu są całe farmy hodowlane), lecz w tym roku, może z powodu łagodnej zimy, pomrowy żrą mi dalie (i nie tylko). Zużyłem już cały specyfik antyślimakowy otrzymany w prezencie od Stanisława, będę musiał nabyć kolejny, bo kilka dalii już ze dwa razy zostało zeżarte doszczętnie. Odrastają, ale w końcu im się znudzi, albo też zabraknie sił na kwiaty.
Niestety, od Stanisława żadnych wieści. Na forum też nic nie pisze.

No to może, w ramach oczekiwania na kwitnące "Stanisławy", moje dwie poprzednie niby-Helgi:

Obrazek

Obrazek
Mariusz
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dowiedziałam się, że Stanisław kończy sadzenie.
Mariuszu, z Twoich niby-Helg rozpoznaję tę drugą - wg mnie to Hans Radl, a to pierwsza... hmm... podobna do anemonowej Brio, ale Brio jest niska, ma ok. 40 cm, więc chyba to nie ona. Są na forum lepsi ode mnie znawcy pojedynczych i anemonowych - może ktoś z nich zna odpowiedź.
Upał zniechęca do wyjścia na zewnątrz, zwłaszcza w mieście - masz więc szczęście, że mieszkasz na wsi.
Ślimaki i pomrowy też są pewnie zniechęcone nadmiarem słońca i ciepła, ale noc jest dla nich rajem. Postaw im piwo...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jak już pisałem mam podobny problem z ślimakami co Mariusz. Po raz pierwszy od sześciu lat taka inwazja ślimakowa!
Sypię granulki ale metody naturalne też okazały się pomocne. Najlepsza jest z butelkami plastkikowymi ponacinanymi w ząbki. Rzeczywiście ślimaki raczej nie przechodzą przez to więc polecam!
No i sezon daliowy rozpoczęty! Ale to niestety nie dalia od p.Stanisława więc jej nie pokażę. Miniaturowa 'Eris' kwitnie tak wcześnie :wit
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Mariusz DLW pisze:
Obrazek
Mogę się mylić jak każdy ,ale wg. mnie może to być odm . Hawaii
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorz może mieć rację - obie są bardzo podobne w kolorystyce, ale może być, że Hans Radl bywa z większą domieszką koloru białego. Ale nie zawsze, co widać na zamieszczonym przeze mnie zdjęciu w Katalogu dalii na tymże forum.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję Wam obojgu ;:180, sądzę, że Grzegorz ma rację. Powodem wielkość kwiatów, Hans Radl ma wyraźnie mniejsze kwiaty z mniejszą ilością płatków.
Bardzo lubię poznawać nazwy roślin już posadzonych. To tak, jakby dostac nową roślinę : ;:138.
Mariusz
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie taka samą dalie miałem w zeszłym roku i na kompresie nosiła nazwę właśnie Hawaii . Więc według mnie też to ta sama odmiana.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”