Mama pytanie do was.Czy nic nie stanie się aksamitką [sadzone tydzień temu ok.50sadzonek] jak spędziły 2-3 godziny całkowicie zalane wodą nie było ich wcale widać Skutek dzisiejszej burzy pierwszy raz mi się zdarzyło takie zalanie ogródka
Dobrze im to zrobiło. Jak się tylko da to wzrusz ziemie wkoło nich, bo pewnie będzie ubita. Słońce mocno przygrzeje i zrobi sie cegła.Inna sprawa, że mocna ulewa mogła naruszyć korzenie, Dziś będzie upał więc mogą być przywiędnięte, ale jutro, pojutrze wrócą do formy.U nas przed wywiezieniem aksamitek na rynek zanurza sie doniczki na godzinę, dwie całkowicie w wodzie, lepiej znoszą potem stres związany z patelnia na rynku.
A po połowie moich kikuty pozostały... Jak ja tych ślimaków nie nawidzę... A już co wieczór chodzę na łowy i sypie trucizne i nawet żel próbowałam... już mam dość... Bolero zżarte wszystkie, wąskolistne połowa i Ehrenkreuz też prawie wszystkie...
Mam jeszcze samosiejki, zostawię je. Może się obstoją...
Moje aksamitki z własnych zbiorów i wysiewów zaczynaja kwitnac - na pierwszy rzut niskie " NN " juz po malutku kwitną. Biała wyniosła na razie w pączkąch , podobnie jak odmiana klaun. Dodam, że jedną doniczkę aksamitek ( ok 10 szt ) zjadły mi WRÓBLE
tomate pisze:A po połowie moich kikuty pozostały... Jak ja tych ślimaków nie nawidzę... A już co wieczór chodzę na łowy i sypie trucizne i nawet żel próbowałam... już mam dość... Bolero zżarte wszystkie, wąskolistne połowa i Ehrenkreuz też prawie wszystkie...
Mam jeszcze samosiejki, zostawię je. Może się obstoją...
Ewa ja na ślimaki sypałam "Bros na ślimaki", takie niebieskie granulki, już na drugi dzień w grządkach obok tych kulek leżały skorupki a ślimaki bez skorupek puszczały pianę. Ten środek zadziałał i sałata, którą chroniłam byłą cała więc polecam
Paweł, dzięki
Serdeczne wam też dzięki za podpowiedź z tym Brosem. Kupie sobie jak będę u rodziców w wakacje. U nas tego nie ma, a ja mam wrażenie, że z tego co sypie, to sie te ślimory już smieją.
Fajnie wam już kwitną. Jak znajdę nowy hosting to wstawię też jakieś zdjęcia. Moje Orange Flame są ładniejsze jak na obrazku
Czy to normalne, ze moje aksamitki maja drobne kwiaty?Wysiewalem 4 rozne gatunki i jak na razie wszystkie to jakies mikrusy:( Czy kolejne kwiaty beda wieksze?