Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

;:oj Ale bujne orlikowisko :) Chyba miejsce dopisało i ręka właścicielki "zielona" :)
Śmieszne te papuzie tulipanki. Takie ;:204 nieuczesane ;:306 Truskaweczki piękne! Moje dopiero kwitną :)
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Orlików masz sporo a marudzisz ;:oj ..to nie są długowieczne rośliny niestety i dlatego zapewne tak chętnie się same sieją...U mnie też większość siewek ale co mi tam... Ważne, że kolorowo... ;:224
Krzewuszka Twoja tak obficie zakwita,pewnie gołąbki się przyczyniły...pośrednio... :)
Czas mamy jakby przyśpieszony..truskaweczki już tuż tuż...My zrezygnowaliśmy z ich uprawy bo roboty dużo a pożytku trochę mniej ;:oj ... Jak wnuczki wyrosły to przestało nam się chcieć z nimi bawić...wolę kupić... ;:131 Dzisiaj Zośka znacznie chłodniejsza no ale nie zimna... ;:333
Miłego dnia Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tulipany ładne. U mnie tylko we wspomnieniach I jeszcze badylkach nie wszędzie wycietych . ;:108
Orliki piękne kolorki.

Ciekawy pierwiosnek. Zawsze jakieś masz ciekawostki. Piwonie i irysy teraz będę nas czarowac . ;:215
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To się naplewiłaś ;:306 chwasty nas prześcigają.
Tulipany jeszcze kwitną chyba to są jakieś późne odmiany.
Bardzo dużo kolorków orlików, zbieraj nasionka.
U mnie jedna truskawka jest już czerwona ;:108
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Lucynko widzę i podziwiam maki. ;:oj Ja siałam a żaden nie wyszedł....chyba mnie nie lubią...no nic.
Dziewanny cudne w pięknych kolorach bardzo przyciągają wzrok a tulipany nie gorsze. Ja już zapomniałam jak tulipany wyglądają więc teraz podziwiam u Ciebie.
Truskawkę nadgryzłam ze smakiem i pędzę na inne ogródki.
Wszystkiego dobre. ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Cudownie kwitnie Ci ta krzewuszka, Lucynko https://www.fotosik.pl/zdjecie/b2983bba8fbac83d ;:215
Różnorodność orlików do potęgi. Śliczne kolorki.
Miałam chrapkę na tę białą hostę, ale myślałam, że nieco dłużej jest biała, a tu piszesz, że już się przebarwia na zielono. Warto ją mieć mimo to? Jeszcze jest kilka host, których nie mam, więc na nie sobie często gęsto wciąż lukam.
Ładnie już w ogrodach i tak kolorowo. ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko jeszcze tulipanki kwitną? Wszyscy mają przyspieszoną wegetację a Ty opóźnioną ;:306
Śliczny limonkowy irysek! Truskaweczka jeszcze słonka potrzebuje ;:3 u mnie niestety sucho i malutkie a niektóre zasychają, ale w polu trudno podlewać ;:oj
Życzę miłego i radosnego dnia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Jak to jest, że Ty na małej działce masz warzywnik a ja na swojej ciut większej nie mam ani kawałeczka ;:224 ?? Tak na prawdę nie mam tego roku warzywnika bo miejsce pod niego jest do równania także muszę się usprawiedliwić . Ty za to masz piękne miejsce z pomidorami , sałatami i całą resztą ;:215 . Piękne portrety nam pokazałaś a na lato trzeba poczekać i zobaczymy jakie będzie. Chyba nie ma co snuć domysłów i się niepotrzebnie martwić :wink: . Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kochani, wybaczcie mi coraz to mniejszą aktywność na forum, proszę. ;:cm

Niesamowicie szybko ucieka nam czas do ślubu i wesela syna, młodzi oboje pracują, wobec czego ciężar przygotowań i zapięcia wszystkiego na ostatni guzik spada na nas. Staramy się ogarnąć wszystko, łącznie z działką, ale dni stały się zbyt krótkie, a i wieczory zajmuje nam dopinanie różnych spraw w porozumieniu z młodymi.

Oczywiście byłam dzisiaj na działce, ale dopiero po południu, a i tak deszcz wypędził mnie do domu. Pada. Taki dobry ciepły i delikatny deszczyk. W sumie to dobrze, bo potrzebny już był roślinkom.

Zuziu111 - u mnie część odmianowych orlików przepadła, ale i tak dużo ich żyje i cieszy.
Pomidorki mają się dobrze, zmężniały i nawet podrosły, co mnie ogromnie cieszy!
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Moniczko - moje truskawki też w większości kwitną, nieliczne zawiązują owoce, a tylko ta jedna taka wyrywna. ;:108
Dziękuję w imieniu orlikowiska. Własnym też. ;:196

Maryniu - nie marudzę, tylko żal mi tych, które sobie gdzieś poszły, bo miałam je tylko przez jeden sezon i to z własnego siewu. Te, które postanowiły pozostać, też cieszą. ;:333 Lubię orliki.
Nie zakwitła ani jednym kwiatkiem najstarsza krzewuszka i zupełnie nie wiem, co jest tego powodem. Traktuję wszystkie cztery jednakowo, a jedna okazała się być niewdzięcznicą.
Ja lubię truskawki prosto z krzaczka i najlepiej niemyte, z tego też powodu nie stosuję żadnych chemicznych środków. Myję tylko ubłocone wskutek ulewnego deszczu.
Dziękuję za dobre słowa, bardzo mi to teraz potrzebne. ;:196

Aniu [anabuko] - dziękuję za pochwały pod adresem moich kwiatuchów. ;:196
Piwonie już stoją w blokach startowych i zanim majowa skończy swój spektakl, następne po kolei będą rozwiały pąki.

Dorotko [korzo_m] - całą działkę oczyściłam z chwastów, a dzisiaj już gdzie nie gdzie pokazały się nowe. Ręce opadają. A co to będzie po deszczu i przy moim niedoczasie związanym z przygotowaniami do wesela.... ;:223
Moje tulipany już dzisiaj pogubiły płatki, a nie były to późne odmiany, tylko wyjątkowo późno w tym roku wszystkie u mnie zaczęły kwitnąć.
Nasiona orlików będę zbierała. Muszę do każdego koloru przywiązać wstążeczki w kolorze kwiatków, by nasiona odpowiednio posegregować. Tak np. robiłam z makami.
Zapewne pierwszą truskaweczkę już skonsumowałaś i pewnie kolejne się rumienią i kuszą... ;:218

Elżuniu - aktualnie kwitnące maki mam z sadzonek od śp. sąsiadki. Z własnego siewu mam nieco późniejszą odmianę o kwiatach pojedynczych.
Pięknie dziękuję za miłe słowa pod adresem moich roślinek. ;:196

Beatko [Beaby] - dziękuję, ta krzewuszka w tym roku wyjątkowo się popisała, zawstydzając swoją dużo starszą siostrę, która nie ma ani kawałka kwiatka.
A ja bardzo tę białą hostę lubię. Tym bardziej, że jako jedyna u mnie żyje sobie w pełnym słońcu, bo zapewne tak woli. Miała miejsce w półcieniu, to stała w miejscu i brzydko wyglądała. Zmieniłam miejscówke, a ona natychmiast pokazała całą swoją urodę.
Zwykle nieco dłużej bieleje na rabacie, ta wiosna bardziej przypomina lato, to i ona szybciej się przebarwia, ale dzieje się to stopniowo i bardzo powolutku. Warto ją mieć. ;:333

Marysiu [Maska] - kiedy Twoje tulipany kwitły, ja swoich jeszcze szukałam. :roll: Właśnie tulipany mocno się spóźniły w tym roku. Był czas, gdy sądziłam, że w ogóle ich mieć nie będę.
Mam nadzieję, że dzisiaj i u Ciebie popadało, więc truskaweczki podrosną. ;:63
Dziękuję za dobre życzenia, które odwzajemniam z nawiązką. ;:167 ;:196

Ewelinko - dopracujesz się warzywnika, którego będziemy Ci zazdrościć. Nie od razu Kraków zbudowali.
Do lata piechotą będziemy szli, spacerkiem, bo ono musi być jeszcze piękniejsze niż wiosna, więc po kolei podziwiać będziemy letnie kwitnienia.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Na dobry sen proponuję mały spacerek po mojej działeczce. Malutki, boć i działka malutka.

ObrazekŚniedek baldaszkowaty. Pełno go na całej działce, mimo że co rok staram się go zlikwidować niemal do zera.

ObrazekZawciąg nadmorski.

ObrazekSerduszka białe już przekwitły, różowe dopiero zaczynają. Dziwne...

Mak wschodni pełnokwiatowy z dnia na dzień rozwinął prawie wszystkie pąki.
Obrazek

ObrazekŚliczniutkie te jego kwiatki. Takie delikatne, wiotkie.

Zakwitają kolejno bodziszki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekPierwiosnek storczykowaty z zimowego siewu wprawdzie kwiatkiem wielkości szpilki krawieckiej, ale się pokazał.

ObrazekPiwonia majowa już w pełnym rozkwicie, za chwilę zacznie gubić płatki. W blokach startowych już następne czekają.

Dziękuję za wspólny spacerek i zapraszam jutro na jego kontynuację.
Dobranoc. ;:114
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Lucynko co za wspaniała wiadomość !, Na pewno ceremonia jak i wesele będą udane ;:173
Niby to tylko jeden dzień, a obowiązków jest od groma.
Wiem to z własnego doświadczenia, siostra kilka lat temu brała ślub .
A jak tam Twoje arbuzy ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko wyobrażam sobie co teraz u Was się dzieje - jakie organizacyjne napięcie, bo sama w zeszłym roku miałam ślub syna, którego organizacja leżała praktycznie na moich barkach. A do tego jeszcze dochodzenie do formy po chorobie. Ufff - to było zadanie.

Kwiatuchy urocze, tym razem szczególnie te maki i pełny bodziszek mnie ujęły. ;:215

Pewnie w tym wirze nie zauważyłaś, ale chociaż jesteśmy daleko od siebie, to już mamy pierwszą rzecz zrobioną wspólnie ;:108

14 maja o godz. 22.04 obie jednocześnie wysłałyśmy posta do Twojego wątku :heja
Od tej pory świat już nie jest taki sam :wink: ;:306

Lucynko serdecznie Cię pozdrawiam, życzę zdrówka i powodzenia w tym tak uroczystym rodzinnym przedsięwzięciu. ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Lucynko ogródek nie jest taki malutki, super kwitnienie piwonia majówka u mnie jeszcze śpi, obudziły się drzewiaste i koperkowa.
Przepiękny ten pierwiosnek.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Zawciąg nadmorski gdzieś mi wsiąkł :)
Podziwiam Twoje bodziszki Lucynko. U mnie coś one nie bardzo sobie radzą. Za wyjątkiem tego tradycyjnego różowego.
Ciekawy pierwiosnek :) Pierwszy raz widzę taki  ;:oj
Piwonia ;:167 Uwielbiam je ;:167
Zachwycające roślinki ;:138 ;:138 ;:138
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko dziękuję bardzo za dary, jestem miło zaskoczona ;:196
Wesele syna to rozumiem, że czasu masz mało, rodzina ważniejsza.
Bodziszki śliczne, ja ostatnio dostałam od Marysi kwitnącego na biało.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko te maki to mają taki kolor.
Ciekawy ten bodziszek pełny.
Nie udało mi się zrobić deszczowni ,musiałam stać i podlewać,ale przynajmniej mogłam lepiej przyjrzeć się kwiatkom.
Kokoryczka taka niziutka strasznie mi się rozrasta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”