Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Patrząc na Twoje kwitnienia ma się wrażenie, ze to już środek lata.
Ale wszystko jest jakoś tak prędko w tym roku, także u mnie.
Myślę, że prawdziwą przyczyną tego stanu rzeczy był bardzo ciepły kwiecień.
Gdyby nie doskwierająca nam wszystkim susza mielibyśmy klęskę urodzaju.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Waw jakie cudeńka te twoje lilie. U mnie też się rozkrecają .
A te widoki bardzo cieszą.
Hmm prześliczna jest ta twoja Polar Bear.
Może i moja poprowadze na pniu..wiem wiem długi proces.
Ale wówczas bo teraz mogłabym posadzić z przodu na rabate.
A tak dalej tam rośnie w cieniu. I marne szansę na kwiaty. :roll:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, ja też posiałam kiedyś tą limonkową cynię i nie byłam zadowolona. Wolę białe i te kolorowe. Tylko, że moje dalekooooo w polu. Nawet pączków nie mają zawiązanych. Tak samo dalie. Twoje w pełni kwitnienia, a moje się powolutku zbierają.
Na rabatach równiuteńko, czyściutko. ;:333
Moje rozplenice nie przeżyły zimy, szkoda, bo Twoje tak ładnie wypełniają przestrzeń na rabatach. Ale u okolicznych koleżanek też był problem z zimowaniem rozplenic. Może jednak mają za zimno? Kupię oczywiście kolejne i w tym roku okryję.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Soniu piękne lilie, takie dorodne widać dobrze im u Ciebie :) no faktycznie Polar Bear się nie może doczekać i rozpędził się jak szalony :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, zaiste letni, a nawet mocno letni Twój ogród, skoro wiele kwiatostanów już po przekwitnięci obcinasz. ;:108
U mnie też spieszą się roślinki, ale nie aż tak bardzo jak u Ciebie. Susza trochę je przystopowała, ;:223 liliowce mają dużo mniej pąków niż w roku ubiegłym, a tawułki 'Arendsa' zakwitają nierówno i od dołu podsychają. ;:222 Deszcz wprawdzie spadł wczoraj, ale taki, że jedynie pomoczył ziemię po wierzchu. Tyle to i ja z węża wyleję. ;:224

Dobrego weekendu, Soniu. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spniu jakie piękne lilie. I tyle lawendy. Ja mam fioletową ze sklepu i białą :D :D ;:167 , Obydwie już kwitną i pachną . Soniu czy lawendę się przycina? Kiedy i jak ? Bardzo lubię takie bardziej ogólne widoczki Twojego ogrodu. Te wszystkie trawy, bylinki są tak ciekawie skomponowane. Bardzo podoba mi się Twoja ostróżka i hortensje ( o ile to jest ten piękny biały krzew o którym myślę ) Aminka pierwszy raz widzę .Bardzo ciekawa roślinka
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Soniu u Ciebie to tylko obrazy malować tak pięknie i żadnej suszy nie widać. Moje lilie w pakach bo czekam na ten zapach. Póki co wącham twoje przez monitor ;:306 . Jak będziesz miała nadmiar deszczu to podmuchaj w moja stronę chętnie przygarnę bo w moich stronach Afryka sucho w dzień grzeje a w nocy zimnica.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, w tym roku wiele roślin jest dziwnie małych... moje aksamitki np. to prawie z lupą szukać. Liczę, że po deszczach nabiorą trochę ciałka, bo teraz wyglądają marnie.
Miś Polarny już kwitnie?!?!?! ;:oj Niesamowicie wszystko przyspieszone!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

U mnie lilie jeszcze w pąkach, ale wszystko inne kwitnie coraz chętniej. Jesień już niemal, bo hortensje w centrum kwitnienia, astry jesienne w pąkach ;:202 . Ten rok jest bardzo dziwny ;:218
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

W nocy padało, dziś też, ogród podlany solidnie.
Byłam na sabacie czarownic, więc oczywiście jakieś rośliny dostałam od przyjaciółki. ;:173 Ma setki siewek płożącej werbeny jednorocznej. Między kolejnymi opadami udało mi się je posadzić. Kolory są zagadką.

Po wyrzuceniu bukszpanów rabata czerwona przeszła metamorfozę. Na resztki trawnika nie patrzymy. ;:224
Tak wyglądała w ubiegłym roku w sierpniu,

Obrazek

a tak dziś.

Obrazek

W sierpniu postaram się zrobić porównawcze zdjęcie, jak zakwitnie więcej jednorocznych.

Madziu ciągle w wątkach powtarza się zdanie, że sezon nietypowy. Wszystkie rośliny jakoś na kwietniowe upały dziwnie zareagowały. Dzisiaj wypatrzyłam pierwsze kwiaty hibiskusa, a przecież one kwitną jesienią. ;:202

Obrazek

Obrazek

Aniu wbrew opiniom hortensje najlepiej kwitną w słońcu. Może znajdziesz swojej miejsce na nowej działce, zakwitnie lepiej, choć wody wtedy potrzebuje więcej. ;:108
Dziękuję w imieniu lilii. ;:196 Teraz ich czas, a deszcze trochę spowolnią przekwitanie. Purple Lady ma oszałamiający zapach. Inne pachnące na razie w pąkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu już więcej się nie skuszę na limonkową cynię. Myślałam, że może jakąś ładniejszą odmianę wypuszczono na rynek. Szkoda zachodu, kwiaty małe i na razie za bardzo nie zdobią rabaty. ;:222 Kolorowych mam około sto, :roll: ale większość dopiero w pąkach.
Żadna rozplenica u mnie nie wymarzła. Dziwię się, że w teoretycznie cieplejszym Twoim regionie, nie chcą rosnąć. ;:131

Obrazek

Obrazek

Mariusz oddałam większość lili jesienią do zaprzyjaźnionych ogrodów. Po sześciu latach miałam już tak dużo, że musiałam zrobić reorganizację. Trudno ukryć na rabatach taką liczbę łodyg po przekwitnięciu. Mam alergię na sterczące badyle. ;:306
Jeszcze hortensja Bobo taka wyrywna, już ma limonkowe kwiaty, a w przyszłym tygodniu będą białe. Pozostałe zakwitną w normalnych terminach.

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:196 Już dzisiaj byłam na spotkaniu przyjaciółek. Jutro świętowanie z siostrą i pewnie mecz wieczorem, choć to nie na moje nerwy. ;:14 U mnie ogród podlany, a Twoje roślinki też trochę dostały wody. Dobrze, że huragan strat nie wyrządził.
U mnie nawet lawenda już do cięcia, bo przekwita, przetaczniki też. Dopiero we wtorek po południu pewnie się za te prace zabiorę. Ubiegłoroczne ostróżki ścięte, a młode siewki cieszą kolorem.
Jedna z siewek ostróżek ma niespotykany niebiesko-lawendowy kolor. ;:215

Obrazek

Obrazek

Olu miło, że Ci się podoba mój ogród. ;:168 Lawendzie ścinam teraz same kwiatostany. Twoje dwie możesz ściąć ładnie po kilka łodyżek, jeszcze zakwitnie na młodych pędach, które wyrosły obok kwitnących. Swoje tnę kępami, więc dużo młodych przyrostów wytnę i bardzo słabo powtarza kwitnie. Niestety takiej liczby krzewów, nie jestem w stanie przyciąć delikatnie.
Aminek mam pierwszy raz, ale źle go posadziłam, więc widać go tylko z bliska. Niestety mszyce na każdym pędzie. Wczoraj użyłam chemii, ale deszcz był w nocy, więc nie wiem na ile oprysk zadziała. Jutro pobiegam po ogrodzie i się przekonam. ;:131
Teraz kwitnie hortensja Anabelle, ma ogromne kwiaty, ale wiokie pędy i się pokłada. Bukietowa Polar Bear na pniu jest sztywna i świetnie trzyma kwiaty. Niestety jeszcze młoda, trzeba ze dwa lata poczekać na okazałe kwiaty.
Anabelle leży po dezczu.

Obrazek

Kwiaty mają około 20 cm średnicy.

Obrazek

Przemku dziękuję. ;:196 Już dmucham do Ciebie, :wink: bo pada solidnie, a prognozy jeszcze dwa dni deszczu wieszczą. Twoje lilie zakwitną później, będziesz się nimi cieszył, jak moje już przekwitną. :D

Obrazek

Obrazek

Basiu chyba sporo bylin się pośpieszyło, a susza zahamowała wzrost. Widać to po każdym, nawet najmniejszym deszczu, wtedy rośliny szybko ruszają i nabierają masy. ;:108 Polar Bear rośnie na piaskowej glebie i w bardzo słoneczym miejscu, pewnie dlatego się pospieszył. Bobo też kwitną, ale na białe kawiaty jeszcze kilka dni trzeba poczekać.

Obrazek

Obrazek

Moniczko upalna wiosna chyba rozregulowała roślinom rytm i już zakwitły. Astry jesienne zapączkowane, a u mnie dodatkowo złapały mączniaka. ;:145 Zrobiłam z nich nawet kompozycję do donicy i nie wyglądają najlepiej. Może jeszcze uratuję, a dół obsadzę żeby zasłonić łyse pędy. ;:174

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu a gdzie byłaś na sabacie czarownic ?
Ogród piękny, te kompozycje roślin sucholubnych są cudne !
Perowskie , trawy ozdobne, lilie ... rewelacja ;:oj
Hortensje u Ciebie już tak kwitną, jeżówki też :shock: Rozwary w pełni rozkwitu, czuje się jakby był sierpień ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Seba sabat był blisko, nie na Łysej Górze. ;:306
Mam nadzieję, że takie szybkie kwitnienie, nie sprawi, że jesienią ogród będzie pusty. Może same trawy zostaną. ;:131 Przybyło cztery, to coś będzie na rabatach, przynajmniej zieleń będzie widać. :wink:
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Soniu, mnie dużo bardziej podoba się rabata po wyprostowaniu. ;:138 Masz kochana dużo pięknych roślin. Miejsce z trawami urocze. Łany lawendy robią wrażenie. Mnie też się taki marzy.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jakie piękne te Twoje rabatki! ;:167 Widoki ogólne wprost zachwycają. Mój jeden Polar bardzo w masę poszedł, duże ma przyrosty, ale jeszcze poczekam na kwiaty (nawet i dobrze).
Już hibiskusy??? ;:oj Szaleństwo!!! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Soniu - deszcz jest błogosławieństwem. Nieopatrznie zerknęłam na trawnik - i wygląda zupełnie jak mój :lol: Na szczęście się nam odrodzi, bo inaczej, nie wiem jak Ty, ale ja zacznę sprzedawać susz :;230 Masz fantastyczne lilie. Moje w tym roku znacznie słabsze i jakby było ich mniej,mimo,że dosadziłam kilka cebul. Pewnie nornice miały ucztę!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”