Wiejski ogród po sezonie cz. 33
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33
Kocham pierwiosnki ,a Twoje są szczególnie piękne , dzięki Marysiu .
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Marysiu. Nie bardzo wiem o co chodzi z tym serduchem
. Może Ty mi wyjaśnisz ? Piękne wspominki
. Udanej niedzieli
+

Ewelinko poczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=7043
- zlotko73
- 100p
- Od: 30 mar 2015, o 17:17
Witaj Marysiu
Ja ostatnio tak się wkurzyłam ,że napisłam do rzecznika praw konsumenta .Resztę załatwił Rzecznik.
Gdybyś potrzebowała w tej kwesti pomocy służę radą.
A wspominkowa wiosna cudna

Ja ostatnio tak się wkurzyłam ,że napisłam do rzecznika praw konsumenta .Resztę załatwił Rzecznik.
Gdybyś potrzebowała w tej kwesti pomocy służę radą.
A wspominkowa wiosna cudna

Pozdrawiam,Danusia
Mój jest ten kawałek ...ogródka, czyli u Danusi
Mój jest ten kawałek ...ogródka, czyli u Danusi
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Marysiu....zapytam o to samo.Iwonka1 pisze:Czy na trzecim zdjęciu od dołu, to są jakieś obrazki?

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Marysiu bardzo piękne wspomnienia
Pierwiosnek jest śliczny
Zdrówka i miłego dnia

Pierwiosnek jest śliczny

Zdrówka i miłego dnia

Pozdrawiam Alicja
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam! niedziela chmurzasta i nieprzyjemna ale i tak gorsze nas czeka wg. prognoz
Anido Marysia mar rozpoznała wiosną, że to właśnie Lady Elegant. Nie wiem czy taka ich uroda czy późno posadziłam ale kwitły ostatnie i długo
Tereniu jak się u Ciebie naoglądałam to zapragnęłam i u siebie koloru
Tak zbierałam nasiona i nawet poszły na akcje, bo to pierwiosnek kandelabrowy zresztą z siewu nasion. U mnie kwitł dopiero na następny rok i dużo rozet rozdałam więc nie wiem czy tylko taki kolor był? Powinnam jeszcze mieć nasiona to dołożę
Tereniu to aronia tak pięknie kwitnie, masz bo jak nie to mogłabym Ci ukopać tylko to trzeba osobiscie
Miłej niedzieli, bo wygląda na domową
Iwonko to są obrazki plamiste rozpoznane tu na FO, a przywędrowały do mnie razem z zakupionym hibiskusem bylinowym. Nie bardzo wiem jak je rozdzielić żeby któregoś nie stracić. Początkowo nawet myślałam, że tak zaczyna kwitnąć hibiskus, bo on późno startuje
i jak przesadzałam hibiskus to z całą bryłą i oczywiście z obrazkami
Arizeme mam kilka lat i ładnie się rozrasta, ma ładne liście kwiaty typowe dla obrazkowatych. Moja odmiana jest chyba najpospolitsza, ale widziałam niektóre o bardzo ładnych kwiatkach i nawet jedną zamawiałam ale przepadła tzn nie wzeszła w ogóle.
Po przekwitnięciu ma ozdobny owocostan
Martusiu chyba dzisiaj zmobilizuję M i podjedziemy do Casto po ziemię. Nie powinna być zamarznięta. Prognozy są niefajne deszcze marznące, śnieg i mróz a ogród łysy ani grama śniegu
Gdyby był śnieg to co innego
Mam już jakiegoś zimowego lenia, a Ty widzę w wirze ozdób świątecznych, musisz mnie nauczyć robić skrzaty, bo śliczne są
Pozdrawiam i mocno całuję 
Elu pierwiosnki dopiero będą, bo posadziłam wiosną kilka nowych odmian i już się nie mogę doczekać na ich kwitnienie
Pozdrawiam
Ewelinko wysłałam Ci wczoraj pw bo czytałam już w pozycji horyzontalnej i niewygodnie było mi pisać coś więcej
Miłej niedzieli 
Danusiu dziękuję za podpowiedź, zaraz się zorientuję jak to zrobić i jak będę miała pytania to napiszę do Ciebie. To jest dobry pomysł
Zuziu to są obrazki plamiste, więcej na ten temat piszę Iwonce
U mnie też paskudna pogoda! szaro i siąpi, woda kapie z drzew
Życzę żeby nie było żadnych gości ani proszonych ani nieproszonych, niech działka śpi nie niepokojona
To suchego dnia chociaż prognozy nie dają nadziei
Alu posiałam tego pierwiosnka z nasion chyba Vilmorinu i czekałam rok na kwiatki, ale nie zawiódł mnie bo to śliczna wysoka roślina. Ma piękny karminowy kolor kwiatków i jest mocnym kolorystycznym akcentem na grządce. Kwitnie dość długo
Trzymaj się cieplutko i dobrego dnia 

Anido Marysia mar rozpoznała wiosną, że to właśnie Lady Elegant. Nie wiem czy taka ich uroda czy późno posadziłam ale kwitły ostatnie i długo

Tereniu jak się u Ciebie naoglądałam to zapragnęłam i u siebie koloru

Tak zbierałam nasiona i nawet poszły na akcje, bo to pierwiosnek kandelabrowy zresztą z siewu nasion. U mnie kwitł dopiero na następny rok i dużo rozet rozdałam więc nie wiem czy tylko taki kolor był? Powinnam jeszcze mieć nasiona to dołożę

Tereniu to aronia tak pięknie kwitnie, masz bo jak nie to mogłabym Ci ukopać tylko to trzeba osobiscie

Miłej niedzieli, bo wygląda na domową

Iwonko to są obrazki plamiste rozpoznane tu na FO, a przywędrowały do mnie razem z zakupionym hibiskusem bylinowym. Nie bardzo wiem jak je rozdzielić żeby któregoś nie stracić. Początkowo nawet myślałam, że tak zaczyna kwitnąć hibiskus, bo on późno startuje

Martusiu chyba dzisiaj zmobilizuję M i podjedziemy do Casto po ziemię. Nie powinna być zamarznięta. Prognozy są niefajne deszcze marznące, śnieg i mróz a ogród łysy ani grama śniegu

Elu pierwiosnki dopiero będą, bo posadziłam wiosną kilka nowych odmian i już się nie mogę doczekać na ich kwitnienie

Ewelinko wysłałam Ci wczoraj pw bo czytałam już w pozycji horyzontalnej i niewygodnie było mi pisać coś więcej

Danusiu dziękuję za podpowiedź, zaraz się zorientuję jak to zrobić i jak będę miała pytania to napiszę do Ciebie. To jest dobry pomysł

Zuziu to są obrazki plamiste, więcej na ten temat piszę Iwonce

Życzę żeby nie było żadnych gości ani proszonych ani nieproszonych, niech działka śpi nie niepokojona

Alu posiałam tego pierwiosnka z nasion chyba Vilmorinu i czekałam rok na kwiatki, ale nie zawiódł mnie bo to śliczna wysoka roślina. Ma piękny karminowy kolor kwiatków i jest mocnym kolorystycznym akcentem na grządce. Kwitnie dość długo

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Marysiu. Dziękuję, teraz już wszystko jasne
. Spokojnej niedzieli Ci życzę
.

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Marysiu
Przyjemnie patrzeć na kwiatuszki, jak za oknem jesienna plucha i wiatr.
Mnie też te pierwiosnki się podobają, z obrazkami wloskimi to dałam sobie spokój, kilka razy wysadzałam z kapersów, nie przyjęły się, aż taki wytrwały ogrodnik to ja nie jestem, żeby kolejny raz próbować
Ja też dziś zakupiłam w casto ziemię, wybór niewielki, nie było mojego ulubionego podłoża do wysiewów, kupiłam takie z początkową dawką startową nawozu, nie wiem, jak rośny będą w nim kiełkować.
Co do pierwiosnków, ja kiedyś wysiewałam późną jesienią do pojemników z ziemią i wynosiłam na balkon, kwitły już w połowie lata.
Pozdrawiam Irena
Przyjemnie patrzeć na kwiatuszki, jak za oknem jesienna plucha i wiatr.

Mnie też te pierwiosnki się podobają, z obrazkami wloskimi to dałam sobie spokój, kilka razy wysadzałam z kapersów, nie przyjęły się, aż taki wytrwały ogrodnik to ja nie jestem, żeby kolejny raz próbować

Ja też dziś zakupiłam w casto ziemię, wybór niewielki, nie było mojego ulubionego podłoża do wysiewów, kupiłam takie z początkową dawką startową nawozu, nie wiem, jak rośny będą w nim kiełkować.
Co do pierwiosnków, ja kiedyś wysiewałam późną jesienią do pojemników z ziemią i wynosiłam na balkon, kwitły już w połowie lata.
Pozdrawiam Irena
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Marysiu nie zamawiałam pierwiosnków na akcji bo nie wiedziałam że to nasionka takich pięknych
gdybyś miała z parę szt. a nawet jeden to dorzuć proszę
Aronię mam ale jeszcze młodziutka
Ależ u mnie brzydka pogoda , ciemno jakby już noc była i co chwilę leje
Bardzo Ci dziękuję i wzajemnie

Aronię mam ale jeszcze młodziutka

Bardzo Ci dziękuję i wzajemnie

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Marysiu dzięki Tobie i u mnie zakwitną w przyszłym sezonie Żywokosty
U mnie pada a dopiero wczoraj myłam okna
Od jutra znów ochłodzenie lecz jeśli ma być zima to niech będzie ze śniegiem a nie tylko z mrozami 

- Maska
- Kontakt:
Ewelinko
wszystkiego dobrego na dzisiaj!
Irenko to są obrazki plamiste, włoskie mają ładniejsze liście i mam, ale raz kępka jest większa a w następnym roku już myślę że zginęły? a one wychodzą 2 listkami
Widać trzeba im stworzyć lepsze warunki
Nie pojechaliśmy po ziemię, wzięłam ziemie z paru kretowisk i zrobiłam parę kopczyków, a poza tym otuliłam piwonie drzewiastą i leycesterię. Może jeszcze jutro nie zasypie i dokupię ziemi.
Bo tak jak piszesz powinno się siać pierwiosnki. ja kupiłam nasiona w zimie (jak wszystkie) i posiałam wstawiając do tunelu, ale posadziłam pod koniec wiosny i kwiaty były na następną. Ten p.kandelabrowy kwitnie u mnie później niż pozostałe
Tereniu tak jak napisałam jak tylko są (a z tego co pamiętam być powinny) na pewno je wyślę. Może nawet dzisiaj poszukam, bo zrobiłam trochę porządku z nasionami i z kwiatkami jest oddzielne pudło
Ja przyjedziesz z Michałem, a Twoja aronia dalej nie będzie kwitła to wykopię Ci jedną z moich, bo moja kwitnie od pierwszego roku tylko oczywiście nie tak obficie
Dobrego tygodnia
Jadziu tylko uważaj na tego co na zdjęciu, bo jest ekspansywny. Nie dość że się rozsiewa, to mimo że rośnie od pstrego kawałek dalej to w jesieni zauważyłam że zaczyna go zapylać i dominować, na razie wyrywałam ale na wiosnę pstrego przesadzę daleko w inne miejsce. Głosuję za taką zimą jak piszesz

Irenko to są obrazki plamiste, włoskie mają ładniejsze liście i mam, ale raz kępka jest większa a w następnym roku już myślę że zginęły? a one wychodzą 2 listkami

Nie pojechaliśmy po ziemię, wzięłam ziemie z paru kretowisk i zrobiłam parę kopczyków, a poza tym otuliłam piwonie drzewiastą i leycesterię. Może jeszcze jutro nie zasypie i dokupię ziemi.
Bo tak jak piszesz powinno się siać pierwiosnki. ja kupiłam nasiona w zimie (jak wszystkie) i posiałam wstawiając do tunelu, ale posadziłam pod koniec wiosny i kwiaty były na następną. Ten p.kandelabrowy kwitnie u mnie później niż pozostałe

Tereniu tak jak napisałam jak tylko są (a z tego co pamiętam być powinny) na pewno je wyślę. Może nawet dzisiaj poszukam, bo zrobiłam trochę porządku z nasionami i z kwiatkami jest oddzielne pudło

Jadziu tylko uważaj na tego co na zdjęciu, bo jest ekspansywny. Nie dość że się rozsiewa, to mimo że rośnie od pstrego kawałek dalej to w jesieni zauważyłam że zaczyna go zapylać i dominować, na razie wyrywałam ale na wiosnę pstrego przesadzę daleko w inne miejsce. Głosuję za taką zimą jak piszesz

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marysiu - aż strach to czytać, że nadal masz kłopoty przez tych "szambistów"
Te śliczne kwiaty wspominkowe powodują uśmiech i w oczach i na serduchu.

Te śliczne kwiaty wspominkowe powodują uśmiech i w oczach i na serduchu.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chwilę mnie nie było, a tu tyle nowych wieści!

Przede wszystkim mocno zaniepokoiła mnie ciągle nie rozwiązana sprawa owego spartaczonego szamba.

Zrób, jak poradziła Ci Danusia, bo jeśli już. to tu tylko ta instytucja może pomóc. Sądy kosztują i sprawy cywilne trwają bardzo długo, a tobie sprawne szambo potrzebne.
Mój płocki syn ma innego rodzaju, ale też praktycznie nierozwiązywalną sprawę. Mianowicie kupił auto. Po niecałym roku okazało się, że kradzież tego seata zgłosił jakiś Hiszpan. Policja do wyjaśnienia pozwoliła synowi użytkować samochód. Użytkował trzy lata jak swój, tylko sprzedać nie mógł. W październiku dostał pismo z prokuratury z informacją, że auto zostanie zabrane. Kupił więc sobie nowy samochód i zgłosił gotowość oddania poprzedniego. I co? Auto nie jego, ale zabrać nie chce ani Policja, ani prokuratura i jeszcze musiał wyłożyć kasę na OC, bo gdyby tego nie zrobił, zapłaciłby karę z odsetkami. Za nieswoje auto!
Nikt nie potrafi mu wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje. Pytał na Policji, w prokuraturze, w kancelarii adwokackiej, napisał do odpowiedniego działu Rzecznika Praw Konsumenta i dalej jest w głębokiej d..... A! Od tego ostatniego urzędu ciągle nie otrzymał odpowiedzi, już trzy tygodnie.

Wybacz ten przydługi elaborat, ale tak mi się skojarzyło z Twoim problemem.

Życzę Ci szybkiego rozwiązania sprawy i spokoju wewnętrznego.

- Maska
- Kontakt:
Bea to już stara śpiewka, a ja staram się wychodzić do ogrodu inną drogą
Niestety gmina funduje sobie coraz piękniejsze otoczenie budynku, choinki, cuda wianki a o skanalizowaniu ostatniej wsi cisza! Musimy wybrać wójta z B. wtedy może coś się zmieni
Ten doszedł do swojej wsi i na resztę się wypiął.
Lepiej już żyć wiosną
Witaj Lucynko
rzeczywiście to jakiś absurd
życzę synowi rozwiązania problemu 
U mnie to nie nowość to absolutna klasyka trwa już tak dawno, że nie pamiętam jak wyglądała grządka przed oknem. Tylko Iwonka (chyba) zapytała co słychać no i sprawa trafiła na pierwsze strony gazet
Szambo jest sprawne, tylko zmniejszyło swoją pojemność i mam wyrwę w glinie
Dojrzewam
oczywiście do opisania sprawy
Dziękuję i dobrego tygodnia

Niestety gmina funduje sobie coraz piękniejsze otoczenie budynku, choinki, cuda wianki a o skanalizowaniu ostatniej wsi cisza! Musimy wybrać wójta z B. wtedy może coś się zmieni

Lepiej już żyć wiosną

Witaj Lucynko

U mnie to nie nowość to absolutna klasyka trwa już tak dawno, że nie pamiętam jak wyglądała grządka przed oknem. Tylko Iwonka (chyba) zapytała co słychać no i sprawa trafiła na pierwsze strony gazet

Szambo jest sprawne, tylko zmniejszyło swoją pojemność i mam wyrwę w glinie

Dojrzewam

Dziękuję i dobrego tygodnia