Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 12

Post »

Aguś, bardzo dziękuję! W zasadzie zdjęcia o zmroku robiłam w ogrodzie po raz pierwszy... z lampą wychodzą beznadziejnie, ale już bez jej pomocy, faktycznie uwypuklają bajkowy klimat zimy...
Małgosiu, dawno Cię nie widziałam! Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku? Wyobraź sobie, że wczoraj oglądałam ofertę pana Markapodstolca; stąd też moje pytanie o jeżówki, które mi się podobają, ale nie widzę ich u siebie w ogrodzie... Ma za to duży wybór host i kusi mnie zakup serduszek :)
Madziu, czuję się bardzo wyróżniona, czytając tak pochlebne słowa o swoim ogrodzie, ale to wszystko zasługa ładnie rozrastających się roślin. Nie mniej jednak, dziękuję z całego serca, że zaglądasz do mnie z ochotą!
Josephine, witam nowego gościa :wit Jesteś w najlepszym momencie, kiedy to jeszcze wszystko możesz dobrze zaplanować jeśli chodzi o ogród... tak naprawdę, dobrze go organizować równolegle z budową. Ciekawa jestem terenu, na którym powstanie dom i zielony zakątek; czy są tam już jakieś drzewa? U mnie jak widzisz sporo brzóz wokoło, zatem jest co robić jesienią... listki z trawnika wciągam kosiarką, dopóki się da, resztę zgrabiam... listków z rabat nie usuwam w ogóle - rozkładają się same... Kora na trawnik nie przesypuje się, chyba że bardzo duża wichura trochę jej pomoże, ale nie stanowi to żadnego problemu... Moim zdaniem do naturalnego, położonego w lesie ogrodu, tylko taka ściółka wygląda dobrze, chociaż u innych podobają mi się także rabaty żwirowe. Pozdrawiam i liczę, że będziesz do mnie zaglądać!

CDN...
x-ag-a
---

Post »

Moniko, dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu! Nie zaglądałam jakiś czas do 'wstążeczki', ale domyślam się, że wciąż planujesz nowości/zmiany? Róża Ilse Krohn Superior jest u mnie w postaci trzech sztuk bodajże od czerwca br. Nie kwitła oszałamiająco, wydając zaledwie kilka kwiatów, ale różom pnącym trzeba dać więcej czasu na rozrośnięcie się. To unikatowa róża, o wspaniałych, nieco kanciastych kwiatach, o subtelnej barwie... polecam ją; ja kupowałam chyba w Rosarium?
Asiu, dzięki za sobotnie odwiedziny... cieszę się, że wieczorna odsłona mojego ogrodu przypadła Ci do gustu!
Justyś, ja żywię identyczne uczucia wobec zimy :) Ładna jest przez okno, albo na spacerze w lesie - przemieszczanie się do miasta jest koszmarne! Wracając do tematu ogrodowego, z jeżówkami mam dylemat. Bardzo mi się podobają w innych ogrodach, w różnego rodzaju kompozycjach, różnych odmianach, kolorystyce, natomiast u siebie ich nie widzę, jak i w ogóle wielu bylin! Myślę, że nic na siłę i wszystkiego nie możemy mieć... To, co w jednym ogrodzie wygląda świetnie, w drugim prezentuje się jak przysłowiowy kwiatek przy kożuchu. Chyba zrezygnuję :)
Pat, małż protestuje przeciwko świetle w ogrodzie? Dlaczego? Uważam - mimo, iż nie często je zapalamy - że jest niezbędne z powodów praktycznych, ale i estetycznych. Może jednak zdołasz go namówić? :)

CDN...

...a tymczasem pokażę pierwsze akcenty świąteczne (na razie w skali mini), które dziś po południu pojawiły się w domu:
Obrazek
...dama z parasolką pilnuje kawowej świecy...

Obrazek
...skrzydłokwiaty dostały swoją gwiazdkę z nieba...

Obrazek
...inne kwiecieje pilnowane przez zamyślone aniołki...

Obrazek
...na dracenie wyrosły gruszki...

Obrazek
...z drobinkami czekolady!

Obrazek
...podoba mi się to zdobienie świecznika...

A u Was domki już częściowo (a może w całości?) przystrojone?
x-ag-a
---

Post »

Doris, Ewa-gajowa, Bożenka - dziękuję za serdeczne wpisy!
Gosiu, podzielam opinię w kwestii obecności jeżówek w moim ogrodzie (a jak PanM się obruszył, że chcę sadzić kolejne kwiaty! - nie chcę, tylko się konsultuję, bo może jestem nadmiernie zamknięta w tym temacie?). Do skrzyń też ich nie posadzę, bo już za duży misz-masz się robi... Na rabacie po zbiorniku na gaz, dosadzę rh po obwodzie rabaty, oraz poletko Vanille Fraise wokół klonu Kelly's Gold. W miejscu, które pokazujesz, widziałabym duży krzak Annabelle - rozjaśniłaby to miejsce i uatrakcyjniła je moim zdaniem. Zgodzisz się ze mną?
Marysiu, moje skojarzenia błądzą teraz wokół jednego! :D
Ewa, Hydrocomplex to dobry nawóz, z tego co wiem... ja chyba pozostanę przy Osmocote, bo to wygoda - rozsypuję raz w sezonie i zapominam o temacie, a rośliny i trawnik są bardzo zadowolone...
Kasiu, jak mija dzień? Myślę, że zestaw Hydrocomplex plus Osmocote do róż, to właściwe podejście do ogrodu... Wszystkie rośliny odwdzięczą się w dwójnasób, jestem o tym przekonana.
Jagódko, dzięki za dobre słowo! Pierniczki się udały? Myślę o Twojej pnącej róży i chciałabym Ci podpowiedzieć cudną Uetersener Klosterrose, czyli różę klasztorną. To jest róża, która powinna spełnić Twoje kryteria :)
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aguś, do skrzyń potrzebna są duże żurawki i wylewających się liściach, W kolorach jesieni proponuję Brass Lantern, duża, niezawodna, świetnie się rozmnaża i nie sprawia żadnego problemu, lub Brownies, stara Polska odmiana, doskonała, i niekapryśna.
W korze wina Sparkling Burgundy, mam je od wielu lat i nigdy z żadną nie było problemu, doskonale się dzieli i znosi słoneczko. :lol:
x-ag-a
---

Post »

Iga, wielkie dzięki za rekomendację konkretnych odmian... właśnie tak widzę żurawki w kompozycji z trawami - jako wylewające się ze skrzyni kępy pięknych liści... Obejrzałam proponowane przez Ciebie nazwy i bardzo mi się podoba ich kolorystyka oraz pokrój... Myślę, że ładnie będzie jak połączę jesień z winem, i wzbogacę z tyłu trawami oraz rozchodnikami, uzupełniając zwisającymi jednorocznymi... Szukałam nawet takich kompozycji, ale albo źle szukam, albo ślepa jestem, albo ich nie ma ;-)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś, masz rację, że nie ma co zagracac u Ciebie ogrodu.
Anabellka bedzie ekstra. Twój ogód bardziej kojarzy mi się z krzewami niż bylinami.
Takich zestawień raczej nie ma.
To oryginalny pomysł :;230
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Jeżeli chcesz mieć efekt jesienią, bo tak sadzę, myślisz o rozchodnikach i trawach, to radziłabym jeden rodzaj do jednej skrzyni . Lepiej posadzić trzy takie same rośliny niż mieszać w takim małym nasadzeniu. Ja do dużych doniczek sadzę po 3 sztuki, ale tej samej odmiany.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

:wit Aguniu....ozdoby świąteczne super ...takie niebanalne...Ogród w zimowej scenerii ,podświetlony, stwarza niepowtarzalny klimat ,urzeka swoją tajemniczością , magią...
Ja dopiero zamierzam zająć się świątecznym przystrajaniem domu... ;:180 ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko to takie ozdoby w zasadzie całoroczne, bardzo eleganckie! Ja jestem strasznie tradycyjna i u mnie ozdoby świąteczne rozkładane są w wigilię. Aniołki towarzyszą mi cały rok ! Trochę mnie to mierzi jak u mnie na wsi ktoś ubiera choinkę kilka dni przed świętami, bo mi się to z marketem kojarzy. :shock:
x-ag-a
---

Post »

Marysiu, u mnie choinka też jest ubierana w ostatniej chwili... jeśli wyjeżdżamy w Wigilię, to dzień wcześniej przystrajamy żywe drzewko... dekoracje w sklepach mnie nie rażą aż tak, ale epatowanie świętami tuż po 1 listopada, to przesada... Miło mi bardzo, że moje ozdoby Ci się podobają! To dopiero nieśmiały początek.
Gosiu, i tak też zrobię... PanuM bardzo się podobają takie ogromne kule hortensji, więc wsadzę w to półcieniste miejsce jeden albo dwa krzewy i będzie pięknie :) Kompozycja w skrzyniach ułożyła mi się już w głowie. Poniżej napiszę podsumowanie.
Igo, mam dwie duże skrzynie na tarasie... pisząc o połączeniu wina z jesienią wyraziłam się nieprecyzyjnie... do jednej pójdzie jesień, do drugiej wino :)
Bogusiu, bardzo mi miło, że moje początki dekorowania domu przed świętami przypadają Ci do gustu... to tak na start - jutro będę znosiła pudła ze strychu, ponieważ dekoracji mam naprawdę sporo ;-) Dziękuję za odwiedziny i serdeczne słowa pod adresem ogrodu!

Skrzynia 1 (piętra, począwszy od brzegu skrzyni):
- żurawki Brass Lantern
- rozchodniki Purple Emperor
- turzyce Milk Chocolate

Skrzynia 2:
- żurawki Sparkling Burgundy (piękna nazwa!)
- rozchodniki spectabile
- turzyce Prairie Fire lub ostnice
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ulżyło mi! :tan Ja też ubieram choinkę w Wigilię i myślałam, że nikt już tak nie robi. Pachnie w domu potrawami świątecznymi, trwa oczekiwanie na wieczerzę...
My wychodzimy na Wigilię, ale jak wracamy wieczorem jest tak miło...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Też przestrzegam zwyczaju ubierania choinki w Wigilię ;:108
Ozdoby bardzo eleganckie ;:63
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

:wit wieczorkiem u mnie już mrozi szukam rozgrzewki ;:303 ;:303 a u Ciebie zawsze coś na ocieplenie ;:167 znajdę ;:224
ozdoby świąteczne cudne uwielbiam takie detale :D ja zamierzam coś niecoś jutro ozdobić ;:108

Aga stała lista się powiększa
a znalazły się na niej Louise Odier, Aphrodite, Jubilee Celebration, Mary rose, Pastella, Bonica, Queen Elisabeth, Jacques Cartier, Pomponella, Rosenfee, Bad Brinbach, Sebastian kneipp, Jaśmina i co o nich myślisz :?: mi szalenie się podobają ale jest jeszcze wiele do obgadania ale jeszcze mama trochę czasu więc lista się poszerzy ;:224

spokojnej nocy ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko druga skrzynia bardziej mi się podoba, ta pierwsza ma jak dla mnie zbyt jednolite barwy,
a wygooglowałam, że żurawka Brass Lantern to żuraweczka. Ale to jest tylko moje zdanie , wolałabym te bordobrązy złamać czymś :D
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

no to ja jestem galerianka, bo już w połowie listopada kręcę się niespokojnie za dekoracjami świątecznymi :? a choinkę u nas zawsze ubierało się ok. tygodnia przed wigilią i ten zwyczaj też u siebie praktykuję: lubię choinkę i stoi u nas od połowy grudnia do zdochu w okolicach lutego :)

co do skrzyń nie wypowiadam się, bo nie lubię bordowych roślin :oops: Ja bym tam wszystko wymieniła na jasną zieleń i żółcie :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”