Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Popieram - można przenieść cebulę w ciepłe, jasne miejsce ale z podlewaniem raczej bardzo oszczędnie, cebula może wybudzić się dopiero po kilku tygodniach - jeśli ją będziemy normalnie podlewać to zamiast kwitnienia możemy doczekać się gnicia 

Cebule duże, zwarte, zwłaszcza nowo kupowane, warto przed sadzeniem nacinać od razu, nie czekać, w tym watku było trochę na temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1968673
- sauromatum
Nie generalizowałbym tak
Każde nacięcie cebuli to otwieranie wrót dla patogenów. Cebule w zdecydowanej większości przypadków nie potrzebują nacinania. Dodatkowo nie polecam nacinania pokazanego w tamtym wątku. Liście zwartnic oraz pęd kwiatowy rośnie zawsze w jednej płaszczyźnie - żeby rozluźnić łuski wystarczy nacięcie w miejscu, gdzie będą krawędzie liści (czyli 2 nacięcia. Im mniej nacięć tym mniej wrót dla patogenów). I jeszcze jedno
Bardzo łatwo przewidzieć skąd wyrośnie pęd kwiatowy - pęd nie wyrasta ze środka cebuli, ze środka wyrastają tylko liście ? czyli nie potrzebne jest cięcie wszystkich łusek bo liście nie mają problemów z wyrastaniem. Wystarczy trochę poznać budowę cebuli i sposób jej rozwoju. Czasami brak wiedzy na ten temat wyrządzi więcej szkody niż pożytku 

Praktyka czyni mistrzem
Nie doceniasz forumowiczów, gwarantuję Ci, że na forum jest wiele osób, które wiedzę książkową (czyt. szkolną) już dawno przekuli w czyn
długa droga przed Tobą jeśli chcesz uchodzić za eksperta 

Nie doceniasz forumowiczów, gwarantuję Ci, że na forum jest wiele osób, które wiedzę książkową (czyt. szkolną) już dawno przekuli w czyn

- sauromatum
Znaczy ja zwartnice hoduję od kilku lat, posiadam ponad 200 cebul, ciężko mi zarzucić brak doświadczenia w tym temacie
Dodatkowo zajęcia z fizjologii roślin, fitopatologii i żywienia roślin na studiach wiele dają na temat zrozumienia roślin i procesów w nich zachodzących
Nie chcę uchodzić za eksperta bo nie jest mi to potrzebne - Ale lubię dzielić się wiedzą popartą doświadczeniem. Ja podchodzę bardzo sceptycznie do wiedzy ?książkowej (czyt. szkolnej)? ? bo czasami naprawdę wiele dziwnych rzeczy można przeczytać. I doceniam wiedzę forumowiczów ? nigdy nie śmiałbym uważać się za wiedzącego najlepiej ? nikt nie jest przecież nieomylny 

Rozumiem że nie ma znaczenia kiedy cebula przechodzi okres spoczynku , zasuszania? Bo w większości art. w sieci jest napisane że przypada to na okres wrzesień - grudzień. U mnie jeden zaczął żółknąć teraz. Trochę marnie bo akurat jak dni są długi i słoneczne to cebula wejdzie w stan spoczynku. Co robić daj jej zaschnąć czy nie?
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lucyna78, nie przejmuj się zasychającymi liśćmi a pora na spoczynek dobra jak każda inna. Czasami między takimi liśćmi wychodzi pęd kwiatowy.
Kwitnące H.aulicum

Kwitnące H.aulicum
dukra13,śliczne H.aulicum.Stare odmiany mają w sobie coś ...
Lucyna78
U mnie w tym roku kilka cebul przeszło spoczynek z dorodnym pióropuszem liści, a po przyniesieniu na parapet w ciągu kilku dni praktycznie wszystkie zżółkły i zasychają .Trochę to dziwnie wygląda ale widzę, że jednocześnie wyrastają młode listki.
Jeżeli Twoje cebule były sześć miesięcy nie podlewane , obserwuj teraz czy wznowiły wegetację.Jeśli rośnie jakiś nowy liść, to podlewaj umiarkowanie.Ale jeżeli nic nowego nie widać - wody tylko tyle aby korzenie w ciepełku nie uschły.

Lucyna78
U mnie w tym roku kilka cebul przeszło spoczynek z dorodnym pióropuszem liści, a po przyniesieniu na parapet w ciągu kilku dni praktycznie wszystkie zżółkły i zasychają .Trochę to dziwnie wygląda ale widzę, że jednocześnie wyrastają młode listki.
Jeżeli Twoje cebule były sześć miesięcy nie podlewane , obserwuj teraz czy wznowiły wegetację.Jeśli rośnie jakiś nowy liść, to podlewaj umiarkowanie.Ale jeżeli nic nowego nie widać - wody tylko tyle aby korzenie w ciepełku nie uschły.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Moje roślinki ani myślą zasuszać liście. Przebywają w temp ok 5*C ,wysoka wilgotność powietrza. Jeden nawet wypuścił już nowy liść. Czy zakwitną nie wiem. Nie zasuszam ich. Rosną to rosną, z kwitnięciem różnie bywa.
Febronia zdaję relację po wykopaniu z ziemi w ogrodzie, obcięciu liści, podsuszeniu cebul..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5355567 teraz są w cieple i już ładnie zaczynają coś zielonego wypuszczać.
Jedna z cebul

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5355567 teraz są w cieple i już ładnie zaczynają coś zielonego wypuszczać.
Jedna z cebul

- Magda30
- 500p
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
U mnie kwitły w lato na dworzu a teraz w zimę nie chcą leniwce.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Wyjęłam z doniczki cebulę Amarylisa. Uciełam jeden pozostały liść ,wyczyściłam z ziemi i teraz nie wiem co dalej.
Nie kwitła mi przez dwa lata. Cebula jest całkiem okazała w wielkości dużej mandarynki. Jak dalej mam z nią postąpić, żeby zakwitła?
Asia
Nie kwitła mi przez dwa lata. Cebula jest całkiem okazała w wielkości dużej mandarynki. Jak dalej mam z nią postąpić, żeby zakwitła?
Asia
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Nie ma gwarancji, że Ci zakwitnie. W wątku znajdziesz różne metody, dzięki którym cebule powinny zakwitnąć. Ale i tak wszystko zależy od samej rośliny.
Posadź do ziemi, postaw w jasnym ciepłym miejscu i czekaj. Dopóki nie zacznie rosnąć, nie podlewaj.
Edit: Właśnie na razie zakwitł pierwszy z trzech, albo czterech pąków mojego zwykłego Hippeastrum:

Posadź do ziemi, postaw w jasnym ciepłym miejscu i czekaj. Dopóki nie zacznie rosnąć, nie podlewaj.
Edit: Właśnie na razie zakwitł pierwszy z trzech, albo czterech pąków mojego zwykłego Hippeastrum:

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pelasia moje też nigdy ponownie nie zakwitły
ale przyznaję że nie dbałam o nie jak należy. Nie nawoziłam, nie pilnowałam okresu spoczynku. W tym roku zamierzam się przyłożyć i zadbać o cebulki. Szkoda że roślina nie ma ładniejszych liści i trzeba ją chować by nie straszyła 
Chciałam sobie kupić nowe cebule ale jak na złość nigdzie stacjonarnie już ich nie ma. Najlepsza pora na zakup była przed świętami było ich pełno w niskiej cenie...

Chciałam sobie kupić nowe cebule ale jak na złość nigdzie stacjonarnie już ich nie ma. Najlepsza pora na zakup była przed świętami było ich pełno w niskiej cenie...
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
Lucyna78, te liście nie wyglądają tak tragicznie u zdrowej odżywionej rośliny. Gęsty pióropusz, sztywnych liści, lepiej wygląda niż niejedna hoja, którą tak się zachwyca większa część forum. Osobiście też wolę jak pęd kwiatowy jest otoczony wianuszkiem liści a nie taki goły jak u świeżo zakupionych cebul.