Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr

Zablokowany
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne

Post »

Potwierdzam, piaranthusa osobiście "przetestowałam", ma mocniejszy zapach od większych stapeliowatych.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W zamierzchłych czasach miałam huernie i zapach mi bardzo dokuczał. Po latach gotowa jestem jednak wrócić do ich uprawy, bo narasta we mnie potrzeba otaczanie się niezwykłościami Natury - także w zasięgu ręki. Na wszelki wypadek jednak, jak już pisałam, kolekcję planuję umiejscowić głównie w moim gabinecie w pracy :roll:
A w pracy masz słabsze powonienie?
I współpracownicy również? Biedni, nie wiedzą co ich czeka... :;230
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marku, Marku!
Kupiłam Cerpegia sandersonii - aż się trzęsę, że mogłabym ją zmarnować! Pisałeś o uprawie Asclepiadacea w kontekście 'stapeliowatych' - czy z tymi rzadszymi ceropegiami postępujesz tak samo?
Jak je zimujesz: czy je przycinasz, w jakiej temp. trzymasz, ile razy między listopadem a kwietniem podlewasz...???
Trochę podpytałam Ewę/eba i naprawdę liczę, że wzbogacenie tej wiedzy przez Twoje doświadczenie pozwoli utrzymać mi tę pierwszą 'poważniejszą' ceropegię...
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Szczerze mówiąc to do końca jeszcze nie rozgryzłem Ceropegii, szczególnie jeżeli chodzi o substrat. próbowałem już praktycznie zupełnie mineralny tj. mieszanka perlitu, włókna kokosowego, i żwiru, jak i bardziej organicznego i muszę z przykrością stwierdzić że w mineralnym potrafią zaschnąć a w organicznym zagnić.
Staram się mieć po 2 - 3 rośliny na takie wypadki. Teraz mam substrat taki pomiędzy czyli mineralny z niewielką domieszką ziemi ogrodniczej.
Ciężko jest pisać ogólnie o wszystkich Ceropegiach, bo są dosyć różnorodne jeżeli chodzi o pokrój, a co za tym idzie wymagania. Ja wyróżniłbym 4 grupy:
1. z zielonymi pędami - tu jest ta twoja Sandersoni, a z innych można wymienić C. monteroie, C. ampliata, C. crassifolia, C. zeyheri, C. denticulata - tych nie przycinam (usuwam tylko zaschłe liście i pędy) i podlewam przez cały rok, oczywiście w zimie oszczędniej, myślę że raz na miesiąc wystarczy, ja to robię jak się utrzymuje trochę cieplejsza pogoda przez kilka dni.
2. z sukulentnymi pędami - to przede wszystkim C. stapeliformis, C. cimiciodora, C. variegata, a także pochodzące z Wysp Kanaryjskich C. dichotoma i C. fusca - te trzymam jak kaktusy, można ich nie podlewać w zimie
3. z bulwami - do tej grupy zaliczyłbym bezproblemową C. woodi, ale również trudniejsze w uprawie np. C. multiflora, C. conrathii, C. purpurascens - tym można dać odpoczynek w zimie i obciąć im pędy, chociaż tej zimy utrzymywałem je w ciągłej wegetacji, czyli od czasu do czasu podlewałem i też dały sobie radę.
4. z sukulentnymi pędami z Madagaskaru - C. petignatii, C. armandii, C. arienneae, C. simonae - z tymi jest najgorzej, bo rosną jak chcą (przynajmniej u mnie) - ja robię tak: jak rośnie to podlewam, jak przestaje to ja też (dobrze jest sprawdzić wtedy czy coś się nie dzieje z korzeniami, bo łatwo zagniwają nawet w czysto mineralnym substracie).
Wszystkie Ceropegie ukorzeniam w samym perlicie, nie wiem czy tak jest prawidłowo, w każdym razie u mnie się sprawdza.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję! Skrzętnie wkleiłam sobie wszystko do osobnego dokumentu, podobnie jak wszystkie inne wskazówki z Twojego wątku ;:132
Co do mojej Ceropegia sandersonii - okaz wygląda na paroletni, dużo pędów, liści, korzeni, pączków kwiatowych - i jest w bardzo dobrej kondycji - a...rósł w tłustej, czarnej ziemi z udziałem niskiego torfu, bez śladu wsadu mineralnego - i rósł tak pewnie od początku - w ogrodnictwie Mosina produkują chyba tę ceropegię na większą skalę, bo po raz kolejny wystawiają okazy na all!
I co w świetle powyższego powiedzieć można o wymaganiach co do podłoża tych 'zielonych' ceropegii :roll:
Ja ją jednak przesadziłam do podłoża mineralnego, ale zostało sporo czarnej ziemi w bryle korzeniowej - i nie wiem czy dobrze zrobiłam. Przykre,choć pewnie normalne, że odpadło kilka zawiązków kwiatów, ale liczne rozwijają się dalej, a pędy rosną i wiją się na podpórce prawie na moich oczach - widać efekty ruchu nawet co parę godzin!
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na jednym z wątków obiecałem że wstawię zdjęcie wysiewanych 'czilijczyków'
Zdjęcia z wiosny, obecnie trochę im przybyło.

Obrazek Obrazek

Ale się wątek zakurzył :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

O - Marek miotełką ruszył... :wink:

U Ciebie różności mnóstwo, dlatego nie dziwi mnie, że masz wysiane i te rośliny. W końcu to piękności prawdziwe. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Witam, pozwoliłem sobie Marku przejrzeć cały Twój wątek (trochę czasu zeszło i emocji było przy oglądaniu fotek), przyznaję że kolekcja pierwsza klasa ;:180 Tak po cichutku :wink: jak byś kiedyś miał jakieś za duże ilości jakichś roślinek to ja bym się baaardzo chętnie ustawił w kolejkę (pewnie pokaźną) do podkupienia co nieco :tan
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

o Marku piękne chilijczyki :P. Aż ślinka leci :P.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

popiolek69 pisze:Witam, pozwoliłem sobie Marku przejrzeć cały Twój wątek (trochę czasu zeszło i emocji było przy oglądaniu fotek), przyznaję że kolekcja pierwsza klasa ;:180 Tak po cichutku :wink: jak byś kiedyś miał jakieś za duże ilości jakichś roślinek to ja bym się baaardzo chętnie ustawił w kolejkę (pewnie pokaźną) do podkupienia co nieco :tan
Nie ma problemu, zapraszam na wiosnę (osobiście) :)
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Slicznie dziękuję z góry, będę pamiętał na pewno :heja
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapylacze
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Co to za moda na pokazywanie zapylaczy :D haha fajne foty trochę lata i ciepła w te ponure dni :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Tzn.wynajęte do Twoich roślin? :;230 :;230
Awatar użytkownika
darekcn42