Ogródek KaRo cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek KaRo cz.6

Post »

śliczny ten brudny róż, w tym roku chciałabym sobie wprowadzić Rh w odcieniu czerwieni, a babcia wiedziała co mówiła takie są prawa natury,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Krysiu ,to masz podobnie do mnie, bo u mnie też ,,na wiarę,, rośnie jeden Rh i jedna azalia. Nie chcą współpracować, a może po prostu teren im nie odpowiada? Piękna róża :D :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

KARO z 15.01.2011 zdjęcie drugie a tam 2 różowe krzewy - co to za rośliny? Jakbyś chociaż powymieniała rośliny na 1 zdjęciu , niekoniecznie w kolejności byłabym wdzięczna
duduś
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale i tak nie poprzestanę na tym - jak się znam :oops:
Co pewien czas napada mnie wiara,że muszę sobie poradzić a one są tak wiosennie piękne,że nie umiem się oprzeć i kupuję :;230

Proszę duduś - oznaczyłam co nieco na zdjęciu . :wit

http://img844.imageshack.us/img844/9484 ... pisane.jpg

Trochę skopałam ? :oops:
Na dole miało być
Bukszpan na prawo od niego jest jeszcze kwitnąca różowa serduszka i dalej ognik przed wejmutką.
No i pełno innych drobnych roślinek
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu nie wiem o co w tym chodzi, ale moja koleżanka nie może sadzić u siebie różaneczników. Ani azalie, ani rh jej nie wychodzą, chorują i wypadają- wszystkie jakie posadziła. A posadziła naprawdę dużo, bo jest uparta i stwierdziła, że i tak da im radę, ale jak na razie, to one górą. Sadziła je przeróżnie i w ziemi z lasu i w torfie i w mieszankach a przekompostowaną korą i igłami sosnowymi, i zawsze jej giną :roll: Masakra :roll: Podobnie i z magnoliami ma kłopot :roll:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

No wodzisz Agnieszko :( czyli mam tak samo...
Magnolię mam drugi sezon...zobaczymy co z niej bedzie bo została uciachana szpadlem tuż nad ziemią ale kurowałam ją i liczę,że przeżyje... zobaczymy a te rododendrony ;:223 sama nie wiem o co chodzi,bo również kombinuję zawsze z ziemią i stanowiskiem i wilgotnością i ...
i zawsze masakra
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Krysiu Rh z tego co wiem nie można ich przesuszyć , ja ostatnio podlewam ich z konewki pod krzaczek, zimą nie wiedziałam ale też trzeba im wlać wody, a w ogóle to przyniosłam z lasu trochę ściółki, szyszek, jakoś sobie radzą,
choć też mi kilka padło.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, ja po raz pierwszy i od razu z pytaniem... :oops:
KaRo, widziałam u Ciebie piękną czerwoną chryzantemę, chyba na str. 55 wątku. Ciekawa jestem, co to za jedna i czy chryzantemy są trudne do uprawy w ogrodzie?
Jeszcze przez wszystkie strony wątku nie przebrnęłam, dnia mi chyba braknie, żeby wszystko przeczytać, ale roślinki śliczności! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Bardzo ładnie wyglądają różaneczniki podsadzone pod drzewo i krzewy :)
Wspominałaś,że masz kłopoty z ich uprawą? Ja kojarzę Twój ogród jako dosyć wilgotny...może mają zbyt mokro w jakiejś porze roku np. stoi woda? Albo zbitą ciężką glinę pod spodem?
Jeżeli tak, to trzeba je sadzić na znacznie podwyższonych rabatach :) Nie w sam torf, ale dać przewagę trocin drzew iglastych i kory, bo wtedy zapewnimy sporo powietrza korzeniom- one tego potrzebują a szczególnie ich grzybki mikoryzowe
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Mario Tereso - dziękuje bardzo za sugestie.
To może być to - zbyt zbita,ciężka ziemia.
Wprawdzie woda nie stagnuje u mnie,w żadnym miejscu ogrodu ale ziemia jest raczej gliniasta a teren szczególnie wiosną bywa podmokły.
Kiedy znowu skuszę się na azalię lub różanecznika posadzę na usypanej własnoręcznie skarpie z odpowiednio przygotowanym,przepuszczalnym podłożem.
To zapewne przypadek,że ten jeden Rh i ta azalia rosną całkiem dobrze już kilka lat - trafiłam zapewne z dołkiem w lepsze podłoże ... oby do wiosny - bo te krzewy znowu będą mnie czarować swoimi kwiatami. :P

Agatko - nie znam nazwy tej chryzantemy,to bezimienny podarek sprzed kilku sezonów,ale jest piękna.
Martwiłam się o nią po poprzedniej b.mokrej i zimnej wiośnie.
Znam rózne opinie na temat uprawy chryzantem w gruncie... łatwe,trudne... :roll:
Ja wiem,że ziemia musi być odpowiednio wilgotna ale jednocześnie przepuszczalna by nie tworzyły się zastoiny i jednocześnie bardzo żyzna.
One sa dość żarłoczne,trzeba więc je obficie nawozić a ich system korzeniowy jest dość płytki więc często trzeba je podlewać.
Trzeba też je uszczykiwać by sie ładnie rozkrzewiały i można sterować ich kwitnieniem, - ale ja tego nie robię -dlatego kwiaty u moich pojawiają się niemal na koniec sezonu.
Łatwe czy trudne - niewątpliwie wymagają dużej uwagi.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Nie wiem, czy u mnie w takim razie dałaby sobie radę, a ja z nią. Ziemię mam w większości gliniasta z wyjątkiem tej od północy, bardziej próchniczo - piaszczystej . Wymaga chyba doświadczonej ręki, a ja w tematach ogrodowych jestem nowicjuszka. Choć kiedyś rodzice mieli ogród, ja byłam od tego tematu daleko. Ale może warto wysilić się, żeby wyhodować taką ładną roślinkę, odznaczam sobie, żeby zająć się tym tematem... :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Krysiu,
pokazuj, pokazuj te piekne widoczki tak ciesza oczy te kolorowe kompozycje, proszę o jeszcze
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
wolak345
100p
100p
Od: 1 cze 2010, o 12:23

Post »

Witaj Krysiu , nie mogę doczekać się wiosny , chciałbym coś już robić w ogrodzie , narażie zadowalam się domowymi kwiatkami .Kupiłem ostatnio na allegro cebulki różnych roślin w tym cyklameny ogrodowe . :wit
x-d-a

Post »

Krysiu, ja jeszcze może dorzucę swoje trzy grosze w sprawie uprawy Rh i im podobnych roślinek. Otóż mam już pewne doświadczenie, u mnie dość dobrze rosną, mimo że specjalnie im nie dogadzam, ale ja sadzę rośliny kwasolubne w większych grupach. One nie lubią rosnąć same - jeżeli jest ich co najmniej kilka, tworzą specyficzny mikroklimat i dobrze się ze sobą czują :P
Pozdrawiam cieplutko i życzę powodzenia w uprawie Rh :wit
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Droga KaRo ;:167 ;:167
Przepiękna fotografia róży na poprzedniej stronie. Idę na alle. jej szukać. Taka róża to marzenie i jaki piękny widok dla oka. Tylko marzyć.... :shock: :shock: :shock: ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”