Moniko, dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu! Nie zaglądałam jakiś czas do 'wstążeczki', ale domyślam się, że wciąż planujesz nowości/zmiany? Róża
Ilse Krohn Superior jest u mnie w postaci trzech sztuk bodajże od czerwca br. Nie kwitła oszałamiająco, wydając zaledwie kilka kwiatów, ale różom pnącym trzeba dać więcej czasu na rozrośnięcie się. To unikatowa róża, o wspaniałych, nieco kanciastych kwiatach, o subtelnej barwie... polecam ją; ja kupowałam chyba w Rosarium?
Asiu, dzięki za sobotnie odwiedziny... cieszę się, że wieczorna odsłona mojego ogrodu przypadła Ci do gustu!
Justyś, ja żywię identyczne uczucia wobec zimy

Ładna jest przez okno, albo na spacerze w lesie - przemieszczanie się do miasta jest koszmarne! Wracając do tematu ogrodowego, z jeżówkami mam dylemat. Bardzo mi się podobają w innych ogrodach, w różnego rodzaju kompozycjach, różnych odmianach, kolorystyce, natomiast u siebie ich nie widzę, jak i w ogóle wielu bylin! Myślę, że nic na siłę i wszystkiego nie możemy mieć... To, co w jednym ogrodzie wygląda świetnie, w drugim prezentuje się jak przysłowiowy kwiatek przy kożuchu. Chyba zrezygnuję
Pat, małż protestuje przeciwko świetle w ogrodzie? Dlaczego? Uważam - mimo, iż nie często je zapalamy - że jest niezbędne z powodów praktycznych, ale i estetycznych. Może jednak zdołasz go namówić?
CDN...
...a tymczasem pokażę pierwsze akcenty świąteczne (na razie w skali mini), które dziś po południu pojawiły się w domu:

...dama z parasolką pilnuje kawowej świecy...

...skrzydłokwiaty dostały swoją gwiazdkę z nieba...

...inne kwiecieje pilnowane przez zamyślone aniołki...

...na dracenie wyrosły gruszki...

...z drobinkami czekolady!

...podoba mi się to zdobienie świecznika...
A u Was domki już częściowo (a może w całości?) przystrojone?