Ogródek KaRo cz.6
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek KaRo cz.6
śliczny ten brudny róż, w tym roku chciałabym sobie wprowadzić Rh w odcieniu czerwieni, a babcia wiedziała co mówiła takie są prawa natury,
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Krysiu ,to masz podobnie do mnie, bo u mnie też ,,na wiarę,, rośnie jeden Rh i jedna azalia. Nie chcą współpracować, a może po prostu teren im nie odpowiada? Piękna róża

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
KARO z 15.01.2011 zdjęcie drugie a tam 2 różowe krzewy - co to za rośliny? Jakbyś chociaż powymieniała rośliny na 1 zdjęciu , niekoniecznie w kolejności byłabym wdzięczna
duduś
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ale i tak nie poprzestanę na tym - jak się znam
Co pewien czas napada mnie wiara,że muszę sobie poradzić a one są tak wiosennie piękne,że nie umiem się oprzeć i kupuję
Proszę duduś - oznaczyłam co nieco na zdjęciu .
http://img844.imageshack.us/img844/9484 ... pisane.jpg
Trochę skopałam ?
Na dole miało być
Bukszpan na prawo od niego jest jeszcze kwitnąca różowa serduszka i dalej ognik przed wejmutką.
No i pełno innych drobnych roślinek
Pozdrawiam

Co pewien czas napada mnie wiara,że muszę sobie poradzić a one są tak wiosennie piękne,że nie umiem się oprzeć i kupuję

Proszę duduś - oznaczyłam co nieco na zdjęciu .

http://img844.imageshack.us/img844/9484 ... pisane.jpg
Trochę skopałam ?

Na dole miało być
Bukszpan na prawo od niego jest jeszcze kwitnąca różowa serduszka i dalej ognik przed wejmutką.
No i pełno innych drobnych roślinek
Pozdrawiam

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Krysiu nie wiem o co w tym chodzi, ale moja koleżanka nie może sadzić u siebie różaneczników. Ani azalie, ani rh jej nie wychodzą, chorują i wypadają- wszystkie jakie posadziła. A posadziła naprawdę dużo, bo jest uparta i stwierdziła, że i tak da im radę, ale jak na razie, to one górą. Sadziła je przeróżnie i w ziemi z lasu i w torfie i w mieszankach a przekompostowaną korą i igłami sosnowymi, i zawsze jej giną
Masakra
Podobnie i z magnoliami ma kłopot 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
No wodzisz Agnieszko
czyli mam tak samo...
Magnolię mam drugi sezon...zobaczymy co z niej bedzie bo została uciachana szpadlem tuż nad ziemią ale kurowałam ją i liczę,że przeżyje... zobaczymy a te rododendrony
sama nie wiem o co chodzi,bo również kombinuję zawsze z ziemią i stanowiskiem i wilgotnością i ...
i zawsze masakra

Magnolię mam drugi sezon...zobaczymy co z niej bedzie bo została uciachana szpadlem tuż nad ziemią ale kurowałam ją i liczę,że przeżyje... zobaczymy a te rododendrony

i zawsze masakra
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Krysiu Rh z tego co wiem nie można ich przesuszyć , ja ostatnio podlewam ich z konewki pod krzaczek, zimą nie wiedziałam ale też trzeba im wlać wody, a w ogóle to przyniosłam z lasu trochę ściółki, szyszek, jakoś sobie radzą,
choć też mi kilka padło.
choć też mi kilka padło.
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, ja po raz pierwszy i od razu z pytaniem...
KaRo, widziałam u Ciebie piękną czerwoną chryzantemę, chyba na str. 55 wątku. Ciekawa jestem, co to za jedna i czy chryzantemy są trudne do uprawy w ogrodzie?
Jeszcze przez wszystkie strony wątku nie przebrnęłam, dnia mi chyba braknie, żeby wszystko przeczytać, ale roślinki śliczności!

KaRo, widziałam u Ciebie piękną czerwoną chryzantemę, chyba na str. 55 wątku. Ciekawa jestem, co to za jedna i czy chryzantemy są trudne do uprawy w ogrodzie?
Jeszcze przez wszystkie strony wątku nie przebrnęłam, dnia mi chyba braknie, żeby wszystko przeczytać, ale roślinki śliczności!

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Bardzo ładnie wyglądają różaneczniki podsadzone pod drzewo i krzewy
Wspominałaś,że masz kłopoty z ich uprawą? Ja kojarzę Twój ogród jako dosyć wilgotny...może mają zbyt mokro w jakiejś porze roku np. stoi woda? Albo zbitą ciężką glinę pod spodem?
Jeżeli tak, to trzeba je sadzić na znacznie podwyższonych rabatach
Nie w sam torf, ale dać przewagę trocin drzew iglastych i kory, bo wtedy zapewnimy sporo powietrza korzeniom- one tego potrzebują a szczególnie ich grzybki mikoryzowe

Wspominałaś,że masz kłopoty z ich uprawą? Ja kojarzę Twój ogród jako dosyć wilgotny...może mają zbyt mokro w jakiejś porze roku np. stoi woda? Albo zbitą ciężką glinę pod spodem?
Jeżeli tak, to trzeba je sadzić na znacznie podwyższonych rabatach

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Mario Tereso - dziękuje bardzo za sugestie.
To może być to - zbyt zbita,ciężka ziemia.
Wprawdzie woda nie stagnuje u mnie,w żadnym miejscu ogrodu ale ziemia jest raczej gliniasta a teren szczególnie wiosną bywa podmokły.
Kiedy znowu skuszę się na azalię lub różanecznika posadzę na usypanej własnoręcznie skarpie z odpowiednio przygotowanym,przepuszczalnym podłożem.
To zapewne przypadek,że ten jeden Rh i ta azalia rosną całkiem dobrze już kilka lat - trafiłam zapewne z dołkiem w lepsze podłoże ... oby do wiosny - bo te krzewy znowu będą mnie czarować swoimi kwiatami. :P
Agatko - nie znam nazwy tej chryzantemy,to bezimienny podarek sprzed kilku sezonów,ale jest piękna.
Martwiłam się o nią po poprzedniej b.mokrej i zimnej wiośnie.
Znam rózne opinie na temat uprawy chryzantem w gruncie... łatwe,trudne...
Ja wiem,że ziemia musi być odpowiednio wilgotna ale jednocześnie przepuszczalna by nie tworzyły się zastoiny i jednocześnie bardzo żyzna.
One sa dość żarłoczne,trzeba więc je obficie nawozić a ich system korzeniowy jest dość płytki więc często trzeba je podlewać.
Trzeba też je uszczykiwać by sie ładnie rozkrzewiały i można sterować ich kwitnieniem, - ale ja tego nie robię -dlatego kwiaty u moich pojawiają się niemal na koniec sezonu.
Łatwe czy trudne - niewątpliwie wymagają dużej uwagi.
To może być to - zbyt zbita,ciężka ziemia.
Wprawdzie woda nie stagnuje u mnie,w żadnym miejscu ogrodu ale ziemia jest raczej gliniasta a teren szczególnie wiosną bywa podmokły.
Kiedy znowu skuszę się na azalię lub różanecznika posadzę na usypanej własnoręcznie skarpie z odpowiednio przygotowanym,przepuszczalnym podłożem.
To zapewne przypadek,że ten jeden Rh i ta azalia rosną całkiem dobrze już kilka lat - trafiłam zapewne z dołkiem w lepsze podłoże ... oby do wiosny - bo te krzewy znowu będą mnie czarować swoimi kwiatami. :P
Agatko - nie znam nazwy tej chryzantemy,to bezimienny podarek sprzed kilku sezonów,ale jest piękna.
Martwiłam się o nią po poprzedniej b.mokrej i zimnej wiośnie.
Znam rózne opinie na temat uprawy chryzantem w gruncie... łatwe,trudne...

Ja wiem,że ziemia musi być odpowiednio wilgotna ale jednocześnie przepuszczalna by nie tworzyły się zastoiny i jednocześnie bardzo żyzna.
One sa dość żarłoczne,trzeba więc je obficie nawozić a ich system korzeniowy jest dość płytki więc często trzeba je podlewać.
Trzeba też je uszczykiwać by sie ładnie rozkrzewiały i można sterować ich kwitnieniem, - ale ja tego nie robię -dlatego kwiaty u moich pojawiają się niemal na koniec sezonu.
Łatwe czy trudne - niewątpliwie wymagają dużej uwagi.
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Nie wiem, czy u mnie w takim razie dałaby sobie radę, a ja z nią. Ziemię mam w większości gliniasta z wyjątkiem tej od północy, bardziej próchniczo - piaszczystej . Wymaga chyba doświadczonej ręki, a ja w tematach ogrodowych jestem nowicjuszka. Choć kiedyś rodzice mieli ogród, ja byłam od tego tematu daleko. Ale może warto wysilić się, żeby wyhodować taką ładną roślinkę, odznaczam sobie, żeby zająć się tym tematem... 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- JSZFRED
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
Krysiu,
pokazuj, pokazuj te piekne widoczki tak ciesza oczy te kolorowe kompozycje, proszę o jeszcze
pokazuj, pokazuj te piekne widoczki tak ciesza oczy te kolorowe kompozycje, proszę o jeszcze
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
Witaj Krysiu , nie mogę doczekać się wiosny , chciałbym coś już robić w ogrodzie , narażie zadowalam się domowymi kwiatkami .Kupiłem ostatnio na allegro cebulki różnych roślin w tym cyklameny ogrodowe . 

Krysiu, ja jeszcze może dorzucę swoje trzy grosze w sprawie uprawy Rh i im podobnych roślinek. Otóż mam już pewne doświadczenie, u mnie dość dobrze rosną, mimo że specjalnie im nie dogadzam, ale ja sadzę rośliny kwasolubne w większych grupach. One nie lubią rosnąć same - jeżeli jest ich co najmniej kilka, tworzą specyficzny mikroklimat i dobrze się ze sobą czują :P
Pozdrawiam cieplutko i życzę powodzenia w uprawie Rh
Pozdrawiam cieplutko i życzę powodzenia w uprawie Rh

- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Droga KaRo
Przepiękna fotografia róży na poprzedniej stronie. Idę na alle. jej szukać. Taka róża to marzenie i jaki piękny widok dla oka. Tylko marzyć....

Przepiękna fotografia róży na poprzedniej stronie. Idę na alle. jej szukać. Taka róża to marzenie i jaki piękny widok dla oka. Tylko marzyć....

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.