Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Post »

:wit

Oby jak najdłużej taka pogoda cieszyła nas i rozpieszczała, przedłużając mijające nieuchronnie lato..
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, jako autorka kwiatowego bałaganu zawsze z przyjemnością patrzę na Twój harmonijny ogród, w tym słońcu jest przepięknie, takiego spokoju mi trzeba. Powinnam więc mieć dwa ogrody, mój i Twój jednocześnie;:306. Brzmi absurdalnie, ale naprawdę zmierzam do tego, żeby po otwarciu bramy był klarowny widok na trawnik z dużym drzewem (u mnie czereśnią), uporządkowane strony, kamienne podwórko, a dopiero za domem nieokiełznanie, kolorowe szaleństwo. Im dłużej oglądam Twój ogród, tym bardziej utwierdzam się w chęci zmiany :wit
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Witaj! U nas pogoda ostatnio taka sobie, zresztą i tak cały mój pobyt na ogrodzie sprowadza się do walki z kreciorem...
Patrząc na Twój ogród dochodzę do wniosku, że zbliżająca się wielkimi (niestety!) krokami jesień nie odbiera mu uroku! Wręcz przeciwnie - on rozkwita!!! Latem jest piękny, ale teraz jest jego czas... tak skomponowałaś rośliny, że o tej porze roku pokazują całą swoją urodę! Nie sztuka stworzyć ogród zachwycający latem, sztuką jest zatrzymać ten urok na dłużej... a Tobie się to udało ;:138 ...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Agnieszko, byłam wczoraj w ogrodniczym, takim małym, nowootwartym. Cudeńka za bezcen, inne pospolite rzeczy drogie. Zagaiłam o kloniki, bo do azalii bym pasowały jak ulał, ale jeszcze nie w tym roku.
Kupiłam tylko żurawki, ale jakie ;:167 i utargowałam za korę przy najbliższej okazji zakupów,
Twój ogród zachwyca o każdej porze roku, jesień jest bardzo malownicza. Muszę na blog zjrzeć, bo mam niestety zaległości.
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Witaj Aguniu wrześniowo!
Dzień dzisiaj mamy cudowny wrześniowy dzień, ciepło, słonecznie, tylko o poranku były mgły i róże oplecione przez pajęczyny.
Widzę, że trawnik skoszony i katalogowo zielony, może coś poradzisz skutecznego na oprysk p/ koniczynie. Stosowałam "mniszka" i "chwastox" i niestety dalej rośnie.
Aguniu, jesienny Twój ogród jest jak zwykle piękny :wit
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

:wit Aga
Byłam na Twoim blogu i na taczkach obejrzałam canny. Moje mają podobne przebarwienia liści .... zastanawiam się czy to wirus :?:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, dzień dobry! Moje kanny od początku miały takie przebarwienia na liściach - nie wydaje mi się żeby to była choroba. Ogólnie rzecz biorąc te rośliny kiepsko u mnie rosną i jeszcze nigdy nie doczekałam się ani słusznego wzrostu ani spektakularnego kwitnienia. Ewidentnie robię jakiś błąd.
Heniu, witaj wrześniowo! Zastanawiałam się ostatnio jakie temperatury przynoszą Twoje noce i poranki... pewnie już chłodno, prawda?
Z trawnikiem wciąż walczę... ze względu na niezagospodarowane działki wokół ciągle przesiewają się do nas chwasty. Dziś właśnie po raz kolejny zamierzam wykonać oprysk Mniszkiem. Nie mam żadnej innej metody, poza tą, która efekt przynosi tylko połowiczny - chwasty niestety odrastają. Może to jednak specyfika otoczenia?
Mgły i poranne rosy są poruszające... chyba zacznę jeszcze wcześniej wstawać, bo ostatnio oglądam tylko rosę (a mgieł już nie ma ;-)).
Pozdrawiam Cię!
Marzko, a to ciekawa polityka cenowa jaką prowadzi ten ogrodniczy. Klony sadź wiosną - będą miały więcej czasu na aklimatyzację, ale i tak w pierwszych latach trzeba je na zimę zabezpieczyć. Faktycznie do azalii będą świetnie pasować.
Zaraz do Ciebie zajrzę w poszukiwaniu żurawek 'ale jakich' :)
Pozdrowienia i dziękuję za dobre słowo!
Asiu, a niech coś trafi stworzenia ryjące! Mam już tak przekopany ogród, że naprawdę żal ściska, na przemian ze złością :twisted: Dziś wytaczam oręż w postaci pułapki, trudno.
Tak, masz rację - zbliżającą się jesień odczuwamy coraz częściej, jednak kwitnące obecnie rośliny zdecydowanie umilają ten czas. Nie ukrywam, że to moja ulubiona pora roku. Miło mi, że tak pozytywnie odbierasz mój wrześniowy ogród! ;:196
Irminko, witam serdecznie! Wspominasz o swoim kwiatowym, kolorowym szaleństwie w kontekście bałaganu - ja absolutnie tak nie odbieram Twojego ogrodu... wręcz przeciwnie - dla mnie jest idealnie skomponowany i odbieram to jako wyższą szkołę jazdy, nie do nauczenia się przeze mnie. Mam ewidentny kłopot z doborem bylin, ale to chyba kwestia charakteru mojego zakątka. Podświadomie wydaje mi się, że łany kwiecia do niego nie pasują. Studzę więc własne zapędy i konsekwentnie dbam o spokój na rabatach. Ty możesz pogodzić harmonię z szaleństwem, zatem działaj! :)
Mufeczko, chłonę wszelkie zalety ostatnich dni i napawam się latem, chcąc na zapas naładować akumulatory energii... oby jak najdłużej aura nas rozpieszczała, a zimą nie poskąpiła słońca.
Marysiu, złotego schyłku lata ciąg dalszy... dziś pracowicie spędziłam w ogrodzie poranek, a teraz myślę o dekoracjach z dyń :)
Na murek zapraszam :)
Martuś, wróciło dziś do Ciebie lato? Obudziła się wraz z nim energia do ogrodowych prac? :)
Iwonko, widzę, że energia Cię rozpiera i bardzo dobrze :) Ja właśnie zamierzam posadzić marcinki ;:167
Danusiu, uporałaś się już z koszeniem? Ja zrobiłam to wczoraj i cieszę się porządkiem - dużo liści udało się wciągnąć, a dzisiejsza cisza (=brak wiatru) podtrzymuje ten stan. Dzięki za słowa uznania!
Jagódko, dzień dobry w piękny wrześniowy czwartek! Lubię zdjęcia z perspektywy i robię je równie często co te z bliska... Myślę, że Tobie wychodzą, chociaż faktycznie te robione z góry, optycznie pomniejszyły ogródek.
Trawnik mocno skróciłam, więc śmiało można boso spacerować - murawa jest miękka i przyjemna.
Maliny zalewane galaretką? Brzmi świetnie i nieskomplikowanie... coś do nich jeszcze dodajesz? Pasteryzujesz?
Pozdrawiam serdecznie!
Majeczko, witam! Wczoraj znalazłam dwa duże podgrzybki pod brzozą - niestety mocno już podgryzione przez ślimaki, a to dlatego, że tam nie zaglądałam, nie spodziewając się już grzybów. Od dziś będę szukać codziennie - widać zaczął się grzybów czas.
Dziękuję za miłe słowa pod adresem trawnika! Staram się go utrzymywać w dobrej kondycji, tylko te chwasty...
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Udało się ! nadrobiłam w całości cały zaległy wątek (blog zostawiam sobie już na inny czas, ale jestem strasznie ciekawa).

Twój ogród jest nieustająco piękny, majestatyczny i co jest dla mnie najwyższym poziomem wtajemniczenia ogrodowego - o każdej porze roku prezentuje się fantastycznie. Pisałam u Wandy, że wystawa ZtŻ jakoś w tym roku nie zrobiła na mnie wrażenia, bo nieustannie miałam wrażenie, że już gdzieś to widziałam, że na FO są piękniejsze kompozycje, ciekawsze rozwiązania.

Róże jakoś o tej porze nie dopisują, łagodna zima pozwoliła przezimować bez szwanku szkodnikom, zarodnikom grzybów a jeszcze niedawne susze zrobiły też swoje.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, jak miło Cię znowu widzieć na FO!

Czuję się wyróżniona, że poświęciłaś swój czas na doczytanie tej części... przyznam, że i ja miewam momenty, kiedy trudno mi być na bieżąco ze wszystkimi zaprzyjaźnionymi wątkami. Ty z pewnością podczas wakacji byłaś zaabsorbowana dziecięciem, pracą i zdrowiem. Oby już wszystko było ok ;:196
Wystawa i jej echa - tu raczej jesteśmy zbieżni w odczuciach... niejednokrotnie większe wrażenia robi na mnie wizyta w szkółce, czy wirtualnym ogrodzie, nie wspominając o odwiedzinach w realu u ogrodowych pasjonatów. Tam wszystko było jakieś takie sztuczne i niewiele aranżacji wywołało we mnie zaskoczenie. No cóż, za rok już raczej nie pojadę :)

Zapraszam i tu i tam!
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Cześć Aguś, miłego popołudnia kochana. Śliczny ten Twój ogród prawie jesienny no i rabata przy palenisku - zresztą moja ulubiona... ;:180
Buziaczki i dobrego samopoczucia.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aguniu witaj. :wit
Weekend zapowiada się wspaniale, już nie mogę się doczekać, kiedy pojedziemy na działkę.
Mam zamiar już posadzić cebulowe, oprócz lilii.
Czy to nie za wcześnie?
Cudownie, że możesz delektować się swoim ogrodem na co dzień, w dodatku masz grzybki.
Pozdrawiam Cię serdecznie. ;:196
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

aguniada pisze:Dobrze, że jesteś! Martwiłam się ;:168
Aguś dzięki za troskę ;:196 jakoś powoli wychodzę na prostą jesienną bo zaczęłam porządki typowo jesienne no ale to już wrzesień i nie ma na co czekać , zresztą wyraźnie widujesz tego oznaki na swoim trawniku który po kosiarce wygląda wspaniale. Grzybki to też symbol jesieni :roll:
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Dobry wieczór, mimo, że prawie od tygodnia nie zaglądam udało się wszystko nadrobić. Aguś mam wrażenie, że nieco odpuściłaś wątek kosztem bloga. Piszę tak, bo brakuje mi tych mnóstwa pięknych zdjęć, którymi okraszałaś swoje wpisy ( dobra nie marudzę już, na bloga przecież też zaglądam regularnie). Na wystawie miałam być i ... nie byłam, szkoda mi było zostawić mamy, zresztą nie żałuję, bo przed wyjazdem nakupiłam mnóstwo roślin (między innymi hortensję Polar Bear i Wim's Red :heja ) i mama nie dość, że pomogła mi sadzić moje wymarzone marcinki i rozchodniki to jeszcze zdopingowała mnie do zrobienia mnóstwa innych rzeczy w ogrodzie, które miały zostać odłożone na potem. Tak więc ogród zostawiłam w bardzo dobrych rękach, a ja tymczasem przesyłam buziaki z bardzo letniej Grecji.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Aguniu - żaden problem zrobić galaretkę ze świeżymi malinami . Oto , jak ją robię ; sok malinowy łącze z np. z Dżemix-em " Delekty " , mieszam , gotuję i gorącym zalewam przygotowane wcześniej słoiczki ze świeżymi malinami ...szybko zakręcam i obracam słoiki do góry dnem . Trzymają super ...sprawdzałam , a jak smakują ...jak dopiero co zerwane z krzaka - no i ta galaretka . Naleśniki robiłam i dla próby otwarłam jeden słoiczek ....mmmm..pychota ;:215 .

Obrazek

Aby Ci nie zaśmiecać - fotkę usunę ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dzięki za odwiedziny i oględziny moich żurawek. Oczywiście kupiłam i póki co stoją w doniczkach ;:223 , czekam na weekend, bo w tygodniu czasu brakuje.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”