Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Re: Ogród w słońcu

Post »

Sabinko jeśli mogę doradzić, spróbuj florida sieboldiana wysadzić do donicy od razu, jeśli złapał uwiąd to i tak z niego już nic w tym roku nie będziesz miała. Zetnij go około 10cm nad ziemią.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko jak po nawałnicy? ;:202 U mnie ogród ok, ale nocka z głowy, bałam się, ze mi "domek pomidorowy" porwie ;:223 to określenie mojego siostrzeńca z W-wy
Kobea rzeczywiście niczym kobyłka , mocno rozrośnięta. Moja zaniedbana jest mizerna. W ubiegłym roku dostałąm szczepki od koleżanki. Ponieważ wiosną nie mieściła jej się sadzonka na oknie więc ja skracała. Co ciekawe, moja pięknie kwitła od sierpnia , jej nie zdążyła rozwinąc pąków przed przymrozkami.
;:168
Małgoś
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sabinko piękna kobea. Ta roślina to istny szatan ogrodowy. :twisted: Moja też już zarosła wszystko co by tylko mogła i teraz medytuje gdzie czmychnąć dalej. :wink:
Multi Blue? Czyli byłam bardzo blisko z tym Presidentem. :heja
Mieczyki są śliczne ale strasznie się pokładają i do tego są nietrwałe, dlatego na pewno nie dokupię już ani jednego i nie wszystkie swoje ponownie zasadzę. :oops:
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Kobea fantastyczna , ciekawe jak daleko się jeszcze posunie tak szybko pędzi. ;:138 ;:138
Chyba się nie przesłyszałam, znalazłaś jednak miejsce na przezimowanie Sieboldiana. ;:215
Danuta dobrze radzi, od razu przesadź go do donicy, niech się przyzwyczaja. ;:333
Mieczyki śliczne ale z czasem się wyradzają, w czasie deszczu pokładają i gniją i masa roboty z wykopywaniem i ponownym sadzeniem.Już dawno z nich zrezygnowałam.Cieszę się,że chabry Ci spasowały.Miłej niedzieli Sabinko. ;:3
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Intensywny długi weekend w Karpackiej Troi dobiegł końca i z grodów średniowiecznych przeniosłam się do własnego ogrodu, w którym jakoś tak bardziej niż do tej pory czuć jesień.. Rano mieliśmy straszną mgłę, do tego przenikliwy chłód i wypogodzenie dopiero około 10 godziny..A przecież to dopiero sierpień. Chciałoby się jeszcze rozłożyć koc i przypiec nieco na słońcu..ech..podobno z racji szybkiej wiosny mamy mieć w tym roku wczesną i ostrą zimę. Wiadomo jak to jest z tymi zapowiedziami długoterminowymi,ale patrząc za okno zaczynam w to wierzyć :roll:

Danuta, Tak coś czuje, że z niego (sieboldiana) niewiele już będzie, cały zżółkł i klapnął mi biedaczek ;:223 Muszę tylko kupić solidną donicę i będę go przesadzała ;:108 .
Małgosiu, domek pomidorowy..jak ładnie i romantycznie :;230
Tym razem mnie szczęśliwie ominęło, deszcz padał raptem przez 10-15 min plus trochę drobnego gradu i przeszło dalej..Wiatr tylko szalał straszliwie i biegałam w nocy żeby okna pozamykać. Moją kobeę przymroziło w tym roku i już myślałam, że nic z niej nie będzie, ale odbiła cwaniara i teraz po raz pierwszy od 3 lat siania doczekałam się kwiatów :heja
Aneczka, jakoś tak się złożyło, że będę miała same fioletowe te powojniki ;:223 Koniecznie na wiosnę muszę jakiś kolor wprowadzić..Mieczyki w tym roku faktycznie nieciekawe, ale wsadziłam je tak głęboko, że prędzej się łamią od wiatru niż pokładają :twisted:
Stasiu, mój wielmożny mężuś zrobił na schodach cmentarzysko drukarek, które tak przesegregowałam, poprzekładałam, że miejsce dla powojnika się znalazło..mina eMa po powrocie do domu bezcenna :;230 :;230 Mieczyki sadzę też tyko ze względu na moja drugą połówkę. Mimo, że zawsze brakuje na nie miejsca i faktycznie ciągły problem z wykopywaniem, zimowaniem itd, to on każdej wiosny sukcesywnie dokupuje kolejne cebulki..Pewnie żebym się nie nudziła ;:306

Zobaczcie jak jesień (w sierpniu!!) musnęła mój ogród..

jabłonie całe owocach

Obrazek

to samo rugosy

Obrazek

w zaroślach pod domem pojawiły się pomarańczowe lampioniki

Obrazek

hortensja..

Obrazek

jeszcze wypuszcza kilka nowych pąków

Obrazek

nieliczne przetrwałe astry

Obrazek

i równie nieliczne cynie..niech żyją żarłoczne ślimaki ;:222

Obrazek

kwitnie malwa biedronkowa..doczekałam się :roll:

Obrazek

samosiejki nasturcjowe

Obrazek

Obrazek

wiecznie kwitnące nagietki

Obrazek

słonecznik ozdobny. Jedyny przetrwały po nawałnicy

Obrazek

pojawiają się coraz większe pączki na wrzosach

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Sabinko ogród faktycznie jakby bardziej jesienny i u siebie dostrzegam zmiany. Akurat lubię tę porę kiedy w ogrodzie zaczynają grać pierwsze skrzypce czerwienie ;:170
Mimo wszystko chciałoby się zatrzymać lato na dłużej.
Buziaki
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

M kupuje mieczyki ;:224 Ja swoim zdecydowanie ograniczę w następnym roku miejsce, zbyt krótko mnie zachwycają, pokładają sie i łapią jakąś chorobę . Zdecydowanie ich ilość jest za duża ok setki
U mnie też chłodno za rana, w nocy było wrecz lodowato. A moje wrzosy kwitna niczym we wrześniu :roll:
;:196
Małgoś
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko ale masz jabłek ;:oj
Hortensja piękna,co to za odmiana?
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Sabinko jesienny ,czy nie tworzysz ogród bardzo rommantyczny ;:180 lubię do ciebie zaglądać :D jakoś tak marzycielsko mi się robi :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Oj pączki na wrzosach z przykrością przypominają mi o nadchodzącej jesieni... :oops: Nie lubię :twisted:

Czy i ja mam szansę doczekać się samosiejek nasturcji, skoro nie obrywałam przekwitłych kwiatów?

Prześliczny jest ten różowy aster. ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Sabinko! Może i masz już jesień, ale jaką piękną! ;:oj
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Za oknem po raz pierwszy od kilku dni mamy piękną pogodę. Wcześniej było..no cóż, szkoda wspominać ;:173 dzisiaj w nocy mieliśmy chyba rekord temperaturowy: jedyne 4 stopnie (około 5 rano) :shock: teraz się wypogodziło i człowiek zaczyna się łudzić, że to może jeszcze lato ;:224 Niestety patrząc na rośliny od razu widać - nasza piękna "polska jesień" pospieszyła się i wstawiła już swoje macki do ogrodów. U mojej mamy kwitną już na całego marcinki, a u mnie nie licząc niedobitków róż (po deszczach czarna plamistość jest praktycznie wszędzie) jakoś tak mniej tego co zachwyca :roll: Szafirki już powychodziły szykując się na przyszły rok, tylko czekać aż zimowity zaczną pokazywać na co je stać ;:108 jedyny plus to fakt, że jeżówki po przycięciu, właściwie koniecznym, bo kociska połamały je straszecznie, odbiły tak bujnie i zamiast po jednej łodydze mam jeszcze dwie oblepione pąkami :tan tak więc czekamy na Coconout Lime i Marmalade, oby zdążyły w tym roku :D

Aguś , u ciebie czerwienie (ach te piekne żurawki) i pomarańczowa terakota będą wyglądały mistrzowsko, trochę nostalgicznie, trochę romantycznie, u mnie jesień to badyle po mieczykach i łyse róże dogorewające po choróbskach :;230 Nie ma co porównywać ;:306
Małgosiu, taa, mieczyki to chyba jedyne kwiaty, które mój M wybiera bez wspominania z mojej strony ;:224 Już mam ponad 60 i powoli brakuje mi miejsca na te wielkoludy.. a czy te twoje chociaż kwitły jak należy?? Bo moje okropnie się zbuntowały i nie wyglądało to ani okazale, ani tym bardziej estetycznie. Za rok usunę je w miejsce odosobnienia, a przed nimi zasieję (do gruntu, bez pikowania) łąkę z cyni i astrów.
Annes, te jabłka to tylko taka pokazówka ;:131 większość z nich robaczywa, a i w smaku żadna rewelacja. Za to druga jabłoń to szara reneta i właśnie zaczyna się sezon na przepyszne pieczone jabłka w kopertach ;:183 hortensja, o którą pytałaś to moja wymarzona Vanille Fraise ;:167
Aneczka, ty wiesz, ze to pierwszy raz kiedy nasturcje (a raczej ich nasiona) przezimowały i wyrosły same z siebie. Może to kwestia tej zimy, której nie było ;:306
Renatko, jak miło że zaglądnęłaś ;:168 Może i piękna ta jesień, ale zdecydowanie wolę ją oglądać na zdjęciach niż w realu ;:224

W związku z niewyobrażalnie odczuwalnym brakiem karty SD wszystkich miłych gości poproszę o cierpliwość..zdjęcia "nadejdą" w najbliższym czasie :lol:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Sabinko i u mnie dzisiaj poranek przywitany 6 na plusie, wskoczyłam w jesienną kurtkę i polubiłam apaszkę.
Jesień faktycznie się zbliża, jednak Ona potrafi być piękna i zachwycać.
W temacie ogrodowym kocham stateczność, konsekwencję i elegancję...może niektórzy uznają to za monotonię ale ja kocham ten swój ogród ;:167
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko dawno mnie nie było ,ale już jestem po sporych zawirowaniach życiowych . U mnie też już jakoś jesiennie zwłaszcza jak za oknem pada monotonnie :roll:
Kolorki w ogrodzie jeszcze masz śliczne ;:224 a wrzosy już mam w planach zakupu :wink:
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

:wit
MOje mieczyki nie powiem kwitły ładnie, ale mają kilka wad- kwittną krótko, po kwitnieniu nic ciekawego, przechylają się. Ja sadzę w warzywniku, wykorzystuje je do bukietów domowych, jednak wykjątkowo w tym roku nawet w wazonie wytrzymywały krótko. Cynie, które w tym roku wysiałam w gruncie są ładne.
;:196
Małgoś
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”