Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Halinko, piękne zdjęcia owadów ;:63 ;:63 ;:63
Las cudnych jeżówek ;:oj , pięknie kwitnące pacioreczniki w ciekawych kolorach ;:138 , aż zatęskniłam za nimi, choć nie mam dla nich dobrego miejsca :roll:
Piękne lilie ;:167 pełne kwiatów ;:138 , monarda pyszni się czerwienią i hortensje rozkwitają. :heja
Miłego ogrodowania, Halinko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko piękne zdjęcia i te z kroplami deszczu i te z owadami ;:215
Myślałam, że u Ciebie większość to hosty i piwonie, a tu proszę cała kolekcja pięknego kwiecia pysznogłówki, hortensje, jeżówki, róże, lilie.... Zapytam o kanny, to kwitną te co siałaś.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

:wit

Jakuch-Jadziu dziękuję i miło mi, że podobają Ci się moje podopieczne ;:167
U mnie już ponad tydzień było bez deszczu tylko upał, ponad 30 stopni który mnie wykańcza. Dopiero dzisiaj po 16-tej przyszła burza i z 15 min popadało, ale dobrze. Jedn dzień będzie odpoczynku od podlewania i komarów.
Pozdrawiam i miłego ogrodowania ;:196

danuta z- Danusiu dziękuję ;:167 , ale tak jakoś wyszło, że prawie wszystkie lilie mam w pobliżu czarnego bzu. Prawdę powiedziawszy to na tym klombiku mam mydło i powidło ;:306 Martagony kwitły pierwszy raz, w zeszłym sezonie były bardzo kiepskie i nie kwitły.Kłącze dostaniesz tylko się przypomnij w październiku, albo na wiosnę.
O tej saletrze potasowej pod piwonie pisała mi już wcześniej Madziagos-Magda, tylko ona będzie podsypywała w tym miesiącu.Ja miałam zamiar na jesieni podsypać obornikiem bydlęcym, teraz sama nie wiem , chyba też kupię tą saletrę.
Pozdrawiam cieplutko ;:196

polcczanka-Lucynko dziękuję kochana za pochwały ;:167 , a z tymi chmurami bardzo się ociągałam i same przyszły do Ciebie ;:306 Przez ponad tydzień bardzo grzało i dalej tak będzie do końca tygodnia, ale dzisiaj z 15 min dobrze podlało, dobre i to, a najważniejsze, że bez szkód.
Pozdrawiam cieplutko i miłego wczasowania na działeczce ;:196

kasik 69- Kasiu dziękuję ;:167
Przyznam się, że mile mnie zaskoczyły te martagonki, bo w zeszłym sezonie nie kwitły i były bardzo kiepskie. Sama nie wiem jak to się stało, że ich nie wyrzuciłam. Pewnie dlatego się odwdzięczyły.
Ślimaków faktycznie mam mało, ale rano zawsze coś tam zbiorę . Myślę, że to też zasługa jeżyka, który obie u mnie pomieszkuje.
Pozdrawiam serdecznie i miłego tygodnia ;:196

jarha-Halinkodziękuję ;:167
Powojnika CF nie udało mi się kupić,a ten to jest Tajga, bardzo podobny do CF.
Zdeformowany kwiatek pochodzi z pierwszego clematisa jaki zakupiłam chyba 5 lat temu. Najgorsze jest to, że nie wiem co to jest za przyczyna, że ma takie kwiaty. Kilka dni temu ścięłam go prawie połowę, bo był bardzo gęsty.Teraz zauważyłam, że następny też ma takie kwiaty, ale i liście też są zdeformowane. Dobrze się stało, że kupiłam nowe, to w następnym sezonie może będą cieszyć.
Pozdrawiam cieplutko i miłego ogrodowania ;:196

ewita 44- Ewuniu dziękuję w imieniu podopiecznych i swoim ;:167
Jeżówki zaczynają czarować, ale kilka po zimie znowu mi wypadło. U mnie też ponad tydzień było bardzo gorąco i bez deszczu. Dopiero dzisiaj po 16-tej z 15 min zdrowo popadało.Mam nadzieję, że jutro nie będę musiała już podlewać.

Kochani jutro dokończę, dobrnoc ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Halinko :wit
Fajne portrety zrobiłaś owadom ucztującym na Twoich kwiatach ;:138
Cudownie masz, kolorowo i bogato. Widzę już sporo jeżowek kwitnących, szczególnie wpadły mi w oko śnieżnobiałe ślicznotki ;:215 Czy ta koronkowa hortensja z bordowymi łodyżkami to Wims Red?
U mnie w tym roku też obsypana kwiatami.
Miłego dnia Halinko i udanego całego tygodnia ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudne różane portrety uwielbiam takie widoczki.Dobrze ze chociaż trochę podlało Halinko to lepszego od kranówy. Hortensje cudnie kwitną to samo jeżówki . Pogody wedle życzeń u mnie dzisiaj upalnie wczoraj również po lekkim porannym deszczu ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nie tylko martagonki pięknie Ci zakwitły, ja tam widzę cały ogród ślicznotek ;:oj Nie tylko lilie, ale i róże, liliowce, heliotropy- u Ciebie wszystko wygląda tak, jakby ani zima, ani zimna wiosna nie miały na nie wpływu. Hosty dorodne, całe w zielonościach, żółciach i bielach, widać że są Twoim oczkiem w głowie. Pięknie Ci wyszły kropelkowe zdjęcia, zresztą każda fotka jest dopracowana, widać każdy szczególik. Raz upał, raz deszcze- wszyscy się z tym zmagamy, ale lepiej tak, niż zimno, które było na początku ;:108 Zachwycam się jeżówkami, te szczególnie kocham, ale moje w tym roku coś słabo wyglądają. Nad twoimi będę zatrzymywać się na dłużej, bo już widać, że będzie na co popatrzeć ;:63
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Alicja125 - Alu dziękuję ;:
Jeżówki dopiero rozpoczynają swój festiwal,a większość jeszcze jest w pąkach.
Po ponad tygodniowym upale, wczoraj przyszła burza i 15 min solidnie popadało.
Za życzenia dziękuję i z serca odwzajemniam i życzę miłego tygodnia ;:196

stasia_ogród- Stasieńko dziękuję ;:167
Po ulewach nastała susza i tylko żar bije z nieba do wczoraj, gdzie w końcu przyszła burza i chwilkę popadało.Dzisiaj znowu upalnie i takie prognozy są do poniedziałku.Dzisiaj jeden dzień odpoczynku od podlewania, ale nic nie da się zrobić, gdyż bardzo tną komary ;:223
Clematis zakupiony ostatnio jest ok, zachorował najstarszy i teraz jeden Biedronkowy. Ścięłam go do połowy, podlałam topsinem i widzę lekką poprawę.
Pozdrawiam cieplutko i życzę słonka w dzień, a deszczyku nocą ;:196

leszczyna-Krysiu pozazdrościłaś mi deszczu,a tu mam już drugi tydzień upał, że trudno wytrzymać. Mam nadzieję, że chmury deszczowe przeniosły się do Ciebie . Wczoraj troszkę podlało, na jeden dzień roślinom wystarczy.
Dziękuję w imieniu powojników. Być może, że to jest u Ciebie uwiąd, ale ze mnie marny doradca. Mój jeden miał ze trzy lata temu, ale wiosną wypuścił liście i drugi sezon pięknie kwitnie.

cyma2704- Soniu dziękuję ;:167
Przyznam, że ten bordowy martagon i mnie bardziej przypadł do gustu. Miał też większe kwiaty i było to ich pierwsze kwitnienie. Jeżówki w tym sezonie faktycznie wystrzeliły w górę, ale kilka też jest niskich.
Słońce pali drugi tydzień, temp, powyżej 30 stopni i dalej taka sama prognoza, ufffff trudno wytrzymać.
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka ;:196

clem3- Małgosiu dziękuję i miło, że do mnie wpadłaś ;:167
Pociesz się, że nie tylko Ty masz zaległości na FO, bo ja też je mam i nie wiem kiedy zdołam je nadrobić. Latem trudno być na bieżąco na forum.

anabuko 1 - Aniu dziękuję w imieniu podopiecznych i własnym ;:167
Mój nowy nabytek to nie jest CF tylko właśnie Tajga. Na CF polowałam i znalazłam w jednej szkółce która mi podpadła i zdecydowałam się na zakup gdzie indziej. Miło, że podobają Ci się moje hosty, ale Twoje równie są piękne.
Pozdrawiam serdecznie ;:196

christinka- Krysiu dziękuję w imieniu host i własnym ;:167
Hostunie trzymają się dzielnie, mimo tych upałów, a ślimaków faktycznie mam mało, ale jest kilka też dziurawych w których szczególnie one gustują.
Kanny po gradzie się regenerują i mają już piękne nowe liście, oby tylko znowu nie ucierpiały, a cieszyły oczy.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka ;:196

JAKUCH- Jadziu dziękuję w imieniu powojników ;:167
Sama nie wiem co mnie na nie wzięło, ale dobrze się stało, bo drugi zaczął chorować, to te w następnym sezonie może będą cieszyć oczy.
Krysiu jeżówki podobno trzeba odmładzać po trzech, czterech latach podobnie jak żurawki. Ja swoich jeszcze nie dzieliłam i boję się to robić.W zeszłym sezonie chciałam podzielić się ze znajomą z fb, to tylko zmarnowałam i musiałam kupić nowe dla niej i dla siebie . U mnie też nie wszystkie odmiany wytrzymują zimy, są odmiany które wymarzają.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka ;:196

marta64- Martuniu dziękuję za pochwały moich podopiecznych i miło mi, że się podobają ;:167
Hortensje tylko bukietowe cieszą kwiatami, a ogrodowe tylko zabierają miejsce, bo jak zwykle bez kwiatów.
Pozdrawiam serdecznie i miłego ogrodowania ;:196

korzo_m- Dorotko cieszę się, że jesteś i dziękuję ;:167
Od host i żurawek zaczynałam, ale te drugie to już tylko niedobitki.Następne były hortensje i jeżówki, których też już troszkę się uzbierało.
Kanny z nasion kwitną, pokazywałam je wcześniej w kroplach deszczu.Nie są jeszcze zbyt duże, ale kwitną.Obdarowałam nim sąsiadkę i jest bardzo z nich zadowolona.
Pozdrawiam cieplutko i miłego ogrodowania ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Na bogato Halinko szczególnie w cienistym zakątku wszystko bujnie rośnie.Mam w sumie parę tych powojników ale tylko 2 szaleją wiosenny i jesienny te letnie mają gdzieś kwitnienie.W tym roku cudną Julię Correvon dopadły mszyce zdewastowały jej wszystkie paki i nie umie sie teraz pozbierać.Cudna pieguska też kiedyś ją miałam wypadła ,ale znów ja sobie zamówię jeśli będzie bo lubię pieguski ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jarha-Halszko dziękuję ;:167
Bardzo lubię robić zdjęcia owadom, chociaż nie zawsze mi to wychodzi.Ta hortensja to RW. Mam je dwie, a ta to mój eksperyment, zrobiłam z niej drzewko i nawet się udało.
Pozdrawiam i miłego tygodnia ;:196

Druga tak wygląda
Obrazek

JAKUCH-Jadziu dziękuję. ;:167
Kilka róż znowu mi wypadło, a ze cztery zostały zagłuszone przez jeżówki i hortensje. Muszę bliżej jesieni coś dokupić, już u Ciebie sobie upatrzyłam, tylko czy znajdę :?: Przydałoby się ochłodzenie, bo trudno wytrzymać ;:145
Pozdrawiam serdecznie ;:167 ;:196

Obrazek

Iwonka1-Iwonko dziękuję i miło mi, że podobają Ci się moje podopieczne ;:167
Zdjęcia nie bardzo mi wychodzą pomimo moich starań ;:223 Zimy u mnie są mroźne i po każdej coś wypadnie ;:145
Na pogodę nie mamy wpływu, ale ochłodzenie już by się przydało.
Pozdrawiam cieplutko i miłego ogrodownia ;:196

Obrazek

Dobranoc i spokojnej nocy
Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Halinko, Twoje WR fantastycznie ukwiecone, moja w tym roku też ma sporo kwiatów, w zeszłym miała 4 niewydarzone ;:174 Bardzo jestem ciekawa jej przebarwienia, to co miałam w poprzednim sezonie nie bardzo mi się podobało, do tego stopnia, że została wyeksmitowana na koniec ogrodu ;:306, może akurat lepiej jej tam podpasuje ;:7 Jesteś zdolniacha jeśli zdołałaś wyprowadzić hortkę na drzewko ;:63
Miłego spokojnego dnia bez zawirowań pogodowych ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Cudownie wyglądają Twoje hosty pod drzewami ;:138 . Ostatnio ciągnie mnie do takich cienistych zakątków ;:224 , chyba przez pogodę ;:306 . U mnie okropny upał i nie da rady nic robić ;:222 . Wieczorem można podziałać ale wtedy atakują krwiopijcy ;:306 . Masz sporo kwitnień o tej porze i pięknie prezentuje się Twój ogród ;:215 . Spore masz hortensje, będzie dużo kwiatów ;:oj . Na kwitnienie bukietówek i ja czekam z niecierpliwością ;:65 . Pozdrawiam serdecznie :wit .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko dla mnie żurawki są krótkowieczne, miałam kilka okazów po trzech latach marniały, próbowałam odnawiać. Zostały tylko te pospolite. Trzeba je zastępować innymi roślinami. Jeżówki, róże masz cudne. Komary są uciążliwe tego roku, a wczoraj to wszystko co fruwa bardzo przeszkadzało.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Halinko, masz ogród bogaty nie tylko w cudne kwiaty ale i w faunę. Taka rozmaitość robaczków ;:oj
Dziękuję za informację o nawożeniu swoich roślin, ja mam sporo kurzeńca i wykorzystuję go w ogrodzie oczywiście po przekompostowaniu. Masz bardzo ładne jeżówki, które u mnie rosnąć nie chcą za to bardzo je lubią ślimaki więc rezygnuję z nich.
Pozdrawiam i niech Cię burze i inne gwałtowne żywioły omijają! ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ach te jeżówki, co one w sobie mają, że jak je wszyscy lubią. No piękne je masz.
I hortensje już tak pięknie kwitnące. No piękny mamy czas.
Pozdrówki zostawiam :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halinko, widzę, że nie tylko hosty u Ciebie w łaskach. ;:108
Masz cudownie kwitnący ogród, bogaty w pełną gamę kolorów i kształtów! ;:215
Cudnie i bardzo bogato już kwitną lilie ;:333 , pięknie pysznią się rozmaite odmiany jeżówek, ;:303 wspaniale prezentują się różyczki ;:63 i dostojne kanny, ;:138 a wśród wszystkich kwiatków uwijają się różne owady, które tam właśnie znajdują sobie słodziutkie stołówki. :D A wszystko to pięknie udokumentowałaś na zdjęciach. ;:433 ;:433
Niech pogoda pozwoli Twemu ogrodowi nieustająco sprawiać Ci jak najwięcej radości. ;:3 :tan Miłego ogrodowania, Halinko. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”