Wszystko o pomidorach cz. 8
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Ciachnij i wsadź w ziemię będzie kolejny krzak 

- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na większości moich krzaków przeważają staśmione kwiaty, ogromne są. We wcześniejszych sezonach też bywały ale nie w tak przeważającej ilości.
Co jest tego przyczyną? Obrywać je nawet gdy nie widać innych pąków?
Co jest tego przyczyną? Obrywać je nawet gdy nie widać innych pąków?
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niektóre odmiany mają wszystkie kwiaty duże jak staśmione.
Nie obrywaj dużych pączków jak nie masz innych. Nawet ze staśmionego kwiatka owoc pomidora wyrośnie.
Nie obrywaj dużych pączków jak nie masz innych. Nawet ze staśmionego kwiatka owoc pomidora wyrośnie.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Nertu - u mnie wystarczyło kilka dni upałów że nie pilnowałam i też nie wiadomo skąd mam malinowy 3- pędowy. Cieszę się że zadałaś to pytanie
Ja miałam wyrzucić a tak to będę miała 2 pomidorki więcej 

Magda - pilna uczennica Matki Natury
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Otrzymałam z akcji nasiona pomidora Brads. Wysadziłam 1 krzak pod folią. Wszystkie inne kwitną i wiążą znakomicie. Ten ma po 2-3 kwiaty w gronie, a zawiązuje się 1 lub wcale. Czy ktoś kto miał lub ma tego pomidorka mógłby mi odpowiedzieć, jak zachowywał się u niego?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Mam go w gruncie i też stroi fochy bo wcale nie wiąże owoców.
Stoi taki wysoki, z klapniętymi liściami i nic z niego nie ma, coś mu nie pasuje, może pogoda albo ziemia. Obok niego rośnie Król Syberii i wiąże już 2 grono - a ten się leni.
Stoi taki wysoki, z klapniętymi liściami i nic z niego nie ma, coś mu nie pasuje, może pogoda albo ziemia. Obok niego rośnie Król Syberii i wiąże już 2 grono - a ten się leni.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
To zupełnie tak samo jak u mnie w ub. roku na Aussie i Coustrolee (nie wiem czy dobrze pamiętam nazwy), rosły jak głupie i w ogóle z początku nie pojawiały się kwiatostany. Z 4-ech sztuk wywaliłam dwie bo urosły na 1.5 metra i ani jednego kwiatka. A jak się już pokazały na pozostałych to było po 2-3 kwiatki a zawiązał się tylko jeden. Dopiero w sierpniu,na początku, wkurzyły mnie i poobcinałam co trzeci liść od dołu do góry, zaczęły nagle w krótkich odstępach pojawiać się kwiatostany nadal 2-3 kwiatki i o dziwo wszystkie się zapyliły. Owoce miały bardzo duże i smaczne - to chyba była rekompensata za moje nerwy. Typowe odmiany wegetatywne.
Pozdrawiam! Gienia.
Nie ma powodów do zmartwień. Jeśli zawiąże się tylko 1 kwiat w gronie to wynagrodzi potężnym pomidorem. Jeśli zawiążą się dwa - to będą mniejsze. Ale jeśli podczas dojrzewania będzieBozenaX pisze:Ten ma po 2-3 kwiaty w gronie, a zawiązuje się 1 lub wcale. Czy ktoś kto miał lub ma tego pomidorka mógłby mi odpowiedzieć, jak zachowywał się u niego?
spora zmienność warunków atmosferycznych to lubi pękać przy ogonku.
Fajny jest w przekroju - przypomina krwistą wołowinę.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Jeśli jest taki wyjątkowy to poczekam na niego.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Mam "Bradsy " uprawiam je trzeci rok już z własnych nasion. Pomidor humorzasty , jeden krzak rodzi pięknie inny nie.Krzak jest wiotki,delikatny,słabo ulistniony ale to silne krzaczki, są bardzo smaczne, moje ulubione. Uprawiam je w folii w kalfasach. Jutro zamieszczę zdjęcia.
pozdrawiam
pozdrawiam
U mnie też bardzo dużo staśmionych kwiatów. W dodatku tempo wzrostu wilków znacznie przyspieszyło. Obrywam co 2-3 dni i niektóre są już ponad 5-centymetrowe, mimo, że ostatnio ich nie było wcale...
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie,no super.Teraz to wszystko procentuje,ale ze skrzyniami to zachodu było co nie miara.
pomidory-pomocy!!!!
Wita moje pomidory kwitną już kilka dni, a nie zawiązują się owoce co jest grane?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Arek-cierpliwości,jak kwiaty przekwitną ,to pewnie ujrzysz zawiązki pomidorów
Amma-piękne te twoje uprawy
Masz spory foliak i zastanawiam się,czemu nie sadzisz wprost do gruntu ,tylko w te...jak tam.. kalfasy? Byłoby o wiele łatwiej utrzymać wilgotność i mniejsze ryzyko przesuszenia bryły korzeniowej. Zwłaszcza,ze kalfasy są czarne..Ale pomidorki piękne jak marzenie młodego ogrodnika
Czy juz kiedyś uprawiałaś cukinię w tunelu lub szklarni? Pytam z ciekawości,bo ja robiłam przez dwa kolejne lata podejścia i z cukinią i z kabaczkiem. Krzaki porosły gigantyczne,ale wcale nie wiązały owoców,mimo,że im w tym usiłowałam pomagać. Nigdy więcej-szkoda miejsca w cieplarni

Amma-piękne te twoje uprawy

Czy juz kiedyś uprawiałaś cukinię w tunelu lub szklarni? Pytam z ciekawości,bo ja robiłam przez dwa kolejne lata podejścia i z cukinią i z kabaczkiem. Krzaki porosły gigantyczne,ale wcale nie wiązały owoców,mimo,że im w tym usiłowałam pomagać. Nigdy więcej-szkoda miejsca w cieplarni

Pozdrawiam serdecznie- Ela