Pod Puszczą cz-1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pod Puszczą cz-1

Post »

No i widać jesień u Ciebie! jeszcze parę dni temu u wszystkich pojawiały się wpisy, że nie widać jesieni a tu masz :!: wprosiła się szybko do nas!
Dzisiaj jeszcze u mnie przymroziło i pewnie nie tylko u mnie to też zmieni wizerunek ogrodów :wink:
Marcinki niewątpliwie przytnę i sprawdzę jak to u mnie będzie. Kiedyś w porządnych programach ogrodniczych radzili nawet przycinanie hortensji bukietowych dwukrotnie, cięłam ale nie powiem żeby mnie to zachwyciło. Miłego weekendu Elu ;:168
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu ,gdyby nie przymrozek jeszcze by kwitł!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zenia pisze:Elu..przyznam szczerze że bardziej podobają mi się niskie marcinki. ;:oj . Wysokie nie za bardzo, za wysokość. :;230 . W przyszłym wedle twojej rady skrócę je o połowę. ;:173
Zgodzę się całkowicie z Zenią. Wysokie marcinki wyglądają najczęściej jak wiechcie na brzydkich nogach. Ja zdecydowanie wolę chryzantemy, i to z tych niższych odmian.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Brawo za taką różnorodność i obfitość astrów ;:63
Usychanie dolnych liści jest wynikiem niedoboru wody u astrów, za którym pojawia się mączniak. Astry nowobelgijskie i krzaczaste (dumosus) to bardzo wilgociolubne byliny :idea:
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witam Wszystkich serdecznie . :wit

W sobotę byłam w ogrodzie ale bardzo krótko bo około 4 godzin . Posadziłam jeżówki , trochę cebul żonkili i posprzątałam zagony po pomidorkach . Pozwoliłam sobie na spacer po ogrodzie ,obejrzałam spokojnie kondycję wszystkich roślin ,zrobiłam adekwatne zapiski i powrót .Zapomniałam zabrać aparatu ,więc zdjęć niestety brak .Ostatnie dni to sporo różnych obowiązków domowych i mało czasu na spotkania na forum .Zimą będzie go zapewne więcej .

Zeniu Kochana , tnij , nie żałuj sobie bo i tak zakwitną na czas .

Iwonko , założyłam czapeczki na nasiona żeby mi nie wyfruneły ,więc wyglądają jak opatulone ale właśnie je pozbierałam .

Marysiu , jesień zagościła na dobre ,troszkę przymroziło a teraz wiatr pozwiewa wszystkie liście żebyśmy mogli je posprzątać.

Bożenko , i tak bardzo się cieszę że sie przyjeły bo to moje pierwsze powojniki w ogrodzie więc dbam o nie szczególnie , widać że dane ze szczerego serca .Dzięki ;:196

Wandeczko , chryzantemki też jesienne pięknotki ,ale nie dają tak dużych kolorystycznych plam w ogrodzie jak astry , zresztą i jedne i drugie cieszą nasze oczy a to jest najważniejsze . ;:167

Florianie , mączniak pojawia się najczęściej z nadmiaru wilgoci ,wysokiej temperatury w dzień a niskiej w nocy ,oraz braku przewiewu a dolne liście na wysokich odmianach zawsze mniej lub więcej będą usychały .Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Elu troszkę przymroziło, ale gwoździkom nic z tego, pięknie sobie kwitną ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elu gdzie Ty masz te liście, czyściutko jak w salonie ;:168 gwoździki Iwonko są ze stali i nic je nie rusza...i teraz kwitną ;:oj
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no właśnie Marysiu, nie pomyślałam o tym ;:306
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Dobre pytanie, Elu a gdzie są liście. U mnie zatrzęsienie, miałam grabić, ale tak wiało , że bez sensu. W niedzielę po 17 przestało, ale jak spojrzałam ile Leoś ma jeszcze liści, ile siostry Lipy mają liści to dałam sobie spokój. Fajny pomysł z tym cięciem marcinków, moje wielkoludy wywaliłam pod płot, ale w przyszłym roku będę cięła, będą niższe , zgrabniejsze. Chryzantemy większość wymarzła, a reszta nie zdąży rozkwitnąć. Nie sadzę na razie, dopóki nie zrobię zacisznego miejsca dla nich.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Elu...no i bardzo fajnie z tym spacerkiem po ogrodzie, nareszcie bo nigdy na niego nie ma czasu. ;:306 . Kiedyś myślałam że ogród to równoznaczne z odpoczynkiem. :;230 . U mnie liści mało bo i mało liściastych. ;:108 . Trochę od sąsiada naleci, na razie nie jeżdżę to nie wiem. ;:128
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Dobry Wieczór

Iwonko , moje gwożdziki to gwóżdz programu w ogrodzie razem z marcinkami ,a że stalowe to można na nie liczyć :;230

Marysiu , no ,może nie będzie tyle co u Ciebie ,ale dębowych nawieje na sto procent o ile powieje od zachodu .Na razie mam luzik od liści , chociaż chętnie je zagrabiam gdzie tylko mogę .

Dorotko , jak wszystkie oblecą , to poproś córcie o pomoc , dzieciaki chętnie grabią liście ,bo to fajna zabawa .U Ciebie będzie tego duuuuuuuuuuuużżżżżżżżżżoooooooooo , wal wszystko na kompost ,ale zostaw odrobinę na rabarach pod krzewami i bylinami jako kryjówki dla biedronek i innych owadów .

Zeniu ,czyli u Ciebie tak jak u mnie ,brak jesiennego listowia , szkoda ,ja tak lubię grabić . ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu.. bardzo ładne chryzantemy u ciebie kwitną. ;:215 . Szkoda że ty podobnie jak ja mało możemy je podziwiać, mimo to piszę się na nie na wiosnę. ;:oj . Przecież od czasu do czasu także na działkę zaglądam i także chcę kolorki. ;:306
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Elu pozdrowienia z Holandii :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A co to za oryginalne wrzosy na tych zdjęciach u góry? Białe z takim różowym ogonkiem? Czy to dwie odmiany posadzone razem, czy po prostu są dwukolorowe?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie Elu, ja na wszystkich rabatach liście zostawiam do wiosny, zresztą nie wszystkie kwiaty przekwitłe ścinam, raczej takie porządki wielkie to robię zawsze wiosną, bo na zimę rośliny mają jakąś ochronę dzięki temu ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”