Kontrolowana dzikość

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kontrolowana dzikość

Post »

Igo
Brawo za lasy rozsady ;:138
Nie wiem ,kiedy to siałaś ,że tak pięknie urosło.
Moje papryki z lutego na 3 - 4 cm a pomidory ledwo wykiełkowały.
Czyli przedszkole :lol:
Martwię się o przezimowaną Twoją papryczkę ,z liście straciła to spoko ,ale korona drzewka jest obeschnięta nieco i nie wiem ,czy odbije z pnia :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Igo :wit
Podziwiam Cię za Twój zapał i pracowitość ;:63
Tyle zasiewów robi wrażenie.
Druga połowa marca przyniosła ocieplenie więc trochę uporządkowałam rabaty, ale do mojego mini warzywnika jeszcze nie dotarłam. Zresztą bardzo mało warzyw uprawiam, zaledwie trochę fasolki i ogórków a także kilka pomidorów w donicach. No i trochę ziół. Na ogórki i fasolkę jeszcze trochę za wcześnie, pomidorów trochę posiałam i pielęgnuję na parapecie.
Miłej niedzieli Igo ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

plocczanka No własnie, tej wiosny dostałam jakiegoś głupawego napędu :roll: do siania.
Bób wyniosłam do hartowania ale niestety następnego ranka nadawał się tylko na kompost; a odizolowałam go ziemi, otuliłam jak dziecko.... i wszystkko na nic :cry: Tak więc "uroczyście" otworzyłam swój sezon... ;:306 Na szczęscie pomidorki i inne jeszcze są... i to mnie trzyma na duchu :D
Arkadius121 dziekuje za mile słowa i wizyte! Oj tak, mnie tez wyrwało do tych wysiewów, za wcześnie a teraz przy zmianie pogody to może sie okazać katastrofalne...
JAKUCH To teraz ogród zadowolony jak ci podlewa z góry (pisze tak bo u mnie leje); oby nie byo mrozu :roll: mam nadzieje że oczekiwane koreczki dotarły i posiałaś pomidorki?
pelagia72 Jest duża szansa że papryka ruszy gdzieś w ok maja jeżeli bedzie ciepło; ja swoją przycinam lekko,daje nawozu i do ;:3 i czesto ruszały do zycia tj. wypuszczały listki na tych pozornie suchych badylach.
Moja tez jest łysa... ale mam siewki w odwodzie. Natomiast te słodkie wysiane to mi zaczęły padać; chyba je zalałam i dlatego. Teraz przy powrocie zimy to obawiam się czy te "lasy rozsady" jak je okresliłaś wytrzymają do ..wiosny ;:306
jarha faktycznie to mnie ponioslo z tymi siewkami, a zarzekałam sie w tamtym roku że mam już tego po kokardki... ale zew wiosny zadzialał u mnie wyjątkowo wczesnie, ;:306 Zazdroszcze ci uprzątniętych rabatek ;:333 bo ja jeszcze nie zrobilam ich, ani róż...
Też mam pomidorki na parapetach, reszta na stołach i stoliczkach... Jak dobrze że mam tą wieś bo w Krk to nie byłoby wykonalne a tu moge siię bawić do woli...

Nie lubię tak ;:145 jak wiosna w lutym a zima w kwietniu... U mnie znaki wiosny (oprócz złoci) tylko w doniczkach
Tulipanki nie zakwitły w tamtym roku a teraz na razie wyrwał sie tylko jeden; ale w ogóle o nie nie dbalam bo były gdzieś w kącie zaszyte. Na razie tylko jedna pelargonia zakwitla a reszta wygląda beznadziejnie...
Dlaczego grudnik mi czerwienieje; ze wstydu że o niego nie dbam? :D
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

;:oj Iguś, jaka szkoda bobu ;:174
Dbaj, Kochana o pozostałe siewki i sadzoneczki, nie śpiesz się z hartowaniem ich, niech się jeszcze dogrzewają w ciepełku. ;:108
Pani wiosna zadrwiła sobie z nas i zafundowała nam powrót prawie zimy. :oops: Musimy to jakoś przeczekać, choć po kilku naprawdę wiosennych dniach nie będzie to łatwe. ;:185
Trzymaj się zdrowo i nie trać pogody ducha. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Igo
U mnie w nocy padał nie tylko deszcz ale też śnieg.
Rano moje niepochowane róże na pniu w nogach miały śnieg.
Na szczęście nie było mrozu ale za to w tą noc ma już być u mnie na minusie.
Tak więc pochowałam do garażu roślinki.
Super, że pelargonia zakwitła w domu z forsycją.
Zawsze to kwiatki w domu rozweselają człowieka.
U mnie również forsycja jeszcze śpi i na razie nie chce zakwitnąć.
Tak więc ciągle czekam aby przyciąć róże.
Ładne już masz sadzoneczki. ;:333
Szkoda, że wiosna zrobiła duży krok do tyłu i ustąpiła miejsce zimie.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Niestety dalej przesyłka nie przyszła muszą monitować co sobie nie myślą :evil: .Moje pelargonie na korytarzu też kwitną w najlepsze, a te wsadzone chyba w lutym odcięte końcówki wybiegniętych zbyt mocno pelargonii też fajnie się bujają, tylko mają trochę blade listki bez chlorofilu .Niech no tylko się ociepli to dostaną wigoru muszę też im nawozu nasypać .Miłego weekendu Igusiu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ale wysiewów :D No rozpędziłaś się bardzo :wink: Trzymam kciuki :)
Bób możesz jeszcze raz wysiać, jest jeszcze czas :) A z tej ozdobnej zimą papryczki masz nasiona? :wink: Super ta papryka wyglądała :)
A deszczu zazdroszczę i czekam aż może i u mnie kiedyś popada - podobno we wtorek jakiś deszcz ma przyjść... Teraz susza i wiele
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

U Ciebie rozsady pomidorów zrobione,a u mnie nie bo nie mam ich gdzie ustawiać.Nie wiem co to będzie w tym roku przez tą fatalną pogodę.
Pomimo wszystko życzę miłego dnia. ;:138
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igo
Biedny bób Św.P. :cry:
Co za pomysł ,żeby zostawiać na mrozie :wink:
Wczoraj nawet bratki schowałam bo wszystko było ścięte mrozem.
Groszek mam w szklarni w multidoniczce ,przykryty ,dopiero kiełkuje.
Posiej do gruntu jeszcze raz ten bób.
Mój kalendarz przepowiadał ,że będzie zimno i sprawdza się.
Piękny tulipanek ,bardzo cieszy. :D
Pelaśki od Marysi muszę obciąć i ukorzenić bo mają chyba metr wysokości. ;:224
Moje linki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć Iga pozwoliłam sobie wpaść bo podejrzałam twoje zapytanie u Przemka na temat pasternaku.Moje doświadczenie z pasternakiem jest takie że jak posiałam wyrastały duże liście więc miejsca musi mieć o wiele więcej jak pietruszka dla mnie dobry jako jakieś zastępstwo za pietruszkę ale nie da tego aromatu ani smaku co prawdziwa pietruszka.Na pewno lepiej się uda jak pietruszka bo u mnie ostatnio na kilka wysianych paczek nie wzeszło nic,więc jeden rządek posieję pasternaku ,nie mam gdzie przechowywać więc tylko na okres lata wystarczy,bez obaw możesz siać tylko moim zdaniem gorzej się przechowuje jest nieco bardziej miękki jak pietruszka.Powodzenia.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Witaj Igo, dzisiaj buszuję po forum i trafiłam do Twojego buszu :D Masz fajne podejście do ogrodu, godne podziwu i naśladowania. Staram się uczyć żyć w zgodzie z naturą ale z kretem ni jak pogodzić się nie mogę :;230 Jak widzę tego szkodnika, jak ryje w centrum skalniaka i zasypuje pieczołowicie układane kamienie, to ciśnienie mi rośnie :;230 i za nic na świecie nie rozumiem dlaczego lezie w moje grządki, jak za płotem ogromne połacie terenu dziewiczego, niczym nie skażone i może tam ryć ile sił w łapach mu starczy ?

Ale nie o krecie chciałam napisać ;) Tylko w sprawie pasternaku. Zgadzam się z poprzednim postem. Jest łatwiejszy w uprawie, czy może pewniejszy, niż pietruszka ale zdecydowanie mniej aromatyczny.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

plocczanka u mnie było sporo śniegu i znowu mam błoto i zimną glebę i dalej nic nie posieje; zresztą od lat już tak mam że muszę robić rozsady w domu bo inaczej nie byłoby nic; za długo mrozy a potem były ulewy tygodniami i zimno.
ewita44 och ta okropna zima; u mnie był mróz i sporo sniegu. A przez brak słońca sadzoneczki wybiegły troche :(
Forsycja zaczyna u mnie a ja jutro musze ciąć moje resztki róż i dokupić jakieś... oraz lilie.
JAKUCH teraz po braku słonka i tym głupawym nawrocie zimy u mnie też bladawe sadzonki i do tego wybiegły lekko. Oby więcej światła i wyższe temp były to je wyrzuce na taras i od razu nabiorą wigoru. Mam nadzieje że paczuszka już u ciebie i siejesz :D
sauromatum susza??? Co to jest susza?? U mnie błoto i zimna zalana gleba... Marze o suszy ;:306 Znowu nic nie posieje do gruntu i tylko wszystko w domu do doniczek które są wszędzie nawet pod stołem, na szafie itd
Nasionka mam F3; posiałam je;są malenkie i niezbyt... ale może jak będzie słońce to ruszą.oby! Pozostałe papryki mi padają jak szalone; chyba im nie podeszło podłoże...
danuta z U mnie ten snieg i mrozy dały do wiwatu...nawet róż nie cięłam jeszcze ani rabatki nie zrobione. Teraz wszystko na raz. Ja mam wszystko w sadzonkach w domu a pojemniki są wszędzie i mozna się niezle podtknąć na nich ;:306 Pomidorki już miały kilka salto mortale ale żyją i niektóre zaczynają wypuszczać małę pączki; Oby,tak chce je mieć ciut wcześniej. Teraz siałam kolejną partię..i musze dokupić 20l pojemników i ziemi. Moje sadzonki są wszędzie; nawet na starym łóżku i szafie itd. I tak mam co roku ostatnimi laty... Oby było cieplej i więcej słoneczka!
pelagia72a co teraz twój kalendarz przepowia ? Bardzo by się przydał ciepełko bo roboty huk... wszystko na raz Nie wysiej nic dopóki ziemia nie obeschnie i się nie ogrzeje... po tej zimie w kwietniu.
lojka 63 A wiesz że ja po zimie znalazłam w ziemi kilka korzeni pasternaka i były ok co mnie bardzo zdziwiło :shock:
Fakt,aromatu pietruszki nie ma ale na zupe jest fajny. Właśnie mi wzeszła pietruszka w pojemniku;ale ta naciowa. Natomiast w ogródku na razie jeszccze nie mam szansy nic posiać... A chce mieć ją bardzo oraz marchew; a ty siałaś?
jolifleur podobno krety są tam gdzie dużo dżownic. U mnie jest ogromna ilość kopców ale się cieszę bo zaoszczędze na ziemi :;230 na wały. Bardzo chce miec pasternak bo jak pietruszka mi znowu nie wzejdzie to mam "zastępstwo" :)

U mnie dzisiaj chłodno ale troszke słońca było po południu i ciut cieplej się zrobiło...
Przyjechały zioła... niestety nie były zabezpieczone doniczki i troche ziemi się usypało..

Obrazek Obrazek

Dalie ruszają... ale jeszcze nie wszystkie; wypatrzyłam też kełki lili; ciekaw czy sw Józefa się odezwie bo w tamtym roku niestety jej nie było. Mam też wiiele dziur p liliach a w niektórych były te koszmarne ślimory... ;:130

Obrazek Obrazek

Tawuły ruszają nieśmiało i dzikuski żółte

Obrazek Obrazek
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igo
Wow ,ale rewelacyjne zamówienie ziołowe ;:138
Wkurzający był ten atak zimy na wiosnę.
Coś kolejny rok nas nie rozpieszcza aura.
Ten ma być ponoć podobny do poprzedniego ,czyli znów zimna wiosna oraz jesień.
Do czerwca chyba za pięknie nie będzie.
Ja poluję na ziółka ,ale jakoś w dostępnych mi miejscach skromnie z asortymentem.
Igo jesteś pewna ,że marzysz o suszy :?: :lol:
Mam wrażenie ,że ktoś steruje tą pogodą.
Leje całą jesień i zimę /podtopienia/ ,ale jak tylko się sezon zaczyna to opadów ,jak na lekarstwo - kolejny rok.
U nas 6 tyg. nie padało i już węża wyciągnęłam.
A to co popadało ostatnio to prawie nic.
Moje linki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć Iguś ale masz piękny ogród w domu ja już nie mam do tego nerwów i czasu to podlewanie ,pikowanie,przesadzanie a na końcu dużo pada zanim zdołam w maju do ogrodu wysadzić,dlatego doskonale rozumię ile masz pracy szacun że dajesz radę ;:180 Jak dobrze pójdzie wznowię to za rok jak doczekam emeryturki teraz zdołałam posiać po 2 róweczki pod domem marchewki ,pietruszki i cebuli siewki,przykryłam włókniną i niech kiełkuje.Ziółka by można jeszcze posadzić na tarasie będą odganiać komary. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iguniu, jestem pod wrażeniem ilości i rozmaitości ziół, które do Ciebie przyjechały. ;:215
Z ziół to ja sobie wysiałam lubczyka, którego straciłam z powodu zbyt dużej ilości wody z nieba. Korzonki mu zgniły ;:174 , a rósł sobie w tym samym miejscu ponad dziesięć lat. Wysiałam też bazylię i tymianek. Innych ziółek będę szukała na ryneczku. Zawsze jest ich pełno i można wybierać, przebierać. ;:333
Wczoraj zajrzałam na działkę i poza brakiem hurtowo sadzonych wiosną tulipanów, hiacyntów i narcyzów, nic złego nie wypatrzyłam. Pogrzebałam w ziemi, skąd wykopywałam całkowicie zgniłe cebulki. ;:145 Oczywiście jeszcze nie wiem, jak sprawa się ma z cebulkami lilii, ale tu jestem przewidująca i nakupowałam nowych ;:7 , a teraz tylko czekam na dobry czas sadzenia.
Dzisiaj wieje i od czasu do czasu leje, ale o ten deszcz nie mam pretensji, bo wiosenny deszczyk - dobry deszczyk. ;:138
Ponieważ na święta zjeżdżają do nas wszystkie dzieci, mam sporo roboty w kuchni, bo już nie te latka, kiedy w dwa dni zrobiłam wszystko. ;:306
Pozdrawiam cieplutko i wiosennej pogody życzę. ;:196 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”