W.o... Kotach 4cz. (07.2008 - 12.2010)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Re: W.o... Kotach 4cz. (08.07-...)

Post »

Dziękuję Kochani, też uważam,że Mu krzywdy nie zrobiłam.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochana! Na pewno nie zrobiłaś mu krzywdy! Ja mam trzy wykastrowane kocurki i na prawdę nie zauważyłam żeby coś im z tego powodu dolegało.
Podpowiem Ci tylko żebyś kupowała teraz Filipkowi karmę dla kastratów. Unikniesz problemów z nadwagą i urologicznych. Ale to na pewno wiesz sama :lol:
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Dziękuję amba19.
Mam tylko pytanie czy jest też mokry pokarm dla kastratów. Teraz kupowałam Wiskass dla juniorów, czy nadal może to jeść i suchy dla kastratów ?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Wiesz spotkałam się tylko z saszetkami dla kastratów takich droższych firm jak Hills.Moje koty jedzą głównie chrupki. Raz na jakiś czas kupuję im zwykłą puszkę whiskasa ale nie częściej niż 1-2 razy w miesiącu.Ale najlepiej popytaj w swoim sklepie zoologicznym. Ja moje stado karmię puriną. Dla kastratów jest w kilku wersjach i nie jest droga. (12 zł. za 1 kg ) Co nie jest bez znaczenia jak się ma do wykarmienia cztery kociambry, w tym trzy żarłoczne kocury.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Warto zerknąć na skład tych karm i pamiętać, że kot to drapieżnik w jego diecie mięso powinno stanowić podstawę. 4% mięsą i/lub produktów pochodzenia zwierzęcego (a pod tym pojęciem rozumie się skóra, kości, kopyta) to raczej ciut za mało !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Dziękuję Wam Kochane za odpowiedzi. jednak dalej nie wiem czy tym wiskasem mogę jeszcze on ma tak koło 7 miesięcy, więc karma dla dorosłych raczej nie :roll: . A może czasami wiskas a czasami pierś z kurczaka, ryż, wątróbka ?.
Prosze podpowiedzcie jeszcze . ;:180
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56

Post »

Zajrzyj na strony sklepów zoologicznych internetowych - jest tam masa karm dla kotów w określonym wieku, podobnie, jak i dla kotów po kastracji. Oczywiście, urozmaicona dieta jest dla kota dobra, o ile nie powoduje u niego nieprzyjemności związanych z układem pokarmowym, jednak pierś raczej powinna być gotowana, a mięso czerwone/wątróbka - przemrożona ze trzy dni. Whiskasem bym nie karmiła, bo to nie jest karma, tylko wypełniacz - zwróć uwagę na zawartość produktów pochodzenia mięsnego, o których pisała Mała_MI - Whiskas i Kitekat mają ich ok. 4%, podczas gdy jest to zbyt mało, szczególnie dla kota w fazie rozwoju.
Zapraszam do mojego spisu wątków
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Dziękuję Wam Kochane za odpowiedzi. jednak dalej nie wiem czy tym wiskasem mogę jeszcze on ma tak koło 7 miesięcy, więc karma dla dorosłych raczej nie . A może czasami wiskas a czasami pierś z kurczaka, ryż, wątróbka ?.
Prosze podpowiedzcie jeszcze .
Zaprzyjaźnij się z paniami z mięsnego i bierz dla kota różne odpadki i ścinki ( z mięsa a nie z wędlin). Podzielisz na porcje, zamrozisz i masz tanio, wygodnie i kot zadowolony.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Dziękuję za odpowiedzi.
No to zrobię tak,że niech zje te wiskasy co mam w domu ( 5 saszetek ) a potem zacznę kupować wołowinkę, wątróbkę, piersi z kurczaka i może ryż. A czy jakieś warzywka lub owoce dajecie swoim pupilom. Jeśli tak to w jakiej formie ( gotowanie, parzenie).
A jeszcze jedno. Wiem,że pierś należy sparzyć a co z wątróbką i wołowym mięskiem .
Przepraszam,że tyle pytam,ale Wy Kochani macie duże doświadczenie a ja zaczynam i nie chcę zrobić krzywdy mojemu Filipkowi.
Dziękuję za wszystko ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56

Post »

Mięso i wątróbkę, jak pisałam - trzeba przemrozić ze trzy dni w zamrażarce.
Mój kot dostaje jeszcze nieco sera białego, czasem trochę jajka surowego (w zasadzie, jak sama się do niego dorwie) albo ugotowanego, gotowaną marchewkę, dostawała też bób, oczywiście wygotowany. Kupujemy jej też w zoologicznym przysmaki kocie, takie kiełbaski. Poza tym je głównie suche + urozmaicenia.
Zapraszam do mojego spisu wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Dziękuję bardzo :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja daję moim kotom karmę suchą o wysokiej zawartości % mięsa. ponieważ moje kotki mają podwyższone parametry nerkowe surowego mięsa nie podaję za często.

Niemniej jednak gdyby kot nie jadł wysokiej jakości suchej karmy to można mu podawac surowe mięso drobiowe i wołowe, wątróbka to nie za często 9to śmietnik i filtr organizmu!
mozna gotować np udko kurczaka w samej wodzie z odrobiną marchewki, potem w tym rosołku ryż (lub wygodniejsze do przygotowania płatki ryżowe) porcja dla kota to 2/3 mięsa + 1/3 wypełniacza.
suche dobrze jest podawać, bo są tam witaminy, tauryna. Można też kupić pastę z tauryną, jest też w surowej wołowinie.
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
menia
500p
500p

Post »

Jeszcze raz dziękuję Mala_MI i DieSte. Jesteście wielkie . ;:196
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Ja z pytaniem :)
Chciałam się dowiedzieć, czy to normalne, że kot ciągle wchodzi na kolana, przewraca się na plecy do miziania brzucha, chodzi ze mną nawet do toalety i najchętniej wskakuje na kolana.
Śpi w łóżku tylko z mojej strony, jak wraca z dworu to głośno komunikuje i mnie szuka, jak zostawię ją śpiącą to budzi się i pędzi tam gdzie ja jestem, chodzi ze mną koło nogi.
Czy to zależy od rasy kota, czy raczej cechy indywidualne?
Robi to kilka razy dziennie, nie sporadycznie, mój drugi kot jest inny :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

oczywiście, że różne typy zachować są rożne dla różnych kotów. Jeden lubi się przytulać i być ciągle koło człowieka, inny ma go w nosie, byleby micha była pełna. Mam 3 koty i każdy ma inny charakter.
Pozdrawiam, Justyna
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”