Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Izo - jaki piękne wspominki w energetycznym kolorku! Uwielbiam takie żółte kwiaty, zwłaszcza jak dookoła ponuro. A ja znowu w drodze do W-wy, zaraz będę mijała El-g :wit
O! już minęłam zjazd do Twojego miasta :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo muszę przyznać, że i mnie te mroźne prognozy zmobilizowały do pracy. Zrobiłam kopczyki wszystkim różom, a hortensje i budleja dostały kaptury z agrowłókniny. Zostało mi jeszcze naciąć troszkę jedliny by rzucić tu i ówdzie.

Edwardzie niestety muszę się wspomagać kupną ziemią, bo mam stanowczo za mało kompostu. A może za dużo róż do przysypania... :wink: W tym roku podsypałam też chryzantemy i powojniki. Ziemię z kopców wiosną rozgarniam po rabatach, bo moja jest raczej kiepska. Jak sadzę rośliny to w dołki też daję kupną ziemię albo kompost ( jak mam ). Jakoś trzeba sobie radzić.

Marysiu wjazdów jest kilka z 7-ki. Czyżby dziewczynki znów chore? A może już na Święta pojechałaś... Ja wcześniej niespecjalnie lubiłam żółte kwiaty. Był nawet czas, że chciałam się pozbyć wszystkich "żółtków" z działki. Teraz już wiem, że muszą być. Inaczej się nie da. Nie wyobrażam sobie wręcz wiosny bez ranników, krokusów czy narcyzów. Mam nawet żółte tulipany ;:108

Śniegu na razie u mnie tyle "co kot napłakał":
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie wczoraj zaczęło padać. Myślałam, ze od razu stopnieje, bo temperatura dodatnia, ale nie. Sypało równo i jeszcze teraz mam baśniowy krajobraz za oknem. Temperatura dodatnia :(
Mam jedną rabatę, na której rosną rudbekie i dzielżany-żółto jak należy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Nie uwierzysz... w południe przeglądając Forum wpadłam na Twój wpis u kogos i pomyslałam - musze zajrzeć , co tam u Izy słychać... no i proszę Izulek zajrzał do mnie ;:196
Czytam, że drzewko ci wycięli - będzie przestronnej ;:333
U mnie troszke napadało śniegu, a mam tez do zakopcowania te niedobitki rózane z poprzedniej zimy i troche powojników... będę miała pracowitą sobotę...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mikołaj przyniósł....słońce :tan I całe szczęście, bo od razu wszystko lepiej wygląda.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam obie Ewy! umówiłyście się cz co?
Ewciu chyba już nie masz na plusie, bo u mnie regularna zima. Choć wciąż bez śniegu. Kup dziewczę w końcu ten termometr. Rudbekie i u mnie rosną, a dzielżany podziwiam u innych.
Ewo-Ave albo może Ave-Ewo :wink: Czyżby telepatia?! Ja u Ciebie a Ty u mnie... Popracujesz jak pogoda Ci pozwoli. Ponoć idzie zima ;:224 U mnie też jeszcze jakieś niedobitki czekają na zimowe "ubranka". To co widać wyżej to efekt mojej współpracy z M :wink: To drzewo to wkurzało mnie od kilku lat i dobrze, że go nie. Chociaż na razie jakoś tak łyso :roll:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet wczoraj wybrałam się na zakupy-na termometr nie starczyło mi już czasu ;:223 Na szczęście mam sąsiadkę zaopatrzoną w niezbędny sprzęt-rano było -14. Zdążyłam zakopcować róże w ostatnie chwili. Choć przecież zdarzyło się, że jedna z moich przeżyła poprzednią zimę w ogóle bez zabezpieczenia.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iminus 14 ;:oj ;:oj ;:oj no dziękuję bardzo za takie temperatury... ja mam w sobote robote - żadna temperatura mnie od tego nie odwiedzie, bo później czasu nie będę miała w ogóle...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza, :wink: u mnie też śniegu niewiele jeszcze w ogrodzie.
Z jednej strony to fajnie, bo za dużo nie trzeba odśnieżać,
a z drugiej to przydałaby się pierzynka dla roślin. :roll:
W sobotę też zabezpieczałam jeszcze róże i byłam tak zaganiana, że
nim się spostrzegłam, skończyło się dobre światło na zdjęcia. ;:14
Na Twoich zdjęciach widać to piękne swiatło słoneczka ;:oj
:wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Iza ja podobnie, przez pewien czas niechętnie patrzyłam na żółte kwiaty na rabatach, ale jest okres w roku kiedy się z nich cieszę jest to właśnie - wiosna, kwitną wtedy omiegi wschodnie i smagliczki górskie. W tym roku w końcu udało mi się kupić ranniki (taka ciekawostka - osoba sprzedająca mi je nie miała pojęcia co to jest, choć było napisane, tyle że po łacinie :lol: ), to był już drugi sklep ogrodniczy w którym pytałam o ranniki, w pierwszym w ogóle nie słyszano o takich kwiatach..
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Nadmiar żółci może drażnić ale jak zaczęłam dosadzać inne roślinki to się zrównoważyło i jest ok :D bardzo mi się podobają słonecznik szorstki i nachyłek koperkowy , ich bym się nie pozbyła , co do reszty musiała bym pomyśleć :wink:
Jak się miewasz pracusiu ;:196 ?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo-majowa to, że róża raz przeżyła bez przykrywania to wcale nie znaczy iż powtórzy ten wyczyn. Niestety nigdy nie wiadomo jaka zima się trafi. Z pomocą M udało mi się zabezpieczyć prawie wszystko. Nawet jedlinę położyłam tu i ówdzie.
Ewo w centrum kraju chyba nie ma jeszcze takiej zimy zimowej...U mnie jest wciąż dość "lajtowa" zima. Mam nadzieję, że zrobiłaś w sobotę to co zamierzałaś.
Krysiu mnie też drażni szybko zapadający zmierzch. Jak wracam z pracy to jest już prawie ciemno i o działce mogę tylko pomarzyć. Wczoraj miałam dzień wolny, ale byłam z córką w Gdańsku i ganiałyśmy po sklepach w poszukiwaniu sukienki na studniówkę. Zimę macie podobną jak w Elblągu - mało śniegu, trochę mrozu.
Olu z tymi rannikami to dziwna sprawa. Miałam podobne doświadczenia. Chociaż przecież to roślina znana i uprawiana od lat. Może ciut zapomniana...Może zbyt niepozorna by zagościć w centrach ogrodniczych...Sama nie wiem. Chociaż chyba zaczyna być "modna" i można teraz coraz częściej spotkać w sprzedaży. Omiegi mami to dwa różne, ale smagliczki nie i chyba nie będę miała :wink:
Elu jakoś się mam - dziękuję ;:196 Najbliższy miesiąc będzie trudny, ale chyba dam radę ;:224 Ty masz taka przestrzeń, że możesz szaleć z kolorami. Tak a propo's żółtego to o dziwo uwielbiam widok pola kwitnącego rzepaku.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynam coraz bardziej się bać-za ładna pogoda, jak na nasze warunki ;:202 Za ciepło i za mało śnieżnie. Różom zapewniłam minimum opieki, ale liczę na to, że dobrze zniosą zimę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana jesteś , Izulku ;:196
Dziękuje za odwiedziny na Priv ;:180
Natyrałam się w sobote, ale lalki poprzykrywałam kopczykami, a nawet niektórym dałam ubranka.
I obciachałam trochę tuje (bo do leśnictwa nie chciało mi sie jechac po stroisz) i tymi gałązkami przykryłam, I tak je na wiosne pozbieram i wyrzucę.
A ponieważ w ogrodzie... zima... to i pisac nie ma co... ;:224 :uszy
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aż mi się wierzyć nie chce, że u Was tak mało śniegu. My niemal codziennie odśnieżamy i na podwórku robią już się spore zaspy. Pługi chodzą regularnie na szczęście, ale nie jest to niestety jesienna aura. Od 2 tygodni warunki na drogach bardzo trudne, a u Ciebie zdecydowanie jesiennie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”