Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Tak prawdę mówiąc to na razie możesz mu oddać cały teren pod trawnik, a potem zabierać po kawałku.
Tak chyba byłoby najlepiej, bo jak utrzymać porządek na tak wielkim terenie?
Chyba, że od razu wyznaczysz rabaty, ale trzeba by je jakoś zabezpieczyć zanim posadzisz rośliny, czyli dodatkowa praca
Warto czasem m. posłuchać. Dzięki temu nie będziesz miała chwastów :wink:
A to na początek chyba najprostsza robota. Zaorać, wygrabić chwasty, wyrównać teren i posiac trawnik.
Zastanów się ;:173
Życzę Ci na Nowy Rok jak najszybszego zrealizowania zamierzeń. Trzymam kciuki
No i żeby dziewczynki były zdrowe
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lelije przecudnej urody, też trochę posadziłam, czytałam, że też siejesz niecierpka balsamina, to tak mało rozpropagowany kwiatek, a taki bezproblemowy i uroczy. Nasion begonii nie będę zamawiać, jednej paczki się nie opłaca, jak znajdę to będzie, a jak nie, to będzie coś innego, wysieję pelargonię, bo jej nasionka mam.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Soniu wszystkie lilie są śliczne ;:224 . Nie umiałabym wybrać tej jednej ;:173 . Twoje na pewno też zakwitną ;:108 . Moje to młodziki i w zasadzie też jakoś mocno ukwiecone nie były. Może w nowym sezonie rozrosną się trochę . Co do trawnika to na pewno na początku będzie go bardzo dużo. Potem z biegiem lat będę kradła skrupulatnie jego kawałeczki :lol: . Oczywiście tak żeby eM nie widział :;230 .

Małgosiu pomysł eMa z trawnikiem jest dobry ale wiesz to tak do pewnego czasu. Na początku zrobimy jak piszesz i posiejemy po całości trawę a potem z biegiem lat będę zamieniała trawnik w rabaty . Myślę, że do tego czasu pielęgnacja trawnika zmęczy mojego eMa i sam będzie chciał żebym zlikwidowała jego część ;:306 . W zasadzie mam jeszcze sporo miejsc do obsadzenia na obecnej działce więc powoli małymi krokami wszystko sobie zrobię ;:108 . Dziękuję za życzenia i Tobie także życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku ;:196 .

Anido ja będę siała niecierpka walleriana a to co innego. Przed domem mam wystawę północną i nie wszystkie rośliny kwitnące lubią to stanowisko. Dwa lata temu siałam tego niecierpka i świetnie się sprawdził. W tym roku koniecznie muszę dochować się swoich sadzonek ;:108 . Marzą mi się łany niecierpka ;:224 . Faktycznie nie opłaca się zamawiać jednej paczki więc zawsze w takim wypadku szukam sprzedającego, który ma też inne nasiona które mnie interesują i w rezultacie kupuję kilkanaście innych ;:306 . A tak wyglądały doniczki z niecierpkiem walleriana dwa lata temu :

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Ale ze mńie gapa z tym niecierpkiem, Twoje naprawdę imponujące. Wszystkiego naj naj w Nowym Roku.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anido oj tam zaraz gapa ;:168 . Jeszcze dwa lata temu dla mnie niecierpek to był niecierpek a tu okazuje się, że jest ich sporo ;:108 . Podczytując forum człowiek uczy się sporo rzeczy ;:108 . Wtedy faktycznie niecierpki mi się udały i mam nadzieję, że w nowym sezonie będzie podobnie ;:108 . Dziękuję i Tobie także życzę wszystkiego co najlepsze i w życiu osobistym , zawodowym oraz w ogrodzie niech wszystko Ci pięknie rośnie i kwitnie ;:168 .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Kurczaczki, a mi niecierpki nie chciały za dobrze rosnąć. Kazali do cienistego miejsca dać, ale im się tam chyba mało podobało. Są śliczne ;:108 Siałaś sama czy gotowe flance miałaś?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu te ze zdjęcia sama wyhodowałam z nasion. Mi na północnym parapecie rosły bardzo fajnie chociaż w pewnym momencie chyba przesadzałam z nawożeniem i zaczęły rosnąć do góry . Mimo wszystko kwitły długo i zdobiły okno ;:333 . U mnie na północnej wystawie przed domem jeszcze testowałam fuksje ale te jakieś takie chorowite były. Begonie też coś kiepsko bo rosły mi wysokie na metr ;:oj . W tym roku spróbowałam jeszcze komarzycy i była ładna tyle, że nie kwitnie ;:222 . Testuję póki co rośliny na tą moją wystawę i na razie wygrywa niecierpek walleriana ;:108 .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to widzę, że mam ten sam problem z wystawą północną. Mam takie dwie donice, które obsadzam bluszczem, koleusem, fuksją i szczawikiem bordowym ( on kwitnie ślicznie i go polecam na tą wystawę). Ale ciągnie mnie do koloru :D a niecierpkami się zraziłam, a może flance były do kitu? Mam na nie znowu ochotę i chyba pokuszę się o siew. Kiedy go wysiewałaś?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu a co nie tak było z Twoimi niecierpkami ? Nie chciały Ci kwitnąć ? Wystawa północna to jest wyzwanie bo nie każda roślina sobie radzi. Ja też chciałabym kolorowe donice przed domem. Swoje niecierpki walleriana siałam w drugiej połowie lutego i teraz też tak posieję .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opadały im kwiatki i nie zawiązywały chętnie następnych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm to może miały za dużo wilgoci ?? Sama nie wiem bo ja nie miałam z nimi problemu . Może warto spróbować i dać im jeszcze jedną szansę ;:224 ?? .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewelinko ale dałaś po oczach tymi powojnikami i liliami ;:333
Widzę, że robienie stroików i ciebie wciągnęło :wink: W styczniu zacznij już robić wielkanocne, bo potem jest mniej czasu :D
Fajnie mieć taką perspektywę jak ty z nową działką ;:173 Nawet mimo zapędów ema :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Ostatni dzień roku przywitał mnie pięknym błękitem nieba i słoneczkiem ;:3 . Cudna pogoda ;:108 . Śnieg, który gdzieniegdzie leży skrzy się w promieniach słońca ;:333 . Taka pogoda mogłaby być codziennie w zimę ;:108 .

Przy okazji chciałabym życzyć Wszystkim moim gościom udanej zabawy sylwestrowej oraz wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku i dużo, dużo zdrowia bo to najważniejsze ;:196 . Niech Wam wszystko rośnie i kwitnie ciesząc oczy a w życiu codziennym samych dobroci i braku problemów ;:108 . Jeśli już na drodze staną problemy to najlepiej żeby rozwiązywały się same ;:168 . Sukcesów w życiu zawodowym, uciechy z dzieci, wnuków ( jeśli je macie oczywiście ;:108 ) no i wszystkiego o czym tylko sobie marzycie ;:196 . Życzę Wam także żeby ten 2017 rok nie był gorszy od tego który odchodzi ;:196 .

Obrazek

Małgosiu nigdy nie próbowałam robić stroików wielkanocnych, nawet nie wiem jak mają wyglądać ;:oj . Dobrze mi podpowiedziałaś ;:108 w styczniu będę miała czas i jeśli znajdę materiały i inspiracje to warto coś zrobić ;:108 . Wielkanoc wypada późno bo w połowie kwietnia więc na pewno w ogrodach będzie sporo do zrobienia i nie będzie nudy :tan .

Pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz wszystkiego dobrego ;:114 .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, satysfakcji i radości z tytułu ogrodowych zmagań oraz zdrowych dni, tygodni i miesięcy w nadchodzącym roku Tobie i całej Rodzince życzę z całego serca. ;:167
Niech Ci pięknie kwitną, owocują i pachną wszystkie uprawiane roślinki. ;:63
Niecierpek waleriana to faktycznie wspaniała roślina na północną wystawę. ;:333 Zresztą chyba na każdą. On nie ma wielkich wymagań. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko wspaniałego Nowego Roku, żeby udało się zdobyć nowy kawałek ziemi i powoli go urządzać w ogród marzeń. Zdrowia dla Dziewczynek i Ciebie, wspaniałych zdjęć i czego sobie tylko życzysz. Do Siego Roku ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”