Ogród Biedronki 641 2013r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Biedronki 641 2013r.

Post »

ALU mam zamiar wybrać się do Krakowa ale dzisiaj można planować a resztę czas pokaże. A wiesz nie pamiętam u kogo kupiłam ,może odnajdę w zapiskach ile dałam. ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu ja nigdy nie siałam serduszek. Te, które mam to zakup dawno temu. Skoro trzeba je odmładzać to w tym roku zbiorę nasiona i spróbuje je wysiać. A nóż mi się uda. ;:108

Marto będzie mi miło się z tobą spotkać i też się cieszę. :tan

Marysiu jesteś tam czasami, to wiesz,że szału to nie ma zbytniego, ale jest paru wystawców u których nożna coś fajnego zakupić. ;:7

Dziś zimno, szaro i ponuro. Co raz więcej roślin podejmuje wzrost.

Obrazek
Wiązówka :?:
Awatar użytkownika
karol
200p
200p
Od: 28 lis 2011, o 15:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Serduszki wyrastają z samosiewu,tylko wiosną trzeba uważać żeby nie zniszczyć młodych roślinek .
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Tak na ostatniej fotce to wiązówka. ;:108
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu jeszcze nie spotkałam u siebie samosiewu serduszki. Jeśli była to mogłam wyplewić. ;:7

Aniu dzięki za potwierdzenie. ;:196

Obrazek
Lipka, która jest formowana w kulę.

A to wierzba o liściach w trzech kolorach.
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Moje serduszki młode,zwłaszcza białe i też nie wiedziałam,ze same się wysiewaja.Będę musiała uważać przy pieleniu.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jaką masz bujną hakuro! ;:oj moja nie przetrwała ubiegłorocznej suszy ;:185 Do serduszek nie mam ręki. Kilka prób posadzenia kończyło się fiaskiem. W tym roku sprawdziłam i przeżyły białe pełne..Tyle, że są posadzone na mojej "patelni", a one ponoć cień lubią. Znając życie przesadzę i zdechną ;:306
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Alu ! Mam za sobą pierwszą wizytę w Twoim ogrodzie i jestem pod wrażeniem bogactwa roślin u Ciebie ( np. te lewizje..!). Do tego jeszcze pole tulipanów za domem..!
Masz bujny, dojrzały ogród. Rabata prawa aleja z fioletowymi poduchami i kulami żywo zielonych bukszpanów jest niezwykle efektowna.
Widzę,że zbierasz deszczówkę. Wstyd się przyznać, a ja tylko ciągle planuję zainstalowanie beczek.
Powiedz, kiedy tniesz lipę? Muszę trochę zdyscyplinować swoją, nigdy tego nie robiłam, a wyrosła dość duża. Mam nadzieję,że każdą odmianę można ciąć.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ja też będę zmuszona w okolicy serduszek nie grzebać w ziemi. ;:185

Sabina nie przesadzaj , bo może być po niej. U mnie też nie rosną w cieniu.
Twoja wierzba padła, bo była świeżo posadzona? Trochę o do niej niepodobne. ;:131

Tamaryszku miło mi,że wpadłaś do mnie z wizytą i mam nadzieję,że to nie będzie pierwsza i ostatnia.
Miło mi,że coś Ci się w moim ogrodzie podoba, ale gdzie mi jeszcze do Twojego cudnego ogrodu z strumykiem i biała rabatą. ;:108
Tak deszczówkę zbieram do dwóch beczek i jest to jeszcze jej mała ilość do podlewania , wtedy nalewam do nich wodę z wodociągów.
Jeśli chodzi o cięcie lipki to robi to mąż w tedy , kiedy ma czas, jest to na pewno cięcie wiosenne i jesienne.
Moja to żadna z jakiś odmian, tylko samosiejka z lipki którą mieliśmy posadzoną dawno temu za domem a potem się wysiała w kilku miejscach. Ta została i troszkę daje cienia. Zapraszam ponownie.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Serduszka to jedne z moich najstarszych roślin. ;:108 Okazałe najlepiej jak rosną w cieniu , wspaniałe mogą i na słońcu, u mnie na piachu dają radę . Wody im tylko dużo wtedy potrzeba , nawet największe upały potrafią przetrzymać w dobrej formie. Całe lato do jesieni kwitną. Te nie muszą się nasiewać. Rosną niesamowicie , żadna choroba ni szkodnik nie straszny im. Okazałe niestety mają jedną , właśnie butwienie kłącza . Nie jest to choroba wieku. Według mnie jest to zbyt duża wilgotność w kresie spoczynku. Kilka młodych roślin padło. Teraz mam dwie , od kilku lat nic im nie jest. ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Alu fajnie ta lipa wygląda,już dawno miałam taką posadzić ale bałam się że jak zaniedbam obcinanie to dopiero urośnie drzewisko,Twoja mi się podoba
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Alu, żeby było śmieszniej ona już 2 lata mieszkała w naszym ogrodzie, a też nie była kupowana jako maluch tylko duże, dojrzałe drzewko. Najpierw nie mogłam się pozbyć mszyc, jak już mszyce odpuściły to zaczęła pomalutku obsychać i już nic nie chciało pomóc ;:185 dziwne to, bo zwykle wierzby rosną jak szalone i nie są delikatnymi okazami. Póki co nie wykopywałam jej, może na wiosnę się opuści. Serduszka zostawię, tak jak mówisz ;:108 , mam nadzieję, że wreszcie któreś przeżyją.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeuszu problem mam właśnie z serduszkami okazałymi.Piszesz ,że butwienie kłącza nie jest związane z ich wiekiem, to dobrze.
Mimo to będę je odmładzać.Wspaniałe u mnie rosną w słońcu .Mam różową i białą i nic się im nie dzieje. Dziś doczytałam , że lubią być podlewane.Niestety moje nie były. Nie byłam w stanie podlewać wszystkiego co u mnie rosło. Deszczów w zeszłym roku też nie było. ;:108

Marto lipka to chluba mojej połowicy. Cieszę się,że Ci się podoba. ;:303

Sabina tak to prawda,że na wierzbie lubią być mszyce.Być może to była przyczyną jej obsychania. My wtedy ją dość mocno przycinamy, kolejne , nowe liście ponownie są już ładne.
Myślę,że nic jej nie będzie i na wiosnę odżyje. Ona lubi cięcie, więc ją śmiało przycinaj.

Serduszka wspaniała lepiej sobie radziła niż okazała.

Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Alu witaj wieczorkiem :wit
Serduszka wspaniała dorodna, kawaląteczek znalazł by się dla mnie? :roll:
Wczoraj robiłam obchód ogrodu i szałwia muszkatołowa ładnie przezimowała i już bez Twojej wiedzy dla Ciebie jedną zarezerwowałam. :D
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu witaj.
Już myślałam, ze po napisaniu,że ja zołza nie chcesz do mnie zaglądać. :;230
Oczywiście ,że serduszkami wspaniałymi służę. Mam biała i różową. Przykro mi, ale okazałymi już nie , bo mi bardzo zmarniały i będę je odnawiać.
Już upatrzyłaś co i jak?. Jest teraz czas na uzgodnienia. Pisz na pw.
Szałwi nigdy nie miałam ,więc chętnie ją przyjmę. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”