Ogród Ignis05

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ignis05

Post »

Cudowne jsienne róze...jaka szkoda, że niektóre już pozostaną w pączkach...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Spore pączki róż chyba pora uciąć do wazonu, przynajmniej rozkwitną :wink:
Krysiu, piękne i te czerwienie i te żółcie.
Jesień jednak ma swoje piękne oblicza...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też myślę, że czas ściąć resztę pąków i zrobić z nich domowy bukiet.
Zima niestety się zbliża, chociaż chciałoby się jeszcze jesieni i kolorów, które ocieplają atmosferę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Krysiu, dotarłam do Twojego ogrodu by podziwiać jesień i sie nie zawiodłam. Tyle masz pięknych wybarwionych krzewów i drzew
a jeszcze róże chcą kwitnąć. U mnie jeszcze na dobre się nie przebarwiło, nawet kalina jest zielona. Ale ma być zimno w nocy
więc to tez będzie sygnał do zmiany kolorów. Dobrze że udało mi się już wszystko pochować przed przymrozkami. :heja
Jak Twoje jesienne prace postepuja?
;:196 :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ja chcę taki domek ogrodowy z takimi brzozami, i to już ;:65 Piękne widoczki i róże!
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

100krotka pisze:Cudowne jsienne róze...jaka szkoda, że niektóre już pozostaną w pączkach...
I dlatego Stokrotko ;:196 tak mi szkoda je jeszcze ścinać :uszy ....one przez ten chłód długo trzymają te pączki :lol:
AniaDS pisze:Spore pączki róż chyba pora uciąć do wazonu, przynajmniej rozkwitną .....Jesień jednak ma swoje piękne oblicza...
Aniu , to zupełnie jak w życiu, każdy wiek ma swoje uroki :?
Ale i tak najbardziej podoba mi się wiosna w pełni i początek lata. :lol:
kogra pisze:Też myślę, że czas ściąć resztę pąków i zrobić z nich domowy bukiet.
Zima niestety się zbliża, chociaż chciałoby się jeszcze jesieni i kolorów, które ocieplają atmosferę.
.
Grażynko ;:196 , wciąż mam taką nadzieję, że nie może tak być , aby po kolei dwie zimy były bardzo srogie. :?

Aniu i Grażynko , czy to odczytałam Wasze myśli na odległość, czy też skądinąd spłynęła do mnie też taka myśl, że dzisiaj już część różanych pąków ścięłam do wazonu. ;:108
Ale jeszcze trochę zostawiłam, może uda się je utrzymać do ścięcia na przyszły tydzień. ;:170
:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

abeille pisze: .....Jak Twoje jesienne prace postepuja?....

Wiesiu ;:196 , tu u nas już było kilka nocnych przymrozków ( ale delikatnych), a te sprawiły przebarwienia liści, chociaż jeszcze jest trochę roślin, które wciąż mają zielone liście, jak hortensje i róże. Jeszcze nie schowałam moich doniczkowych. Podobno powinny wytrzymać do temp. - 5 stopni. Tak pisała Daisy o oleandrze i mój jeszcze stoi na zewnątrz. Podobnie też agapant. Jest jeszcze całkiem zielony :shock:
Powinnam już schować kanny, może zrobię to jutro. Jak czytam o przygotowaniach do zimy u Ciebie czy u Grażynki Kogry, to ogarnia mnie popłoch, że jestem strasznie spóźniona.
Dzisiaj schowaliśmy już pompkę z oczka i filtr, pograbiliśmy liście z trawnika i właściwie to zapomniałam o tych doniczkowych :oops: Świeciło słonko, było dość ciepło i zapomniałam, że mogą być przymrozki. :oops: :;230
Chyba muszę zrobić sobie jakiś harmonogram tych prac :;230 i tego się trzymać tak, jak to robię z listą na zakupach ;:108
Cebulla pisze:Ja chcę taki domek ogrodowy z takimi brzozami, i to już ...
Dagmarko ;:196 , teraz tych domków wszędzie pełno. U nas pod Leroyem i w Obi i myślę , że w Twojej okolicy też się znajdą. My robiliśmy na zamówienie i według własnego pomysłu, bo trudno to było projektem chyba nazwać. :;230
A te brzozy to rosną szybciej niż pomysły , wystarczy tylko wziąć siewkę z okolicznej łąki i już jest. ;:108
Pamiętam jeszcze kilka lat temy przejeżdżałam przez las, obok łąki na stoku, gdzie wczesnym latem było niebiesko od kwiatów łubinu a teraz nie ma śladu po łubinach , bo w tym miejscu jest pokaźna brzezina. Ale mi się zrymowało :;230 :;230

Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jak tu myśleć o zimie, gdy w okolicy są takie widoczki ? :wink:

Obrazek

Życzę Wam miłego i pogodnego tygodnia ;:3
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Krysiu - śliczna jesień u Ciebie. I drzewa piękne i mnóstwo róż. U mnie niewiele kwiatów na różach. Zaskoczyła mnie New Faschion. Po dwóch tygodniach nieobecności zastałam ją tylko nieco bardziej rozwiniętą :shock:
Czy u Ciebie też był dzisiaj przymrozek? Bo u mnie na Kaszubach - rano było dosłownie biało i mróz wlazł na szyby....
Ostatnie zdjęcie to jak w środku lata. Ja mam zdjęcie zrobione prawie w tym miejscu w lipcu, jakby je umieścić obok siebie - to chyba nie byłoby widać różnicy :lol:

Nie pogniewasz się że wstawię je w Twoim wątku?

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu ;:196
Dziękuję za śliczną fotkę. ;:180 Faktycznie, że przedstawia tę samą okolicę. :wink:
Różnica niewielka.
A przecież wtedy, gdy była robiona to był straszny upał, ponad 30 stopni.
Wczoraj też był przymrozek ale malutki. Za to dzisiaj o 5-tej rano były już -4 stopnie C.
Jadąc do pracy widziałam po drodze na parkingach stały samochody i wszystkie jakoś były białe :shock:
Życzę Ci miłego dnia ;:3 .
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

A u mnie białe samochody rano już od ponad tygodnia , ale w dzień słońce piękne i tylko liście opadają nie żółknąc ,bo mróz je ścina :( :(
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirka ;:196 , bo my to klimat mamy chyba podobny, przynajmniej w ostatnim czasie. :;230
Słoneczka Ci życzę ;:3
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Krysiu, śliczne jesienne zdjęcie okolic. I faktycznie niewiele różnic jeszcze ze zdjęciem Marysi choć niebo bardziej krystaliczne i wyraziste.
Jak to jesienią... Nie panikuj z przygotowaniami. Ja wolę na zimne dmuchać i powstawiać wczesniej niż później, ale masz jeszcze czas
bo olki czy inne tego typu wytrzymują trochę chłodu. Ja nie chcę moich stresować zimnem i dlatego teraz już są w domku. Zresztą one bardzo
żle znoszą duże zmiany temperatur i odchorowują wstawienie do ciepła. Więc jeśli nie ma aż takiej różnicy to może lepiej ją zniosną?
U nas nie było tej nocy zapowiadanego zera tylko 2 na plusie. Ale i tak jak dla mnie to szok ;:223 w połowie października :roll:
Cieplutkiego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Tak czytam o Waszych przygotowaniach , u mnie olki też jeszcze stoją , one smiało wytrzymują do -8 st C , chowam je późno i wynoszę wcześnie im temperatura taka jak jest teraz nie szkodzi ( gorsze jest zimowanie w pomieszczeniu za ciepłym przy niedoborze światła), a agapanty schowałam ( ale ja z nimi mam na pieńku , nie chcą kwitnąć :twisted: :twisted: )

Dzisiaj muszę zrobic porządek z wczorajszymi nabytkami :heja :heja
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu ;:196
Tak się dziwnie czyta, że szokuje Cię temp. +2 st. C, kiedy my tutaj się licytyjemy temperaturami już z minusem.
Może faktycznie należałoby już chować olka jeszcze, gdy jest dość ciepło, aby nie był szokowany takimi skrajnościami.
No cóż, spróbuję tak zrobić w przyszłym sezonie.

Mirka ;:196 , jak się nie ma ogrodu zimowego czy odpowiedniego pomieszczenia do przechowywania roślin, to zawsze jest problem. Agapanty muszą mieć ciasno w donicy i nie lubią przesadzania. A na wiosnę to trzeba dać im papu.
Ja daję czasami taki nawóz do kwitnących długodziałający a jeszcze lepiej jakiś obornik rozcieńczony, aby nie popalić roślin.
Miłego dnia ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”