Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Post »

Kocham pierwiosnki ,a Twoje są szczególnie piękne , dzięki Marysiu .
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu. Nie bardzo wiem o co chodzi z tym serduchem :oops: . Może Ty mi wyjaśnisz ? Piękne wspominki ;:138 . Udanej niedzieli :wit +
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17

Post »

Witaj Marysiu :wit
Ja ostatnio tak się wkurzyłam ,że napisłam do rzecznika praw konsumenta .Resztę załatwił Rzecznik.
Gdybyś potrzebowała w tej kwesti pomocy służę radą.
A wspominkowa wiosna cudna :)
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Iwonka1 pisze:Czy na trzecim zdjęciu od dołu, to są jakieś obrazki?
Marysiu....zapytam o to samo. :D Mnie przypominają calle, kształt liści..kwiatów także. Jednak jakieś inne. ;:oj . U mnie deszczowo a chciałam dziś na działeczkę zajrzeć, obchód zrobić. Teraz to inny obchód to nie taki jak latem co nowego wyrosło. :;230 . Teraz czy nieproszonych gości nie było. ;:173 . Pozdrawiam. ;:128
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu bardzo piękne wspomnienia ;:333
Pierwiosnek jest śliczny ;:333
Zdrówka i miłego dnia ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam! niedziela chmurzasta i nieprzyjemna ale i tak gorsze nas czeka wg. prognoz ;:oj

Anido Marysia mar rozpoznała wiosną, że to właśnie Lady Elegant. Nie wiem czy taka ich uroda czy późno posadziłam ale kwitły ostatnie i długo :D

Tereniu jak się u Ciebie naoglądałam to zapragnęłam i u siebie koloru Obrazek
Tak zbierałam nasiona i nawet poszły na akcje, bo to pierwiosnek kandelabrowy zresztą z siewu nasion. U mnie kwitł dopiero na następny rok i dużo rozet rozdałam więc nie wiem czy tylko taki kolor był? Powinnam jeszcze mieć nasiona to dołożę ;:215
Tereniu to aronia tak pięknie kwitnie, masz bo jak nie to mogłabym Ci ukopać tylko to trzeba osobiscie :D
Miłej niedzieli, bo wygląda na domowąObrazek

Iwonko to są obrazki plamiste rozpoznane tu na FO, a przywędrowały do mnie razem z zakupionym hibiskusem bylinowym. Nie bardzo wiem jak je rozdzielić żeby któregoś nie stracić. Początkowo nawet myślałam, że tak zaczyna kwitnąć hibiskus, bo on późno startuje ;:306 i jak przesadzałam hibiskus to z całą bryłą i oczywiście z obrazkami ;:306 Arizeme mam kilka lat i ładnie się rozrasta, ma ładne liście kwiaty typowe dla obrazkowatych. Moja odmiana jest chyba najpospolitsza, ale widziałam niektóre o bardzo ładnych kwiatkach i nawet jedną zamawiałam ale przepadła tzn nie wzeszła w ogóle. ;:oj Po przekwitnięciu ma ozdobny owocostan :D

Martusiu chyba dzisiaj zmobilizuję M i podjedziemy do Casto po ziemię. Nie powinna być zamarznięta. Prognozy są niefajne deszcze marznące, śnieg i mróz a ogród łysy ani grama śniegu ;:222 Gdyby był śnieg to co innego :wink: Mam już jakiegoś zimowego lenia, a Ty widzę w wirze ozdób świątecznych, musisz mnie nauczyć robić skrzaty, bo śliczne są ;:180 Pozdrawiam i mocno całuję Obrazek

Elu pierwiosnki dopiero będą, bo posadziłam wiosną kilka nowych odmian i już się nie mogę doczekać na ich kwitnienie :tan Pozdrawiam Obrazek

Ewelinko wysłałam Ci wczoraj pw bo czytałam już w pozycji horyzontalnej i niewygodnie było mi pisać coś więcej :D Miłej niedzieli Obrazek

Danusiu dziękuję za podpowiedź, zaraz się zorientuję jak to zrobić i jak będę miała pytania to napiszę do Ciebie. To jest dobry pomysł Obrazek

Zuziu to są obrazki plamiste, więcej na ten temat piszę Iwonce :D U mnie też paskudna pogoda! szaro i siąpi, woda kapie z drzew ;:202
Życzę żeby nie było żadnych gości ani proszonych ani nieproszonych, niech działka śpi nie niepokojona ;:215 To suchego dnia chociaż prognozy nie dają nadziei ;:185

Alu posiałam tego pierwiosnka z nasion chyba Vilmorinu i czekałam rok na kwiatki, ale nie zawiódł mnie bo to śliczna wysoka roślina. Ma piękny karminowy kolor kwiatków i jest mocnym kolorystycznym akcentem na grządce. Kwitnie dość długo ;:215 Trzymaj się cieplutko i dobrego dnia Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu. Dziękuję, teraz już wszystko jasne ;:333 . Spokojnej niedzieli Ci życzę ;:196.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu
Przyjemnie patrzeć na kwiatuszki, jak za oknem jesienna plucha i wiatr. :D
Mnie też te pierwiosnki się podobają, z obrazkami wloskimi to dałam sobie spokój, kilka razy wysadzałam z kapersów, nie przyjęły się, aż taki wytrwały ogrodnik to ja nie jestem, żeby kolejny raz próbować ;:185

Ja też dziś zakupiłam w casto ziemię, wybór niewielki, nie było mojego ulubionego podłoża do wysiewów, kupiłam takie z początkową dawką startową nawozu, nie wiem, jak rośny będą w nim kiełkować.
Co do pierwiosnków, ja kiedyś wysiewałam późną jesienią do pojemników z ziemią i wynosiłam na balkon, kwitły już w połowie lata.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu nie zamawiałam pierwiosnków na akcji bo nie wiedziałam że to nasionka takich pięknych :D gdybyś miała z parę szt. a nawet jeden to dorzuć proszę ;:180
Aronię mam ale jeszcze młodziutka :D Ależ u mnie brzydka pogoda , ciemno jakby już noc była i co chwilę leje :(
Bardzo Ci dziękuję i wzajemnie ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu dzięki Tobie i u mnie zakwitną w przyszłym sezonie Żywokosty ;:196 U mnie pada a dopiero wczoraj myłam okna ;:222 Od jutra znów ochłodzenie lecz jeśli ma być zima to niech będzie ze śniegiem a nie tylko z mrozami ;:222
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewelinko ;:4 wszystkiego dobrego na dzisiaj!

Irenko to są obrazki plamiste, włoskie mają ładniejsze liście i mam, ale raz kępka jest większa a w następnym roku już myślę że zginęły? a one wychodzą 2 listkami ;:306 Widać trzeba im stworzyć lepsze warunki :D
Nie pojechaliśmy po ziemię, wzięłam ziemie z paru kretowisk i zrobiłam parę kopczyków, a poza tym otuliłam piwonie drzewiastą i leycesterię. Może jeszcze jutro nie zasypie i dokupię ziemi.
Bo tak jak piszesz powinno się siać pierwiosnki. ja kupiłam nasiona w zimie (jak wszystkie) i posiałam wstawiając do tunelu, ale posadziłam pod koniec wiosny i kwiaty były na następną. Ten p.kandelabrowy kwitnie u mnie później niż pozostałe :D

Tereniu tak jak napisałam jak tylko są (a z tego co pamiętam być powinny) na pewno je wyślę. Może nawet dzisiaj poszukam, bo zrobiłam trochę porządku z nasionami i z kwiatkami jest oddzielne pudło :D Ja przyjedziesz z Michałem, a Twoja aronia dalej nie będzie kwitła to wykopię Ci jedną z moich, bo moja kwitnie od pierwszego roku tylko oczywiście nie tak obficie ;:215 Dobrego tygodnia ;:196

Jadziu tylko uważaj na tego co na zdjęciu, bo jest ekspansywny. Nie dość że się rozsiewa, to mimo że rośnie od pstrego kawałek dalej to w jesieni zauważyłam że zaczyna go zapylać i dominować, na razie wyrywałam ale na wiosnę pstrego przesadzę daleko w inne miejsce. Głosuję za taką zimą jak piszesz ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - aż strach to czytać, że nadal masz kłopoty przez tych "szambistów" ;:196 ;:168
Te śliczne kwiaty wspominkowe powodują uśmiech i w oczach i na serduchu. ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj, Marysiu! ;:196
Chwilę mnie nie było, a tu tyle nowych wieści! :roll:
Przede wszystkim mocno zaniepokoiła mnie ciągle nie rozwiązana sprawa owego spartaczonego szamba. ;:oj
Zrób, jak poradziła Ci Danusia, bo jeśli już. to tu tylko ta instytucja może pomóc. Sądy kosztują i sprawy cywilne trwają bardzo długo, a tobie sprawne szambo potrzebne.
Mój płocki syn ma innego rodzaju, ale też praktycznie nierozwiązywalną sprawę. Mianowicie kupił auto. Po niecałym roku okazało się, że kradzież tego seata zgłosił jakiś Hiszpan. Policja do wyjaśnienia pozwoliła synowi użytkować samochód. Użytkował trzy lata jak swój, tylko sprzedać nie mógł. W październiku dostał pismo z prokuratury z informacją, że auto zostanie zabrane. Kupił więc sobie nowy samochód i zgłosił gotowość oddania poprzedniego. I co? Auto nie jego, ale zabrać nie chce ani Policja, ani prokuratura i jeszcze musiał wyłożyć kasę na OC, bo gdyby tego nie zrobił, zapłaciłby karę z odsetkami. Za nieswoje auto!
Nikt nie potrafi mu wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje. Pytał na Policji, w prokuraturze, w kancelarii adwokackiej, napisał do odpowiedniego działu Rzecznika Praw Konsumenta i dalej jest w głębokiej d..... A! Od tego ostatniego urzędu ciągle nie otrzymał odpowiedzi, już trzy tygodnie. ;:145 ;:145
Wybacz ten przydługi elaborat, ale tak mi się skojarzyło z Twoim problemem. ;:108

Życzę Ci szybkiego rozwiązania sprawy i spokoju wewnętrznego. ;:97 ;:97 ;:97
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea to już stara śpiewka, a ja staram się wychodzić do ogrodu inną drogą :wink:
Niestety gmina funduje sobie coraz piękniejsze otoczenie budynku, choinki, cuda wianki a o skanalizowaniu ostatniej wsi cisza! Musimy wybrać wójta z B. wtedy może coś się zmieni ;:223 Ten doszedł do swojej wsi i na resztę się wypiął. :wink:
Lepiej już żyć wiosną ;:168

Witaj Lucynko ;:168 rzeczywiście to jakiś absurd ;:oj życzę synowi rozwiązania problemu ;:224
U mnie to nie nowość to absolutna klasyka trwa już tak dawno, że nie pamiętam jak wyglądała grządka przed oknem. Tylko Iwonka (chyba) zapytała co słychać no i sprawa trafiła na pierwsze strony gazet ;:306
Szambo jest sprawne, tylko zmniejszyło swoją pojemność i mam wyrwę w glinie ;:202
Dojrzewam :wink: oczywiście do opisania sprawy ;:306
Dziękuję i dobrego tygodnia ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”