Ogród piaskowy w Zakolu Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły

Post »

Magda jak dodasz : i warzywniak to z głodu nie umrzecie :;230
A co to za suchy potok ;:oj ;:65
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Iwonka, ja mam w głowie taką na mocnych filarach prostokątną, wielką i koniecznie z lnianymi zasłonami :wink: . Oczywiście będzie posiadała tez moskitierę, bo ja mam 'insektofobię', zwłaszcza na chrząszcze, które mają porę dręczenia dokładnie taką samą jak my wypoczynku wieczorkiem po pracy :roll: Ale jak fachowcy mi zaczęli wyceniać altany wg mojego pomysłu, to chyba za sto lat na taką nie zarobię... W każdym bądź razie placyk pod nią wyznaczam w tym sezonie i zaczynam obsadzanie, nieistniejącej jeszcze altany ;:215
Za to jak już będzie mnie na nią stać to będzie od razu pięknie obrośnięta kilkuletnimi nasadzeniami :lol:

Kasiu, warzywniak też będzie, tylko schowany za garażem, który notabene też jeszcze nie istnieje :wink: ( ale zapewniam, ze ogród mam i dom też stoi )
Na razie jest tam blaszak i parking, ale nazywamy to garażem, bo kiedyś taki murowany, wykończony drewnem ma powstać :lol:
Zresztą ja się warzywami nie zajmuje, to jest część ogrodu oddana w ręce mojego kochanego teścia, który nas odwiedza w weekendy i tam sobie dłubie przy tych grobkach ( bo tak nazywam te jego równiutkie grządeczki 8-) ) Ale masz rację, będzie trzeba sie na te marcheweczki całkiem przerzucić :lol:

Suchy potok to taki substytut prawdziwego potoku, który mi się marzy od kiedy weszłam pierwszy raz na FO i zobaczyłam taki u Izy-Tamaryszka ;:167 Niestety po rozmowie z Panią Projektantką wiem, że ukształtowanie terenu oraz koszt wykonania takiego u mnie zrujnowałyby mnie doszczętnie. Ale na otarcie łez mam zamiar stworzyć taką niby rzeczkę a nad nią pomost, który będzie łączył 'pokoje' ogrodowe. Czyli wysypany żwirek, kamienie, roślinki wzdłuż "brzegu" a na dnie całkiem sucho lub niewielkie błotko- to sie okaże w "praniu".
Za 'ciurkadełko' będzie 'robił' głaz przy altanie, po którym będzie ciekła woda. Głaz można ładnie oświetlić i będzie stanowił fajny element dekoracyjny bez konieczności obsługi, jaka byłaby niewątpliwie przy rzeczce, potoczku, czy oczku wodnym.
Jak już dostanę projekt to na pewno pokażę, gdzie ma to wszystko być umiejscowione.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

uffff....przeczytałam wszystkie zaległości...coś się rozpisałaś ostatnio :wink: Metamorfoza niezła, ale jak czytam, co masz w planach na ten rok, to się zmęczona robię...to chyba od lutego już zaczynasz, żeby zdążyć? :)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Dobra myśl z tymi obsadzeniami dokoła nie istniejącej jeszcze altany ;:333 Nie dość, że czekasz na altanę, to jeszcze potem byś musiała na busz..a tak ciach prach i będzie od razu :;230
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madzia szalejesz z tymi pomysłami kobieto :D I podziwiam cie za to ,że masz tyle pomysłów ;:196
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Witaj Magdo :) Wyglądasz ślicznie a plany masz ogromne , miałam napisać że przy realizacji tego ogromu pomysłów już tak sobie wygodnie nie poleniuchujesz ale to nieprawda , wieczorami padnięta i szczęśliwie zmęczona będziesz podziwiała i dalej planowała leżąc , chyba że wieczorno - nocne prace przy świetle również planujesz? już nie mogę doczekać się Twoich rewolucji , pozdrawiam:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Koleżanka przypomina mi przy 2 sztuce różanej ,że bym w róże nie obrastała ,bo się zajadę a sama zamawia długaśną listę :lol:

Miłego dnia Magduś!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Oj. Madzia, jak to robisz nie wiem, bo mnie niby wszystko wpisało się w rytm dnia, ale chyba dzień mam zakrótki :;230
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Magda, a nie obawiasz się, że przy pracach z usadowieniem altany będzie problem z roślinami? Jak by nie było to trochę prace ziemne, trzeba ją przywieźć na samo miejsce....cos posypać, zasypać.... W projekcie przy etapach założenia ogrodu mam wyraźnie zaznaczone, że roslinność wokół altany po postawieniu. ;:218
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Witaj :wit zaznaczam sobie, świetny wątek, bardzo mi się podoba, będę wracać :)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Pat, cieszę się, że przebrnęłaś i jesteś ze mną :D Jak tu się nie rozpisywać, jak po pierwsze primo takie doborowe towarzystwo mnie odwiedza a po drugie primo sezon zbliża się wielkimi krokami. Masz rację, już praktycznie mam sezon rozpoczęty, bo róże i pelargonie zamówione-zapłacone, taki dobry start.

Madziu, dokładnie tak jak mówisz ;:108

Lucy, kochana Ty mnie zawsze wspierasz ;:196 Czy jest co podziwiać? Chyba faktycznie takie fantastki jak ja to trzeba podziwiać za "radosną twórczość teoretyczną" :wink:

Monia, dziękuje za komplement :oops: . Nocnych prac nie przewiduję, ale wiesz jak to jest-róż też miało nie być :twisted:

Ania no wiesz o kogoś dba się łatwiej ;:224

Marzka ja tego nie zauważam, serio. Nawet to, że dzisiaj musiałam już 2 razy myć podłogę w łazience bo mam niepełnosprawnego kota, który ma problem z celowaniem do kuwety jakoś mnie nie wnerwia :wink: No i co mam zrobić? Takie życie. Ale sa dni, że trafia- wtedy mam święto lasu :lol: . I tym sposobem człek docenia co ma dane od losu tu i teraz.

Iwonka, myślałam o tym, ale trawy nie są takie kruche jak np. różyczki, to też myślę, że spokojnie przetrwają. Poza tym do altany jest droga i zanim ją kupię to za długo miejsce byłoby puste. I Madzia lulka ma rację, ze jak już postawię altanę to od razu będzie zarośnięta a trawy potrzebują jednak kilku sezonów, żeby na takiej dużej działce było widać ładne kępy. Zgadzam się z Tobą, że jest to niezgodne z zasadami ogrodowego działania, ale ja niecierpliwa jestem :oops:

duju, witam i zapraszam :wit
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziula, plany na nowy sezon masz tak niesamowite, że działasz na ambicję wszystkim czytającym, zwłaszcza z tą porażającą ilością "i" :lol:
Planowałam generalnie leżeć do góry palnikiem jak mawia mój brat, ale pod wpływem Twoich rewolucyjnych planów chyba zacznę planować choćby nasadzenia w donicach, coby się tak zupełnie nie rozleniwiać na starcie.. ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Madziu cieszę się ,że o mnie dbasz. Zjedz zęby na tych zamówionych różach a potem wyślesz mi patyczki z tych , które są naj pod każdym względem :;230

;:196
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

No i tak Kasiunia trzymaj ;:215 Zwłaszcza, że wysoki ( w moim wypadku niedościgniony :wink: ) poziom ogrodowych rewolucji wygórowałaś między innymi TY własnie, osobiście swoim ogrodem.
Czyli nie dajemy się choróbskom, bo mamy za dużo pracy w ogrodzie :uszy

Dzisiaj kupiłam lobelię, będę ją siała w ostatni weekend stycznia ( zgodnie z tym Twoim kalendarzem :D )

Aniu, ja myślę, że róże spokojnie w pojemnikach dadzą radę. A za dwa sezony już będę miała odpowiednie rabaty to wtedy pójdą na stałe miejsce.
Patyki? Nie ma sprawy :wink: Ale czy róże z patyka do się wyhodować? Czy one nie rosną na jakiś podkładkach specjalnych? :oops:
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Chyba, że tak....Z trawami nie powinno byc problemu.
U mnie w bezpośrednim sąsiedztwie altany będzie między innymi sosna himalajska, robinia, tulipanowiec i magnolie (altana w cieniu drzew), więc nie mogę ich sadzić wcześniej.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”