Kontrolowana dzikość

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kontrolowana dzikość

Post »

Ale będziesz mieć fajny ziołowy ogródek Igo ;:63
A co to za kwiatuszek w ostrym żółtym kolorze?
To jego nazwałaś dzikuskiem?
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Igo
Zioła w dużych ilościach widzę.
Twoje lilie w donicach już wysoko noski pokazały.
U mnie może 3 mm nad ziemią są, może jeszcze im za zimno jest.
Tawuły fajne przyrosty mają a i żółty dzikusek uroczy.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Kochane dziewczyny dziękuję bardzo za wizyty ;:180 U mnie cały czas zimno. leje albo mróz; od wielu dni żadnego słonka.
Moje siewki bledną coraz bardziej. Posialam tylko bób i groszek i przykryłam tekturami. Ale czy przetrwają?
Jest za mokro i za zimno aby siać do gruntu. Już od wielu lat nie mam możliwosci siania do gruntu, ciągle rozsady robie..
Ale jak dalej tak będzie bez ;:3 to i one padną...
Tylko pomidory sie trzymaja jakos , niektóre już mają pąki..
Obrazek Obrazek

Gdyby nie pachnace hiacynty i żółte za oknem to mozna pomyśleć że to listopad...

Obrazek Obrazek

jarha to połacie złoci ale nie mają nawet szans się otworzyć bo kompletny brak słońca

Obrazek Obrazek
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Ten dzikusek robi całkiem duże połacie żółtej plamy też nie wiem jak się nazywa trzeba by botanika,ale myślę że każdy go ma ja zawsze te listki zanim zakwitł myliłam z młodym fiołkiem białym,a potem było duużżo plewienia ;:7 Iguś pomidorki piękne ale nie przechwalam żeby nie zapeszyć ;:138
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Iguniu, masz jakiś okropny klimat niesprzyjający ogrodowaniu ;:185 , tym bardziej podziwiam Twoją determinację w uprawach ;:180 Ilość wysiewów domowych imponująca ;:oj
Ziół masz już mnóstwo w doniczkach, a i za oknem połacie ziarnopłonu wiosennego( ten "dzikusek", na zdjęciu pod złocią), który ma wiele zastosowań leczniczych i kuchennych ;:333 , choć zdania są podzielone i osobiście jeszcze nie próbowałam, chociaż mam go w ilościach hurtowych ;:306
Bób i groszek zielony wytrzymują niskie temperatury, ale w mokrej i zimnej ziemi mogą zgnić. Tektury zamieniłabym na tuneliki foliowe, żeby już nie dolewało
kiełkującym nasionkom. Mokra tektura na mokrej ziemi to chyba zły pomysł.
Piękne hiacynty ;:167
Życzę Ci gorąco pięknej pogody, żebyś mogła radośnie rozwinąć skrzydła ogrodowo ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Iga, piękne masz pomidory. Jak tak dalej będzie to owoce będziesz zbierać z parapetów ;) Kiedy je siałaś?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Igusiu pomidory urodziwe i sporo ich masz niech rosną zdrowo ;:215 .Niestety wszędzie taka beznadziejna pogoda u mnie również .Dostane od brata sadzonki pomidorów bo sporo ich ma .Jakoś w tym roku odechciewa mi sie wszystkiego, bo nawet miejsca nie będzie na ekstrawagancje ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Igo
Pomidorki już masz duże. ;:333
Zapach hiacyntów bezcenny w tak zwariowaną pogodę.
Nie należy się dać pokonać depresyjnym nastrojom. ;:134
Ani ciśnienie atmosferyczne ani zawirowania aury nie pokonają nas ogrodników ;:185
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Iguś poszperałam po forum i wyłuskałam nazwę tych drobnych słonecznych kwiatków to ziarnopłon,w tym roku jak wszyscy piszą jest jego urodzaj więc jesienią musiał się fajnie rozsiewać.Maj nie długo pomidorki wysadzisz będzie git. ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iguniu, tak to się dziwnie plecie na tym Bożym świecie. Małopolska jest jedna, a pogodowo bardzo zróżnicowana. Tobie pewnie przypadł taki małopolski biegun zimna, bo jakoś wyjątkowo długo nie możesz spełniać się ogrodowo.
Za to pomidorki masz naprawdę piękne i z pewnością wkrótce posmakujesz pierwszych owoców.
Tymczasem życzę Ci słoneczka ;:3 słoneczka ;:3 i jeszcze raz słoneczka ;:3 ;:3 ;:3
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie ciepło i ;:3 i pachnie majem... jakze ja tęskniłam za tym :roll: Roboty huk ale byla rodzina i goscie i troche posunęlo się do przodu... Ale ta trawa znowu do koszenia... ;:145
Obrazek

lojka 63 wczesnie wysiane pomidory juz kwitną; musze zacząć je wkładać do donic ;druga partia bo poprzednie juz w donicach. Za duzo rozsady mam;sąsiadka jest chętna przygarnąć kilka na szczęscie ; ostatnie dwa lata gruntowe to była totalna porażka...ciekawe czy w tym roku cos zdąży dojrzeć bez zarazy..
marta64 u nas dużo pada plus glina oraz pozne przymrozki i faktycznie cięzko cokolwiek uprawiac. Bób był pod folią oraz agro i tektura na noce bo przymrozki były duże. Poprzednia rozsada padła... Ta z kolei wytrwała (chyba przez to solidne okrywanie; teraz jest ok,ładnie rosnie a ten siany do gruntu własnie wychodzi. Ale powiem ci szczerze że wyleczyłam się z robienia rozsady na zawsze ;:306 ponieważ wyrasta za szybko kiedy u mnie jeszcze mrozy a potem się wyciaga. Niestety dzis juz zauważyłam atak tych małych czarnych bestyjek na niego..
Obrazek Obrazek

jolifleur siałam chyba poczatek lutego albo sam koniec stycznia; chciałabym je mieć wczesnie. Drugą partie siałam koncem marca. Ta pierwsza kwitnie juz w pojemnikach ale małych ponieważ byly przymrozki i musze je wnosic do domu a duzych nie dałabym rady. Teraz drugi wysiew zaraz bedzie do wysadzenia ale juz do 20l donic a 3 partia jest do gruntu.
U mnie dżungla pomidorowa teraz :;230
Obrazek

JAKUCH Twoje rutewki fajnie przezimowały i ładnie rosną aż sie sama dziwię bo u mnie wszystko albo pada albo te koszmary pełzające jedzą...
Obrazek

plocczanka Lucynko wreszcie jest ładnie i ciepło... ja tone w rozsadach. Wysadziłam cynie to juz ich nie ma.. malenkie potworki zżarły wszystko... Dobrze ze mam jeszcze zapas ich. Wysadze je jak będą spore.
Ogórki też mi zaczynaja kwitnąć i strasznie mnie cos pcha aby rozlożyć siatke i je wsadzić ;:65 ale z kolei boje się że zimna zośka i jej ogrodnicy nie popuszczą tak zupełnie w tym roku... Jak myślisz?

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cieszę się Igusiu że rutewki dały radę to twarde zawodniczki. ;:333 Moje też po mimo przesadzenia też dały radę jedna ma nawet pąki kwiatowe .Kupiłam sadzonki pomidorów i dałam do donic, bo dalej nie wiem jak to będzie one też mają juz pąki .Wreszcie można upajać sie zapachami lilaki,narcyzy wszystko cudownie pachnie wokoło ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iguniu, Ty jeszcze wcześniej siejesz w domu niż ja :roll: , a myślałam, że tylko ja jestem w gorącej wodzie kąpana :tan

Co do zimnej Zośki to mam rozdwojenie jaźni, bo jedni meteorologowie mówią, że w tym roku majowych przymrozków już nie będzie , a inni, że właśnie będą i - co gorsza - kilka bądź nawet kilkanaście dni po Zośce. ;:202
Bądź tu mądry, człowieku i pisz wiersze ;:24 ;:306
Cóż, pożyjemy, zobaczymy. ;:131 Babka sąsiadka opowiadała mi kiedyś, jak to czerwcowe mrozy jej sąsiadce zmroziły pomidory w tunelu. :shock:
Mam nadzieję, że nam będzie dane uniknąć takiej nieprzyjemnej sytuacji. :D
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH tak, jest pięknie chociaz nie za ciepło u mne dzis ale przynajmniej jest słońce bo ostatnie dni to raczej ponure były. Fajnie że masz jednak pomidory bo to wielka frajda jeść swoje :D
plocczanka Oj tak, w tym roku mi cos odbilo z tak wczesnym sianiem ;:306 . W przyszłym musze się inaczej zorganizowac... A wiesz że ja zrobiłam podobnie jak ty bo zostałam zmuszona wkopać wyciągniete ogórki do mojej gliny ale jeszcze żyją i są ok. Pozostałą partie wysadze jak mina zimne noce... oby jak najszybciej.. :)

Trawa po latach przypomniała sobie że kiedyś tam przecież rosła no i jest taki bukiet... ;:306 Jakoś marnie wybarwiony w tym roku w porównaniu jak było w tamtym

Obrazek

Marze już o tym aby wysadzać sadzonki bo mam już dosyć tego wynoszenia i wnoszenia z powrotem; pomidory, ogórki szczepione kwitną, kwiatki cynie i orlaya jakoś wolno rosną, fajnie że kilka dalii obudziło się ze snu zimowego poraz 3-ci

Obrazek

Obrazek Obrazek

Truskawki też ruszają. U mnie wszystko bardzo opóznione znowu przez te zimne i pochmurne dni. Te gruntowe padlymi zupełnie więc zrobiłam kolejną kaskade; przynajmniej nie musze sie martwić o atak potworków oslizgłych

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Igo :wit
Rzeczywiście masz sporo tych doniczek ;:oj jest przy czym chodzić. Ja też niektóre rośliny uprawiam w doniczkach po pierwsze dlatego, że mam gliniastą zbitą glebę a po drugie to czasem nie mogę się zdecydować gdzie mam wsadzić jakąś roślinę i tymczasowo sadzę do dużej doniczki i ten stan trwa nawet kilka lat ;:223
Ale rozumiem, że dalie pójdą do ziemi?

Milego popołudnia ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”