Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

Dobrze, że następne rośliny w drodze, utrzymuję bowiem dalej że jest u Ciebie pusto, wciąż pusto. :lol:

Ale... Stwierdzić trzeba, że jesteś na dobrej drodze do dobrej kolekcji porządnych roślin. Czyli - tak trzymaj! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

brombiel pisze:Jeszcze tylko w drodze 3 czy 4 hoje...i jesienią kilka Epi ma dojechać...i już wszystko ;:215
Na ten sezon ma się rozumieć? ;:306

To kiedy te epies maja zaczać kwitnać - w przyszłym roku, czy za dwa?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

W tych wiszących piętrusach jeszcze luzy ,a można dołożyć pięterko ;:306
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga, cieszę się, że znalazły nowy, lepszy dom. U mnie nie miałyby takich luksusów. :wink:
Czy ta sulka ma jakieś oznaczenie, kwiat jest piękny. Przyznam się, że wczoraj popełniłam zamówienie na kilka i już nie mogę się doczekać przyszłorocznego kwitnienia. :;230
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga - wydaje mi się/jestem pewna, że te hoje kupiłyśmy u tego samego sprzedawcy, który pod dwoma adresami wystawia bardzo wiele różnych roślin pokojowych - ma m.in. właśnie te hoje (innych hoja nie wystawia), moje wyglądają identycznie (błękitne lub seledynowe doniczki, pokrój) - a zapakowane tak, ze też się naszarpałam :? Ja dostałam je niestety z niepożądanym gratisem: przędziorki i ziemiórki :evil: Przyjrzyj się uważnie i koniecznie wymień podłoże (jest tam zwykła ziemia ogrodowa, na dole doniczek - styropian) - jeśli na liściach H. multiflora są drobne, brązowe zmiany - popatrz czy coś mikro tam nie łazi...to samo H. carnosa 'Variegata' (moja była bardzo przesuszona, liście cieniutkie - Twoja wygląda lepiej)!
Ja zaniepokoiłam się zaraz po odpakowaniu (jeszcze raz :?, ale chyba inaczej się nie da zabezpieczyć takich większych roślin) i oczywiście wypatrzyłam kilka przędziorków, a przy przesadzeniu - te drugie...cena była przystępna, ale rośliny kiepsko pielęgnowane.
Uważaj! Konieczny oprysk!
A wiesz, że H. kerrii z listka nie podejmie wzrostu?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Oj, Dziewczyny, chyba też wiem, od kogo je macie, bo kiedyś patrzyłam i patrzyłam, ale się szczęśliwie nie zdecydowałam. Nie, żebym cieszyła się z Twoich, Beatko, niepożądanych gości, ale tak jakoś potwierdziłam sobie w duchu ... :D Życzę oczywiście powodzenia w walce, a Agnieszce by nie miała tego problemu. Lepiej kupować od pewnych osób, bo na All jest też takich trochę - nie mówiąc o Forum. Natomiast roślinki od Kasi polecam w stu procentach i gratuluję takich nabytków! :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Dziewczyny, nie chcę nikogo usprawiedliwiać, ale w okresie letnim dość łatwo o lokatorów, bo nieproszeni przez otwarte okno włażą. :evil: Renomowani sprzedawcy, choćby wspomniany w wątku Kingi (crazydaisy) - Gommer, wysyła z bandą przędziorków. Agę uprzedziłam, że podgryzione przez ślimaki, a Żanetce dziękuję za komplement. ;:196
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

hen_s pisze:Dobrze, że następne rośliny w drodze, utrzymuję bowiem dalej że jest u Ciebie pusto, wciąż pusto. :lol:

Ale... Stwierdzić trzeba, że jesteś na dobrej drodze do dobrej kolekcji porządnych roślin. Czyli - tak trzymaj! ;:333
Henryku jesteś niezrównany...mieszkałabym w dżungli i też miałabym pusto :;230 :;230 ale fakt trochę miejsca jeszcze jest...
onectica pisze:
brombiel pisze:Jeszcze tylko w drodze 3 czy 4 hoje...i jesienią kilka Epi ma dojechać...i już wszystko ;:215
Na ten sezon ma się rozumieć? ;:306
Jasne że na ten sezon ;:224
onectica pisze: To kiedy te epies maja zaczać kwitnać - w przyszłym roku, czy za dwa?
One wszystkie są w tym samym wieku co moje...antek chyba tylko starszy, albo tak wyrósł czyli do trzech lat trzeba czekać...jeśli nie mam racji niech Kasia mnie poprawi ...
aleksanderk pisze:W tych wiszących piętrusach jeszcze luzy ,a można dołożyć pięterko ;:306
Dokładnie, właśnie dla tego zależało mi by piętrusy zawiesić ;:333
kubasia pisze:Aga, cieszę się, że znalazły nowy, lepszy dom. U mnie nie miałyby takich luksusów. :wink:
Czy ta sulka ma jakieś oznaczenie, kwiat jest piękny. Przyznam się, że wczoraj popełniłam zamówienie na kilka i już nie mogę się doczekać przyszłorocznego kwitnienia. :;230
Kasiu bardzo dziękuję, są pięknie prowadzone i mają śliczne korzenie...nie powinny mieć problemu z aklimatyzacją...wiszą sobie w oknie, mają piękne słoneczko...i niektóre puszczają dzieci od korzeni :;230
Sulka niestety nie ma dokładnej nazwy...kupiłam ją w Brnie na wystawie w tym roku jedyny napis jaki widniał to Sulkorebutia sv...tylko tyle. Kupiłam ją dla kwiatka bo na wystawie też kwitła i niedało się jej niezauważyć.
bebos pisze:Aga - wydaje mi się/jestem pewna, że te hoje kupiłyśmy u tego samego sprzedawcy /.../
Uważaj! Konieczny oprysk!
A wiesz, że H. kerrii z listka nie podejmie wzrostu?
Jej toś mnie wystraszyła zaraz posprawdzam i opryskam nawet jak nic nie znajdę (oby tak było)...ja kupiłam u roslinomania...ponieważ kurier w piątek nie trafił do mnie to hoye w paczce wróciły do rozdzielni ...trzy dni dodatkowo przeleżały w paczce i bałam się o ich stan...okazało się że wszystko jest ok, nic im się nie stało...czy można zrobić im oprysk chemią dla kaktusów?
H. kerri nie puści witki?...ten listek jest ukorzeniony sprawdzałam, włożony z kawałkiem badylka...mówisz że nie puści witki z ziemi?...niech stoi... ;:185
piasek pustyni pisze:Oj, Dziewczyny, chyba też wiem, od kogo je macie, bo kiedyś patrzyłam i patrzyłam, ale się szczęśliwie nie zdecydowałam. Nie, żebym cieszyła się z Twoich, Beatko, niepożądanych gości, ale tak jakoś potwierdziłam sobie w duchu ... :D Życzę oczywiście powodzenia w walce, a Agnieszce by nie miała tego problemu. Lepiej kupować od pewnych osób, bo na All jest też takich trochę - nie mówiąc o Forum. Natomiast roślinki od Kasi polecam w stu procentach i gratuluję takich nabytków! :D
No tak ale ja tak bardzo chciałam mieć te statki ;:306
kubasia pisze:Dziewczyny, nie chcę nikogo usprawiedliwiać, ale w okresie letnim dość łatwo o lokatorów, bo nieproszeni przez otwarte okno włażą. :evil: Renomowani sprzedawcy, choćby wspomniany w wątku Kingi (crazydaisy) - Gommer, wysyła z bandą przędziorków. Agę uprzedziłam, że podgryzione przez ślimaki, a Żanetce dziękuję za komplement. ;:196
To fakt o lokatorów łatwo...za to ciężko jest się ich pozbyć ;:202 a ślimakom niech w gardle stanie ;:172
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, to to samo źródło. Ja spryskałam i podlałam Bi58. Czymkolwiek spryskasz - obserwuj je potem - przędziorki początkowo łatwo przeoczyć, ale ziemiórki jak zaczną latać po domu, to dosłownie "między zęby wchodzą" i do każdej innej doniczki też...
Też się skusiłam na te "rakiety", a reszta to już na doczepkę. U mnie już jeden kwiatostan H. multiflora przekwitł, ale natychmiast zaczęły rozwijać się dwa kolejne. Wydaje się, ze to bardzo "przyjazna" hoja o boskim zapachu i kosmicznych kwiatach. Nie wiem jak dotąd mogłam bez nie j żyć :wink:
Co do ukorzenionego listka H. kerrii - hojarze w wątkach piszą, że jeśli nie ukorzeniono kawałka pędu z węzłem - a tak zwykle się robi w przypadku tych "serduszek" w produkcji masowej m.in. na walentynki - taki listek może żyć latami, ale pęd nie wyrośnie, podobnie jak np. u szeflery itp. Może Ty masz jednak ukorzenioną z węzła?
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko to dobrze że mnie uświadomiłaś, wszysko przejrzałam i raczej jest ok...ale jutro i tak muszę dokupić podłoża bo jeszcze cztery hoje idą i to z gołymi korzonkami, więc i tym wymienię ziemię, spryskam i podleję...zaszkodzić nie zaszkodzi, a zabezpieczy i uchroni mam nadzieję ;:14
Przy okazji dokładnie sprawdzę serduszko...niech będzie z węzłem proszę ;:173 i niech me roślinki będą zdrowe bez dodatkowych lokatorów :roll:
Dziękuję Beatko piwko w ten upalny wieczór należy się jak nic ;:136
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio było hojowo to dziś będzie sulkowo :wit

Miejsce akcji: moje okno kaktusowe
Czas akcji: dziś godz. 20.12
Cel: uchylenie okna
Zdarzenie: totalne zaskoczenie... ;:oj

Ostatnio zajęta byłam Epi i Hojami...całkowicie zapomniałam że Sulkorebutia ma jeszcze jeden pączek który wolniej ale rośnie. Dziś wieczorem gdy otwierałam okno sulka bardzo konkretnie przypomniała mi o sobie. Z powodu gorąca nie doczekała soboty i już dziś zakwitła, ale wyobraźcie sobie że tym razem kwiat dłużej wytrzymał. Oto jego zdjęcia zrobione dokładnie o 20.12 ....

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Korzystając z okazji sprawdziłam też Stenocactusa phyllacanthus ...pączek bardzo powoli ale rośnie ;:65

Obrazek

I mała zbiorówka...

Obrazek
;:215
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Agnieszko, z tego samego źródła brałyśmy ep.Moja lista zaginęła,może masz nr 10, 15, 17, 18, 21 i mi podpowiesz.
Agata
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście że powiem...

10 - Jennifer Ann
15 - Royal Rose
17 - Show Boat
18 - Soft Lights
21 - Vulkan

niech Ci zdrowo rosną i cieszą oko ;:138
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Dzięki, niestety dwa przyszły bez numerków będą zagadką :D
Rosną jak szalone, dobrze im na słoneczku i dworze. Polubiły moja mieszankę ziemi dla nich, a ich nie rozpieszczam pod tym względem.
Agata
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Sporo fajnych nowości. Widzę, że stworzyłaś już niezłą epikaktusową kolekcję, a i kolejne będą. Super. :) Hoje też fajne. ;:108
Mateusz
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”